Hirveitä summia

Jotkut ihmiset uskovat ihan kaiken pakolaisten ja maahanmuuttajien saamista huikeista tuista kerrottavan hölynpölyn. Nämä ihmiset eivät koskaan viitsi tai edes osaa tarkistaa asioita eivätkä usko, vaikka heille kerrotaan totuus. Tätäkään juttua ei moni usko ja tulen saamaaan kommenteiksi raivokasta mölinää.

Puhutaanpa ensin turvapaikanhakijoista. Heihin sovelletaan lakia kansainvälistä suojelua hakevan vastaanotosta. Sen 20 § sanoo näin:

Vastaanottorahan perusosa kuukautta kohti on:

1) yksin asuvalla ja yksinhuoltajalla 290 euroa, ateriapalvelut tarjoavassa vastaanottokeskuksessa 85 euroa;

2) muulla kuin 1 kohdassa tarkoitetulla 18 vuotta täyttäneellä 245 euroa, ateriapalvelut tarjoavassa vastaanottokeskuksessa 70 euroa;

3) perheensä kanssa asuvalla lapsella 185 euroa, ateriapalvelut tarjoavassa vastaanottokeskuksessa 55 euroa.

Vastaanottorahaa hakevan ja hänen perheensä tulot ja varat otetaan huomioon vastaanottorahaa myönnettäessä toimeentulotuesta annetussa laissa säädetyllä tavalla.

Turvapaikanhakijat saavat siis toimeentulotuen perusosaa vähemmän. Tässä lienee nielemistä vaikkapa niillä nettiadressin kokoajilla, jotka vaativat pakolaisten ja muiden maahanmuuttajien saamia tukia laskettavaksi samalle tasolle kuin suomalaisten saamat tuet ovat.

Entäpä sitten ne, jotka eivät asu vastaanottokeskuksissa? Heihin sovelletaan lakia kotoutumisen edistämisestä ja sen 19 § sanoo näin:

Kotoutumistuki on maahanmuuttajalle kotoutumissuunnitelman mukaisiin toimenpiteisiin osallistumisen aikaisen toimeentulon turvaamiseksi tarkoitettu tuki.

Kotoutumistukena maksetaan työmarkkinatukea tai toimeentulotukea. Oikeus työmarkkinatukeen määräytyy työttömyysturvalain mukaisesti ja oikeus kotoutumistukeen toimeentulotukena toimeentulotuesta annetun lain mukaisesti.

He siis saavat täsmälleen saman verran kuin syntyperäinen suomalainenkin saa. Ja se toimeentulotuen perusosahan on 477,26 euroa kuukaudessa.

Ei sillä Mersuja ostella. Paitsi tietysti onhan jokaisella sossun virkailijalla pöydän alla rahasäkki, josta jaetaan maahanmuuttajille rahaa kahmalokaupalla ilman kuittia. Tämän on kertonut tutulle rajavartijalle pakolaiskeskuksessa vahtimestarin sijaisen lomittajana toiminut, joten tieto on varma.

Kommentit
 1. 2

  Pentti Toivanen sanoo

  Saku on täysin oikeassa siinä, että ei niillä tuloilla ”Mersuja ostella”.
  Yksikään oikea pakolainen ei ole tullutkaan Suomeen siksi, että pääsisi tuon saksalaismerkkisen auton omistajaksi. Ja lisäksi moni vaikkapa joensuulainen pakolaisia vastustava näkee kaikki turistit tai kaupunkiin muuttaneet ulkomaiset yliopisto-opiskelijat pakolaisina joiden toimeentulon me maksamme.
  Toisaalta kaikissa yhteiskuntaluokissa yrittäjistä duunareihin ja työttömistä maahanmuuttajiin jne. etc….on henkilöitä jotka etsivät niitä ”porsaanreikiä” joilla saada lisää euroja. Tavallaan sekin on ihan sitä normaalia ”killpailua” elintilasta tässä karussa maailmassa.. 🙂 . Suomalainen hyvinvointivaltio on joka tapauksessa pahasti rapautunut ja sortuu kokonaan aivan lähimpänä vuosikymmenenä. Juuri siinä voi olla yksi syy siihen, että jokainen haluaa jo nyt viedä kaiken ennen kuin joku toinen ehtii paikalle?
  Ei ole mukavaa olla pessimisti, mutta tuo muutos mikä on tapahtunut viimeisen 30 vuoden aikana on mielestäni hyvinkin ikävää ja loukkaa syvästi niitä ikäluokkia, jotka ovat saaneet aikaan tuon kansalaisistaan välittävän yhteiskunnan. Anteeksi kun taisin mennä hieman aiheen ulkopuolellekin..:)

