Kahdet työmarkkinat

Kun VATT:n Juhana Vartiainen ja Ilmarisen Jaakko Kiander esittelivät teesinsä, niin jopa ministerimme älähtivät. Vartiaianenhan sanoi, että työpaikkoja syntyy silloin, kun työvoimaa on tarjolla runsaasti. Lisää työvoimaa saadaan tekemällä työnteko kannattavammaksi kuin joutenolo eli Vartiaisen kielenkäytössä alentamalla työttömyysetuuksia. Silloin huonostikin palkattu työ kelpaa.

Lisää työvoimaa saadaan myös lisäämällä maahanmuuttoa. Kiander kiirehti täsmentämään, että maahan tarvitaan 100 000 maahanmuuttajaa. Maahanmuuttajat yleensä hakeutuvat matalapalkkaisiin töihin, joten kun halpatyövoimaa on tarjolla runsaasti, niin silloin syntyy lisää matalapalkkaisia töitä. Kumpikaan herroista ei maininnut mitään työllä saatavalla palkalla elämisestä.

Nyt siis ministerimme älähtivät. Pääministeri Jyrki Katainen sanoi, että työelämässä on vain yhdet pelisäännöt kaikille. Samasta työstä on maksettava sama palkka. Työministeri Lauri Ihalainen puolestaan sanoi, että tähän maahan ei tehdä toisen luokan työmarkkinoita ja että tällaiset ajatukset kertovat moraalikadosta.

Tämä on ministereiltä oikein selkärankaista puhetta. Heiltä kuitenkin unohtui se tosiasia, että meillä jo nyt on työelämässä kahdet pelisäännöt. Ne ovat vielä rumemmat kuin Vartiaisen ja Kianderin esittämät. He sentään esittivät matalapalkkaisen työn lisäämistä, mutta meillä käytetään jo nyt runsaasti täysin palkatonta työvoimaa ja sen käyttäminen lisääntyy koko ajan.

Tarkoitan tietenkin työttömien kohtelua. Heidät voidaan velvoittaa tekemään työtä pelkällä työmarkkinatuella ja yhdeksän euron päivittäisellä kulukorvauksella. Terve pitkäaikaistyötön määrätään kuntouttavaan työtoimintaan eli tekemään joskus hyvinkin raskasta työtä pelkän työttömyyden keston perusteella. Toinen työtön määrätään työkokeiluun johonkin yritykseen samalla yhdeksän euron korvauksella. Siellä hän tekee samaa työtä rinta rinnan sellaisen kanssa, jolle maksetaan TES:n mukaista palkkaa.

Tätä minä luonnehtisin moraalikadoksi, mutta väärässähän minä kuulemma olen. Minulle on monella suulla todisteltu, että kuntouttavassa työtoiminnassa olevat nauttivat suunnattomasti saadessaan tehdä palkatonta työtä. Samoin nauttivat työkokeilussa olevat ja lisäksi heillä on mahdollisuus näyttää kykynsä ja siten saada vakituinen työpaikka. Kun sanon, että ei kai kukaan hullu palkkaa maksa jos saa palkattomia työntekijöitä, niin minulle hymähdellään.

Se on kuulemma ihan eri asia. Niin se ilmeisesti on ministereidenkin mielestä. Ei tänne halpatyövoimaa tarvita niin kauan kuin meillä on omasta takaa täysin ilmaisia työntekijöitä. Sen lisäksi palkattoman työvoiman käyttö ei ole palkattoman työvoiman käyttöä, vaan se on työvoimapolitikkaa. Se on ihan eri asia.

Kommentit
 1. 1

  tauno lehtonen sanoo

  Hupsista. Lukaisin ensin tuon Ihalaisen lausunnon ja jaoin sen pitkin maailmaa saman suuntaisilla kommenteilla kuin on tässä Sinun pidemmässä ja paremmassa lausumassasi.

