Paljastettu

Facebookissa paljon aikaansa viettävillä äärioikeistolaisilla on tapana ilmiantaa kaikki ne ryhmät, sivut ja profiilit, joissa he huomaavat itseensä ja toimintaansa kohdistuvaa kritiikkiä. Vähän aikaa sitten ilmiantojen seurauksena katosi äärioikeistolaisten sanomisista kertonut Jussi Halla-ahon kootut sanansa syömiset. Ilmianto on organisoitua.

Minä paljastan nyt yhden ahkerimmista ilmiannon harrastajista ja siihen yllyttäjistä, joka on samalla kiivain oman toimintansa kiistäjä. Hän on salolainen varavaltuutettu ja sosiaalilautakunnan jäsen Jani Salomaa (PerusS), johon ensimmäisen kerran tutustuin jo tammikuussa 2012. Tämän vuoden tammikuussa Salomaa kertoi Uuden Suomen bloginsa kommentissa, että ei ole ilmiantonappia painellut eikä tule painelemaan. Kuitenkin hän sanoi ystävälleen Leon Degrellelle eli Klaus Elovaaralle tekevänsä sitä ihan joka päivä. valehtelija

JHKSS siis katosi Facebookista organisoidun toiminnan tuloksena. Facebookin ylläpito ei takuulla ennätä tutkia kaikkien mahdollisten sivujen sisältöä muuten kuin ilmiantojen perusteella. Lisäksi on muistettava, että tuolla kadonneella sivulla julkaistiin kuvakaappauksia äärioikeistolaisten omista sanomisista. Se on täysin laillista, mutta jotkut eivät kestä katsoa omia sanomisiaan.

Se on vähän sama kuin jos peilistä näkyvä oma naama suututtaisi niin paljon, että pistäisi syyttämään peilin pitelijää ja rikkomaan peilin. Loppukesällä Facebookiin ilmestyi uusia profiileja ja sivuja, jotka jatkoivat siitä mihin JHKSS jäi. Sellainen oli mm. profiili Nauretaan äärioikeistolle. Se taisi säilyä vajaan kuukauden ja katosi ilmiantojen seurauksena. Ilmiantajana ja ilmiantajien värvääjänä oli taas Salomaa, joka kehui toimintaansa ja kerjäsi siitä kehuja muilta.

salomaa-nilviainen

Seuraavaksi Salomaa siis aikoo värvätä hengenheimolaisensa ilmiantamaan fb-yhteisön ja verkkosivun nimeltään Paljastettu.

Minä olen yksi Paljastetun bloggaajista, joten siksi kirjoitan tämän jutun. Satun tietämään, että Paljastetun sisältö on äärioikeistoa, muukalaiskammoa ja vähemmistöjen sortamista vastustavaa kuten noissa muissakin, mutta hiukan eri tavalla.

Salomaa on yksi kiivaimpia oman sananvapautensa vaatijoita. Hän esiintyi viime viikolla ”ylihomotuksen” vastustajana tv:n ajankohtaisohjelmassa ja siis pääsi käyttämään omaa sananvapauttaan. Eri mieltä olevilta hän haluaa tukkia turvat. Kun se ei muuten onnistu, niin hän turvautuu aiheettomiin ilmiantoihin.

Eihän siinä mitään. Jos ihmisellä on yli-ikäisen koulukiusaajan luonne, niin minkäpä sille mahtaa. Jos hän sen lisäksi kiistää raukkamaisesti olevansa ilmiantaja, niin hänellä ei ole luonnetta ollenkaan. Meillä semmoisia sanotaan paskahousuiksi.

Tämän minun blogini suhteen on muuten ihan sama tilanne kuin tuon Paljastetun verkkosivun. Julkaisemisen facebookissa voi kyllä ilmiantoryöpyllä estää, mutta blogiani ja Paljastetun verkkosivua eivät ilmiannot hetkauta.

