Ja taas yksi…

Kun julkisesti avaa yhteiskunnallista keskustelua, niin avaajan olisi hyvä tietää edes vähän aiheestaan. Jatkuvasti putkahtelee esiin työttömyyskorvauksen vastikkeelliseksi vaatijoita, joilla ei ole hajuakaan aiheesta. He näkevät vain tekemätöntä työtä ja työttömiä ja oivaltavat heti palkattoman työn olevan ratkaisu tähän ongelmaan.

Tässä taas yksi yhteiskunnallinen ajattelija, jonka tuotos mahtuu kätevästi kuvakaappaukseen:

nayttokuva-6_snip1 Nämä palkattoman työn vaatijat eivät koskaan ymmärrä palkan ja työttömyyskorvauksen välistä eroa. Palkka on sitä rahaa, mikä maksetaan TES:n mukaisesti korvauksena tehdystä työstä. Työttömyyskorvaus puolestaan on se mitätön summa, millä työtön pidetään hengissä sen aikaa, että hän saa itselleen palkallista työtä.

Nämä ajattelijat ovat vaatimassa kahden kerroksen työmarkkinoita. Heidän mallissaan työtön ja palkattu työntekijä tekisivät samaa työtä rinta rinnan, mutta vain toiselle maksettaisiin palkkaa. Palkattoman työn ehdottajat ovat vaatimassa työttömille kunnallista työvelvollisuutta. He eivät tiedä, että sellainen on jo olemassa kuntouttavan työtoiminnan nimisenä.

Kuntouttavasta työtoiminnasta annetun lain mukaan jokainen pitkäaikaistyötön voidaan velvoittaa kuntouttavaan työtoimintaan työmarkkinatuella ja yhdeksän euron päivittäisellä kulukorvauksella. Kuntouttavassa työtoiminnassa ei ole muuta kuntouttavaa kuin nimi. Siihen ei voida määrätä sellaista vajaakuntoista, joka tarvitsee sosiaali- tai terveyspalveluja. Hänet on ohjattava niiden pariin niin pitkäksi aikaa, että hän kuntoutuu työkykyiseksi. Vasta sitten hän kelpaa kuntouttavaan työtoimintaan.

Jos ette usko, niin lukekaa laista. Tällä kertaa tämän loistoidean näyttää saaneen perussuomalainen, mutta ihan kaikissa puolueissa heitä on.   Puoluekannasta riippumatta jokainen tämän idean saanut pitäisi välittömästi irtisanoa nykyisestä työstään ja ottaa takaisin tekemään sitä kuntouttavana työtoimintana tai työkokeiluna. Ehkä se saisi ajattelemaan asiaa ihan järjen kanssa.

Kommentit
 1. 1

  Harri Haavisto sanoo

  Pitäisikö näille polittiseen toimintaan haluaville olla jokin pakollinen yhteiskuntatieteiden kurssi?

 2. 2

  Petri Piiparinen sanoo

  Ni sellanen tuli tos mieleen, et entäs jos nää ajatteliat on ihan tosissaan… kö pikkuruiset kullanmurut, tai siis ketä he nyt onkaan… ni ni…

  Ihan vaan näin meidän kesken, ni ite oon kokeillu tuota palkatontakin olomuotoo… (ei häävi tila)… nyk töis… ja palkka tes…

  Ni ihan vaan vinkiksi kaikille, jotka lausuvat suustaan ulos kaikkea epämääräsii sanoja… toiset jopa lauseen tapasia… ni sitä vaan, et, olen kuullu, et maailmas ois sellasiiki ihmisii, jotka ajattelee ensin… ni varmaa tietoo ei oo, mut luulen, et tää vinkki vois pitää jopa paikkaansa?

 3. 3

  Tapsa sanoo

  Tukifoorun juttuihin liittyen tulin testaamaan ja totesin; on tämä hiukka hidas mutta toimii kuitenkin.

 4. 4

  sakutimonen sanoo

  Hidas on. Sinun kommenttsi hyväksyminen kesti kirjautumisineen kymmenen minuuttia. Ja silloin kun ei toimi, niin en pääse läheskään aina edes tukifoorumille.

 5. 5

  Kimmo sanoo

  Ei ollenkaan huono idea persuilta. Tossa hommassa ois vielä se hyöty että jos ihminen joutuisi tekemään edes jotain yleishyödyllistä sen työttömyyskorvauksen eteen, se saattaisi jopa motivoida nykyään työttömyyskorvauksilla lomailevat yhteiskunnan loiset hakemaan oikeita töitä.
  Siinä on kyllä moni oikeassa että pitäisi ajatella ennenkuin puhuu. Onhan se työttömien mielestä aivan paska idea joutua tekemään jotain sen rahan eteen kun sitä nyt saa ilmaiseksi, mutta valitettavasti sitä ilmaista rahaa ei riitä loputtomiin edes suomessa. Nytkin on ilmassa huhuja että se voi jopa olla vähissä. Itse vaatisin joko työttömiltä jonkinlaista panosta ja osallistumista yhteiskunnan ylläpitämiseen tai sitten vielä parempi: poistetaan koko työttömyyskorvaus. Ei sellaisille ihmisille kannata maksaa, joita ei kiinnosta tehdä töitä. Töitä siis tästä yhteiskunnasta löytyy kyllä, ei ehkä tosiaan aina niitä mieluisimpia, mutta jos kokee että on varaa valita, niin ei silloin tarvitse sitä korvaustakaan.

 6. 6

  sakutimonen sanoo

  Kimmo onkin näköjään niitä, joiden mielestä työttömät ovat työttömiä laiskuuttaan ja että heidät pitäisi pakottaa työssäkäyvän herrarodun palkattomiksi palvelijoiksi.

 7. 7

  Petri Piiparinen sanoo

  Katos Kimmoa.

  Kö pikkasen tuntuupi jurppivan, ni mitä jos alat itekin työttömäksi, nautit sit täysin rinnoin yhteiskunnan Sinulle suomista eduista ja täysin vapauksin osallistua mihinkään… kokeile nyt vaikka aluksi 6kk… jos homma mukavaa, ni jatkat siitä sit vuoden pari… ps. voi olla, et perheen talous pikkasen kärsii jne… mut vastineeksi täys vapaus ja turvattu tulevaisuus… ei-kä-kö… nyt meni kyl senat sakasin… mut kokeilkaa kaikki, kun tuntuu tota tietoo ja näkemystä olevan :))

 8. 8

  Papi sanoo

  Tasaisesti näyttää joka puolueesta todellakin, näitä ”aivopieruja” tulevan. Annetaan anteeksi

  moinen lapsus, hän ei tiedä mitä kirjoittaa/puhuu. Kerää pisteitä asioista tietämättömiltä

  äänestäjiltä. Voihan hän todellisuuden tietääkkin, vai mitä jos onkin noin pihalla oikeasti:)

 9. 9

  Työtön ukkeli sanoo

  Olen hakenut moneen paikkaan töihin, en ole tullut valituksi. Sitten olen kysellyt aina, että paljonko ollut hakijoita, niin on melkeen aina mennyt 1:100 ja työpaikka ollut avoinna 2-4 vk. Näin varsinais-suomessa. Ja jostain luin, että työttömyyttä lisätään tarkoituksellisesti, eikä Kapitalismi toimi ilman työttömyyttä.