Sota köyhiä vastaan

Yle julkaisi eilen tutkimuksensa, jonka mukaan kaksi kolmasosaa kansasta haluaa sosiaalietuudet vastikkeelliseksi. Tätä tutkimustulosta sitten toitotettiin koko päivä ja tänä aamuna ryöpytys on jatkunut, vaikka lähempi tarkastelu osoittaa kyselyn vähintäänkin tarkoitushakuiseksi. Jos se ei ole sitä, niin ainakin sen tulkinta vaikuttaa ohjatulta. Tai sitten kaksi kolmasosaa kyselyyn vastanneista on omaan napaan tuijottavia idiootteja.

Tulosten uutisointi herättää muutamia kysymyksiä. Mahtaako tämä kaksi kolmasosaa kansasta tietää sosiaaliturvan sisällön vai luuleeko se, että sosiaaliturva tarkoittaa vain työttömyysetuuksia ja toimeentulotukea? Tietääkö kansa, että sosiaalietuuksia ovat mm. kansaneläke ja takuueläke,  vähimmäismääräiset sairauspäivärahat ja muut sairausvakuutuskorvaukset, vähimmäismääräiset äitiys-, isyys- ja vanhempainrahat  sekä työttömän peruspäiväraha ja työmarkkinatuki? Halutaanko nämä kaikki vastikkeelliseksi vai koskeeko vastikkeellisuus vain työttömiä?

Entä mahtaako kansa tietää, että sosiaalipuolen suurimmat menoerät ovat vanhukset (37 % menoista vuonna 2012), sairaat (24 %) ja toimintarajoitteiset (11 %)? Työttömien osuus kuluista on 7 %, muun sosiaaliturvan 2,5 % ja asumisen 1,7 %. Korjataanko maan talous työttömien seitsemän prosentin osuuden muuttamisella vastikkeelliseksi? Eikö saataisi paljon enemmän säästöjä jos kaikki vanhukset, sairaat ja toimintarajoitteiset laitettaisiin pakkotöihin?

Ilmeisesti kysymykset todella aseteltiin niin, että vastikkeellisuus koskisi vain kaikkein köyhimpiä eli pitkäaikaistyöttömiä. Suurin osa vastanneista ei nimittäin halua pienentää opintotukea, kotihoidontukea, asumistukea eikä asuntolainojen korkovähennysoikeutta. Erityisen kuvaavaa on, että peräti 63 % ei halua lyhentää ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahakauden kestoa.

Vastanneet siis eivät halua kajottavan mihinkään omiin etuihinsa. He lienevät pääsääntöisesti työssä käyviä ja asuntovelkaisia lapsiperheitä, joita pelottaa oma mahdollinen työttömyys niin paljon, että he eivät halua alentaa ansiosidonnaisen päivärahan kestoa. Sen sijaan työmarkkinatukea saavat tai siltä pudonneet toimeentulotuen saajat ovat heille niin etäistä sakkia, että sitä joutaa lyödä kuin vierasta sikaa.

En viitsi sanoa mihin käyttöön tällainen tutkimuspaperi sopisi parhaiten. Haluttuun tarkoitukseen se silti näyttää sopivan oikein hyvin. Se tarkoitus on kaikkein köyhimpien kurittaminen. Tässä maassa on luovuttu taistelusta köyhyyttä vastaan ja julistettu sota köyhiä vastaan.

Kommentit
 1. 1

  Önnö sanoo

  Eikö ole niin, että palkansaaja maksaa palkastaan lakisääteistä työttömyysvakuutusmaksua, tai oikeastaanhan se pidätetään palkasta automaattisesti?

  Tällöinhän työttömyyskorvaus on vakuutuskorvaus, eikä ainakaan vastikkeeton sosiaalituki (vaikka sosiaalituki onkin).

  Täten työttömyyskorvauksen leikkaamista propagoivat puheet, joita perustellaan työttömyyskovauksen vastikkeettomuudella, ovat älyllisesti alamittaisia.

