Kourallinen jauhoja

Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko (kok) näkyy kuuluvan siihen yhä kasvavaan joukkoon, jonka mukaan työttömyys ja köyhyys ovat ihmisen omaa syytä ja tällaiset laiskat lurjukset pitää pakottaa töihin. Palkasta ei tietenkään puhuta mitään, vaan näille vaatijoille tunnetusti riittää työttömän näkeminen työssä. Jotkut tietysti haluavat vielä seistä vieressä hoputtamassa ja moralisoimassa.

Ministeri sanoo sanomalehti Ilkan haastattelussa, että vastikkeeton sosiaaliturva pitäisi poistaa. Risikko muuttaisi sosiaaliturvaa niin, että tuensaajan olisi pakko osallistua yhteiskunnan toimintaan ja että osallistuminen näkyisi sosiaaliturvan määrässä.

Ministeri pitää sosiaaliturvan uudistamista yhtenä syksyn suurimmista tavoitteistaan. Risikko uskoo, että se hyödyttäisi sosiaaliturvan saajia avaamalla ovia työelämään.

– Yhteiskunta ei voi järjestää kaikkea, Risikko sanoo.

Kaikilla näin ajattelevilla on perustavaa laatua oleva virhe ajattelussaan. He tuntuvat oikeasti kuvittelevan, että työtä on tarjolla jokaiselle sitä haluavalle. Jos he joskus kirkkaimpina hetkinään päästävät mieleensä sellaisen ajatuksen, että ehkä sitä työtä ei ihan kaikille olekaan, niin se kohtaus menee nopeasti ohi. He näkevät ympärillään tekemätöntä työtä ja keksivät sijoittaa työttömät tekemään sitä. Jollain oudolla logiikalla he onnistuvat selittämään hengissä pysymiseen tarkoitetut sosiaalietuudet palkaksi. Ja palkan eteen pitää tietenkin tehdä työtä.

Mahtaakohan Risikko edes tietää kuinka paljon on vaikkapa työmarkkinatuki tai toimeentulotuen perusosa? Ainakaan suurin osa sosiaaliturvan vastikkeelliseksi vaatijoista ei sitä tiedä eikä halua tietääkään. Jos sen heille kertoo, niin he sulkevat silmänsä ja korvansa ja väittävät kivenkovaan, että enemmän sen on pakko olla. Ei niin moni muuten valitsisi työnteon sijaan joutilaisuutta veronmaksajien kustannuksella.

Sanotaan se nyt kuitenkin taas kerran. Työmarkkinatuki on 32,46 euroa arkipäivältä eli keskimäärin 698 euroa kuukaudessa. Tästä maksetaan veroa 20 %. Jos joku ei saa työmarkkinatukea, niin toimeentulotuki on  viimesijainen etuus. Sen perusosa yksin asuvalla on 477,26 euroa kuukaudessa.

Ministeriltä pitää kysyä samat kysymykset jotka aina esitän kaikille sosiaalietuuksien vastikkeellisuuden vaatijoille. Kuinka paljon näiden summien eteen pitäisi tehdä työtä? Riittääkö, että työtä tehdään kunkin alan TES:n alimman tuntipalkan mukaisesti sen verran, että etuuden määrä tulee täyteen? Vai pitäisikö työtä tehdä enemmän ja jos pitäisi, niin miksi ja millä logiikalla?

Vai pitäisikö palata 1860-luvun nälkävuosien hätäaputöihin, jolloin radanrakentajille annettiin rankan työpäivän jälkeen palkaksi kourallinen jauhoja? Jos osallistumisen pitää ministerin vaatimusten mukaisesti näkyä sosiaaliturvan määrässä, niin saisivatko ahkerimmat kaksi kourallista?

Yhteiskunta ei todellakaan voi järjestää kaikkea, mutta palkatonta työtä se pystyy varmasti järjestämään. Ainakin silloin, kun sosiaalietuuksista vastaava ministeri näkee eriarvoistamisen syksyn suurimmaksi tavoitteeksi.

