Haasteellinen tilanne

Kun viranomainen sanoo tilanteen olevan haasteellinen, niin silloin suomeksi sanottuna kaikki on päin persettä. Näin on nyt käynyt Pohjois-Karjalan TE-toimiston ja sen puhelinvaihteen uudistamisessa ja asiaa selitti sanomalehti Karjalaisen yleisönosastossa TE-toimisto itse.

Tämän vuoden alusta Joensuun, Keski-Karjalan ja Pielisen-Karjalan TE-toimistot yhdistyivät Pohjois-Karjalan TE-toimistoksi, jolla on kuusi toimipaikkaa. Mm. Juuka menetti oman toimipaikkansa, joten lähin TE-toimisto on nyt kirkokylältä 50 kilometrin päässä oleva Nurmes.

Samaan aikaan tämä P-K:n TE-toimisto uudisti puhelinvaihteensa. Sillä on nyt vain kaksi sarjanumeroa, toinen työnhakijoille ja toinen työnantajille. Kun asiakas soittaa näihin numeroihin, niin puhelu menee sattumanvaraisesti johonkin ympäri maakuntaa olevista toimipaikoista. Yleiseen vaihteeseen soitettu puhelu puolestaan menee valtakunnalliseen puhelinvaihteeseen, jonka sijaintipaikkaa en tiedä. Kukaan ei osaa sanoa minne se sieltä ohjautuu.

Tilanne on TE-toimiston mukaan ”haasteellinen”. Puhelinpalvelussa on ruuhkia ja tavoitettavuusongelmia, eivätkä puhelut käänny virkailijalta toiselle tai edes toimipisteestä toiseen. Asiakkaan on pakko yrittää hoitaa asioitaan sen henkilön kanssa, joka jossain päin Suomea sattuu puhelimeen vastaamaan.

TE-toimiston mukaan ajan tasalla olevat numerot saa nettisvuilta. Nykyisin ei kuitenkaan pidä yrittää mennä mol-sivuille, koska ne ovat historiaa. Uusi osoite on TE-palvelut.

Koko sotku on taas kerran uuden järjestelmän käyttöönoton hankaluuksia ja saattaa korjautua ajan myötä. Suurin ongelma tässä on kuitenkin se, että TE-toimiston kanssa asioiva on yleensä väärässä. Kun joku yrittää hoitaa vaikkapa työnhakunsa uusimisen puhelimitse, niin tavoitettavuusongelmaa tuskin hyväksytään uusimisen myöhästymisen anteeksiannettavaksi syyksi. Asiakkaan olisi pitänyt tietää ongelmista ja aloittaa soittelukierroksensa hyvissä ajoin ennen määräpäivää.

Minä olen jo sen ikäinen, että voin marista ennen kaiken olleen paremmin. Jokaisen toimiston jokaisella virkailijalla oli oma puhelinnumeronsa, joka löytyi puhelinluettelosta. Tämä ei koske vain TE-toimistoja, vaan ihan kaikkia virastoja. Nykyisin jokainen puhelinpalvelu-uudistus tuntuu päätyvän haasteelliseen tilanteeseen. Kun samaan aikaan tehdään vielä organisaatiouudistus, niin silloin tuloksena on katastrofi.

Alan uskoa, että näiden uudistusten toteuttajiksi valitaan täydellisimmät tunarit.

Kommentit
 1. 2

  Piksa Puhakka sanoo

  Tunareita valitaan aina ja iänkaikkiseti valtion virkamiehiksi/naisiksi, Ei mitään hajua toimestaan. Nautitaan korkeaa palkkaa tekemättä mitään konkreettista. Ovat suojatyöpaikkoja. Mm. valtion virastoissa. Pikseli

 2. 3

  sakutimonen sanoo

  Mimmuli: TE-toimisto on työ- ja elinkeinotoimisto, entiseltä nimeltään työvoimatoimisto.

 3. 4

  esko sanoo

  juu kyllä siitä raipan iskuja saa jos päivänkään myöhässä ilmoittautuu, kokemusta on.
  Mutta miten jos ei autoa omista ja asuu keskellä ei mittään, julkisilla ei siis töihin mitenkään pääse, niin voiko ne silti määrätä kuntouttavaan työtoimintaan vaikka kunnalle nurmen ajoon kun et sinne pääse ajallaan.

