Lisää hikipajoja

Viimeksi kirjoitin kotimaisista hikipajoista, joissa kuntouttavassa työtoiminnassa olevat tekevät palkatonta työtä ja kuntouttavaa työtoimintaa järjestävä säätiö kerää voitot. Asiasta kirjoitti myös Tasavallan harjoittelijat ja tukityöllistetyt THT ry:n puheenjohtaja Kari Laurila omaan blogiinsa.

Tämä palkaton työ tulee ensi vuonna lisääntymään räjähdysmäisesti ja syynä siihen on tulossa oleva lakimuutos. Tällä hetkellä kuntouttavaan työtoimintaan voidaan määrätä jokainen 500 päivää työttömänä ollut. Alle 25-vuotiailla työttömyysaika on paljon lyhempi. Ensi vuoden alussa työttömyysaika 25 vuotta täyttäneillä lyhenee 300 päivään.

Kunnan velvollisuus on järjestää kuntouttavaa työtoimintaa. Jos se ei sitä järjestä, niin se joutuu maksamaan Kelalle ns. sakkomaksuna puolet työttömien saamasta työmarkkinatuesta. Ensi vuoden alusta lähtien kunta joutuu maksamaan sakkona koko työmarkkinatuen määrän.

Tämä tarkoittaa sakkomaksujen yli kaksinkertaistumista. Koko työmarkkinatuen maksaminen nykyisen puolikkaan sijaan kaksinkertaistaa maksut ja työttömyysajan lyhentäminen 200 päivällä tuo lisää maksettavaa.

Miten kunnat sitten reagoivat tähän? Vastaus on ilmiselvä: ne tietenkin järjestävät kuntouttavaa työtoimintaa. Toiminnalla ei lain mukaan saa korvata palkkatyötä, mutta tästä kiellosta eivät kunnat ole koskaan piitanneet. Kuntouttavana työtoimintana tehdään ihan kaikkea mahdollista toimistotöistä rakennusten purkamiseen. Käykääpä vaikka jututtamassa oman kuntanne puistotyöntekijöitä niin huomaatte, että moni heistä on kuntouttavassa työtoiminnassa.

Kunta itse ei voi järjestää kaikille toimintaa. Tähän saumaan iskevät ja ovat jo iskeneet erilaiset yhdistykset ja säätiöt, joille kunta voi ulkoistaa toiminnan järjestämisen. Samalla kunta ohjaa valtiolta saamansa 10,09 euron suuruisen päivittäisen korvauksen toiminnan järjestäjälle.

Nämä yhdistykset ja varsinkin säätiöt voivat teettää kuntoutettavillaan ihan mitä tahansa työtä. Tästä on hyviä esimerkkejä tuossa Laurilan kirjoituksessa. Voitot kerää järjestäjä ja työntekijä saa vain työmarkkinatuen ja yhdeksän euron päivittäisen kulukorvauksen.

Lainsäädäntö mahdollistaa jo nyt jatkuvan palkattomien työntekijöiden virran. Kun työttömäksi työnhakijaksi ilmoittautuneelle laaditaan aktivointisuunnitelma, niin sinne otetaan yleensä automaattisesti kuntouttava työtoiminta yhdeksi vaihtoehdoksi. Jos työvoimavirkailija arvioi että työnhakijalle ei lähiaikoina voida järjestää palkallista työtä, niin kuntouttava työtoiminta on pakko ottaa aktivointisuunnitelmaan.

Periaatteessa aktivointisuunnitelma tehdään yhdessä työnhakijan kanssa, mutta käytännössä laki antaa TE-toimistolle diktaattorin valtuudet.

Nyt joku sanoo, että kunnathan voivat järjestää palkkatuettua työtä. Niin voivat, mutta käytännössä ne eivät sitä tee. Ei kannata  maksaa yhtään palkkaa, kun työntekijöitä saa ilmaiseksi. Lisäksi moni kunta joutuu lomauttamaan omia työntekijöitään. Lomautus estää palkkatuetun työn järjestämisen.

Kun luette lehdestä työpajan perustamisesta omaan kuntaanne, niin se uutinen tarkoittaa työvelvollisuusleirin perustamista.

Kommentit
 1. 1

  Ilona sanoo

  Lomautukset eivät siis kuitenkaan estä Kuntouttavan käyttöä???