Kommentit
 1. 1

  Joni Pelkonen sanoo

  Kumma miten nämä köyhänpiiskaajat tyytyvät esittämään vaatimuksiaan vain työttömille. Miksei samantien pistetä lapsilisiä vastikkeellisiksi? Kakara ajamaan kunnan nurmikkoa tai lapioimaan asvalttia tietyömaalle lapsilisänsä eteen.

  Entä valtion ja kunnan maksamat tiet? Eihän se sovi. Tienkäyttäjä lapioimaan lunta talvella ja asvalttia kesällä. Näin se toimii!

 2. 2

  Ilona sanoo

  Juuri näinhän se on. Tähän ei ole oikeastaan mitään lisättävää.

 3. 3

  jarmo latva sanoo

  En saa edes perusosaa, niin paljon ottaa päähän tuollaiset pakkotyönajajat, että en viitsi edes kirjoittaa julkaisukelvotonta tekstiä. Kokoomus täynnä itseensä täynnä olevia ihmisiä, työstä on maksettava PALKKA.

 4. 4

  Nimetön sanoo

  Työttömille tarjottavissa töissä täytyisi aina olla tietenkin se lähtökohta, että niistä saatavalla korvauksella on mahdollista elättää itsensä (ja perheensä). Korvauksen tulisi olla vähintään ”normipalkka”- eli minimipalkkatasoista. Näinhän oli aikanaan esim. 1950-1960-lukujen työttömyystöissä (joissa kuitenkin useissa tapauksissa tämä taso jäi saavuttamatta). Parastahan olisi, jos palkka olisi kannustava, eli ainakin joltakin osaltaan mahdollistaisi palkanlisät. Mahdollisuus urakoihin? Osa-aikaisessa työssä, jossa työllistetyn ansiot jäisivät alle tuhanteen euroon kuukaudessa, olisi myös kohtuullista, jos työnantaja tarjoaisi työllistetylle ruuan ja kahvit, joko paikan päällä tai lounassetelin muodossa. Lisäksi työllistetyn tulisi ehdottomasti päästä kattavan työterveyshuollon piiriin. Työn tulisi olla myös aidosti järkevää, hyödyllistä ja edes jossakin määrin tyydytystä tuotttavaa, ei pelkkää ajantappoon tähtäävää ”rapsehtimista”, josta esimerkiksi Paltamon mallia kritisoitiin.

 5. 5

  A Niemelä sanoo

  Kunhan Risikko nyt saisi ensin tuon tukihomman edes pelaamaan!

  Nytkin tälläkin köyhällä eläkeläisellä on KELAlta saamista kahden viikon ajalta lähe 1½ tuhatta €uroa, eli reippaasti yli puolet kuukauden eläkkeestä.
  Taitaa rouva olla sitä mieltä ettei eläkeläisen enää tarvitse mitään syödä, missään asua taikka muutenkaan hoitaa mitään yhteiskunnallisia velvoitteitaan!

  Vuosi sitten Kelalla oli täsmälleen samat kuviot ja silloin piti panna lähes puoli Suomea sekaisin asian puitteissa. Lähetin postia mm. rva Risikolle.
  Ja taas tässä työvoimapulaa kärsivässä maassamme ovat kesälomat päässeet yllättämään KELAn!

