Hulluruohoa eduskunnassa?

Eduskunnan kyselytunti on yleensä melkoista viihdettä, jos on vähän kummallinen huumorintaju. Eilinen kyselytunti oli poikkeuksellisen viihteellinen. Keskustelu pani epäilemään, että eduskunnan ruokalassa on ollut tarjolla hulluruohon siemeniä.

Nuorisotakuusta puhuttaessa kävi ilmi, että nykynuoriso on ihan romuna. Nuorilta puuttuvat ihan kaikki taidot alkaen aamulla heräämisestä. He eivät pääse sängystä ylös ilman että heidät siihen opetetaan kuntouttavan työtoiminnan avulla. Kun on opittu heräämään, nin seuraavaksi pitää opetella kello ja sen käyttämisen tärkeys. Tämä opetetaan työpajoissa, joihin tullaan kuntoutusjakson jälkeen opettelemaan työelämän alkeita. Vasta sitten voidaan harkita palkatonta työkokeilua yrityksissä.

Miten hemmetissä tämä muka on mahdollista? Miten juuri peruskoulunsa päättäneet nuoret eivät ole oppineet heräämään aamulla? Eivätkö he ole menneet kouluun ja noudattaneet siellä lukujärjestystä? Mitä he ovat touhunneet viimeiset yhdeksän vuotta? Miten yleensä voi saada peruskoulun päästötodistuksen, jos ei ole oppinut heräämään aamulla ja käymään aamupissillä ilman että siihen ihan kädestä pitäen vasta aikuisiän kynnyksellä opetetaan?

En minä ole tavannut yhtään noin avutonta nuorta, mutta ehkäpä kansanedustajat ja ministerit ovat.

Merimetsoista ja hylkeistä oli myös puhetta. Siitä jäi päällimmäiseksi sellainen käsitys, että merimetsot on ammuttava. Nehän syövät ihmisille kuuluvia kaloja ja päälle päätteeksi vielä sontivat luodot valkoisiksi. Hylkeet pitää ampua siksi, että ne syövät peräti jalokaloja. Sehän ei tietenkään käy, koska nekin ovat olemassa vain ihmisiä varten.

Tarkemmin kuuntelin Kimmo Tiilikaisen kysymystä. Hän tiedusteli tammikuussa tekemänsä lakialoitteen etenemistä. Tiilikainen ehdotti, että työtön voisi ansaita 300 euroa kukaudessa ilman että se vaikuttaisi työttömyysetuuteen ja muihin tukiin. Tästä olen kirjoittanut jutussani Työttömyysetuus ja osa-aikatyo.

Ministeri Paula Risikon vastaus oli, että Tiilikaisen ehdotuksen toteuttaminen aiheuttaisi huomattavia lisäkustannuksia. Siksi ehdotukselle ei tehdä yhtään mitään ja piste.

Minua vastaus ei tyydyttänyt. Risikko ei kertonut mistä lisäkustannukset aiheutuisivat. Ehdotushan oli, että työtön itse voisi ansaita 300 euroa tilapäis- ja pätkätöillä. Palkan maksaisi työnantaja eikä se vaikuttaisi millään tavalla etuuksiin. Mistä niitä lisäkustannuksia valtiolle tulisi? Työtön saisi täsmälleen ne samat etuudet kuin nyt ja voisi ansaita vähän itse niiden lisäksi. Etuutta hakiessaan hän voisi liittää hakemukseen tositteen saamastaan palkasta. Sen tositteen vilkaiseminenko niitä lisäkustannuksia aiheuttaisi?

Vanhaa äitiäni huvitti tämä eilinen viihdeohjelma vielä aamullakin. Otsikkokin on häneltä peräisin. On se hyvä, että eduskunta järjestää ikäihmisille viihdettä suorana tv-lähetyksenä.

Kommentit
 1. 1

  Heikki Karhu sanoo

  Saku, meillä on viisi poikaa ja heillä kaverit! Minulla tämä työmaa. Voin vakuuttaa Sinulle Saku, että valitettavasti tämä on monasti aivan arkipäivää. Jopa meillä kotona vaikka on kuinka velvoitteiden hoitamisen tärkeyttä korostaa. Tulee myöhästymisiä..unohdetaan kokeita yms yms yms. En tiedä miten suurta osaa nuorisosta tämä edustaa, mutta väittäisin että voi olla jopa 10 % luokkaa!

 2. 2

  a antero sanoo

  Taitaapa siellä nykyeduskunnassamme olla muutakin hullua kuin vain ruohon siemeniä!

