Keppiä ja keppiä

Töissä käynti on erityisen tärkeää nuorille. Työ tuo arkeen rutiinia ja tarkoituksen nousta aamulla sängystä. Toisin kuin Etelä-Euroopassa Suomessa ei ole suurta pulaa työstä. Sen sijaan meidän haasteemme on saada nuoret työmarkkinoille. Tähän haasteeseen on vastattava sekä kepillä että porkkanalla. Toimeentulotukea on pienennettävä ja vastaavasti työn vastaanottamisen houkuttelevuutta parannettava.

Näin sanoo Kokoomuksen Nuorten Liiton puheenjohtaja Ville Sipiläinen julistuksessaan  Työ on parasta sosiaaliturvaa.

Kokoomusnuoret näkevät työttömyyden syyksi laiskuuden. Työttömät eivät halua tehdä töitä, koska he mieluummin makaavat kotona liian hyvien sosiaalietuuksien turvin. Siksi työnteko on tehtävä houkuttelevaksi alentamalla roimasti sosiaalietuuksia. Vastavuoroisesti myös palkkoja on alennettava ja irtiosanomissuojaa heikennettävä. Sipiläinen puhuu kyllä kepistä ja porkkanasta, mutta en minä tässä julistuksessa näe mitään muuta kuin keppiä.

Työttömyystilastoilla ei KNL:ssä juuri päätä vaivata, koskapa Suomessa ei kuulemma varsinaisesti ole pulaa töistä. Minunkin mielestäni tekemätöntä työtä tässä maassa riittää, mutta meiltä puuttuu palkan maksajia.

KNL:n mukaan ratkaisu on sosiaalietuuksien alentamisen lisäksi myös nuorten aloituspalkkojen laskeminen ja irtisanomissuojan heikentäminen. Ihan ääneen ei sentään vielä sanota, että tässä ihanneyhteiskunnassa työt tehtäisiin taatusti elämiseen riittämättömällä palkalla ilman mitään irtisanomissuojaa. Jos ei kelpaa, niin saa lähteä kävelemään. Toimeentulotukea ei tietenkään laiskureille ja lintsareille tipu.

Pieniä palkkoja kompensoitaisiin veroeduin. Suomeksi tämä tarkoittaa sitä, että työntekijät palkattaisiin veronmaksajien varoilla yksityisiin yrityksiin. Yrittäjä saisi työntekijät ja maksaisi heille niin mitätöntä palkkaa, että sitä ei verotettaisi. Muut veronmaksajat siis kustantaisivat koko touhun.

Näitä kokoomusnuorten ulostuloja lukiessa tulee aina ihmetelleeksi mistä nämä oikein ammentavat kannatuksensa. Lieneekö jotenkin hienoa olla kokoomusnuori ja halveksia laiskoja työttömiä? Onkohan kaikilla kannattajilla itsellään niin turvattu tulevaisuus, että kannattaa edistää palkkojen alentamista ja työsuhdeturvan heikentämistä?

Vai onko niin, että kun on kokoomusnuori, niin voi vetää skumppaa eikä tarvitse sitoa itseään kiinni johonkin suojeltavaan puuhun? Muistelen joskus jonkun nuoren neidin näin julkisesti todenneen.

Kommentit
 1. 1

  Joni Jurmu sanoo

  Ihan tyypillistä ”kokoomusmeininkiä”, se ei yllätä yhtään. Mutta asi joka yllättää, on sama jota Sakukin ihmetteli, että kuka näitä äänestää? Joskus tulee mieleen että jos ei ole hajuakaan mitä puoluetta tai ketä äänestää, niin voi olla parempi jättää äänestämättä, ettei mene ainakaan tuohon kokoomushuijaukseen. Tietämättömyydellä tuota kokoomuksen kannatusta voisi ehkä selittää. Nehän puhuvat täysin toista kuin tekevät. Ja hyvin näkyy uppoavan kansaan.