 2. 2

  Alexander Holthoer sanoo

  Ja vielä uskomme että hallituksemme halua kansakunnan parasta? Hajoita ja hallitse pelolla!
  Tämä ei pääty hyvin vaan tämä maa repeää ennen 100-vuotispäiväänsä 🙁

 3. 3

  Hannu Ketoharju sanoo

  Vähintäänkin nyt pitäisi Suomessakin ymmärtää, olemme samalla tiellä Kreikan kanssa. Tarkoitus on ajaa koko EU-alueella talouskuria ja ”rakennesopeutusta”, myös Suomessa käyttäen tekosyynä julkista velkaa ja kilpailukykyä. Ensimmäisenä ovat köyhimmät ja puolustuskyvyttömimmät tulilinjalla. Seurauksena on katastrofi koko EU:n alueella. Punainen Risti on julistanut Välimeren maat hätäalueeksi. Meillä leipäjonot paisuvat. Todellakin on ”sota köyhiä vastaan”.

  Toisenkinlaista näkemystä on http://rahajatalous.wordpress.com/2013/07/31/elvytysta-talouskuria-vai-kysynnansaatelya/

 4. 4

  jarmo latva sanoo

  Pelkäsin minäkin 90-luvulla kun asuntovelkaa oli ja jäin liiton rahoille, työsuhteita vain kolmeksi kuukaudeksi. Piste oli ero ja kaikki myyntiin, sen jälkeen en noussutkaan, vaikka velkasaneeraukset. Yli 10 vuotta hyväpalkkaisessa työssä ja yhtäkkiä matto pois alta, meni hermot. Ihmettelen kuinka joku voi luulla että 440 euroa mikä jää käteen kuukaudessa voi elää kuten ihmisen pitäisi,yksikin ylimääräinen meno niin mokoma summa menee ja sossusta sain 15 euroa, missä haavemaailmassa nuo vastikkeellisuudenkannattajat elävät, vielä haukkuvat työttömiä, töitä ei saa (palkallisia) melkein 50-vuotias. Kaveri pääsi työllistämissetelillä taas, tosin on 30-vuotias ja vähemmän työkokemusta kuin itsellä, pitävät kuten ennen, tuet loppuu niin loppuu työsuhde. Ketkä käyttävät hyväksi ja ketä?

 5. 5

  Antti Ahonen sanoo

  Se on ehkä nyt 7 prosenttia, mitäköhän se on kun laitetaan 300000 ihmistä työvoimapoliittiseen toimenpiteeseen?

 6. 6

  sakutimonen sanoo

  Sille nimettömälle kommentoijalle, jonka sähköpostiosoitekin on persoonallisesti ”en kerro”: Tänne on ihan turha suoltaa nimettömänä mitään ad hominem -törkyä. Tarkistan kaikki kommentit etukäteen ja olen täällä ehdoton diktaattori. Päätöksiini ei ole valitusoikeutta. Sinänsä on tietysti mielenkiintoista, että herjaajat luulevat minun kirjoittavan kaikki juttuni omista kokemuksistani. Ehkä heidän omaan maailmaansa ei mahdu mitään muuta kuin oma surkea elämä.

 7. 7

  JakeLiimis sanoo

  Erittäin mielenkiintoinen on myös se sillinhärski tyyli jolla tietyt tahot pyrkivät ohjaamaan Kansalaisten ajatuksia siihen suuntaan että kaikki työttömät ovat laiskuuttaan jääneet köyhäksi eivätkä ole koskaan maksaneet killinkiäkään veroja yhteiskunnan kassaan,joten heidät on ilman muuta kuskattava risumehtään täysin tarkoituksettomaan työhön ja heille on täten osoitettava heidän paikkansa,joka ei ole ”muun kansan” joukossa.

 8. 8

  Pekka Lampela sanoo

  Olisi tosi mielenkiintoista saada selville tämänkin kyselyn kysymykset. Kun tilaajana on Yleisradio, sen pitäisi olla mahdollista. Gallupit eivät edusta ”kansan mielipidettä” vaikka niitä sellaisena tulkitaankin. Suoran demokratian kaltainen kansan mielipiteen kysyminen edellyttää vähintäänkin kysymyksessä olevaan asiaan liittyvän tiedon hankkimisen mahdollisuutta mitä gallupeissa ei koskaan ole.

