Ilman palkkaa

Eilen Yle Teemalla esitettiin kaksi jaksoa vuodelta 1988 peräisin olevasta Lapinlahden Lintujen sketsisarjasta Seitsemän kuolemansyntiä. Yhdessä sketsissä illan ohikiitävänä teemana oli ahneus; mistä se saa alkunsa ja mihin se johtaa.

Iso-Veera asui maalla työteliään isänsä kanssa ja kaipasi ihmisten ilmoille. Isä oli kuitenkin tiukkana ja julisti, että ihmisen pitää tehdä työtä. Rempseästi paikalle saapunut tukkilaisjoukko pyysi Veeran kahvinkeittäjäkseen ja neito tietenkin suostui. Tukkilaiset olivat kovia työmiehiä. Kelloa ja kalenteria katsomatta he paiskoivat töitä ja sillä työllä rahoitettiin Suomen hyvinvointi. Saatiin autot, televisiot ja osakkeenomistajien kassakaapit täyteen.

Sitten paikalle ilmestyi voimayhtiön mies kertomaan, että nyt työ loppuu. Yhtiön osakkeenomistajat haluavat enemmän rahaa ja uittojokeen rakennetaan voimalaitos. Tukkilaiset nousivat kapinaan, koska he halusivat tehdä työtä. He sanoivat tekevänsä sitä vaikka ilman palkkaa. Voimayhtiön mies kävi naureskellen soittamassa yhden puhelun ja palasi kertomaan hyvät uutiset. Tukkilaiset saavat jatkaa työtään, mutta tietenkin ilman palkkaa. Oikeus oli voittanut ja tukkilaisjoukko riemuitsi.

Lopuksi kertoja teki yhteenvedon: Niin tukkilaiset saivat jatkaa osakkeenomistajia vaurastuttavaa työtään ilman palkkaa koko loppuikänsä. Ja kun oikein tarkkaan ajatellaan, niin se oli niille kusipäisille tukkilaismulkuille ihan oikein.

Aikaansa edellä olivat Lapinlahden Linnut. Vuonna 1988 ei vielä tunnettu näitä nykyisin niin tavallisia palkattomia töitä kuten kuntouttava työtoiminta tai työkokeilu. Nyt ne ovat arkipäivää ja niihin osallistuvat kuulemma käyttäytyvät kuten sketsin tukkilaiset. Minulle on monella suulla kerrottu, että käsipelillä tiilitaloja kuntouttavana työtoimintana purkaneet miehet olivat huolissaan vain siitä, että työ aikanaan loppuu. Palkattomuus ei heitä ollenkaan häirinnyt, koska itse työ oli heille henki ja elämä.

Yksikään kuntouttavaan työtoimintaan osallistunut ei ole tätä asiaa minulle näin kertonut, vaan kertojat ovat olleet enemmänkin niitä voimayhtiön miehiä. Sinä päivänä kun joku kuntoutettava tulee sanomaan minulle saman, niin lausun tuon sketsin kertojan loppuyhteenvedon.

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Ei minulla työntekoa vastaan mitään ole, mutta ilmaista työtä? Ei kiitos. Kuntouttava työtoiminta on heikko-osaisten törkeää hyväksikäyttöä. Tukkilaiseksi en ryhdy, voimayhtiökin kiinnostaa enemmän, mikäli maksavat TES:n mukaisen palkan…

 2. 2

  Ilona sanoo

  Mutta kuntouttavan päättymisestähän ei tarvitse olla huolissaan: siinä vaiheessa koittaa eläkeikä.

 3. 3

  Osku sanoo

  Jos työ sinänsä on tärkeää, niin miksi meidän pitää maksaa johtajille suurta palkkaa?

