Mielien muokkausta

Työttömät ja erityisesti työttömät nuoret ovat laiskoja vötkäleitä, jotka eivät viitsi osallistua yhteiskunnallisiin velvoitteisiinsa. Toimeentulotuki tarjoaa niin hyvän elintason, että he mieluummin laiskottelevat ja antavat muiden elättää itsensä. Siksi nuorilta on otettava toimeentulotuki pois ja heidän työmarkkinatukensakin on annettava kunnille tai suoraan muille työnantajille. Näin saadaan kaikki kynnelle kykenevät töihin.

Tässä olikin kiteytettynä Kelan tutkimusprofessori Heikki Hiilamon kolumni Kuntalehdessä.

Tämä tarinointi osoittaa, että Hiilamo ei elä tässä todellisuudessa tai ei ainakaan osaa laskea. Lisäksi hän ei tunne perustuslakia, koska olisi noinkin kevyesti valmis asettamaan ihmiset iän ja sosiaalisen statuksen perusteella eriarvoisiksi lain edessä.

Hiilamo puhuu samaan aikaan sekä toimeentulotuesta että työmarkkinatuesta. Ei niitä molempia täysimääräisenä yhtä aikaa saa. Jos henkilö saa työmarkkinatukea, niin hän ei yleensä saa ollenkaan toimeentulotukea tai saa sitä tarkan laskelman perusteella hyvin vähän. Jos hän on menettänyt työmarkkinatuen, niin vasta sitten saa täysimääräistä toimeentulotukea.

Jos Hiilamon ehdotuksen mukaisesti työmarkkinatuki annettaisiin työnantajille työllistämistä varten, niin paljonko saataisiin ostettua työehtosopimusten mukaista työaikaa? Työmarkkinatuki on 34,46 euroa arkipäivältä, joten eipä sillä minkään alan työtä kovin monta tuntia saataisi.

Yksin asuvan toimeentulotuki on 477 euroa kuukaudessa. Paljonkohan Hiilamo luulee sillä summalla saatavan työehtosopimusten mukaisesti palkattua työtä?

Miksi minä puhun työehtosopimusten palkan mukaisesta työstä? No ihan siksi, että alle työehtosopimusten ei työtä saa teettää. Siinä nimittäin tulee hyvin äkkiä vastaan rikoslain 47 luvun 3 a §, joka sanoo näin:

Jos työsyrjinnässä asetetaan työnhakija tai työntekijä huomattavan epäedulliseen asemaan käyttämällä hyväksi työnhakijan tai työntekijän taloudellista tai muuta ahdinkoa, riippuvaista asemaa, ymmärtämättömyyttä, ajattelemattomuutta tai tietämättömyyttä, tekijä on, jollei teosta muualla laissa säädetä ankarampaa rangaistusta, tuomittava kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Pidän Hiilamon ulostuloa osoituksena yhä lisääntyvästä mielien muokauksesta. Tarkoituksena lienee pakottaa työttömät tekemään työtä ihan millä tahansa työnantajan määräämällä palkalla ankarien sanktioiden uhalla. Kätevintä on tietysti laittaa kaikki työttömät kuntouttavaan työtoimintaan, jolloin palkkaa ei makseta ollenkaan.

Lueskelin illalla useampaakin tähän Kuntalehden juttuun littyvää keskusteluketjua facebookissa. Erityisen silmiinpistävää oli monen turvatussa työssä olevan suorastaan vahingoniloinen riemuitseminen. Nyt on oikea meininki, kun ne laiskurit saadaan pakotettua työhön. Nämä ilahtujat eivät tienneet perusasioista yhtään enempää kuin Hiilamokaan.

Erityisesti juuri työssä olevien pitäisi olla huolissaan näistä ajatuksista. Eräänä päivänä heidät korvataan halvalla tai peräti ilmaisella työvoimalla ja sinä päivänä on parku oleva suuri.

Kommentit (14)
  1. Mahtava kirjoitus!

  2. Yksinasuvan toimeentulotuki on 477 + 600 euroa Helsingissä eli 1080 jos ei mene töihin. Aloitteleva siivooja saa 1300. Veroja siitä ei juurikaan mene, mutta tuntipalkka elintason parantamiseksi jää aika huonoksi. Pointti on se että työn teettämisen ja tekemisen pitää olla kannustavaa. Kovasti vihreiden Hiilamon ja Soininvaaran ehdotuksia asian korjaamiseksi ammutaan alas. Haluasin kovasti kuulla hyviä ja toteuttamiskelpoisia vastaehdotuksia. Hiilamon kommentit kumpuavat tutkimustuloksista, että tilanne heikkenee koko ajan.

Kommentointi suljettu.