 9. 9

  Juha Pitkänen sanoo

  Ehkä verottomat osingot voitaisiin samalla muuttaa vastikkeellisiksi?

 10. 11

  Niina sanoo

  Jos kerran pystytään vastikkeellista sosiaaliturvaa järjestämään, niin sittenhän on pakko olla työtä jota pitää tehdä. Silloinhan tästä työstä voi maksaa jopa palkkaa, edes pientä.

  Varmasti jokainen työkykyinen työtön ottaa mielellään vastaan työtä. Vaikka edes osa-aikaista.

  Turhan moni ajattelee, että Suomessa ei pakoteta ottamaan työtä vastaan. Mutta asia ei niin ole. Työttömyyskorvauksiin tulee karenssi, jos ei ota vastaan työvoimatoimiston tarjoamaa työtä. Toimeentulotukea maksetaan karenssiajalta noin 20 %:a vähemmän.

 11. 12

  sanoo

  tottakai haluamme että sossun tuet nousee ja koska ei tälläisillä rahoilla pärjää

 12. 13

  Jouni Marjanen sanoo

  Pakkotyö käsittääkseni sisältyy tähän listaan ja on laitonta Suomessa. Toivottavasti siihen ei tule muutosta

  Orjuus nykypäivänä

  Vaikka orjuus on kaikkialla maailmassa virallisesti kielletty, on esitetty arvio, että orjia olisi tällä hetkellä eri puolilla maailmaa 27 miljoonaa.[24] Kansainvälisen orjuutta vastaan taistelevan Anti-Slavery International -järjestön[25] mukaan nykyajan orjuutta on ihmiskauppa eri muotoineen:

  Sidonnainen työ: ihmiset ottavat lainaa, mikä voi johtaa perheen orjuuttamiseen sukupolvien ajaksi. Sidonnainen työ koskee miljoonia ihmisiä. Esimerkiksi Intiassa arvioitiin vuonna 1996 olleen 15 miljoonaa lasta tässä asemassa, vaikka maan lainsäädäntö kieltää sidonnaisen työn.[26]
  Pakkoavioliitot: naiset ja tytöt pakotetaan naimisiin.
  Pakkotyö: vähintään 12,3 miljoonaa ihmistä pakotetaan väkivallalla, muulla rangaistuksella tai näiden uhalla työhön.
  Syntyperään liittyvä orjuus: ihmiset joko syntyvät orjaluokkaan tai kuuluvat ryhmään, jota pidetään orjatyöhön soveltuvana. Nigerissä vähintään 43 000 ihmistä on orjina syntyperänsä takia.
  Lapsityön pahimmat muodot: arviolta 179 miljoonaa lasta tekee työtä, joka on terveydelle ja hyvinvoinnille vahingollista.
  Lapsisotilaat: arviolta 300 000 lasta on väkivallalla orjuutettu sotatoimiin eri puolilla maailmaa.

 13. 15

  Rainer sanoo

  Mitä teet protestiksi?

  Jotkut nauttivat protestistasi sosiaalipornona.
  Mielenosoituksia et ehkä halua. Anarkistit täyttävät kadut.
  Työttömien Yhdistys ry perustettiin nurinoiden vaientamiseksi.
  Työkkäri vaientaa sinut tekemällä sinut syylliseksi ja häpäisemällä kokemuksiasi ja älyäsi (vrt. raiskattujen häpeä).
  Osoita siis protestisi vaikenemalla ja makaamalla julkisella paikalla toisella kyljelläsi kuukausia ja sitten taas toisella kyljellä, kuten eräs Raamatun profeetta. Ei onnistu! Pääset hoitoon.