 6. 6

  äiti monelle sanoo

  Olen yh äippä kolmelle ja lähtisin heti töihin jos joku vain huolisi. Minulla se yleensä tyssää kun kerron, että lapseni ovat erityislapsia tai kun olen niin vanha (43-v). Ei ole helppoa elää työmarkkinatuella, elatusmaksuilla ja lapsilisillä. Olisin tietysti oikeutettu toimeentulotukeen, mutta en sitä hae. Minua inhottaa selvittää tarkasti mihin olen euroni laittanut, ja jos esim. käymme kerran kuussa mäkkärissä, tulee siitäkin sanomista.
  Meille kirpputorit on normaali ostospaikka ja käymme hakemassa EU-kasseja.
  Kassien sisältö nykyisin: pussi jauhoja, pussi sämpyläjauhoja, 2 pussia makaroonia, paketti maitojauhetta, purkki nötköttiä ja paketti kaurahiutaleita, ja tämä määrä mukamas pitäisi kestää kuukauden ?????
  Paula Risikko voisi kokeilla elää vaikka muutama päivä ”housuissani”, veikkaan että ei todellakaan onnistuisi.
  Mutta me emme valita, olemme onnellinen perhe joka ei valita kun kaikki ei ole uutta, meille kelpaa toisten vanhat tavarat 🙂 Ehkä joskus jos pääsisi töihin voisin ostaa lapsilleni jotain ihan oikeasta kaupasta hintaa katsomatta.

 7. 7

  ari seppälä sanoo

  tulos tästä loistavasta ideasta on työttömyys lisääntyy.esim,ikaalinen,työ paikat korvataan työttömillä jotka saavat vain työttömyys tuen korotettuna 9 euroa päivä.koulutettu henkilökunta on työttömänä tai työttömyys korvauksella niin ja sillä valtavalla 9 euron porkkanalla.siis tyossä oleva työtön saa 8 tunnin työpäivästä vain 9 euroa,työttömyys tuki tulee vaikka et tee mitää,.tulos siis edellytys sosiaalituen saamiseks,i työ velvoite lisää työttömyyttä koulutetuilla.

 8. 8

  Annika sanoo

  Todella hyvä, että keskustelua toimeentulotuella elämisestä käydään. Olen itse sosiaalityöntekijä ja toimeentulotuki on keskeisessä roolissa työssäni. Ministeri Risikon ehdotuksen yhdeksi suurimmista riskeistä näen sen, ettei nykyisillä henkilöstöresursseilla pystytä arvioimaan asiakkaiden tilannetta niin riittävästi, että voitaisiin nimetä kuka elää yhteiskunnan varoilla ”huvikseen”. Toki niitäkin on ja heihin tulisi suhtautua tiukemmin.

  On tekijöitä, joilla toimeentulotuella elämisestä voisi tehdä ”vähemmän houkuttelevaa”. On lukuisia työttömiä, jotka eivät ole te-toimiston asiakkaita, koska eivät koe sillä olevan riittävää taloudellista hyötyä. Kannustimena näkisin esimerkiksi sen, ettei työttömyysetuutta huomioitaisi kokonaan tuloksi toimeentulotuessa. Yksi näkökulma on myös arvoisten kollegojeni vastuullistaminen käyttämään toimeentulotukilain mahdollistamaa perusosan alennusta. Ammattikunta on jakaantunut kahtia oman henkilökohtaisen mielipiteen mukaan, eikä ammattikunta toimi tässä lain mukaisesti. Osa alentaa perusosaa lain mahdollistamalla tavalla, toiset eivät periaatteestakaan sitä tee.

  Risikon ehdotukseen kuitenkin on vielä lisättävä, että on huomattava määrä toimeentulotuen saajia, jotka eivät psyykkisten, terveydellisten ja päihdeongelmien puolesta pysty osallistumaan yhteiskunnan toimintaan. Heidän kohdalaan ”juna on mennyt jo aikaa sitten” ja keskeiseen rooliin jää ylläpitää ihmisen sen hetkistä toimintakykyä. Tällä näen olevan kuitenkin jonkinlainen merkitys esimerkiksi yhteiskunnan rauhaan ja sosiaalisten ongelmien kärjistymiseen.