 2. 2

  Ilona sanoo

  Tästä tuli yhtäkkiä mieleen Hesarin kuukausiliitteen viimeisen sivun sarjakuva: siinä olli kerran sellainen tarina, jossa kansalaisten koulutus töihin aloitettiin jo alakoulussa. Kun vanhoihin vaatteisiin pukeutunut yksinhuoltaja toi lapsensa ensimmäisenä päivän kouluun, ja lapsi mainosti innoissaan osaavansa jo lukea, koulusta todettiin, että kyllä sellainen turha taito täällä pian unohtuu. Tärkeintä oli oppia tekemään jotain raskasta ja likaista työtä mahdollisimman pian. Kun kerran äidistäkin näki, ettei taida paljon rahaa olla. Eli köyhän lapsi tuomittiin alusta saakka sellaiseen työhön, jolla ei hyvinvointiaan voi parantaa.
  (art imitates life)

 3. 3

  Heikki Karhu sanoo

  No ei tuossa mitään uutta ole. Noinhan porvarit on aina ajatelleet. Kapinan jälkeenkin haettiin ammuttavien joukosta hyvät työmiehet pois. Ei se rikkaitten rikkaus ihan ilman työtekoa tule. Jonkun on tehtävä edes joskus töitä. Mutta…
  En kannata sosiaalietuuksien alentamista, mutta jotain turhalle hyysäämiselle pitäisi tehdä. Valitettavasti näen kyllä ”huppunuorisossa” paljon sellaista asennetta, jonka keskeinen sisältö on ”ei vois vähempää kiinnostaa”. Siihen asenteeseen kyllä sopisi keppikin.

 4. 4

  lehmä sanoo

  On enempi vähempi huvittanut tuo kokarinuorten Henri Heikkinen, mies jolle kaikki muut kuin yrittäjät ovat loispummeja, alkaen yksinhuoltaja äideistä. Kaveri onnistui jotenkin täyttämään paperit ja sai firmalleen 300 000 euroa tukea Tekesiltä pelkisuunnitteluun. Ei sitten älli riittänyt vai mikä lienee, kyseiset tekeleet haudattiin hiljaisuudessa ja Henri-poika siirtyi kokoomusnuorten mielipide automaatiksi. Jos nyt jonnekin sillä kepillä pitäisi sohia niin tuollaisten Henrien suuntaan. Ei ihme ettei osattomampaa kaveria motivoi kun oikeasti se on puljailu jolla näemmä pärjää.

 5. 5

  Marko sanoo

  Ay-liikkeellä olis tähän mahdollisuus puuttua, vaan ei puutu. Jos olet nuori, niin tarkoittaa se sitä että olet myös laiska ja lintsari. Nuorten pitäisi alkaa työskentelemään ilmaiseksi 25 vuoden ikään saakka. Samalla unohtuu se tosiasia, että jos palkkaa ei makseta, siitä ei kerry myöskään verorahoja valtion kirstuun joilla korjata ”kestävyysvajetta”! Perustuslaissa kielletään mm. ikäsyrjintä. Samoin siellä kerrotaan, että ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä. Myös samapalkkaisuus ja yhtenevät työehdot samasta työstä eivät täyty. Tämä on tätä oikeistunuorten outoa retoriikkaa, jolta olen jo aikoja sitten sulkenut korvani.

 6. 6

  sanoo

  Minusta on kummallista, jos aikuinen ihminen tarvitsee jonkun ulkopuolisen apua (eli jonkun pomon) saadakseen rutiinia elämäänsä ja ohjelmaa päiviinsä, ja itse en ole koskaan allekirjoittanut väitettä, että työ tuo elämänsisältöä ja tarkoituksen nousta sängystä! 😀 Minulla asia menee juuri päinvastoin…

  Kokoomusnuorten kannatus ja ajatusmaailma kauhistuttaa ja ihmetyttää, mutta toisaalta olen silti samaa mieltä Heikki Karhunkin kanssa. Tosin en silti tiedä, saako keppi asennetta muuttumaan – mieluummin pitäisi etsiä keinoja löytää ihmisen sisäinen motivaatio, keppi saattaa johtaa vain ahdistumiseen ja kapinahenkeen.

 7. 7

  Papi sanoo

  Kyllä on vääristynyt kuva asioista kokoomusnuorilla, mutta mitään uuttahan tuossa ei ole.