 14. 16

  sanoo

  Tulokset olisivat olleet erilaisia, luulen, jos kysymys olisi kuulunut esim: ”Kuvittele, että menetät työpaikkasi, ja oltuasi pari vuotta ansiosidonnaisella, putoat työmarkkinatuelle, joka on noin 500 euroa kuussa; Pitäisikö sinut mielestäsi silloin pakottaa johonkin työvoimatoimiston valitsemaan toimintaan, tai katkaista tukesi, jos kieltäydyt?”

  Vaikka voihan olla, että harva osaa kuvitella itsensä työttömäksi, ennen kuin se omalle kohdalle osuu. Meidän kannattaisi kuitenkin yrittää muistuttaa kanssakansalaisiamme, että hyvinvointi on kansan yhteinen asia. Ei voi olla hyvinvointia, kun suuri osa meistä sinnittelee juuri ja juuri pinnan yläpuolella, tai jopa hukkuu. Se on diktatuurien diktaattoreiden hyvinvointia – tuskin sellaista haluamme Suomeen, enää.

 15. 17

  Linnea sanoo

  Minä voin niin pahoin kun luen tällaista. Olisi sinänsä tosin mielenkiintoista, jos pitkäaikaistyöttömiltä otettaisiin kaikki pois. Itselläni ei olisi mitään, nimittäin menisin jonkun työttömiä vihaavan rikkaan kusipään takapihalle elelemään teltassa. Tekisin tarpeeni pihalle ja kylpisin alasti jossain lätäkössä, sekä grillaisin nuotiossa oravia ja sorsia. Todennäköisesti myös runkkaisin äänekkäästi ihan vaan tahallani. Mulkun tullessa valittamaan.Toteaisin vain että: ei ole muuta vaihtoehtoa. Te itse halusitte katkaista tuloni. Ei se mitään, olen toki vielä ihan onnellinen, toivottavasti tekin. Olisiko teillä vipata kahtaa euroa. Tekisi niin mieli kahvia.

 16. 18

  Hannu sanoo

  Miten sitten yritystukien saajat, pitäisikö sekin vastikkeellistaa ja panna toimitusjohtajat risusavottaan?

 17. 19

  Sari sanoo

  ”…vastikkeellisuus koskisi vain kaikkein köyhimpiä eli pitkäaikaistyöttömiä…”? Ihanko totta kaikkein köyhimpinä ovat pitkäaikaistyöttömät? Minä kun olen ymmärtänyt asian niin, että kaikkein köyhimpinä ovat ne ”alimman kastin” ihmiset, joilla ongelmat kasaantuvat ja siitä seuraa se kaikkein köyhimmän asema. Esim. pelkällä kansaneläkkeellä, ns. takuueläkkeellä elävä vaikeasti vammainen ja samalla monisairas ihminen. Ei ole ehkä ihan helppoa löytää keinoa, millä saa roposensa riittämään paitsi asumiseen ja perustulolla eli takuueläkkeellä elämiseen JA koko aika kohoavien sairauskustannusten noustessa myös pakollisiin hoitomaksuihin, sv-kuljetuksien omavastuihin, aina laskevien lääkekorvausten ansiosta pakollisten lääkkeiden ostamiseen. Taannoin köyhyysluennolla kuulin, että moni vaikeavammainen ja monisairas miettii tosissaan sitä, että olisiko varaa appelsiiniin vai iltapäivälehteen. Nykyisin valinta taitaa kyllä mennä jo sille tasolle, että syönkö tänään jotain ruokaa vai nautinko vain lääkkeeni.

  Jos on pitkäaikaistyötön ja terve fyysisesti, voi olla helpompaa tulla toimeen sillä perustulolla, kun pääsee vielä metsään keräämään sieniä ja marjoja – jopa niin paljon, että voi ilman verottajan iskemistä kimppuun myydä niitä tuotteita kavereillekin – eli tienata.

 18. 20

  sakutimonen sanoo

  Sari: Puhut asiaa, mutta tuskinpa köyhien kannattaa ruveta kilpailemaan siitä, kuka on köyhin. Jokaisella köyhällä on oma yksilöllinen tarinansa eikä vertalujen tekeminen ole erityisen hyödyllistä. Tärkeämpää olisi kaikkien puhua ja toimia köyhyyttä vastaan.