Kaunis kiitos ja pieni toive

– Minua niin VITUTTAA Tän Saku Timosen jutut !!! Tulis Saatana itte kattomaan missä mennään ! Terveisiä Sipoosta!!!

Tämmöisen kommentin sain eiliseen kuntouttavaa työtoimintaa koskevaan juttuuni eräältä kuvasta päätellen hyvin nuorelta mieheltä. Sama henkilö jakoi juttuni myös omalla facebookin aikajanallaan tällaisella saatteella:

– Tää Vitun Timonen ei tiedä mistään mitään. Tää on pelkkää Paskaa koko juttu!! Mä olen itse Risteyksen kautta työllistynyt.

Toivottavasti hän tosiaan on työllistynyt palkkatyöhön tai palkkatuettuun työhön. Jos hän on kuntouttavassa työtoiminnassa, niin elämänhallinnan lisäksi hänelle pitäisi opettaa myös tunteiden hallintaa ja käytöstapoja. Sivistyneessä maailmassa ei ole tapana puhutella suunnilleen oman isoisän ikäisiä tuntemattomia kuten omaa kaveripiiriä.

Tällainen palaute tuntuu erityisen ikävältä, koska mielestäni pyrin teksteilläni auttamaan ja neuvomaan juuri kirjoittajan kaltaisia työllistämistoimien kohteita. Yritän kertoa lain sisällöstä ja heidän omista vähäisistä oikeuksistaan. Tämäkään herra ei edes yrittänyt kumota yhtään laintullkintaani mitenkään muuten kuin kiroilemalla.

Joskus tulee sellainen olo, että tekisi mieli ripustaa rukkaset naulaan ja todeta, että paskaakos tässä sitten. Olkaa onnellisia kuntouttavassa työtoiminnassanne ilman palkkaa hyvässä jengissä kavereiden kanssa hengailemassa. Jos ette havahdu tunnistamaan omia oikeuksianne, niin te olette siellä loppuikänne. Miksi ihmeessä minä pitäisin teidän puolianne vain saadakseni siitä teiltä haukut?

En minä erityisen herkkä kielteisellekään palautteelle ole. Olen saanut jutuistani suunnilleen kaiken kuviteltavissa olevan palautteen tappouhkauksia myöten yöuniani menettämättä. Valtaosin palaute on kuitenkin positiivista. Jotkut ovat kuulemma ihan oikeasti saaneet apua blogini neuvoista työvoima- ja sosiaaliviranomaisissa asioidessaan. Siinä on riittävästi kannustinta jatkamaan.

Kuitenkin toivon taas kerran, että ette yllättäen sysäisi minulle omaa tarinaanne ja pyytäisi tässä ja nyt ilmaisia neuvoja. Ette te netissä näkemällenne muuten tuntemattomalle lääkärillekään kirjoita vaivoistanne ja pyydä sekä diagnoosia että reseptiä sähköpostissa tai facebookin yksityisviestissä. Ihan sama se on minun kohdallani. En ole internetissä töissä eikä minulla ole aikaa ruveta tutkimaan jokaista tapausta. En myöskään ole ilmaisia lakineuvoja ulkomuistista jakeleva automaatti, vaan vastauksen antamiseksi minun olisi perehdyttävä sekä tapaukseen että lakitekstiin.

Tämä blogini täyttää huomenna kolme vuotta, joten esitän vilpittömät kiitokset kaikille lukijoilleni. Myös teille, joiden palaute on vähemmän imartelevaa. Mielipiteitä pitää olla ja niitä maailmaan mahtuu jatkossakin.

Kommentit
 1. 1

  Susanne Björkholm sanoo

  Onnea & voimia! Teet upeaa duunia. Toivottavasti jaksat ääliöistä huolimatta. He kun ikävästi ovat se äänekkäin porukka. Jokaista aivotonta huutelijaa kohtaan on sata kiitollista mutta hiljaista.

 2. 2

  sanoo

  Kiitosta vaan blogista. Et tosiaankaan ole mikään ”nettitohtori”, mutta me kasvotusten neuvojat olemme saaneet teksteistäsi monta hyvää lainopillista vinkkiä.

 3. 3

  Ilona sanoo

  Anteeksi, sanoo tässä heti yksi neuvojen kyselijä 🙁
  Olen saanut nyt neuvojesi avulla ja mukaan ehkä joitain oivalluksia, joiden avulla yritän pinnistellä eteenpäin kuntouttavan jurisidessa suossa – vaikka en ehkä pelastukaan kuntouttavalta tulevaisuudessakaan.