 2. 2

  Timo L sanoo

  Kas vain, juuri kun pääsin FB:iin kirjoittamasta, että vaikkapa kunta voisi teettää työttömillä jotain hyödyllistä heidän saamansa työttömyyskorvauksen edestä, niin sellainen näyttää jo olevan käytössäkin.

  Kirjoitus tosin menee metsään niiltä osin, että heidän väitetään näin vievän muilta töitä. Aina on syytä muistaa lähteä perusväittämästä, luonnonlaista: ”Työstä ei koskaan varsinaisesti ole pulaa.” Kyse on vain siitä, ettei kaikki työ ole niin tuottavaa, että siitä olisi varaa maksaa työn teettämisen hintaa. Kun siis valtio viime kädessä (pääosin) maksaa työttömyyskorvaukset, on pelkästään järkevää, että niiden vastineeksikin saadaan jotain.

  Tässä voisi toimia win-win-win –syteemi. Valtio maksaa kunnalle vähän vähemmän, kuin se maksaisi makoilevalle työttömälle. Kunta saa työpanoksen, josta se maksaa oman osuutensa. Työtön saa vähän enemmän kuin kotona makaamisesta. Kaikki voittavat. Siis me kaikki, kun saamme jonkinlaisen työpanoksen yhteiskuntaa hyödyttämään makoilusta maksamisen sijasta.

 3. 3

  sakutimonen sanoo

  Ilona: Lomautukset eivät tosiaankaan estä kuntouttavan työtoiminnan käyttöä, koska nämä kuntoutettavat eivät ole työsuhteessa. Lomautus estää vain uusien palkallisten työntekijöiden ottamisen.

  Timo L:lle sanon, että mikäpä siinä. Muutetaan työmarkkinatuki kunkin alan työehtosopimuksen mukaiseksi palkaksi sivukuluineen ja tehdään niin monta työtuntia kuin rahalla saa. Ei siitä kovin monta tuntia kertyisi, mutta loppuisipahan se kotona makaaminen siksi aikaa. Sehän se tuntuu olevan se kauhistuttavin asia.

 4. 4

  Ari Vehkanen sanoo

  Timo L:lle, kuntien kannattaisi antaa kaikille lopputili ja korvata ne työttömillä siis näilläkin jotka nyt töissä eli kaikki tekisivät töitään tukia vastaan. Ja montahan tuntia sitä työtä pitäs viikossa tai kuukaudessa tehdä vaikka atk-alalla jotta ei maata kotona. Ja miksi ihmiset sanoo aina että työttömät makaa kotona. Onko nämä ajatusten tonavat katsomassa vai mistä tämäkin keksitty. Monet kilpaurheilee kaikki ajat vaikka ovat työttömiä tai voivat harrastaa mitä vaan.

  Oleskeluyhteiskunnan ehkäisemistä: Roskaaminen työllistää – työllistäkää ihmisiä

  http://jremes.puheenvuoro.uusisuomi.fi/141818-oleskeluyhteiskunnan-ehkaisemista-roskaaminen-tyollistaa

  ”Etelä-Afrikassa tämä ajattelumalli on muuten ihan yleisesti suosittu asenne. Siksi opettajat eivät kannusta lapsia heittämään jätteitä roskiin vaan kadulle koska roskaamalla he työllistävät muita. Eli eväiden syönnin jälkeen koululuokka (yleensä) heittää roskat suoraan bussin ikkunasta kadulle jolloin useampi siivooja tulee hetken päästä siivoamaan roskat pois.

  Samoin esimerkiksi Kiinan köyhillä alueilla tämä on täysin normaalia. Ihmiset saavat elantonsa roskaamisesta. Mistään kehittyneestä teknologiasta tässä ei ole kyse, vaan kunnossapitäjille annetaan käsintehdyt luudat joilla he sitten lakaisevat katuja.

  Ehkäpä tuo mainitsemasi ”ken ei työtä tee, ei syömänkään pidä” asenne joutaisi jo historian romukoppaan. ”

 5. 5

  Timo L sanoo

  Mitäs pahaa siinä on, että työtön tekisi jotain saamansa rahan eteen? Tämän ajattelumallin taustalla tuntuu olevan, että kun työtä on vähän, niin sitä ei saisi oikeastaan kukaan tehdä ollenkaan, ettei vallan kokonaan lopu. Tosiasiassa työtä on aivan määrättömästi. Minullakin olisi ainakin kymmenelle hengelle töitä, jos vain palkasta päästään sopimukseen.