 4. 4

  Heikki Karhu sanoo

  No niin Saku.. tässä Sinulle ensimmäinen, joka sanoo, että oli mielellään kuntouttavassa työtoiminnassa ja sen jälkeen työelämän valmennuksessa (nyk työkokeilu) ja ohjaavaalla kurssilakin. Ja olisin menny siihen kuntouttavaan aikaisemminkin vaan kun en päässyt. Olisi ehkä jäänyt yksi vuosi metsässä vähemmäksi. Täytyy sanoa, että kun rappioalkoholistina pääsi edes siihen 9 euroa ja matkarahat korvauksen päälle tuottavaan kuntouttavaan, tuntui kuin olisi ollut kuningas. Siina samalla sai asunnon, tosin vuokrasopimus tehtiin vain kolmeksi kuukaudeksi kerrallaan mutta kuitenkin. Elokuun 15 tulee 8 vuotta raittiutta täyteen. Osittain kuntouttavan ansiosta! Ja kyllä meidän talon muutamasta sadasta vuosittain kuntoutettavasta tai työkokeilussa olevasta ainakin jotkut ovat olleet ihan tyytyväisiä. Joillekin on sitä kautta alkanut paitsi raitis elämä myös auennut paikka niille niin ihanille markkinaehtoisille työmarkkinoille!

 5. 5

  sakutimonen sanoo

  Vilpitön hatunnosto Sinulle, Heikki, vanha opiskelukaveri.

 6. 6

  Ulla sanoo

  Mutta kyllä yhteiskunnassa täytyy olla jotain tosi mätää jos ihmisiä käytetään hyväksi tällä tavalla; töitä on vaikka kuinka paljon mutta palkkaa ei siitä maksettas millään ja osakkeidenomistajat senkun keräävät mammonaa taskuihinsa silmääkään räpäyttämättä ja vielä haukkuvat ihmisiä laiskoiksi kun eivät löydä töitä.
  Yksityisen henkilön on tosi vaikeeta olla yksin tällasta toimintaa vastaan kun esim. ammattijärjestötkin, joiden pitäisi juuri auttaa, eivät välitä p……..n tämän tyyppisestä toiminnasta.
  Kaikki eivät tarvitse tällaista kuntouttuvaa työtoimintaa vaan yksinkertaisesti vain työpaikan josta saa oikean palkan työn mukaan.

  Sitäpaitsi Suomi ei ole ainoa maa, vaan tätä tapahtuu joka maassa Eu: n alueella ja koko maailmassa; sillaihan se finanssikapitalismi toimii.

 7. 7

  Ari Vehkanen sanoo

  Kuntouttava työ on niille hyvä jotka haluaa siihen ja tarvitsevat sitä vapaaehtoisesti.
  Mutta että voidaan laittaa ketä vaan pakosta karenssin uhalla jopa ammattitaitoisia henkilöitä joille pitäs tai pitää maksaa palkkaa joka on OIKEA työkokemuksesta riippuen niin se on täysin väärin myöskin.

  Ei monikaan tarvitse mitään kuntouttavaa työtä vaan työstä palkkaa eli rahaa miksi töihin mennään.

  Ja kuntouttavien avulla ei pitäs toisten tehdä tiliään eli palkkaa myöskään itselleen kuten nyt on ympäri Suomea. Tämä bisness on suuri jos toiset saa 5000€/kk palkkaa ja kuntouttavat työmarkkinatuki+9€ päivä kulukorvausta.

  Aivan järenvastaisia nää touhut paitsi ei niille jotka harrastaa ja tykkää näistä oma etumielessään.

 8. 8

  lehmä sanoo

  Näyttää siltä että moni jolla on ollut masennusta, alkoholismia tai muuta vaivaa on ollut iloinen että on saanut edes näin huomiota yhteiskunnalle. Olisikohan yksi suuri ongelma se että terveyspalvelujen tarjonta on puutteellinen joskus jopa olematon, useissa kunnissa. Ei tällä ole enää mitään tekemistä työllistämisen kanssa ja koko homma pitäisikin muutta suoraan terveys/sosiaalipuolen hoidettavaksi. Palkaton työ on aina tuomittavaa ja vie työpaikan joltain joka haluaisi käydä ihan oikeati töissä oikealla palkalla.

 9. 9

  Pera sanoo

  Heikki on loistava esimerkki siitä, mihinkä elämäntilanteeseen kuntouttava työtoiminta sopii kuin ”nyrkki silmään”. Mutta useinhan on näissä työkkärin asioissa, että ne työttömät eivät pääse aktiviteettin kohteeksi jotka sinne haluavat. Ja taas jotka katsovat hallitsevansa omaa elämäänsä ja ovat koulutettuja ammattiin, niin heitä ollaankiin työntämässä aktiviteettiin.