Kommentit
 1. 1

  Muiggunen sanoo

  Juu on noista muukalaisvihaajista (skinit yms tämän kaltaset pellet) nähty kyllä että järjenjuoksu ei ole samalla tasolla kun avarakatseisemmalla kanssataaplaajalla. Jokunen vuosi sitte tuli trollattua fb:n kautta yhtä äärioikeistolaista ryhmää jonka seurauksena sain tappouhkauksia jos jonkinsorttisia. tosin huuteluksihan se jäi. jäin innolla odottelemaan ku yks näistä tyypeistä sano asuvansa samassa kaupungissa kun minä ja kehotti pysyttelemään piilossa 😀 No normaalisti sitä tuli ympäriinsä kuljettua ja turpaani en saanu. Tässä yks elävä esimerkki äärioikeistolaisten paskahousu asenteesta 😀

 2. 2

  Jake sanoo

  Toivottavasti tähän keksitään jokin hyvä keino. Meinaan että kun vaalit lähestyy tai kun nää kaverit on jossain korkeissa viroissa, niin että nämä voidaan tuoda esille vaikka muistutuksena.

  jokin verkkosivu voisi olla olemassa, jossa olisi kaikenlaisia. Ei tarvitsisi valikoida tietyt jakoon niin kuin Paljastettu-sivulla on tehty.
  Ja mielellään silleen että nimien tai kommenttiensa avulla on helppo löytää nää kaverit. Esim. googlaamalla löytyis kaikille halukkaille.

  Jake

 3. 3

  Joni Pelkonen sanoo

  Ja tämähän on vasta alkua. Jos ne käyttävät nykyistä olematonta valtaansa tällä tavalla, odottakaapa mitä tapahtuu kun pääsevät oikeasti vaikuttamaan. Myhäily näkyy olevan melkoista joka kerta kun vähänkin päästään ”vaikuttamaan” eli vahingoittamaan muita ihmisiä.

 4. 4

  J.S sanoo

  Mitäs Sakari jos pysyisit totuuden puolella, kaadoin viemärin siitä syystä. että se rikkoi lakia valheineen.
  Mitään organisoitua siinä ei ollut ei todellakaan, ei siinä tarvita sellaista kun rikotaan fb:een sääntöjä ja samalla vielä lakeja.
  Tuo muu paska äärioikeistosta yms. lähinnä naurattaa.

 5. 5

  Papi sanoo

  Olen sitä mieltä, että kyllä miehen on pysyttävä totuudessa ja sanojensa takana.

  Tuollaistako se politiikka on? Tuoko tuollainen sitten mitään uutta, kehittääkö se yhteiskuntaa

  paremmaksi, eikö ole oikeitakin ongelmia jotka odottavat ratkaisua. Vaarallisia ajatuksia, jos

  ne pääsevät eduskunnan seulan läpi ja laiksi asti.

 6. 6

  sakutimonen sanoo

  Jani Salomaa: Pysytään vaan totuudessa. JHKSS ei kertaakaan rikkonut mitään lakia ja jos mielestäsi rikkoi, niin asia olisi kuulunut poliisille. Sinä et ole poliisi. Ja ylläolevissa kuvissa leveilet Nauretaan ääroikeistolle -profiilin ilmiannolla ja yllytät ilmiantamaan Paljastettu-sivua. Olet lapsellinen ilmiantaja eikä asia muuksi muutu. Koeta miehistyä.

 7. 7

  J.S sanoo

  Ennen en moista harrastanut, nyt ilmiantelen kaikki solvaukset yms. kontekstistaan erotetut paska postaukset joiden tarkoituksena on mustamaata.
  Tiettyyn rajaan asti jaksoin tuota paskaa suodattaa ja olla reagoimatta, tiedät hyvin mistä on kyse mikä mulle riitti, se oli se postaus viemärissä johon oli itse editoitu minun tykkäävän ko. kommentista.
  Ilmiianteluista en sinuna kovin huutelisi, teidän äärivassari porukkannehan se suurin ilmiantelija on ollut koko ajan.

