Eräs sananvapauskäsitys

Joillain on sellainen käsitys sananvapaudesta, että he itse saavat sanoa mitä tahansa, mutta heidän omien sanomistensa siteeraaminen on vähintään kunnianloukkaus. Tänään tämä käsitys konkeretisoitui facebookissa erittäin halpamaisella tavalla.

Olen muutaman vuoden ajan seurannut ryhmää Jussi Halla-ahon kootut sanansa syömiset. Ryhmän nimi on harhaanjohtava, koska se käsittelee kuvauksensa mukaisesti äärioikeistoa yleensä. Siellä on julkaistu paljon facebookissa otettuja kuvakaappauksia ja jatkuvasti joku on väittämässä virheellisesti, että ne olisivat vastoin lakia.

Eivät ole, vaan kaikesta facebookissa sanotusta saa ottaa ja julkaista kuvan. Tämä koskee myös suljettuja profiileja. Tänään tuo ryhmä oli yllättäen kadonnut perusteettomien ilmiantojen takia. Facebook toimii siitä hullusti, että riittävä määrä ilmiantoja sulkee minkä tahansa sivun sisällöstä riippumatta. Ilmiantojen masinoija selvisi pian, koska hän ei malttanut olla rehvastelematta asialla selkääntaputusten toivossa.

Ja niitähän näkyi tulevan niin paljon, että touhu vaikuttaa juopuneiden keskenkasvuisten rehentelyltä. Asialla oli Salon kaupungin varavaltuutettu ja sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen Jani Salomaa (PerusS). Tähän herraan minulla oli kyseenalainen kunnia tutustua jo yli puolitoista vuotta sitten ja kirjoitin keskusteluistamme juttuuni Ai son SE jätkä.

Tuon jälkeen Salomaasta tuli siis varavaltuutettu ja sote-lautakunnan jäsen. Olisi luullut vastuun miehistävän ja niinhän se tietysti tavallaan tekikin. Hän rupesi kantamaan suunnattomasti huolta vainottujen heteroiden oikeuksista. Hän on jo ainakin vuoden yrittänyt masinoida ihan omaa kulkuetta, mutta aika huonolla menestyksellä. Siihen saattaa olla syynä se, että hän on enemmän homoja vastaan kuin heteroiden puolella. Tähän tapaan:

salomaa-hetero-2

Muualla hän ei käytä yhtä siistiä kieltä:

salomaa-homo

Nämä julkaistiin tuossa nyt poistetussa ryhmässä. Salomaa ryhtyi vastaiskuun välittömästi:

salomaa-viemari

Sitten oli vahingonilon aika:

salomaa

Ei siis riittänyt, että Salomaa sai tuon ryhmän suljettua. Sen lisäksi hän perusti useita ryhmiä täsmälleen poistetun ryhmän nimellä ja niissä ilkkumista jatkettiin porukalla.

Salomaalla onkin runsaasti kokemusta erilaisten ryhmien perustamisesta ja vieläpä salanimillä. Hän on tehtaillut Facebookiin useita valeprofiileja ja solvannut sellaisia ihmisiä, joiden mielipiteet eivät häntä satu miellyttämään. Ovatpa nämä profiilit usein ivamukaelmia ”mädättäjien” oikeista nimistä, kuten vaikkapa Justiina C. Nielenmää ja Satu Himonen.

Salomaan argumenttien lähtökohta on aina, että kaikki hänen kanssaan eri mieltä olevat kylvävät vihaa. Omien sanojensa takana hän ei koskaan seiso, vaan väittää kuvakaappauksia omista puheistaan sekä laittomiksi että jopa väärennetyiksi. Sen hän epäilemättä tulee tännekin tekemään.

Ei minua oikeastaan tämän miehen puheissa muu häiritse, mutta omien puheiden kieltäminen vastoin selviä todisteita häiritsee. Hän jopa ilmiantaa omista puheistaan otettuja kuvakaappauksia. Lisäksi minua hiukan nolottaa salolaisten puolesta se, että tällaisilla asenteilla varustettu henkilö on valittu varavaltuutetuksi ja sote-lautakunnan jäseneksi.

