Viivytyksettä ja viimeistään

Toimeentulotukihakemusten käsittelyajat ovat monissa kunnissa niin pitkiä, että koko ajan ollaan joko lain rajamailla tai reilusti ulkopuolella. Ongelma korostuu erityisesti näin kesälomien aikaan, mutta ihan samaa tapahtuu myös ympäri vuoden. Katsotaanpa vähän menettelyn lainmukaisuutta.

Perjantaina saapunut hakemus kirjataan saapuneeksi seuraavana maanantaina. Siitä seitsemäntenä arkipäivänä hakemus käsitellään ja tuki maksetaan päätöstä seuraavana kolmantena arkipäivänä. Otetaan ihan esimerkki kuluvasta heinäkuusta:

Hakemus on jätetty perjantaina 5.7. ja se on kirjattu saapuneeksi maanantaina 8.7. Siitä seitsemäs arkipäivä saapumispäivä poislukien on keskiviikko 17.7. Rahat ovat tilillä päätöstä seuraavana kolmantena arkipäivänä eli maanantaina 22.7. Odottavan aika on pitkä ja nälkäisenä odottavan vielä pitempi.

Tässä on lievästi sanottuna keljuilun makua ja rikotaan siinä lakiakin. Hallintolain 18 §:n mukaan asiakirjan katsotaan saapuneen viranomaiselle sinä päivänä, jolloin se on annettu viranomaiselle. Mikään ei siis oikeuta lykkäämään hakemuksen kirjaamista saapuneeksi seuraavaan arkipäivään. Toimeentulotukilain 14a §:n pääsäännön mukaan hakemus on käsiteltävä siten, että asiakkaan oikeus välttämättömään toimeentuloon ei vaarannu.

Kiireellisisessä tapauksessa hakemus on käsiteltävä samana tai seuraavana arkipäivänä ja tuki on maksettava heti. Vähemmän kiireellisissä tapauksissa hakemus on käsiteltävä viivytyksettä ja viimeistään seitsemäntenä arkipäivänä ja tuki on maksettava viivytyksettä. Seitsemän arkipäivää hakemuksen käsittelylle on siis ehdoton takaraja eikä mikään automaattinen viivyttelyoikeus. Kolmen päivän odotusaika päätöksenteon ja täytäntöönpanon välillä on myös vastoin lakia, koska se haiskahtaa tahalliselta viivyttelyltä.

Nyt annan neuvon kaikille niille, jotka tietävät joutuvansa turvautumaan toimeentulotukeen myös seuraavan kuukauden aikana. Hakemus kannattaa jättää jo hyvissä ajoin edellisen kuukauden aikana. Toimeentulotukilain 14a §:n 2 momentin mukaan seuraavaa kuukautta koskeva tukipäätös on tehtävä ja pantava täytäntöön kuukauden ensimmäisenä arkipäivänä, jos hakemuksen saapumisesta on kulunut enemmän kuin seitsemän arkipäivää.

Katsotaan vielä kalenterista kuluvan vuoden heinä-elokuun vaihde. Hekemus on jätettävä yli seitsemän arkipäivää ennen kuukauden vaihtumista eli viimeistään maanantaina 22.7. Sitä jätettäessä on vaadittava, että se kirjataan välittömästi saapuneeksi. Tällöin hakemus on käsiteltävä vimeistään torstaina 1.8. ja lain nimenomaisen määräyksen mukaan se on pantava täytäntöön samana päivänä kuin se on tehty. Tuo edellisessä kappaleessa korostamani “ja” tarkoittaa juuri sitä.

Jos viranomainen ei noudata lakia, niin sen toiminnasta voi jättää vapaamuotoisen kantelun oikeuskanslerille, eduskunnan oikeusasiamiehelle tai aluehallintovirastolle. Sen voi jättää myös näille kaikille.

Kommentit
 1. 1

  keijjo sanoo

  Kiitos tästä. (Pitää muistaa kiittääkin joskus.)

 2. 2

  Andy sanoo

  Muutamissa kunnissa toimeentulotukea on saanut odottaa yli kuukauden ajankin, yleensä hakemuksen käsittelyyn menee 25 päivää, sanoi laki mitä tahansa. Sosiaalitoimistoa valitukset eivät kiinnosta, koska sieltä sanotaan, että kunnalla on nyt jo niin suuret uhkasakot niskassa, ettei lisävalitukset tunnu missään. Tilanne on ollut samanlainen jo muutaman vuoden, eikä mitään ole asialle tehty.

