Kuka täällä päättää?

Kun hallitus kertoi 400 euron suojaosuudesta työttömyysetuuteen, niin asia näytti harvinaisen hyvältä ja selkeältä. Niin yksinkertainen ja helppo asia, että sitä ei luulisi kenenkään osaavan sotkea.

Toisin kävi. Ihan ensiksi kävi ilmi, että työmarkkinatuelta toimeentulotuelle pudotettuja tämä parannus ei koske. Toimeentulotuki on viimesijainen tuki, jota kaikki muut tulot alentavat.

Sitten asiaa peukaloivat työmarkkinajärjestöt. Niiden hyväksymässä Työllisyys- ja kasvusopimuksessa sanotaan asiasta näin:

4.4 Lyhyiden työsuhteiden vastaanottamisen helpottaminen

Lyhyiden töiden vastaanottaminen tehdään nykyistä kannustavammaksi soviteltua työttömyyspäivärahaa koskevia säännöksiä kehittämällä. Soviteltu päiväraha voi yhdessä työtulon kanssa olla enintään päivärahan perusteena olevan palkan suuruinen. Sovitellussa päivärahassa otetaan käyttöön suojaosa, joka on 300 euroa kuukaudessa. Muutokset valmistellaan sosiaali- ja terveysministeriön Esko Salon johtamassa työryhmässä. Sovitellun päivärahan katon nosto toteutetaan 95 %:iin saakka osana raamisopimuksessa sovittua kustannusneutraalia työttömyysturvan kokonaisuudistusta.

Luvattu suojaosa onkin pudonnut 300 euroon.Työmarkkinajärjestöt siis kaappasivat hallitukselta vallan päättää asiasta ja pudottivat hallituksen lupaamaa summaa sadalla eurolla. Tekisipä mieli sanoa, että ne varastivat työttömiltä satasen.

Kuten huomaatte, niin tuo teksti on muutenkin omituinen. Pistää epäilemään, että neuvottelijat joko eivät tunteneet asiaa tai sitten tunsivat sen liian hyvin. Saattoivat tuntea jopa niin hyvin, että suojaosuus koskee mahdollisimman harvoja.

Suojaosuus siis koskisi vain soviteltua työttömyyspäivärahaa. Työttömyysturvalain 1 luvun 2 § määrittelee työttömyysetuudet näin:

Työttömän työnhakijan perustoimeentulo työttömyyden aikana turvataan työttömyyspäivärahalla ja työmarkkinatuella.

Työttömyyspäiväraha on joko ansiosidonnaista tai peruspäivärahaa. Kun päivärahan saaminen työttömyyden jatkuessa loppuu, niin henkilö siirtyy työmarkkinatuelle.

Työttömyysturvalaki puhuu sovitellusta työttömyysetuudesta, joten lain mukaan soviteltuun työttömyysetuuteen on mahdollisuus myös työmarkkinatukea saavilla. Työmarkkinajärjestöjen sopimuksessa puhutaan kuitenkin sovitellusta työttömyyspäivärahasta.

Jos tuota työmarkkinajärjestöjen sopimusta luetaan kirjaimellisesti, niin työmarkkinatuella olevilla ei olisikaan mahdollisuutta ansaita yhtään mitään ilman että se vaikuttaisi tukeen.

Toivon totisesti, että kysymyksessä on neuvottelijoiden tietämättömyys tai kirjaamisvirhe. Jos ei ole, niin hallituksen pitää ottaa sille kuuluva valta ja päättää asia kuten meille on kerrottu. Myös tuo summa on korjattava takaisin luvattuun 400 euroon. Jos näin ei tehdä, niin sitten pitää oikeasti ruveta kysymään, että kuka täällä oikein asioista päättää.

Jos ja kun teille tulee tästä asiasta kysyttävää, niin toivon että ette kysy minulta. Olen yhtä ymmälläni kuin tekin. Ajattelin kysyä tuolta sosiaali- ja terveysministeriön Esko Salolta – kuka hän sitten lieneekään – tarkempia tietoja.