  Tähän asiaan tulisi saada ensitilassa korjaus.

 10. 10

  Ilona sanoo

  Kuntouttava työtoiminta pitäisi ehdottomasti säätää vapaaehtoiseksi. Työnsaannin kannalta se on joka tapauksesas hyödytöntä. Myöskään ”elämänhallinnan parantaminen” kuntouttavan avulla ei ole mikään automaatti. Terveelle ja työkykyiselle siitä voi olla jopa vahinkoa, kun tietää, että töitä ei enää saa, ja pakkotöissä joutuu roikkumaan eläkeikään saakka.

 11. 11

  Heikki Karhu sanoo

  Kun nyt on lukenut Sakun kirjoituksen kommentointia täältä ja naamakirjasta, täytyy suoraan sanoen ihmetellä miten paljon virheellistä teitoa ihmisillä on lainsäädännöstä ja yhteikunnan työllistämistoimista.
  Ensiksi minua kiinostaisi, jos Ari Vehkanen kertoisi, missä kuntouttavaa työtoimintaa järjestävässä instituutiossa (jollei oteta huomioon kaupunginjohtajia tai muita korkeita virkamiehiä) joku saa 5000 euroa kuussa palkkaa! Haen sinne heti, sille paikalle ja lupaan tehdä työt 4.000 eurolla.
  Seuraava kysymys kuuluu missä kunnissa tämä kuntouttava työtoiminta on tehty noin pakoksi kuin se täällä keskusteluissa ilmennetään. Toki vuoden 2010 jälkeen se on ollut velvoittavaa ja näin ollen saman kaltaista muiden työllisyyttä edistävien toimien kanssa, mutta käytännössä en ole kuullut että kuntouttavaan pakotettaisiin. Esim täällä pääkaupunkiseudulla missä me, siis Työ & Toiminta ry toimii, tulijoita olisi enemmän kuin kuntouttavaan pääsee. Ja minusta se minimikin on aika kohtuullinen 4 tuntia yhtenä päivänä viikossa. Siitä voi yleensä aloittaa, jos ei enempään kykene. Käytäntönä myös on ollut, että jos kuntouttava työtoiminta syystä tai toisesta epäonnistuu, siitä ei rankaista karensiilla.
  Nykyinen työkokeilu on sitten jo rankempi toimenpide siinä mielessä, että siinä oletetaan henkilön olevan jo liki työkuntoinen. Ja perusteetomasta kieltäytmisestä tai muutoin lopettamisesta kyllä sitä karenssia saattaa tulla.
  Sitten joku kirjoitti, että kunoutettavat tai työkokeilussa olevat vievät joltain ”oikean” työpaikan. Eivät vie! Kuntouttavaa järjestävät pääsääntöisesti erilaiset työttmien yhdistykset yms. Ja kunnissa he sijoittuvat erilasiin työapjoihin. Sen sijaan palkkatuella työllistety saattavat viedäkin. Erityisesti kunnat ja valtio ovat kikkailleet näillä niinkauan kuin palkkatukea on eri muodoissa ollut. Kaikkihan muistavat nämä 6 kuukauden työsuhtee, joilla juuri sai” liiton päivät”nollatuksi.
  Ainakin meidän yhdistyksessä on pyrkimys, että kaikki, jotka jollakin järkevällä tavalla saadaan työllistetyksi, työllistetään palkkatuella. Siis sen jälkeen jos on kunnailla selvinnyt nämä työllisyyttä tukevat toimenpiteet. Valitettavan monelta vain taival jää kesken. Syitä on monia, viina ei vähäisempiä!
  Ilonalle sanoisin, että työllistämisasioissa ei mikään ole automaattista ja varmaa. Mutta on asiantuntematonta väittää esim kuntouttavan työtoiminnan olevan työnsaannin tai elämänhallinnan kannalta hyödytöntä tai haitallista. Tätä asiaa voi tulla kysymään vaikkapa meidän yhdistyksessä työskenteleviltä.

 12. 12

  Ilona sanoo

  Kirjoitin ja kirjoitan vain omasta kokemuksestani.