Kaikkein eniten häiritsee se, että joku luottamustoimeen valittu ennättää ja viitsii jatkuvasti perustaa ryhmiä ja valeprofiileja Facebookiin sekä vahtia eri tavalla ajattelevien sivuja ja ilmiantaa niitä. Mitenkähän tällainen luottamushenkilö mahtaa tehdä tärkeitä päätöksiä ja kantaa niistä vastuun?

Ai niin: jos tämä blogini nyt lähiaikoina yllättäen katoaa facebookista, niin tiedätte kuka on ollut asialla.

Kommentit
 1. 1

  Jesse sanoo

  Erinomaisen järkevää argumentointia, toisille sananvapaus tarkoittaa todella että itse saa sanoa mitä vain ja jos tästä joku on eri mieltä niin hänelläpä ei tuota sanan- tai mielipiteenvapautta enää olekkaan.

 2. 2

  Juoni sanoo

  Tästä Janista pitäisi kertoa luokanvalvojalle ja rehtorille.

 3. 3

  Kasperjesperjoonatan sanoo

  Samainen Salomaahan taisi jossakin vaiheessa sitkeästi vakuutella, ettei hänellä ole tapana mitään ilmiantoja mistään (esim. Halla-ahon koottujen materiaalista) tehdä. Silti kerta toisensa jälkeen on Halla-ahon kootuista kadonnut juurikin Salomaata koskevat postaukset. Myöskin ”Perussuomalaista vihapuhetta”-blogin linkkaamisen facebookiin saivat eräät tahot estettyä joitakin aikoja sitten.
  No, ratkesipa sekin mitä koulukiusaajista tulee isona. Ala-arvoista toimintaa.

 4. 4

  J.S sanoo

  Moro,
  Ei minulla ole paljoa muuta tähän sanottavaa, muutakuin tälle ”tempaukselle” oli ihan syynsä!
  Viemärissä alettiin levittää itse muokattua kuvakaappausta jossa oli mustalla kirjoitettu minun tykkäävän eräästä kommentista, ja sen mukaan otsikoitu koko juttu josta alkoi normaalityypin viemäri solvaus kierre.

  Toinen juttu on tämä, että kehtaat julkisesti väittää minua nipuksi henkilöllisyyksiä joita en todellakaan ole.
  Tiedän, että äärivasemmistolla on venyvät oikeuskäsitykset kun vahingoittaminen on tarkoitus ja tässä se taaskin tulee esille varsin vahvasti.

  Blogisi ja linkkauksesi ovat aivan turvassa, ainakin minun osaltani.
  Nämä käyvät ihan parhaasta viihteestä kuitenkin kaikkine valheineen ja väärine olettamuksineen.
  Outoa, että tavallaan haukut Salolaiset äänestäjät tässä samalla, koska työskentelystäni et tiedä yhtään mitään.
  Sen verta voin valaista, että olen joka äänen arvoinen ja hoidan työtäni mitä suurimmalla tarmolla ja uhrautumisella, mm. vanhusten parhaaksi.
  Kaivappa facebookista ryhmä nimeltä vanhusten ja omaishoidon asiat kuntoon, sen olen todellakin perustanut ja aina kun teen ryhmän TEEN SEN OMALLA NIMELLÄNI kuten hetero pridenkin, jonka muuten tein jo kaksi vuotta sitten paljon paljon ennen kuin politiikkaan aloin tai mihinkään puolueeseen kuuluin, tapanani on vain saattaa projektit loppuun asti.
  Eli minun luomat ryhmät tunnistaa siitä että siellä pohjalla lukee minun nimeni, toivoisin että tekin ottaisitte osaa tuohon vanhusten ja omaishoidon asiaan!
  Näitä tällaisia heikompien ja vähäosaisten asioita parantavia juttuja tulee tulevaisuudessa lisää, mutta nyt ei aika riitä koska kesälomat on lusittu ja täällä Salossa on niin valtava työmaa niin soten kuin kaiken muunkin osalta.