Kommentit
 1. 1

  kirsti era sanoo

  En haluaisi olla ikävä, mutta eikös tämmöisellä eduskunnan ohittavalla päättämissysteemillä ollut 20-30-lukujen Italiassa vahva asema. Sitä nimitettiin korporativismiksi tai sitten ikävämmällä f-alkuisella termillä, joka italiassa tarkoitti raippakimppua, jotain vanhaa vallansymbolia.

 2. 2

  Ilona sanoo

  Ei voi muuta sanoa kuin Voi Varjele! Mutta kaitpa se niin on, että ei valtakunnan huipulla ole oikeasti tahtoa tehdä köyhyydelle / työttömyydelle yhtään mitään. Kunhan näperrellään.

 3. 3

  tauno lehtonen sanoo

  Kyllä uskoisin, että ns. työmarkkinapomot olivat koko ajan, ja etukäteenkin, tietoisia siitä mitä budjettiriihessä tehdään, ja millaisia jyviä sieltä säkkiin saadaan. Niinpä sitten poikien kanssa sovittiin, että ensin hallitus antaa hehkutusta neljälläsadalla ja sitten työmarkkinapöydässä juttu täsmennetään. Tapana kun on, että tuota budjettiriihtä seurataan tarkemmin ja siinä toisessa pöydässä isokin sattuma voi päätyä oikealle lautaselle. No, onneksi ainakin yksi kansanedustaja (Mustajärvi) katsoi molemmat pöydät.

 4. 4

  Lissu sanoo

  🙁 voi v… en paremmin sano 🙁 että työmarkkinatukilaiset sitten jäis kuin nalli kalliolle 🙁

 5. 5

  Lissu sanoo

  Otahan selvää, että me muutkin ollaan sitten viisaampia 🙂

 6. 6

  Papi sanoo

  Odotellaan, että asiassa tulee valmista. Ehkäpä sitten olemme viisaampia. Ei hötkyillä, otetaan

  rauhallisesti ja katsotaan miten asia edistyy.

 7. 7

  Lissu sanoo

  Nyt tarkentui että työttömät sais tienata 300 euroa kuussa menettämättä työttömyysetuutta. Mutta entäs tämä asumistuki ? Asumistuen suojaosa on 400 euroa ,6 kk työllistymisestä asti.
  Tarkoittaako tämä että suoja olis sen 6kk ja sen jälkeen sitten alkaa vaikuttaa asumistukeen? eli 6kk:den jälkeenkö ei olisi mitään suojaa asumistukeen? näitä mietin ja vastauksia haluaisin.

 8. 8

  Jussi Saramo sanoo

  Tämä on väärinkäsitys. Hallitus ei koskaan esittänyt 400 euroa, sen keksi hesarin toimittaja. Työmarkkinasopimus koskee eri asiaa. Kaikki työttömyysturvaa saavat pääsevät tuen piiriin.

 9. 9

  Jussi Saramo sanoo

  …nopeasti kun kirjoittaa menee väärin. Siis kaikki pääsevät suojaosan piiriin.

 10. 10

  Risto Iisalo sanoo

  Käsittääkseni hyvin monet sellaiset työttömät, jotka eivät saa ansiosidonnaista, joka pääsääntöisesti on korkeampi kuin Kelan maksamat, saavat myös toimeentulotukea ja asumistukea. Jos tuo sallittu suojaosuus on 300 euroa, niin poistaako se myös mahdollisen toimeentulotuen osuuden? Asumistukeenhan tullee suojaosuus joka on 400 egeä.

 11. 11

  Jarmo Vilponen sanoo

  Inflaatio juoksee myös näitä vähimmille (alistettuja) tulotasolle kuuluvia ja me voimme ihan avoimesti todeta asuvamme valtiossa joka ei huolehdi vähimmäisturvasta. Vaikka ihmisarvo on tämän toimeentulotuen mittarin nimellinen takuu, niin sen todellisuus on ihan toinen käytännön arjessa.
  Sanonta ”pieniä on silakat joulukaloiksi” pitää paikkansa usein ja joulukin tulee ihan joka vuosi, siis ainakin almanakan mukaan meille kaikille. (olosuhteista riippumatta?)

  Kiitos kirjoituksista Saku ja muut!