  Olen hiljattain ollut kuntouttavassa työtoiminnassa 2 vuotta oman asuinkuntani kuntaorganisaatiossa. Pelkästään työttömyyden keston perusteella.
  Sinä aikana ja sen jälkeen olen koko ajan hakenut töitä (ja toisinaan maininnut hakemuksessa olleeni työtoiminnassa). Silti en ole kelvannut minnekään. (Työtoimintapaikka eli kunta ei luonnollisestikaan työllistä.)
  Kunta on muuten niin pieni, ettei siellä ole muita kuntouttavaan sopivia paikkoja. Mitään työttömien yhdistystä tai työpajoja ei ole. Olen kysellyt muutaman isomman naapurin yhdistyksistä jäseneksi pääsyä, mutta niistä on ilmoitettu, että jäseniksi otetaan vain oman kunnan asukkaita.

  Olen terve ja työkykyinen, joten kohdallani sanaa ”kuntouttava” on ehkä suorastaan vaarallista käyttää työnhaun yhteydessä. Sehän leimaa ainakin osa-työkykyiseksi, jollei täysin raakiksi. Minun kannaltani kuntouttava in siis ollut hyödytöntä.
  Haitallista se voi puolestaan olla silloin, kun joutuu esim. työtoimintaan entiseen työpaikkaansa. Toivottomuus, mm. tieto siitä, että tässä sitä nyt jökötetään hamaan kansaneläkkeeseen saakka, ei liene kenellekään terveellistä? Joidenkin työttömien elämänhallinnasta kun ei todellakaan puutu mitään muuta kuin raha eli se oikea palkkatyö. Katson itse olevani yksi näistä työttömistä.

  Mitä tulee kuntouttavaan pakottamiseen. Saamani tiedon mukaan työtön menettää työmarkkinatukensa (eli ainoan toimeentulonsa) jos kieltäytyy kuntouttavasta. Myös toimeentulotukea saa siinä vaiheessa nipistää välittömästi. Jos valinnanvarana on vain kuntouttava tai rahattomuus, niin silloinhan on kyseessä pakko?

  Kuntouttavan laissa on muuten tällainen kohta (mikäli sitä ei ole poistettu?): ”Kuntouttava työtoiminta on sovitettava henkilön ….. osaamisen mukaan niin, että se on työmarkkinoille pääsyn kannalta mielekästä ja riittävän vaativaa.”
  Kuitenkin jossain tuntuu leijuvan sellainen asenneilmapiiri, että kuntoutettava on heittopussi, jolla saa teettää ne tylsät hommat, jotka eivät kauheasti vakituista väkeä kiinnostaisi. Tai että olisi tekemätöntä työtä, mutta kun kukaan ei ehdi sitä tekemään. Jälkimmäisessä tapauksessahan pitäisi palkata joku, jos talosta on jatkuva muutaman käsiparin vajaus?!

  Palkkatukityöstä sen verran, että siinäkin on muutamia sudenkuoppia, joihin olen itsekin kompastunut.
  Yksi on se, kun – työntekijästä riippumattomista syistä – koko tukea ei pääse käyttämään yhden ja saman työnantajan palveluksessa. Silloin työttömälle jää seuraavaan paikkaan tarjota ”myötäjäisinä” vain vajaata tukea. Ja se ei kiinnosta työnantajia! Ei niin ketään! Itselleni on parissa paikassa sanottu päin naamaa, että me haluamme sellaisia työntekijöitä, josta saa täyden korotetun tuen. Nimenomaan korotetun tuen.
  Toinen on se, että jos tavoittelee pääsyä takaisin ansiosidonnaisen työttömyystuen piiriin, niin korotettu tukihan ei kerrytä sitä samalla tavalla kuin normaali työssäolo tai pienempi palkkatuki.

 13. 13

  Ilona sanoo

  Jatkokommentti edelliseeni: niin, valitettavasti ainakaan minulla ei ole hyvää sanottavaa KUTYsta.
  Omalla kohdallani se ei ole auttanut eteenpäin. Jos siitä on ollut jotain hyötyä, se on ollut se ”negatiivinen” hyöty, että sinne suostumalla olen saanut säilyttää ainoan toimeentulonlähteeni, työmarkkinatuen. Ei siis edistystä vain pelkkää paikallaan pysyttelyä.
  (Joskus tunnen juuri tämän jatkuvan taloudellisen ahdingon takia olevani kuin jossain Disneyn sarjakuvassa esiintyvä kissanpentu, joka roikkuu puunoksassa yhden kynnen varassa juuri nippa nappa putoamaisillaan!)