 4. 4

  Anja P. sanoo

  Kiitos Sakari Timonen kun jaksat blogata. Voimia ja viisautta.

 5. 6

  ng sanoo

  Kiitokset blogin pitämisestä ja asioiden esillä pitämisestä, vaikka eivät tällä hetkellä itseä koske niin hyvä pysyä selvillä – luulisi kyllä, että näillä toimenpiteiden kohteeksi joutuneilla erityisesti olisi mielenkiintoa asioitaan pohtia ja järjestellä.

  Aikoinaan, tuossa 90-luvun loppupuolella tuli käytyä pari puolivuotista jaksoa sen ajan vastaavassa työtoiminnassa, vai millä nimellä se silloin olikaan.
  Sielläkin oli niitä, jotka olivat oikein tyytyväisiä nollapalkkaan ja monen pomon tekemään pompotteluun, joista ne varsinaiset eivät työmailla juuri muuta tehneet kuin käyneet kerran viikossa toteamassa kuinka huonosti kaikki on tehty.

  Viinaan menevillä pullo aukesi viimeistään perjantaina puoliltapäivin, usein myös pitkin viikkoa, heidänkin hommansa piti tietysti muiden tehdä.

  ”Onhan tää parempi kuin kotona makaaminen”-tekosyy oli käytössä silloinkin, ja karvaasti sain kokea miten vastakkainen mielipiteeni ja esitykseni siitä, että omasta selkärangasta se lähtee, ei muiden tekemästä pakkokomentelusta teilattiin kerta toisensa jälkeen.
  En ymmärrä, miten työttömän oma aktiivisuus kaikkialla muualla kuin siellä pakkotyömaalla on muka huonompaa, minusta se on täysin päinvastoin. Masennushan siinä iskee.

 6. 7

  Kajaanilainen sanoo

  Heh, itsekin aikoinani ”työllistyin” työkkärin ”näin haet töitä”-kurssin kautta johonkin tukityöhommaan. Sitä melkein luuli olevansa oikeissa töissä kun töitä teki, mutta eipä se sitten tilillä paljoa näkynyt. Ainoa työllistämistoimenpide, mistä itselleni on ollut oikeaa hyötyä, oli eräs pieni voittoa tavoittelematon taidepaja, jossa oli lämminsydämisiä ihmisiä joiden kanssa pystyi jakamaan huolet ja keskustelemaan. Kyseinen paikka auttoi henkisissä ongelmissa enemmän kuin kunnan psykiatrit, jotka vaan tuputtivat lääkkeitä (joista meni vaan sekaisin) ja käskivät siivoamaan joka päivä vaikka moiseen ei ollut voimia. Rahaahan siitäkään ei saanut, mutta omanarvontunto ja itseluottamus kasvoivat kun pystyi taiteiden kautta toteuttamaan itseään ja ympärillä oli turvallisia ja sydämellisiä ihmisiä. Muut tuollaiset työllistämishommat ovatkin sitten tuntuneet vain hyväksikäytöltä. Mutta itse tästä palautteesta sitten. Hyviä juttuja kirjoitat ja mukava että jaksat ottaa asioista selvää ja tuoda ne julki meille muillekin. Kiitos tästä. Ehkä tuo kyseinenkin kaveri jossain vaiheessa havahtuu..

 7. 8

  sanoo

  ”Ette te netissä näkemällenne muuten tuntemattomalle lääkärillekään kirjoita vaivoistanne”

  Et ilmeisesti ole lääkäri. Terv. nettiaktiivinen lääkäri.

 8. 9

  sakutimonen sanoo

  Jaana Wessman: Ei, en ole lääkäri. Olen juristi, kunnanvaltuutettu ja kunnanhallituksen jäsen ja minulla on sinulle tarjous. Juuka etsii sekä johtavaa lääkäriä että tk-lääkäreitä. Jos kiinnostaa, niin ota yhteyttä minuun tai Juuan kunnanjohtajaan. Tarjoamme kilpailukykyisen palkan ja luonnonkauniin ympäristön.

 9. 10

  sanoo

  Onnea blogille ja sen kirjoittajalle! Toivottavasti jaksat kirjoitella vielä kauan, tämä on tarpeellinen blogi.