 2. 3

  Pöllö sanoo

  pakolaiskeskuksessa/vastaanottokodissa asuva ei saa latin latia sossusta eikä kelasta. Heidän kulut ja rahat tulevat punaisen ristin kassasta.

 3. 4

  Himis sanoo

  Selvensit turvapaikanhakijoiden saamia tukia, kiitos. Mutta kaikkein oleellisin kysymys ohitettiin jälleen, Miksi he ovat täällä, mitä he aikovat tehdä eläkseen? Suomalaisiakin on työttömänä satoja tuhansia ja jos tänne vastaanotetaan pakolaisia pilvin pimein, niin onko järkeä? Valtio velkaantuu hirmu kyytiä ja menoja pitää leikata niin miksi saapuville pakolaisille pitäisi löytyä verorahoja?

 4. 5

  Juha sanoo

  Miksi unohdit harkinnanvaraisen tuen? Mielestäni on ihan loogista, että jos tulee pakolaisena vieraaseen maahan, ei mukana tule ollenkaan sellaista elämiseen välttämättömiin tarpeisiin luokiteltavaa roinaa, jonka hankkimiseen voisi saada harkinnanvaraista toimeentulotukea. Ja kun tuota tilannetta vertaa koko elämänsä täällä asuneeseen, jolle huolimatta persaukisuudestaan on ollut pakko kerääntyä vastaavaa roinaa, kuulostaisi aika oudolta, jos alussa pakolaiselle/tp-hakijalle tosiasiallisesti maksettava toimeentulotuki ei olisi kantapeikolle maksettavaa suurempi.

  Ei sillä tuella tietysti mersuja ostella saati niitä eräänkin puolueviritelmän vouhottamia ”kymppitonnin syyrialaisia sohvia”, enkä kadehdi ainuttakaan toimeentulotuella elämään joutuvaa, mutta kun olet kuitenkin näissä asioissa yleensä tarkka siitä, mitä kukin tosiasiallisesti saa ja millä ehdoin, niin ajattelin tämän näkökulman tuoda esiin.

 5. 6

  sakutimonen sanoo

  Tuntematon: Jos luet tuon oman linkkisi ja ymmärrät lukemasi, niin tässä kuuluisassa Faizan tapauksessa KKO:n perustelut kuuluvat selkokielelle lyhennettynä näin:

  Ulkomaalaislaissa ei ollut vielä tämän tapauksen aikaan sellaista pykälää, jonka nojalla virheellisin perustein myönnettyy oleskelulupa olisi mitätön. Niinpä luvan katsottiin olevan voimassa ja etuudet piti myöntää samoin kuin jos lupa olisi ollut myönnetty oikein perustein. Vuonna 2007 lain 58 §:n 4 momentilla tämä aukko korjattiin, joten enää tuollaista virhettä ei pääse syntymään. En enää edes muista kuinka monelle sisälukutaidottomalle tuon linkin lähettäjälle olen tämän kertonut.

  Juha: Harkinnanvaraista tukea todellakin maksetaan yksilöllisesti ja jokainen tapaus on erilainen. Vain ilmastoon sopimattomat vaatteet päällään tulleen pakolaisen tarpeet ovat ensi alkuun varmasti erilaiset kuin kantaväestöön kuuluvan ja ikänsä täällä asuneen.