  Tuoreessa muistissa on vielä, se puhe heikomman aineksen lisääntymisestä tukien takia.

  Siitä työstä, vain tulee saada sellainen korvaus, että se riittää elämiseen.

  Noi alkupalkat ja irtisanomisajat on jo nyt työsuhteen alkutaipaleella, lyhyemmät, ja nousevat

  työuran kehittyessä.

 8. 8

  Pertti Wickström sanoo

  Toveri Timonen torpedoi Kokoomusnuorten sanomaa kuin haluaisi hylätä nuoret nurkkaan. Tarkoitushakuinen negatiivinen pahan etsintä ei johda nuorten kannalta kuin passivointiin ja älä yritä mitään –asenteeseen. Kokoomusnuoret etsivät ja ovat oikealla tiellä. Ymmärtääkseni olet työpaja-asiassa meidän nuortemme linjoilla: työpajojen sijasta työpaikkoja eli esim. esittämääsi palkkatuettua työtä. Äänestys Juuan kunnanhallituksessa.
  Eiköhän ”meidän” valtakunnan hallitus (mm SDP ja KOK) tarvinne kaikkia niitä ideoita ja avauksia, joilla työtä saataisiin lisää ja linjamme on oikea: Työ on parasta sosiaaliturvaa, työ nuoren tiellä pitää, työpajojen sijasta työpaikkoja ja
  oppisopimus täsmäase nuorisotyöttömyyteen. Kannattaa lukea Sakun viittaama Kokoomusnuorten vetoomus ajatuksella läpi. Oikein hyvä Sakari, kun toit sen esille.

 9. 9

  sanoo

  työ ei ole sosiaaliturvaa vaan työtä. soisiaaliturva on sellainen jota saadaan kun ei ole töitä. mikäli kaikilla olisi töitä, sosiaaliturvaa ei tarvittaisi.

  elikkä tuossa loistaa tietämättömyys jopa alkeista.

  tosin, sen minkä olen kuullut, huomattavan iso osa kokkareista on jäsenkirja pätevyyden ansiosta työpaikalla mutta eivät kyne osallistumaan työhön. Tuossa tilanteessa voidaan sanoa, työ on sosiaaliturvaa. Toisaalta, eikö olisi kaikkien etu että nämä funktionaalisesti työkyvyttömät olisivat esim vammaiseläkkeellä eikä työpaikalla kahvikassaa verottamassa?

 10. 10

  Pera sanoo

  Aika jännä juttu, että ns. suvaitsevainen nykyhetkinen kokoomus on ryhtynyt valmistelemaan tulevaa linjaansa näiden kokoomusnuorten avulla. Että virallinen kokoomus on muka vähävaraistenkin asialla. Saa tuossa esim. SDP:n nuorison edustajat olla kovana kun työväen nuoret on opetettu telkkarin avulla, oikeiston opeilla väheksymään omia mahdollisuuksiaan pärjätä tulevaisuuden työmarkkinoilla.

 11. 11

  Anna sanoo

  Onneksi oma 19-vuotias lapsukainen sai heti töitä viime keväänä yo-kirjoitusten aikana, on nyt tehnyt vuoden töitä, lukee samalla pääsykokeisiin haaveenaan päästä yliopistoon syksyllä. Hän asuu omillaan ja maksaa omat laskunsa. Miten erilaista olisikaan jos hän olisi joutunut tyytymään johonkin leikkityöhön josta maksettaisiin leikkipalkkaa? Ei sillä maksettaisi vuokraa, puhelinta, sähköä eikä ruokaa.

 12. 12

  -K sanoo

  Kuten olen aikaisemminkin kommentoinut, helppoa huutaa kun on jo jalometalliesine takamuksessa. Isi ostaa mopoauton jolla ajellaan miten sattuu, ja koti bileisiin. Mitään väliä ei ole seuraamuksista kun pappa betalar. Mihin tämä suomi on menossa? Kuka kasvattaa nämä kersat jotka päästelee viimeisille veteraaneille rivouksia ja haistettelevat vanhuksia kadulla. Sleepy Sleepers lauloi aikoinaan: Onko järkee vai ei?