 10. 11

  Pera sanoo

  No Sakulla on näkemystä ja kokemusta paljon yhteiskunnallisista asioista ja lainkäytöstä enemmän kuin meillä monilla muilla. Että monillakaan joilla on hyviä kokemuksia palkattomasta työstä, eivät ymmärrä mitä tällaisen toiminnan alkutaipaleet tarkoittavat.

  Monesti palkaton työ on hyvä asia yksittäisen työttömän tapauksessa, mutta jos tällainen toiminta yleistyy, niin siinä on se paha puoli, että palkkaa ei saa työstään, eikä eläkekertymää millä vanhempana elää. Eikä lomaakaan kerry. Ja kun palkattomuus työnteossa on edennyt laeiksi, vielä pidemmälle kuin nyt, niin orjiksihan palkallistenkin työtekijöiden asema tulee muuttumaan.

  Tuntuukin siltä, että jotkin tahot ihan tietoisesti viime kunnallisvaalin jälkeen ovat ryhtyneet palkattomuuden ihanuuden viestiä lähettämään.

 11. 12

  Joni Jurmu sanoo

  Jo on maailma mallillaan kun joku puolustaa orjatyöläisiä riistäjiltä, ja siitä saa haukut.
  Nämä kuntouttavat sun muut ovat vain ja ainoastaan pelkkää hyväksikäyttöä.

 12. 13

  apinapapina sanoo

  Olisko mahdollista tehdä helpposelkoinen lista lakiin kirjatuista työttömän velvollisuuksista ja oikeuksista. Sellasesta vois olla aika paljo hyötyy monille.

 13. 14

  sakutimonen sanoo

  apinapapina: Olisihan se mahdollista, mutta ei kovin helppoa.Se vaatisi suuren työn ja siitä tulisi kirja.

 14. 15

  apinapapina sanoo

  saku timonen: Olisihan se mahdollista, mutta ei kovin helppoa.Se vaatisi suuren työn ja siitä tulisi kirja.
  Näin vähan ajattelinkin. Joku wikipedia tyylinen vapaasti muokattava työkkäriopas ei olis varmaankaan kovin hyvä idea, kun mahdollinen väärä tieto olis haitallista.

  Jännää toi suomen laki, ku ennen ennakkotapausta ei tiedä miten lakia tulkitaan.

 15. 16

  sakutimonen sanoo

  Vapaasti muokattava wiki-tyyppinen opas olisi todella vaarallinen. Sinne pujahtaisi varmasti väärää tietoa.

 16. 17

  Marko sanoo

  Minusta nämä epäkohdat on syytä nostaa pöydälle. Moni saattaa luulla, että näissä työ-alkuisissa työkkärin toimenpiteissä sais jopa palkkaa tai sillä olisi jotain hyötyä työllistymisen kannalta. Ei ole! Mutta se ei tarkoita että joku saa työtä näiden toimenpiteiden jälkeen tai aikana jostain muualta ilman että kyseisellä kurssilla & harjoittelulla on siihen osuutta. Samoin on niitäkin rehellisiä työnantajia, joilla on tarkoitus työllistää heillä harjoitelleet nuoret. Harmin paikka, kun se on kovin harvinaista. Yleensä yritys haluaa käyttää mahdollisuutta hyväkseen välttyä palkanmaksulta ja tehdä näiden ihmisten työpanoksella tulosta ilman että se näitä ihmisiä itseään hyödyttää. Kun kurssi ja harjoittelu on ohi, on seuraavan kokelaan vuoro ja niin edelleen. Kyllähän se sokea kanakin saattaa jossain harvinaisessa ja ei-yleistettävissä olevassa tapauksessa jyvän löytää ja kyllä se kuti aina yhteen lintuun osuu, kun ammutaan tykillä varpusparvea. Se kun on se tarkkuus, jolla työkkärin kursseilla yleensä toimitaan.

 17. 18

  Pete sanoo

  Onnea Saku Timonen. Hienoa työtä teet! Jumalan siunausta sulle. Älä välitä niistä jotka sua vastaan hyökkää, ota huomioon, että jouokossa saattaa olla ihan palkattuja häiriköitäkin, kuten esim. S24 palstoilla häärii.
  Minulta on useasti sensuroitu viestejä, kun olen yrittänyt puolustaa / rohkaista työttömiä ja pitämään oikeuksistaan kiinni. Tsemppiä!