 6. 8

  sakutimonen sanoo

  Vai oikein sisäministeriön tutkimuken linkitit? Muutaman rivin mittainen lehtijuttu, johon oli poimittu joitain lukuja avaamatta niitä mitenkään. Olisit nyt edes linkittänyt koko tutkimuksen. Voisiko joku viimeinkin linkittää tänne jotain sellaista, joka kumoaa minun suoraan siteeraamani lakipykälät?

 7. 9

  oikaisuja sanoo

  ohjelmat.yle.fi/files/…/Maahanmuuttajan_aiheuttamat_kustannukset.doc‎

 8. 10

  sakutimonen sanoo

  Nyt sitten laitoit linkin, joka ei vie minnekään eikä ole edes linkki. Pitäisiköhän sínun nyt parantaa argumentointiasi reilusti tai ymmärtää pysyä poissa?

 9. 11

  oikaisuja sanoo

  Sorry((onnistuikohan nyt?? Kallistahan tuo on, mutta jo inhimillisyys velvoittaa ottamaan vastaan oikeasti hädässä olevat. Minä henkilökohtaisesti kutsun kylään kavereita, kun rahatilanne sen sallii. pitää elää tulojen mukaan. Se mitä vihreät ja kokoomus rummuttavat työvoimavarasta, niin me emme tarvitse nykyisen työttömyystilanteen vallitessa työvoimareserviä lisää. Tarkoituksena kait pitää työttömyys % korkealla, mikä auttaa pitämään ihmisten palkkatoiveet alhaalla. Ehkä lisää orja työvoimaa haluavat. Nyt kun tuo työharjoittelu on niin muodissa ja puhutaan tuosta vastikkeellisesta sosiaalituista. Tiedä häntä.

  http://www.google.fi/url?sa=t&rct=j&q=ohjelmat.yle.fi%2Ffiles%2F%E2%80%A6%2Fmaahanmuuttajan_aiheuttamat_kustannukset.doc%E2%80%8E&source=web&cd=1&cad=rja&ved=0CCwQFjAA&url=http%3A%2F%2Fohjelmat.yle.fi%2Ffiles%2Fohjelmat%2Fu3219%2FMaahanmuuttajan_aiheuttamat_kustannukset.doc&ei=SFYWUpPdIOro4QSpn4DQBw&usg=AFQjCNFEAE1p3a5bZba3lltO71OXWNipsg

 10. 12

  sivusta seuraaja sanoo

  Näkyy olevan sinun plogisi kuin entinen neuvostoliiton bravda (totuus), eli mikä ei sinua miellytä et julkaise.

 11. 13

  sakutimonen sanoo

  Jätän julkaisematta asiattomat kommentit. Olen tämän blogin ehdoton diktaattori eikä julkaisupäätöksiini ole valitusoikeutta.

 12. 15

  aleksi sanoo

  Vertailu muihin maihin ei eurotasolla oikein toimi koska tukisysteemit ovat niin erilaiset, riippumatta siitä kuuluuko kantaväestöön vai onko maahanmuuttaja.

  Se että joku on joskus onnistunut huiputtamaan systeemiä ja saanut enemmän rahaa ei tarkoita että kaikki saavat automaattisesti saman summan, eikä sitä että se huiputtaminen onnistuu uudelleen ja uudelleen, miten vaikeata tämän ymmärtäminen voi olla???

 13. 16

  Sossu sanoo

  No, tiedät itsekin, että ei ole mahdollista käydä autokoulua ja ostaa autoa noilla tuloilla jotka ilmoitit.

  Jotenkin vaan ne Lieksan somalit siinä tuntuvat onnistuvan. Mieti sitä aivan kiihkottomasti.