  Työttömyydessä on paljolti kysymys siitä, että työllistäminen ei ole kannattavaa kulloisillakin työn hinnoilla. Työttömyys ei vähene sillä että työntekoa vähennetään, vaan aivan päinvastaisella tavalla, työntekoa lisäämällä. Sillä tuotetaan lisää, ostovoima ja kulutus lisääntyy ja samalla lisääntyy myös työvoiman tarve. Tähän positiiviseen kierteeseen tulee pyrkiä, ja se voi olla pienestä kiinni. Siksi on aina eduksi saadaan työtön tekemään edes vähän jotain yhteiskuntaa hyödyttävää.

 6. 6

  sakutimonen sanoo

  Timo L:llä on siis työtä ainakin kymmenelle hengelle, hyvä juttu. Mutta mitä tarkoittaa tuo ehto, että palkoista pitää päästä sopimukseen? Palkan alarajastahan on jo sovittu kunkin alan TES:ssä ja sen yli saa vapaasti maksaa. Vai pitäisikö työntekjät saada halvalla hyödyttämään yhteiskuntaa eli tässä tapauksessa työnantajaa?

 7. 7

  Ari Vehkanen sanoo

  Timo L:lle, laitappa ne työpaikat tänne vaikka hakuun ja mistä töistä kysymys sekä paljon olet valmis maksamaan sitä palkkaa. Et ole ajatellut ottaa työttömiä te-toimistosta töihin 10kpl niin näille et tarvitse maksaa edes palkkaa. Sitten kierrätät vaan henkilöitä ja otat varastosta uudet töihisi jotta eivät makaa kotonaan. Näin nostat omaa palkkaasi 10:llä työttömällä kovasti kun ei tule kuluja siulle, joku jos ottaa karenssin otat vaan uuden tilalle koska reserviä riittää jopa 30v työssä olleita ammattilaisiakin vaikka mille alalle ympäri Suomea ja oliko että 44 000 pelkästään yliopisto koulutuksen saaneita on työttömänä ja iso osa ei ole edes listoilla.

  Kenen etu se on jos työtön tekee töitä edes vähän josta ei hyödy rahallisesti yhtään jos ei se palkkaa vaan tekee tukia vastaan töitä, miksi kaikki ei tee näin niin tulee säästöjä. Eli varmaan kannatat että palkan maksun voisi lopettaa töissä ja töitä pitää tehdä tukia vastaan.

  Saatko itse palkkaa töistäsi vai onko palkkasi tukia vastaava määrä jotta et makaa sohvalla jotta on puuhasteltavaa.

  http://fi.wikipedia.org/wiki/Ty%C3%B6ehtosopimus

 8. 8

  yökyöpeli sanoo

  Kuntouttavasta työtoiminnasta eivät kaikki pidä. Erityisesti jos olisi joutunut sellaiseen loukkuun että olisi TAHDONVASTAISESTI tullut luokitelluksi kuntoutettavaksi. Mitenkäs sitten pois siitä loukusta ja todistamaan ettei ole kuntoutuksen tarpeessa, että voisi myöhemmin nauttia vaikka ansaittua ansiosidonnaista päivärahaa.

  Elämä on julmaa tässä kapitalismissa, mutta joitakin lainalaisuuksia on työelämässä aina taloussysteemeistä riippumatta. Yleisesti sanotaan mm. että harjoittelijan ja ammattilaisen työn tuottavuuden suhde on 1:20 tai korkeintaan 1:10. Koulun penkiltä tulijan ja työkokemusta omaava kisaavat hetken aikaa suhteess 1:5. Kovan tason ammattilaisen ja ”tavallisen” tekijän tuottavuuksien suhde on varsin monilla aloilla 3:1. Huippuammattilaiset voivat lähteä tästäkin vielä reilusti karkuun. Kuitenkin huippujohtajat eivät ole kymmeniä kertoja tehokkaampia kuin alaisensa eli heille pumpataan ns. täyain turhaa ilmaa peräsuoleen niin että johtajat käyttäytyvät niinkuin olisivat kaiken aikaa räjähtämäisillään …