 3. 3

  TiinaNurminen sanoo

  Seuraan tätä viihdettä aina,kun se on mahdollista. Me kutsumme sitä nimellä ”pelletv”. Kiitos piristävästä kirjoituksestasi.

 4. 4

  Masa K sanoo

  Siis herätä aamulla ylös? On tosi vaikea homma. Sitten kyllä tarviikin apua myöhemmässä elämässä.

 5. 5

  sanoo

  Tuo Tiiikaisen 300 euroa pikemminkin vähentäisi kustannuksia: suoria toimeentulotuen muodossa ja välillisiä luukkukierratyksen vähenemisen myötä.

  Nythän työttömän Kelatuen maksatus venyy pahimmillaan muutamia kuukausia, jos onneton on tehnyt ”laskentajaksolla” parina päivänä (eli muutamilla kymmenillä euroilla) töitä. Tällöin hän joutuu hakemaan toimeentulotukea Kelan korvausten viipyessä.

  Asumistuen osalta minitöistä tulee järkyttävä määrä surua ja tuskaa – ja nälkää; pahimmillaan syytöksiä huijaamisesta.

 6. 6

  sanoo

  no kait ne porvariedustajien lapset on kasvaneet selkärangattomuuteen, nehän tietää perivänsä suuren omaisuuden eivätkä siksi tarvitse töitä tehdä tai opiskella. Toi kuntoutus pitäisi olla jäsenkirjapohjainen. Kok jäsenille 20 v kuntoutusta, me punikit on opittu raatamaan eli suoraan palkkatyöhön.

  toi 300 e kk voisi avata monelle uran. ei kukaan ota pitkäaikaistyötöntä suoraan ikuiseen työsuhteeseen ellei ole todella paha työvoimapula mutta muutaman päivän tuurauskeikkoja moni mielellään järjestäisi. mistä seuraisi varsin nopeasti töiden lisääntyminen jos työvoiman tarvetta olisi.

  kuluja siitä ei tulisi kenellekkään, sitä vastoin ihminen voisi päästä takaisin työmarkkinoille.

  mietin muuten sitä kuntouttavaa työtoimintaa. Jos kuntouttava tehtäisiin niin että saisi edes 10 e tunti palkkaa, tekipä vaikka 4 tuntia viikkoon, se olisi tekijän kannalta parempi koska tekisi työtä ja saisi palkkaa. vaikka pientäkin. jos kyvyt ja halut riittäisivät, viikkotunteja voisi lisätä. ei tuosta sen kummempaa käteen jäisi mutta pelkästään nimike palkka (joka muuten sisältää työterveyshuollon, henkivakuutuksen, eläkkeen ja ay jäsenyyden) nostaisi ihmistä paljon.

 7. 7

  sanoo

  Työterveyshuoltoa ei aina tarjota ennen kuin koeaika (4 kk) on ohi ja silloinkin vain, jos kyse on ”toistaiseksi” jatkuvasta (yleensä täyspäiväisestä) työstä, ei siis määräaikaisuudesta. Oma tätä tukeva kokemus on valtion leivistä.

 8. 8

  Sale sanoo

  No en ihmettele yhtään jos palkka on kuukaudessa alle tonnin, se ei motivoi ketään tekemään työtä. 1500 Euroa kuukaudessa on ehdoton minimi jos katsotaan mikä on kohtuullista. Kouluhan ei osaa porukasta kiinnosta paskan vertaa jos siinä ei ole tarpeeksi käytännön opetusta vaan jossain hikisessä luokassa harjotellaan kaavoja tai luetaan äidinkieltä (joka ei työssä merkkaa paskan vertaa). Olis aika miettiä että mitä asioita ammattikouluissa opetetaan, onko siitä mitään hyötyä alalla, oma mielipide on että ammattikoulut takaisin 2 vuotiseksi ja turhat opinnot pois.

  Mitä lukiolaisiin tulee niin laiskempaa porukkaa en ole elämäni aikana nähnyt. Ajoin leipäautoa ja kun piti lähtee reitille eivät lukiolaiset ollu tullut töihin, piti olla leivät ja jakolistat valmiita niin mitään ei oltu tehty. Arvatkaapa pistikö vituttaan, teki mieli pistää paikkoja palasiks, koko päivä meni pilalle ja työt kesti niitten toheloiden takia 12 asti yöllä, eikä sekään ollut ainut kerta kun olivat töitään jättänyt tekemättä sen takia että kun eivät jaksaneet.