 14. 17

  sakutimonen sanoo

  Koska nimimerkki Sossu on jaksanut jankuttaa Lieksan somalien autoista ja autokoulusta koko päivän monella kommentilla, niin laskin tämän kommentin läpi sanoakseni tämän:

  Minä en todellakaan tiedä mistä se tuntemasi Lieksan somali on saanut rahat autokouluun ja autoon. En tunne henkilöä, mutta koska sinä ilmeisesti tunnet, niin käypä kysymässä häneltä itseltään. Miksi minun pitäisi etsiä sinulle vastaukset kaikkiin typeriin kysymyksiisi? Jos joku kysyy minulta mistä Mölö-Martti Hattuvaarasta on saanut rahaa autoon, niin enpä tiedä sitäkään.

  Lisäksi minulla on sinulle yllättävä tieto: Vaikka Lieksassa ei olisi yhtään somalia, niin kenenkään toimeentuloten määrä ei nousisi yhtään nykyisestä, vaan kaupunki säästäisi ne rahat. Tukea kun myönnetään vain lain mukaisia määriä. Ja nyt voit sitten painua suolle, keskustelumme loppui tähän.

 15. 18

  Equalizer sanoo

  Jos somali pystyy hankkimaan jonkinnäköisen koslan ja ajokortin, selitys löytyy siitä, että hän pystyy ehkä säästämään em. tuista sen summan, mikä suomalaisella kuluu vastaavista tuista esim. kaljoitteluun. Siksi suomalaisten pitäisi saada enemmän tukia, koska pitäisi huomioida geneettis-kulttuurinen taipumuksemme lievittää ahdistusta ainoalla tuntemallamme keinolla, elikkä hankkiutumalla turtuneeseen tilaan päihteitä käyttäen. Emme me perimällemme mitään voi, ja kohtalon koura juottaa väkijuomaa. Muslimit ovat tässä suhteessa ansaitsemattomassa etulyöntiasemassa.

 16. 19

  Ellu sanoo

  Ootteko varmoja että se autolla ajava lieksalainen somali (Onko se edes somali) ei ole esim. töissä? Tai älkää vastatko mitään, eihän se teidän mielestänne ole mahdollista.

 17. 20

  Aija Lehtoranta sanoo

  On tosiasioita JA ON TOSIASIOITA usko sinä satuihin minä uskon faktaan.

 18. 21

  Mara sanoo

  Auton hankkimiseen pienillä tuloilla on olemassa vanha kikka, jonka kantaväestössä tuntevat lähinnä vanhukset ja Martat. Sitä kutsutaan säästämiseksi. Vanhan ajokin saa parhaillaan aika pienellä rahalla. Kukaanhan ei ole (Lieksassakaan) tainnut vielä ottaa selvää (vaikka kaiken tietävätkin), kauanko autoileva mamu on maassa ollut. Kyllä niitä isojakin rahoja ajan kanssa saa kasaan, ellei rovot tosiaan kulu tupakkaan ja kaljoitteluun.

 19. 24

  näillä mennään sanoo

  tiedätkö sinä saku mistä reiska on saanut rahat joka päiväiseen kaljotteluunsa ja persujen jäsenmaksun maksamiseen? reiska asuu täällä lieksaasa eikä ole koskaan ollut töissä mutta siitä huolimatta istuu päivät pitkät pubissa kehumassa timo soinia. on kuulema maksanut oikein persujen jäsenmaksunkin. Herää epäilys, että sossu on maksanut jopa reiskan jäsenmaksun ja sossurahoilla se reiska siellä pubissa istuu timoa kehuen ja kaljaa kipaten. polttaa mutten tupakkiakin. eikö sinistakin saku reiskan sossurahoja pidä leikata koska reiska elää niillä liian leveää elämää! Viime lauantaina reiska oli kaiken huipuksi tarjonnut jaskalle yhden kaljan

 20. 25

  sakutimonen sanoo

  Enpä tiedä Reiskankaan rahojen alkuperää enkä halua tietääkään. Jos Reiska saa rahansa sossusta ja laittaa ne kaljaan ja jonkin puolueen jäsenmaksuun, niin se on hänen asiansa. Lakikirjasta minä kyllä halutessani näen kuinka paljon Reiska sieltä sossusta saa eli juuri sen mitä laki määrää.