 14. 14

  Ari Vehkanen sanoo

  Ensiksi minua kiinostaisi, jos Ari Vehkanen kertoisi, missä kuntouttavaa työtoimintaa järjestävässä instituutiossa (jollei oteta huomioon kaupunginjohtajia tai muita korkeita virkamiehiä) joku saa 5000 euroa kuussa palkkaa! Haen sinne heti, sille paikalle ja lupaan tehdä työt 4.000 eurolla. ***

  Joo, kaveri joka oli 12kk töissä opettamassa atk:ta 1050€/kk palkkatuella hässi kaikki pomot ja sai irti tiedot että lähes 5000€/kk hankkii työttömien pajan johtaja ja siinä alaspäin muutkin kun imi tiedot sängyssä tilinauhoineen.

  Tiedän että nämä satuttaa ihmisiä jotka pitää kaikki ”kuntouttavina” vaikka ovat normaaleja ihmisiä olleet 30 vuotta työelämässä .

  On lisääkin tarinoita täysin ammattilaisista mutta mie naputan tekstiä koska asiani hyvin ja jos pakotetaan lupaan että se ei ole helppoa kenellekkään.

  Siis pakottamalla ei saada mitään,

  Ja todellakin työttömien yhdisyksen johtajat voi saada 4700€/kk palkkaa ja tämä on fakta ja siintä alaspäin muut.

  Tämä tarkistettu 100 kertaa salaa ja en tule tänne kertomaan sontaa vaan faktaa. Ja lisä tietoja tulee toimittaja kavereitteni kautta koko ajan ympäri Suomea sekä muitten vapaaehtoisten kautta myös. Monelle totuuden kuuleminen on vaikeeta.

  Älkää olko sinisilmäisiä sanon mie.

  T: Ari Vehkanen

  Homepage : http://www.vehkis.net
  Email : vehkis@iki.fi ; ari.vehkanen@gmail.com
  Photos : http://picasaweb.google.com/ari.vehkanen
  Blogi : http://vehkanen.blogspot.com/
  Blogi : http://karenssia.blogspot.fi/
  ****************************************************************************
  Tämä sähköpostiviesti on tarkoitettu vain vastaanottajalle. Viesti voi sisältää luottamuksellista tietoa. Jos olet vastaanottanut tämän sähköpostiviestin vahingossa, palauta se lähettäjälle. Älä muuta sähköpostiviestin sisältöä tai levitä sitä eteenpäin.
  Kiitos.

  This e-mail is intended only for the addressee. This e-mail may contain privileged and confidential information. If you receive this e-mail by mistake, please return it to the sender without producing, distributing or retaining copies thereof.
  Thank you.

 15. 15

  lehmä sanoo

  Heikki Karhu ei usko kuntouttavan toiminnan vievän työpaikkoja koska työttömien yhdistykset niitä pyörittävät. Huokaus! Joulupukkia ei ole olemassa, sorry.
  Pienessä pohjoisen kaupungissa jossa asuan, oli kahvila jota pyöritettiin yrittäjäpohjalta. Homma ei kuitenkaan kannattanut enää kjn tuet loppuivat ja lisää ei saanut. Se oli lappu luukulle, vaan ei pitkään. Nyt bisnestä pyörittävät työttömät kuntoutettvat 9 euron päiväpalkalla. Ihan sama onko toiminta kannattavaa vai ei. Kunhan on saatu porukka sinne säilöttyä. Kuntouttavat myös rakentavat erillaisia huvimajoja, rosjkakatoksia yms. pientä kirvesmiehen hommaa myyntiin. Näitä on alueella tehty myös autotalleissa omina yrityksinä, mutta toki tällainen ilmaistyö ajaa ohi kevyesti. Sitten on näitä mummon ulkoiluttajia sun muita. Niihin hommiin on ehdottomasti palkattava alsta kiinnostuneita osaavia ihmisiä, ei mitään kuntoutettavia. Että näin sitä oikeaa työtä syödään.