 5. 5

  Papi sanoo

  Mitäpä tähänkään voisi sanoa: Meitä on joka junaan ja aina jää joku asemalle. Jotenkin niin se

  meni.

 6. 6

  J.S sanoo

  Tiesitkö Sakari muuten mihin edes tuo ”keskustelu” ystäväni kanssa liittyi joka on yksityisestä profiilistani kaapattu???
  Vaihteeksi erotettu täysin asia yhteydestä, laita näkyville koko juttu jotta kaikki näkevät.
  Viemärissähän tuo liitettiin hetero prideen liittyväksi eikä tuolla keskustelulla ole sen kanssa mitään tekemistä.
  Hetero pride on ihan vaan tapahtuma heteroille, johon ovat toki ihan kaikki tervetulleita, ryhmän kuvaus kertoo tapahtumasta enempi, eivät nämä asia yhteydestä revitellyt katkelmat.
  Luulen vaan, ettei teille ole annettu kuin tuo pieni katkelma asiasta, ja ihan juurikin tarkoituksella.

 7. 7

  sakutimonen sanoo

  Jani Salomaa: En tiedä mihin tuo keskustelusi homoista liittyy eikä ole tarpeenkaan. Se kuvaa ihan riittävän hyvin suhtautumistasi homoihin ja on aika kummallista, että kuvittelet voivasi uskottavasti puhua yhdellä foorumilla noin hävyttömästi ja toisella teeskenellä avarakatseista. Ei mene läpi. Kuten olen ennenkin sanonut: ajatteleminen ennen kirjoittamista ei ole sensuuria.

 8. 8

  Lucy sanoo

  Hei, sinulla on erinomainen blogi, mutta tahtoisin huomauttaa parista asiasta: kaikki testit ovat vuosien ajan osoittaneet, että musta teksti valkoisella pohjalla rasittaa silmiä vähiten. Toisinpäin mahdollisimman paljon. Toisekseen sitoutumisesi suuryhtiöiden agendan ajamiseen lähestyy jo naurettavaa: miksi terrori mainoksilla jotka yhtäkkiä täyttävät koko ruudun ja keskeyttävät lukemisen… ei ole edes hyvää bisnestä ajaa mainoksen näkijä raivon partaalle. Sinulta postauksen verram siellä täällä kestän tätä alustaa, mutta ihan oikeasti voisitko tehdä kunnollisen?

 9. 9

  Ulla sanoo

  Jotenkin tämä yleinen käsitys että kaikki asiat pitäs keskustella facebookissa, että siitä on tullut niin tuiki tärkeä keskustelu- ja tietofoorumi, on käsittämätöntä.

  Että kansalaiset, omistamatta yhtäkään osaketta tästä globaalisesta pörssiyhtiöstä, haluaa tukea sitä? Tämän yrityksenhän tarkoituksena on tuottaa vain voittoa omistajalleen/omistajilleen. Miksi tukea tällaista toimintaa?

 10. 10

  Lucy sanoo

  Itse asiasta, jos tosiaan ryhmä perustuu kuvakaappausten tekemiseen suljetuista ryhmistä ja niiden postaamiseen julksiiin, niin oli se laillista tai ei (kyllähän kai kaikki puhelunsakin saa nauhoittaa kertomatta jos on niissä osapuolena, vaikka sen kertominen jälkeenpäin voisi tuntua monest ikävältä) niin facebookin adminina olisin tehnyt varmaankin saman päätöksen, koska sivun adminointi ei perustu lakiin, vaan hyvään/huonoon käytökseen.
  Toki poliitikon suhteen tälläinen on paljon perustellumpaa, koska henkilöllä joka päättää muidan asioista, ei pidäkään olla samanlaista yksityisyyden suojaa.