  Katsoin myös niitä kommentteja joita Ihalaisen myöhäsyntyinen mielipide oli kirvoittanut ja taas kerran törmäsin mantraan perustulon kaiken muuttavasta voimasta. Vaan kun en taloustieteilijä ole, niin ei aukene tuo perustulo minulle, oli sen suuruus sitten mikä tahansa. Kelle tuota perustuloa maksettaisiin, millä se rahoitettaisiin, tulisiko se palkan päälle ja sen semmoista mietin.

  Olisikohan tuo perustulo sittenkin vain utopia jota odotellessa kaikenlaiset vääryydet ja vääristymät saavat kukoistaa ilman, että niihin sen enempää sitä ajavat puolueet kuin ammattijärjestötkään puuttuvat.

 2. 3

  Erkki sanoo

  Juhana Vartiainen on kuin lukisi 1800 luvun englantilaisia kauppakirjoja, sanoisi Marx.Niissä, hän sanoo, toitotetaan maailmalle englantilaisten valtioviisauden voittona sitä, että Englanti Utrechtin rauhassa pakotti espanjalaiset Asientosopimusten nojalla luovuttamaan Englannille oikeuden käydä neekerikauppaa Afrikan ja Espanjan Amerikan välillä, kun se tähän saakka oli harjoittanut sitä ainoastaan Afrikan ja Englannin Länsi-Intian välillä. Englanti sai oikeuden viedä vuoteen 1743 saakka Espanjan Amerikkaan vuosittain 4800 neekeriä. Liverpool kasvoi suureksi orjakauppansa ansiosta. Marx, Pääoma, pääoman kasautumisprosessi, s. 679.
  Niin, että nämä Vartiaiset ja Kianderit ovat esiintyneet orjakaupan historiassa aikaisemminkin. Pitää muistaa tässä keskustelussa, että työvoimasta, sen siirtelystä kapitalistien mielijohteiden mukaisesti on puhuttu satoja vuosia. Vartiainen on läksynsä lukenut, mutta eivät meidän työväenjohtajat. Vappu tulee ja taas kuullaan taluspoliittista jargonia työvöentaloissa, että vastuullinen hallitus on turvaannut työväelle sitä ja tätä. Voiton juhlaa !

 3. 4

  Päivi sanoo

  Minä niiiiin olen tätä samaa asiaa kuntouttavasta työtoiminnasta ( nyk. työkokeilu ) jauhanut. Kuin myös palkkatukityöstä, josta saa palkkaa (?), joka ei lainkaan vastaa samaa työtä vakinaisessa palkkasuhteessa tekevän kanssa. Mieheni on kuntouttavassa vanhusten asumispalveluyksikössä, tekee melkein samat työt, kuin hoitajatkin, ei tosin mitään hoitotoimenpiteitä eikä vaipanvaihtoja. Ja saa sen 9€/pv. Tätä on jatkunut jo viime syksystä. Nyt jo kysellään, haluaako jatkaa. Tottakai pitävät töissä, kesälomakausi alkaa. Itse olen palkkatukityössä ollut kohta vuoden, heinäkuun alussa vaihdan toiselle työnantajalle. Juuri kun opit työn, paikka vaihtuu. Ja jos kieltäydyt, se tietää 3kk:n karenssia.

 4. 5

  Erkki sanoo

  Tukityöllistetty on kuin orja amerikkalaisella plantaasilla. Jos hän karkasi(kieltäytyi työstä)
  Oli rangaistuksena raipat ja kahleet. Rangaistuksen muodon muuttuvat, mutta aina niiden tarkoitus on sama, orjan selkänahan peittoaminen. Mikään ei ole muuttunut paremmaksi, vaikka työvöenpuolueet ovat olleet hallituksissa.

 5. 6

  Uskisss sanoo

  Menot niin alas kuin mahdollista ja raamattu käteen. Itse olen kohta siinä tilanteessa, että orjatöitä tarjoavat, mutta paskat sanon minä orjatöille. Mielummin menen vaikka seurakuntaan laulamaan virsiä viimeisillä voimilla, kun alistun orjuuteen.