 13. 13

  Sale sanoo

  Tuosta jos työttömyyskorvaukset laskee niin hyvästi laskujenmaksut. Sais kokoomuslaisiltakin ottaa rahat pois ja jättää tyhjän päälle.

 14. 14

  Markku sanoo

  Itse näkisin että suurin ongelma suomalaisessa työelämässä on hallinnon pahansuopaisessa vieraskielisessä identiteetissä. Asioista tehdään silkasta vahingonilosta väkisin ja ihan tahallaan niin vaikeaselkoisia kuin suinkin. Lainsäädäntö on sekavaa ja sattumanvaraista. Kukaan ei voi näissä oloissa tietää etukäteen miten mitäkin lakia tulkitaan ja miten kutakin asiaa tulkitaan. Se tiedetään että tulkinta on mielivaltaista ja uhriksi valitaan yleensä se jolle syyllisen rooli soveltuu lainsäädönnön mukaankin parhaiten. Se joka on helpointa ryöstää.

  Minusta tuntuu että me suomenkieliset kansalaiset olemme tälle vieraskieliselle hallintokastille kuin heidän karjaa jota ihan silkaksi iloksi juoksutetaan ihan tieten tahtoen ja tahallaan kohti yrittämistä ja sitä kautta talouden teurasautoja ( konkurssiin ).

  Väitän jopa että yrittämisen ja toimeentulon olosuhteista on tehty tieten tahtoen tahallaan lähes mahdotonta ja juuri sen vuoksi meidät halutaan lähes pakottaa yrittäjiksi. Olosuhteet lainsäädäntöä myöten on tehty semmoisiksi että yrittäjäksi ryhtyessään uhri luovuttaa automaattisesti kaikki omat ja koko perheensä kaikki alkeellisimmatkin perusoikeutensa pois ja alistuu absoluuttisen täydellisen mielivallan uhriksi.

  Se on siis helpoin ja suorin tie uhrin laillistettuun ryöväämiseen ja sitä kautta täydelliseen ja lopulliseen talouden umpikujaan. Parhaillaan saadaan ryöstettyä samaan syssyyn monen sukupolven työn hedelmät.

  Itseäni kiinnostaisi itseni työllistäminen mutta edellä kuvattu kohtalo ei houkuta. Olen siis mieluummin reilusti työtön. Olen jopa epätoivoisimpina hetkinä suunnitellut muuttavani jonnekkin etelän lämpöön.. Tärkeintä näissä oloissa on tajuta pysyä tiukkana ja muistaa että tällä tarjotulla lähes absoluuttisella minimilläkin pärjää jos käyttää järkeä ja on tarkkana.

  Herrat ovat laskeneet että ihminen pysyy ihan hyvin hengissä ja voi jopa suhteellisen hyvin melko vähälläkin. Yleensä 3Kcal / vrk riittää. Siinä on jopa liikaa.. rupeaa lihomaan.. Tärkeintä olisi hoksata itse luopua ajoissa kaikesta turhasta rahakulusta, tupakka ja päihteet kannattaa jättää ensimmäisenä. Niiden jälkeen on syytä tarkkailla mitä suuhunsa tunkee.. Taloudellinen niukkuus voi olla järkevä terveyteen satsaava valinta joka tarjoaa loistavan mahdollisuuden katsoa mitä kaikkea sitä tulee syötyä. On hieno tunne päästä kaiikesta siitä turhasta läskistä ja palata nuoruuden hoikkuuteen.

  Se on myös hyvä muistaa että tyhjin käsin tänne ollaan tultu ja tyhjin käsin täältä on lähdettävä. Materiaalinen hyvinvointi tuolla välillä ei tee ketään onnelliseksi. Rikas on se jolla on aivot ja terveys kunnossa ja joku jonka kanssa on hyvä olla.

 15. 15

  sakutimonen sanoo

  Ja kaikki on tietysti ruotsinkielisten vika…On se hyvä, että syylliset ovat löytyneet.

 16. 16

  Markku sanoo

  ”Ja kaikki on tietysti ruotsinkielisten vika…On se hyvä, että syylliset ovat löytyneet.”