 11. 11

  sakutimonen sanoo

  Lucy: Noille mainoksille minä en voi mitään muuta kuin suositella Adblockin lataamista selaimeen. Tämä on ilmaisblogi, joka rahoittaa toimintansa mainoksilla enkä minä pelkkänä sisällöntuottajana mahda niille mitään enkä myöskään hyödy niistä. Olen kyllä täsmälleen samaa mieltä mainosten mielettömyydestä.

  Blogipohjasta huomautetaan melkein yhtä usein kuin mainoksista. Tulin aikoinaan valinneeksi tämän mallin ja olen kokeillut muitakin, mutta ne saavat blogin näyttämään itselleni vieraalta.

 12. 12

  J.S sanoo

  Sakari, kysymys edelleen hetero pridessä ei ole homoista vaan heteroista joten nämä asiat eivät kohtaa mitenkään…
  Minulla on adblock, ei estä sitä esiin liukavaa näytön peittävää mainosta, tosin se ei minua häiritse millään lailla.

 13. 13

  sakutimonen sanoo

  Hetero Pride -kulkue ei tässä oikeastaan ole mitenkään keskeinen asia ja sen saa minun puolestani ihan vapaasti järjestää. En tule ottamaan siihen kantaa puolesta enkä vastaan, koska asia ei minua erityisemmin kiinnosta. Minun kannaltani jutun tärkein pointti on lailliseti toimivan fb-sivun ilmíannoilla poistaminen eli sananvapauden rajoittaminen. Jos joku huomaa fb:ssa lainvastaista toimintaa, niin asia kuuluu poliisille. Fb itsessään ei tutki ilmiantojen perusteita, vaan pelkkiä määriä. On siis helppoa ottaa oikeus omiin käsiin, jos saa vielä värvättyä kavereita mukaan ilmiantotalkoisiin.

 14. 14

  J.S sanoo

  Sivu ei toiminut laillisesti siinäkään kohtaa kun julkaisi itse manipuloidun kaappauksen totena ja vielä todella raflaavasti otsikoituna, liittäen minut asiaan mihin minulla ei ole mitään tekemistä.
  Se oli se juttu joka antoi lähtöpotkun tuolle ”operaatiolleni”
  Eioäs nyt sorruta kaksinais moralismiin, montakos kavereideni tekemää ryhmää te olette porukassa ilmiantaneet, jotka ovat olleet täsin laillisia myöskin ja näin rajoittaneet sananvapautta, voin kertoa muille mahdollisille kommenttien lukijoille, että niitä riittää.
  Sakari, taas väärin kyseessä eivät olleet massailmiannot, eivät todellakaan tein koko homman yksin ja siinä varsin paljon auttoi tuo törkeä muokattu kuvakaappaus, toki jouduin muutakin tekemään, koska siinä kohtaa riitti. Ennenkin kuvakaappauksia oli editoitu sekä saksittu sopiviksi, niitä pidin lähinnä viihdearvoisina koska oikeat olivat valmiina näytettäväksi miten asiat oikeasti ovat, mutta minun liittämiseni noin törkeällä tavalla asioihin joihin en liity ei ollut enää viihteellistä ja kuten viemärissä näkyi se upposi porukkaan täyttä häkää ja sen levittäminen ja minun solvaamiseni sen perusteella alkoi.
  Poliisin kanssahan tätä asiaa juurikin selvitellään, viimeksi tänään asia on ollut pöydällä jonka voin sinulle tarvittaessa yksityisesti todistaa.

 15. 15

  sakutimonen sanoo

  Jos sivu ei toiminut laillisesti, niin asia on oikeassa paikassa, jos se on nyt poliisilla. Oikeastaan siellä pitäisi olla tutkittavana paljon muutakin. Minulla ei ole tarkkaa muistikuvaa tuosta tarkoittamastasi kuvakaappauksesta, joten en pysty sanomaan siitä mitään. Minä en myöskään toimi missään ilmiantoporukoissa. Muistan kyllä nähneeni valtavasti sellaisia kommentteja, joissa eräät hyvin tuntemasi kaverit yllyttävät ilmiantamaan päivittän ”viemärin paskasuvakkiväkeä”.