Työttömiä ja eläkeläisiä

Kansanedustajien sopeutumiseläke on luonut muita työttömiä tasa-arvoisemman säädyn eli entiset kansanedustajat. Sopeutumiseläke koskee ennen vuoden 2011 vaaleja kansanedustajiksi valittuja, mutta ei enää keväällä 2011 ensimmäistä kertaa eduskuntaan päässeitä. Siis jos joku on valittu eduskuntaan vuonna 2007 tai sitä ennen, niin hän on oikeutettu  tähän eläkkeeseen. Samoin oikeus säilyy, jos joku ennen vuotta 2011 edustajaksi valittu on pudonnut eduskunnasta, mutta valitaan sinne myöhemmin uudelleen.

Sopeutumiseläkeläisiä lienee tällä hetkellä viitisenkymmentä henkilöä ja osa heistä on syntynyt 1960- tai peräti 1970-luvulla.

Eläkkeiden määrät eivät ole julkista tietoa, mutta määräytymisen yleiset periaatteet ovat. Yhdestä kaudesta kertyy eläkettä noin 900 euroa kuukaudessa, kahdesta kaudesta noin 1 900 euroa ja kolmesta kaudesta noin 2 800 euroa. Täyden eläkkeen eli noin 3 600 euroa saa neljästä kaudesta. Luvut ovat yli kolmen vuoden takaa, joten summat saattavat nykyisin olla suurempia.

Seitsemän vuotta eli vajaat kaksi kautta kansanedustajana oikeuttaa sopeutumiseläkkeeseen ja tätä eläkettä maksetaan koko lopppuikä. Kaksi kautta eduskunnassa istunut saa siis semmoiset pari tuhatta euroa joka kuukausi. Kukaan ei koskaan vaadi häntä tekemään mitään rahan vastineeksi.

Kun tavallinen kansalainen jää työttömäksi, niin hän saa ensin ansiosidonnaista päivärahaa määräajan, mikäli kuuluu ammattiliittoon. Sen jälkeen hän putoaa peruspäivärahalle ja myöhemmin työmarkkinatuelle. Niiden molempien suuruus on 32,46 euroa päivässä ja sitä maksetaan viitenä päivänä viikossa. Tästä maksetaan veroa 20 %. Lisäksi työtön saa jatkuvasti kuulla ihan eduskunnasta asti vaatimuksia mennä vaikkapa lumitöihin saamiensa rahojen vastineeksi.

Kaikki työttömät ovat tasa-arvoisia, mutta työttömät kansanedustajat ovat tasa-arvoisempia kuin muut.

Kommentit
 1. 1

  tauno lehtonen sanoo

  Saku tietänee mistä alkaen tuo kansanedustajien ”eläkelaki” on ollut voimassa. Itse muistelen kuulleeni siitä jo hamassa lapsuudessani ja perusteluna kerrottiin, että varsinkin vasemmistolaisten oli mahdoton päästä kansanedustajakautensa jälkeen töihin, joten sillä turvattiin heidän toimeentulonsa.

  Lieneekö sitten legendaa vai totta.

 2. 2

  Muitakin vapaamatkustajia on sanoo

  Toinen palkintatie ex-edustajille on ollut ns poliittiset virkanimitykset: Veikkaukseen, Kelaan, työeläkelaitokseen, Yleen, maaherroiksi jne. Herranelämää niistä on saanut elääkseen useampi kymmen henkilöä ja vanhempi väki muistaa jopa Eino Poutiaisen, jolle järjestyi työläistarkastajan virka elannon turvaksi. Luku erikseen ovat ns polittiset sihteerit ja muut avustavat takinkantajat, joita tuon tuostakin palkitaan huippuviroilla. Ei ole Suomi niin puhdas korruptiosta kuin sanotaan olevan.