  Tuon sinä kirjoitit itse. Tuo on tuttua ja tyypillistä ruotsalaista vinksahtanutta väittelylogiikkaa.

  Pikemminkin ruotsinkieltään ja ruotsinmieltään piilottelvan hallintokastin suunnalta minä niitä ongelmia hakisin. Sieltä minä ”syytä” vallitsevaan simputukseen haeskelisin. Ilman mitään intohimoja, ilman mitään kaunaa tai katkeruutta. Me hallintoalamaiset emme ole syyllisiä tähän kurjuuteen. Meidän on vain sopeuduttava ja elettävä niiden sääntöjen mukaan jotka meille on suotu.

  Hankalaa kun ei millään haluta nähdä tätä ilmeistä loogista syy-seuraus suhdetta.

  Täytyy ottaa huomioon että yhteiskunnassa on pelisäännöt joiden mukaan tulee olla ja elää. Nämä kaikkivoipaiset suomenruotsalaispuoskarit voisivat halutessaan millon vain anataa Olli Rehnin tavoin mahtiukaasin jolla asiat kuin asiat voitaisiin korjata ja muuttaa kuntoon, vaikkapa yrittämistä ja työllistymistä ylipäätään kannustavampaan suuntaan.

  Eihän tämän porukan ole tarvinnut aiemminkaan päätään vaivata muista aiemmista säännöistä tai lainsäädännöstä ylipäätään. Kaikki on ja olisi helppoa ja yksinkertaista tälle jengille ihan niinkuin Kyproksen pankkeja koskeva mallinäyte kertoo. Tarvitaan vain tahto korjata asiat. Suomalaisten lapsellisista rutinoista ei ole tarvinnut ennenkään välittää. Rutinat haudataan median avulla.

  Toisaalta miksipä korjata asioita jotka eivät vaikuttaisi hallinnon itsensä hyvinvointiin.

 17. 17

  sakutimonen sanoo

  Kukahan suomenruotsalainen voisi antaa sen mahtikäskyn, jolla kaikki asiat korjataan?

 18. 18

  Markku sanoo

  Tämän kaltaisessa vieraaseen kieleen perustuvassa syrjinnässä on semmonen hankala ja varmaan kiusallinenkin puoli että sitä helposti leimautuu, ehkä ihan perusteettakin siihen ruotsia osaavaan paremmistoon. Ja kun kerran herrasväen kieltä osataan ja muutenkin ollaan salonkikelpoinen niin kai sitä ihan vaan siitä syystä rahvaan seassa helposti kutsutaan suomenruotsalaisiksi. Ei kai se sentään mikään haukkumanimi ole, päinvastoin?

  Ei kai se mikään moite ole että on kunnollinen ja kelpaa parempiikin piireihin?

  Mitä siihen ongelmat poisvievään ihmeidentekijään tulee. Luulen että Rehnin Olli on tällä saralla parasta mitä koko euroopasta löytyy ja veikkaan että hän joutaa pian pahimmilta kiireiltään panemaan kotosuomenkin asiat kuntoon.

  Oletteko panneet merkille miten upeasti muiden maiden politiikot priorisoi ja hoitaa mutenkin nämä omiensa, siis edustamiensa ihmisten asiat. Kumma juttu. Miksi suomalaiset politiikot, Perussuomalaisia lukuunottamatta, eivät näytä ikinä olevan lainkaan kiinnostuneet omiensa, siis suomalaisten maanmiestensä hyvinvoinnista. Ainut mistä ne tuntuu olevan kiinnostuneita on oma napa ja oma virka.

  Kannattaa kiinnittää huomio kohtaan joka alkaa noin 2.57 –
  http://janne684.puheenvuoro.uusisuomi.fi/135768-mep-ngel-farage-get-your-money-out-while-you-can

 19. 19

  -K sanoo

  Eiköhän nuo ”rantaruåtsalaiset” ole kuitenkin vähemmistöä. Asuvat toisella suomen syrjällä ja yrittävät pomottaa meitä. Menisivät pohjanmaalle, siellä ei tarvitse pelätä tylsiä puukkoja.