 8. 8

  sakutimonen sanoo

  Käypä vilkaisemassa ystäväsi Klaus Elovaaran Leon Degrelle -profiilia ennen kuin puhut minkään muun porukan ilmiantelusta mitään. Minä muuten voin ihan rehellisesti sanoa, että en koskaan ilmianna mitään. Olen sananvapauden kannattaja. Selvistä rikoksista ilmoitan poliisille, mutta muuten jokainen saa kirjoitella mitä haluaa ja mistä pää ei kiellä. Ja olen sinulle jo kerran aiemminkin sanonut, että en tiedä mistä editoidusta kommentista puhut. Minä en sitä koskaan nähnyt, koska en sivua jatkuvasti seurannut. Tällä jutulla on jo tähän mennessä ollut reilusti yli 5 000 lukijaa, joten ehkä sinunkin kannattaa jatkossa harkita kirjoittamisiasi. Ajatteleminen ennen kirjoittamista ei ole sensuuria.

 9. 9

  sakutimonen sanoo

  Salomaalle vielä sen verran, että ei sinun ilmiantotehtailusi mikään tuore asia ole. Tuo kuvassa oleva sinun ja Leon Degrellen keskustelu on viime tammikuulta. Ja ei kannata sanoa, että se oli vitsailua. Ei mene läpi.

 10. 10

  Jori Eskolin sanoo

  Jani,

  Kuva, joka Paljastetusta poistui, ei ollut irroitettu mistään kontekstista. Siinä ei ollut mitään muuta, kuin yksi keskustelu, johon minä kommentoin: ’Katsoimmekohan me samaa ohjelmaa?’.

  Tämä ei niin rajua paskaa ole, että ansaitsee tuota kohtelua. Jos ei kestä edes tuon kaliiberin erimielisyyttä, niin sinulle tulee raskaat ajat suurena poliitikkona.

  Tuo äärivassari- kommenttisi on ihan utopiaa. Ovatko kaikki mystisiä ’vassareita’ heti, kun kehtaavat olla kanssasi eri mieltä ja silloin saat unohtaa normaalin kanssakäymisen perussäännöt – kuten oikeus mielipiteeseen? Lisäksi Paljastetulla ei ainakaan ole mitään tekemistä moisen ’vassariuden’ kanssa.

  Minulla on sinulle yksi vihje: jos sinua vituttaa se, mitä Paljastetussa teemme, kirjoitamme ja jaamme, älä vieraile siellä. Mutta käy lukemassa blogimme, käy lukemassa muuta materiaalia siellä – saatat jopa yllättyä.

  Ei se eri mieltä oleminen oikeasti ole noin vaikeaa.

  -Jori

 11. 11

  J.S sanoo

  Tuon yleistämisen ”jalon” taidon olen oppinut ihan teiltä.
  Kaikki jotka ovat mistäänkään asiasta erimieltä kuin te ovat natseja, äärioikeistoa yms. täysin roska yleistyksiä.

 12. 12

  Minna sanoo

  Ite oon seurustellut oikeistolaismiesten kanssa ja voin kertoa, ne on just tollasia. Ongelmista ei puhuta, mennään pakoon kuin rakkikoira korvat luimussa. Omista tekemisistä ja sanomisista ei oteta minkäänlaista alkeellisintakaan vastuuta. MINÄ teen mitä tykkään, MINUN oikeudet, MINUN vapaus, minäminäminäää! Jos ei kelpaa MINUN totuus, häivy! Ja vaikka jäätäis rysän päältä valheesta kiinni, valehdellaan silti. Tämä ei liittynyt aiheeseen mitenkään, mutta oon seurannut näitä juttuja ja voin vain huokaista helpotuksesta, että häivyin niistä porukoista ajoissa. Sen jälkeen en ole vuosiin miestä itselleni huolinutkaan, mutta Sakari antaa jotain toivoa, että löytyy näköjään vielä miehiä joilla on selkärankakin tallella. Olet todella rohkean tien valinnut, mutta hyvin vaikean. Näiden kanssa ei valitettavasti järkipuhe auta, kuten oot huomannutkin. Muttamuttah.. ihailen sinua todella. Koita jaksaa.