 4. 5

  kirsti era sanoo

  Väitän, että uudistus on tietoinen ja oikein rationaalinen. Työtön työnhakija testataan täten: onko hänessä oikeaa ainesta nykyisille työmarkkinoille eli sietääkö hän kyykytystä, jonotusta, sähläystä ja p**kaa silmilleen tullen mennen. Ne jotka eivät moista siedä, tippuvat tilastoista, ja näin ne kaunistuvat, työttömyys vähenee. Nerokas uudistus, jonka suunnittelija saanee presidentin innovaatiopalkinnon ensi itsenäisyyspäivänä.

 5. 7

  Pera sanoo

  Jos ei tavoita virkailijaa puhelimella, niin kannattaa kynsin hampain pyrkiä lähettämään viesti sähköpostilla työkkärin kirjaamoon tai mihinkä tahansa paikkakuntansa TE-viraston sähköpostiosoitteeseen. Näin kenties karenssi kumoutuu, kun voi jälkeenpäin osoittaa ainakin yrittäneensä hoitaa asiaa.

 6. 8

  Rainer Rajakallio sanoo

  Yleinen vaihde lienee Mumbaissa. Onli foor juu mai frend, spesial prais and karenssii.

 7. 9

  Kännyllä leikkijä sanoo

  Sivukommenttina tästä puhelinten roolista vain jotain.

  Kun ei puhelimetkaan ole nykyisin enää puhumista varten vaan erilaisia pelejä, kuvien ja videoiden katselua (porno?) varten, säätilan nuuhkimista varten, korvalappumusiikkia tai kehnojen valokuvien näppäilyä varten. Monet pitävät puhelintaan kiinni muulloin kuin soittaessaan itse. Tämä on sitä Nokian luomaa uutta hienoa puhelinkulttuuria: kännykät yhdistävät kännykkämuotina ihmisiä samalla tavoin kuin farkut farkkukansaa. Näyttäkääpäs millainen kännykkä teillä on? Minäpä otan kännykän esille niin että näette kaikki miten hieno se on …

  Puhelinpalvelujen alamäki alkoi kun yritykset houkuteltiin erilaisten välittäjähaukkojen toimesta luopumaan perinteisistä puhelinlinjoista ja siirtymään kummallisiin palvelunumeroihin, joihin jonottaminen maksaa soittajalle. Lopulta yritykset ja organisaatiot huomasivat että puhelimeen vastaaminenkin maksaa ja alkoivat siirtää vastaajiaan halvemmille ulkomaille. Kun sekään ei riittänyt ahneelle niin vähennettiin vastaajahenkilökuntaa ja numeroita entisestään. Puuttuu enää että siellä olisi pelkkä puihelinvastaaja joka laulaisi ”päälle pakkaa, haistakaa kakkaa” pitkin päivää.

  Tähän mennessä läpimädät konsulttiyhtiöt ovat tuhonneet puhelinpalveluja ja puhelimen käyttökulttuuria niin pahasti, että olemme huonommassa asemassa kuin eräät Afrikan nousevat valtiot.

 8. 10

  syrjäytyvä sanoo

  Työkkärin virkalijoilla on kuulemma nykyään vain kännykät, onko kukaan kokeillut voiko näihin uusiin valtionhallinnon 029-numeroihin lähettää tekstiviestin? Tosin mitäpä se auttaa jos se kännykkä on aina kiini. Oma virkalija kertoi että suurin ongelma tässä uudistuksessa väen vähentämisen lisäksi oli että osa heistä ei osaa käyttää niitä puhelimiaan 😀 Viimeksi soittaessa vaihteenhoitaja selasi läpi vissiin kaikki työkkärin virkailijat muttei löytänyt ketään vapaata, kaikki olivat joko poissa tai ilmoittaneet olevansa varattuna jolloin puheluja ei saa yhdistää. Onni näissä uusissa numeroissa sentään on että nyt ei ole enää lisämaksullisia numeroita.