 3. 3

  PeelsePuupi sanoo

  Hei, Saku! Kiitos vinkeistä ja hyvästä palstasta. Tuo toimeentulotukihakemuksen hyvissä ajoin jättäminen ei vaan toimi (ainakaan minun asuinkunnassani), koska toimeentulotuen käsittelyä varten vaaditaan kaikki asianmukaiset tositteet. No, itse saan pankin tiliotteen joka kuun alussa, joten en voi toimittaa toimeentulotukihakemustakaan ennen tätä. Jos toimitan pelkän hakenuksen ilman kaikkia tarvittavia liitteitä, alkaa hakemuksen käsittely vasta, kun kaikki liitteet on jälkikäteen toimitettu. Ja se seitsemän päivän laskeminen alkaa vasta tällöin, kun liitteet on toimitettu. Joten yhtä helvettiähän tämä köyhän elämä Suomessa on.

 4. 4

  sakutimonen sanoo

  Laki ei vaadi, että hakemuksen liitteenä oleva tiliote on pankin tulostama ja lähettämä. Riittää, kun laittaa liitteeksi viimeisen tiliotteen ja sen jälkeiseltä ajalta pankkiautomaatilta tulostetun tapahtumakyselyn tuen jättämispäivään asti. Jos kunnan omissa ohjeissa vaaditaan pankin lähettämää tiliotetta, niin kunta toimii vastoin lakia.

 5. 5

  J.L sanoo

  Mihin lakiin (lähde), perustuu tuo, että ei tarvita pankin lähettämää tiliotetta? Minulta on vaadittua verkkotiliote, minkä olen tulostanut viimeiset 5 kk, mutta nyt eräs käsittelijä ei kelpuuttanutkaan verkkotiliotetta, missä siis näkyy kaikki mahdollinen tietenkin. Automaatista saatu ote ei kelpaa.

 6. 6

  sakutimonen sanoo

  Laki edellyttää tulojen ja menojen selvittämistä, mutta ei puhu mitään pankin kuukausittain lähettämästä tiliotteesta. Sen vaatiminen perustuu todennäköisesti kunnan omiin ohjeisiin, jotka on laadittu liian tiukoiksi. Lain mukaan siis riittää, että tulot ja menot selvittää riittävästi ja siksi jopa itse automaatilta tulostetun tiliotteen pitää riittää. Jos ei riitä, niin sosiaalitoimen menettelystä voi tehdä kantelun aville, oikeuskanslerille tai eduskunnan oikeusasiamiehelle.

 7. 7

  jarmo latva sanoo

  No tehtävä paperit taas lääkekulujen vuoksi. Käsittely kestää virkailijan sanoman mukaan 8 päivää kun on kiire.
  Lisäksi laskevat kertoimeksi 21,5, vaikka todellisuudessa on 20.
  Pankinjohtajan todistukset leimoineen ja kulut sekä menot.
  100 euroa nostivat Työttömyyskorvausta ja jää 40euroa vähemmän käteen kertoimen vuoksi, valitin ja tietysti hylätään sossussa ja sen jälkeen valitus eteenpäin ja kestää diaarinumeroitten perusteellaa vähintään puoli vuotta.
  Nostan aina tilin tyhjäksi ja se on oma asiani, etteivät pääse seurailemaan omaa rahankäyttöä.
  Eli jää käteen alle tuon lain määräämän osuuden ja laskin veroprosenttia, josta tuli narinaa, ei saisi tehdä, se on minun ja verotoimiston välinen asia, jotta sain kompensoitua käytännön ja jää se lainmääräämä määrä.
  Pakko se on välillä pienillä ”tuloilla” tehdä ne paperit, mielelläni en sossussa asioi, lähetän vain kirjeen ja tarvittavat paperit, jotka jonkun virkailijan mielestä eivät ole riittäviä ja lisäselvitys, sitten menee aikaa ja tämä Hyvinkäällä kun pompottelevat virkailijalta toiselle.

 8. 8

  J.L sanoo

  Voiko muuten sossu tehdä niin, että ottavat vuokramenot huomioon vain 500 euroon asti?

  olen opiskelija ja maaliskuusta lähtien saanut toim.tukea mutta jokaisessa päätöksessa vuokrastani on otettua huomioon vain 500 euro (on 520 euroa + 16 euron vesimaksu) Eli jäänyt tappiolle 36 euroa tavallaan jokaisessa päätöksessä lukee ” vesimaksu sisältyy enimmäiskuluihin 500eur/1 hlö/kk” sitten, että hyväksytty 500 eur/kk

  tuntuu kummalliselta, että vesimaksua ei oteta huomioon. (mikä kuuluu päälle vuokraan, mutta on erillinenmaksu)