 9. 9

  Luoja ei laiskoja elätä! sanoo

  Mitä haittaa siitä olisi, että työtön joutuisi tekemään työtä (sic!) elääkseen?
  Voisin epäillä, että siitä ei ole mitään haittaa, jos työttömälläkin säilyy tuntuma työntekoon ja saa samalla arvokasta työkokemusta. Olen kuullut, että siitä on jopa ollut hyötyä työpaikkaa hakiessa. Voisikohan siitä olla apua ehkäisemään pitkäaikaistyöttömyyttä ja syrjäytymistä?

  Kuukausittainen työaika, palkan suuruus yms ovat vain teknisiä detaljeja, jotka voi ratkaista kunhan periaatteellinen ratkaisu työllistämisestä on tehty. Muutenkin poteroihin kaivautuminen on turhaa.

 10. 10

  sakutimonen sanoo

  Tuntuma työntekoon ja arvokasta työkokemusta – ja tietysti ilman palkkaa, niinkö?

  Jokainen työtön haluaa varmasti tehdä työtä, kunhan siitä maksetaan palkkaa. Sehän tässä on ongelmana, että Riskon kaltaiset ajattelijat eivät halua sitä palkkaa maksettavan.

 11. 11

  Lehmä sanoo

  Mikä estää peruspäivärahan ehtojen muuttamisen niin, että työtön voisi vastaanottaa satunnaisia työtehtäviä ja saada lisäansioita? Ei tarvitse suunnitella jättimäistä koneistoa joka etsisi niitä työpaikkoja, välittäisi ja arvioisi työkykyä sekä taitoja, ja lisäksi valvoisi ettei tahallisia väärinkäytöksiä tehdä. Sillä kun ihmiset pakotetaan ilmaiseen orjatyöhön niin siinä kytee kapinan siemen ja sanoisin että porukkaa on suurempi riski kuin nykyisessä kituuttamisessa. Kalliiksi tulee.

 12. 12

  sanoo

  Toivottavasti järjestävät asiat edes niin että sinne palkattomaan työhön edes jotenkin pääsee jos ja kun tuo menee läpi. Tästä on lähimpään eetee-keskukseen 35 km, tulee päivässä 70 km kävelymatka eikä tämä ole Lapissa tai susirajalla, hieman Tampereelta pohjoiseen.

 13. 13

  sanoo

  Aamuvarhaisella tapasin toimitalomme pihassa yrittäjän, joka on meidän kanssa samassa talossa. Hän sanoi, että kyllä työpaikkoja löytyy kun vaan yrittäjät saa ottaa ihmiset sillä töihin ett ei tarvi maksaa palkkaa. eli oikeasti porvareitten henki on sellainen, että ihmisten pitäisi suostua työhön ilman palkkakuittia, palkanmaksua, ilman työterveyshuoltoa, ilman pvakuutuksia, ilman eläkevakuutusmaksuja. Tuli kuuneltua, ettei työpaikoista pulaa ole kun vaan saa siis ihan ilmaiseksi tekijöitä, voisi kuulemma laajentaa toimintaa.Kyllä tämän yhteiskunnan arvot ovat etääntyneet eri yhteiskuntaluokilla. Toisessa päässä on perustulolaiset ja toisessa päässä orjatyömeklarit.

 14. 14

  Marju sanoo

  Kaikenlainen ilmainen työnteko pitäisi kieltää!!! Mutta kun yhteiskunnassa on muutama elämäntapatyötön, niin luultavasti heidän kuriin saamiseksi keksitään näitä ilmaisia töitä ja lopputulos on sitten se, ettei palkkoja makseta ja työttömyydestä kärsiviä nöyryytetään urakalla. Ilmankos joku haluaa hirtää itsensä tai ampua perheensä ja itsensä kun julkinen sanoma on se, että työttömänä olet loinen. Ihmetyttää ja raivostuttaa joidenkin suppea ajatusmaailma!!!

 15. 15

  Aivot käyttöön! sanoo

  Tää maailma on sairas, ei tätä voi käsittää tavallinen ihminen.Noi kokkareet on kyllä tosi onnettomia raukkoja.