 16. 16

  lehmä sanoo

  Vielä, jos halutaan oikeasti kannustaa ihmisiä työntekoon on lainsäädäntöä muutettava niin että lyhyiden töiden vastaanottaminen on mahdollista työttömyyskorvauksen ohessa. Minusta ei tervettä koulutettua ihmistä, jonka ainoa ongelma on raha ja työtömyys, voi verrata moniongelmaiseen hoitoa tarvitsevaan henkilöön. Kuntouttavan toiminnan on oltava selkeästi tukevaa ja lähtökohtana ovat kunkin yksilölliset ongelmat. Tilannetta tulisi kartoittaa ja valvoa alalle koulutuksen saaneet ihmiset, nythän esim. mielenterveyspalveluja on aivan riittämättömästi.
  Ajatus siitä että pitkäaikainen työttömyys tekisi ihmisestä automaattisesti jotenkin kuntoutusta tarvitsevan on järjetön. Rahaa tässä tarvitaan ja töitä.

 17. 17

  Ari Vehkanen sanoo

  Vielä lisää että taidankin ottaa paikkalisen pajan tiedot esiin ja käydä verottajalla sekä kaupungintalolla urkkimassa tietoja mitä palkkoja täällä maksetaan.

  Siis todellakin työttömienyhdistyksien johtajat voivat saada 4700€/kk palkkaa, koska ne on kimpassa kunnan päättäjien kanssa ja puolue ratkaisee myös paljon jotka käyttää hyväksi työttömiä oman palkkansa eteen.

  Kannattaa lukea myös tämä kirjoitus , itse olin tekemässä samanlaista kirjoitusta mutta huomasin että Suomessa on yksi taho eli THT ry joka ajaa työttömien etuja.

  http://karilaurila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/111434-kuinka-luoda-bisnes-ilman-osaamista-tai-p%C3%A4%C3%A4omaa

  http://karilaurila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/111528-ty%C3%B6tt%C3%B6mien-yhdistykset-pilipality%C3%B6llist%C3%A4mist%C3%A4-ja-n%C3%A4enn%C3%A4ist%C3%A4-edunvalvontaa

  Todellakin nämä toiminnat on kannattavaa jotka saa työttömien avulla kovaa palkkaa. Miun kaverien listoilta lähtenyt pois kavereita jotka töissä näissä yhdistyksissä koska mie en pelkää ketään ja tulen kertomaan suoraan totuuden mistä on kyse.

  Ari Vehkanen

 18. 18

  Ilona sanoo

  Ei kai nyt vaan ole käymässä/käynyt niin, että esimerkiksi kunnat ovat oivaltaneet hyvän sauman? Että on olemassa kuntoutettavia, joita voi ottaa ilmaiseksi työvoimaksi silloin kun on töitä, joihin vakituisilla työntekijöillä niin sanotusti ”ei ole aikaa”.
  Samalla siinä sitten näppärästi säästyy maksamasta puolikasta jokaisen kuntoutettavan työmarkkinatuesta.
  Vai onko tällainen ihan laillista? Sanotaanko jossain, että toiminnan tarkoituskin on tuottaa kunnille palkatonta työväkeä…?

 19. 19

  Kai Tervonen sanoo

  Ihmetyttää itseä suuresti tuo Heikki Karhun kommentti jossa kyselee ”missä kunnissa kuntouttava työtoiminta ei ole pakollista”?!? No onhan se pakollista varmaan kaikissa kun 500pv. työmarkkinatukea tulee täyteen.

  Vapaaehtoispohjalta on tietysti ihan ok, mutta ei tällainen simputus pelkästään työttömyyden takia ole mistään kotoisin jos on pitkä työelämä takana ja ammattiosaamista.

  Kieltäydyin juuri itse kuntouttavasta työtoiminnasta, koska olen sen ajan kasvatti joka ei ole ilmaista työtä tehnyt. Nytkö sitä pitäisi tehdä kun on jo kohta vanhuseläkkeellä muutenkin. Kaikkea huuhaata sitä joutuu vielä vanhoilla päivillään kokemaan, eipä olisi aikoinaan uskonut, että tällaisenkin vielä näkee.