Lukko päässä

Tietääkö ihminen näkemänsä perusteella vai näkeekö tietämänsä perusteella? Näkemistä tietämisen perusteella sanotaan kognitiiviseksi dissonanssiksi. Ihminen ottaa vastaan vain sellaista tietoa, joka myötäilee hänen ennakkoluulojaan ja ennakkokäsityksiään. Kaikki niistä poikkeava sivuutetaan kokonaan.
.
Monet ovat vakuuttuneita siitä, että maahanmuuttajat saavat ihan kaiken ilmaiseksi. Sosiaalitoimi järjestää heille parhaat asunnot, merkkivaatteet, taksikyydit, oman auton, lautasantennin ja käyttörahaa vielä tarpeen mukaan. Näin ajattelevalle voi kyllä kertoa, että toimeentulotuen myöntäminen on laissa säädeltyä toimintaa ja se perustuu tarkkoihin tulo- ja menolaskelmiin. Laskennallinen vajaus myönnetään toimeentulotukena. Sen lisäksi voi poikkeuksellisiin menoihin saada harkinnanvaraista toimeentulotukea.

Ennakkoasenteiden vallassa oleva kyllä kuuntelee sujuvasti ja näyttää ymmärtävän asian. Tosiasiassa hän ei ole kuunnellut eikä ymmärtänyt yhtään mitään, koska hänen päässään oleva lukko estää uuden tiedon omaksumisen. Kun hän seuraavan kerran lukee jostain, kuinka kummin kaima oli kuullut tutun sosiaalityöntekijän sanoneen, että maahanmuuttajille kustannetaan ihan kaikki, hän riehaantuu. Tämä vastaa täysin hänen omaksumiaan ennakkoasenteita, joten tieto on ilman muuta uskottava.

Ihan sama ilmiö on nähtävissä suhtautumisessa pitkäaikaistyöttömiin. Jonkun mielestä he ovat yhtenäinen joukko tahallaan syrjäytyneitä juoppoja ja työhaluttomia pummeja, joilla on mielenterveysongelmia. Heidät pitää toimittaa pakkotöihin ja ottaa kaikki avustukset pois, niin he ryhdistäytyvät. Tämän on ihan pakko pitää paikkansa, koska itsellä on työpaikka ja tuttu kansanedustajakin on samaa mieltä.

Tällaisellekin ihmiselle voi selittää, että mitään yhtenäistä joukkoa ei ole, vaan jokaisella on ihan oma elämäntilanteensa. Selittäminen on kuitenkin tuuleen huutamista, koska kognitiivinen dissonanssi estää tehokkaasti kaiken uuden tiedon omaksumisen. Tällainen ihminen menee uutta tietoa saatuaan kotiin ja laatii yleisönosastoon kiukkuisen kirjoituksen siitä, kuinka tekemätöntä työtä riittää kaikille halukkaille.

Miettikääpä joskus omia asenteitanne. Siellä jossain luuraa ihan varmasti se ennakkoasenne, joka estää omaksumasta uutta tietoa ja pakottaa vahvistamaan jo opittua ajattelua. Ja se vahvistaminen on totisesti helppoa. Ei tarvitse muuta kuin pysytellä nettimaailmassa niillä tutuilla vanhoilla sivuilla, joilla kaikki samanmieliset aina pyörivät.

Kommentit
 1. 1

  keijjo sanoo

  Luulen että saisit osaamisiisi seuraavan merkittävän lisän kirjasta Myötäelämisen taito, jonka on laatinut väkivallattoman vuorovaikutuksen kehittäjä M. B. Rosenberg. Samankaltaista konfliktinratkaisuoppia on olemassa muiltakin ja sitä on sovellettu pienemmissä ja suuremmissa ympyröissä. Hidas tie, mutta levitessään vähentäisi ennakkoluuloja.

 2. 2

  etelän vetelä sanoo

  lisää yllämainittuihin ryhmiin nuoret joista olet maininnut… reppanoista tarvitsee tehdä ilmaista orjatyövoimaa jotta oppivat tulemaan säännöllisesti työpaikalle… =/
  hulluksi tämä maailma on mennyt…
  10v sitten olisi riittänyt että sanonta että tulijoita on ovella jonoksi asti jossei kelloa osaa…

 3. 3

  Pera sanoo

  Jos maahanmuuttjat tulevat maahan ilman mitään omaisuutta ja ainoastaan vaatteet yllään, niin kuinka kauan arvioitte menevän aikaa, että normaalilla toimeentulotuella maahanmuuttajaperhe saa hankittua kaikki kodin välineet ja vaattee ylleen. Ei taida aivan muutama vuosi riittää kodin perusvälineiden hankintaan normaalilla toimeentulotuella.

  Mutta syntyperäisten suomalaisten on hankittava nuo kaikki omalla työllään useiden vuosien aikana – jos vaan töitä riittää.

  Siis maahanmuuttajien erityisasemaa kritisoivat luulevat, että perustoimeentulotuella uusin maahantulijoille hankittaisiin kaikki kodin perusvälineet. Tässä on selvä virhe, koska perustoimeentulotuki on kaikillle yhtäläinen.

 4. 4

  Heikki Karhu sanoo

  Hmm, hmm…niinpä, niinpä..monenlaisia työttömiä ja työllisiä on matkan varrelle sattunut, omasta itsestä lähtien ja nuoria, omista kakaroista lukien…ei ole, ei, ihmiset samanlaisia..monneen junnaan on mäniköitä ja osa jiäp vielä asemallekkiin..lukkoja on piässä useimmilla, jos nähhään toinen puoli ei nähä toista, eikä maöteta pyöritellä kolikkoom että nähtäs se klaavapuolikkiin…..

 5. 5

  Ilona sanoo

  Pahasti epäilyttää, että tällaisia ”lukkopäitä” ei kukaan saa koskaan ”käännytettyä” kuuntelemaan tervettä järkeä. Moni sitä silti yrittää…

 6. 6

  Sami sanoo

  Joo…ainoastaan sellainen pikkuseilla kuin että harvemmin kantasuomalaisella on mahdollisuus avustajiin ja kaikenlaisten kolmannen sektorin auttajiin, jotka tekevät hakemukset ja hoitavat byrokratian. Kivaa olisi joskus nähdä, että KAIKKIA autettaisiin samalla tavalla ja yhtä antaumuksellisesti.

  Aikoinaan tosin hain asuntoa, kun sellaista ei ollut ja Helsingin asuntotoimistossa tarjottiin ei-oota ja muutaman kuukauden-vuoden jonoa. Muistaakseni jonossa oli silloin 5000 ihmistä. Ihanaa olla Suomen kaltaisessa trooppisessa maassa vailla kotia. Suorastaan lämmitti mieltä, kuinka hyvin yhteiskuntamme auttaa kansalaisiaan hädässä. Onneksi oli niitä ystäviä ja perhekin tuki minkä voi.

  Kuten tuossa edellä joku mainitsi, saattaa joku pahoittaa mielensä vaikka siitä, että annetaan runsaahkot varat kaikkien tavaroiden ja huonekalujen hankkimiseen. Harkinnanvaraisuus harvemmin sitten taas toimii suomalaisten kohdalla vaan täytyy lainata, säästää ja kituuttaa.

  Lukkopää saattaa olla sekin ihminen, joka kieltäytyy näkemästä mitään syytä ihan omien kansalaistemme kyykytyksessä. Periaatteessa, jos maailma olisi hyvä, kaikki saisivat. Nyt se, että joku saa tarkoittaa, että joltakin se on pois.

 7. 7

  Marju sanoo

  Olipa ihanaa lukea jotakin, jonka itse on oivaltanut, muttei ole kyennyt yhtä selkeästi esiin tuomaan. Itse mietin, että ihmisesta kertoo paljon se, kuinka monta ominaisuutta hän osaa keksiä kolikolle. Kiitos piristävästä ajatuksesta!