 13. 13

  sakutimonen sanoo

  Jani Salomaa sanoo: ”Tuon yleistämisen “jalon” taidon olen oppinut ihan teiltä.”

  Keneltä meiltä? Kuka nyt yleistää? Tarkoitatko puoluettani sosialidemokraatteja? Vai kenties vasemmistoliittolasia tai vihreitä? Keskustaa, kokoomusta? Lintukerhoa? Ei, anna kun arvaan. Tarkoitat tietenkin sitä kuuluisaa vihervasemmistoa, johoin kuuluvat kaikki sinusta vasermmalla olevat kokoomusta myöten.

 14. 14

  Jori Eskolin sanoo

  Jani,

  missä kohtaa Paljatettu on toiminut näin: ”Kaikki jotka ovat mistäänkään asiasta erimieltä kuin te ovat natseja, äärioikeistoa yms. täysin roska yleistyksiä.”

  Ja vaikka olisimmekin, niin missä vaiheessa sinä ylensit itsesi Suureksi Sananvapauspoliisiksi, joka valvoo netissä käytävää jutustelua ja tarpeen tullen iskee vallanpitäjän oikeutuksella iskemällä armottomalla ilmiannon kaikkivoipaisuudella? Sinusta keskustelun pitää tapahtua just sinun ehdoillasi, juuri sinun aiheillasi – ja jos näin ei tapahdu, tapahtuu sinusta vääryys. Sinä haet päivittäistä vallan tunteen boostiasi Facebookin ilmiannoilla ja se on oikeasti rotan tapa toimia: järsiä ja nakertaa rikki, mutta lopputuloksena on vain omaa ulostetta. Ymmärrätkö edes, miten miten pikkusieluista moinen toiminta on?

  Sivustomme on vajaan kolmen viikon ikäinen ja noita yleistyksiä emme tuossa ajassa edes olisi ehtineet ansaita emmekä moista ajatuskuonaa, jota tuossa kommentissasi tuot ansiokkasti esille. Jos sinulla on jokin ongelma jonkun mystisen äärivasemmiston kanssa, tappele sen kanssa, älä meidän kanssamme – sillä me emme ole mitään ääriajattelua edustavaa saati poliittisesti väriä tunnustavia. Me olemme ihan vain ihmisiä.

  -Jori

 15. 15

  Pauli Vennervirta sanoo

  Klaus Elovaaralle, Jani Salomaalle ja kumppaneille jokainen eri mieltä oleva on äärivasemmistolainen, se on nähty. Itse olen ilmiantanut joitakin kuvia (esim. photoshopatun kuvan jossa syötettiin somalilasta haille) sen vuoksi, että tuollainen saasta ei kuulu kenenkään nähtäväksi. Se on puhdasta ilkeyttä ja vihankylvöä.

  Jani Salomaa ja Klaus Elovaara eivät siis kestä sitä, että heidän omia sanomisiaan arvostellaan. He eivät kestä edes sitä, että heidän FB-päivityksensä jossa HE ITSE KEHOTTAVAT tekemään ilmiantoja tulevat esille. Näistä kuvakaappauksista tehdään ilmianto. Selkärangatonta, pelkurimaista toimintaa.

 16. 16

  L sanoo

  Noissa kuvankaappauksissa ei ole mitään muuta ongelmaa kuin se että montakymmentä fb käyttäjää poliittiselta vastapuolelta tulee laukoon törkeyksiä ja asiattomuuksia jotka ei rajoitu pelkästään kuvankaappauksen ”uhriin” vaan pilkka ja uhkaukset kohdistuu usein myös heidän perheisiinsä.

  näissä fb yhteisöissä kuten jhkss, anarkistimeemit yms ylläpito esti useat heistä kenestä oli kuvakaappauksia ottaneet ryyditettynä alla olevalla jonkinsortin pilkkatekstillä, eikä kuvankaappauksissa olevat henkilöt päässeet koskaan puolustautumaan niillä sivuilla.

  noilla fb sivuilla on paljon sellaisia huutelijoita joiden kommentit on niin törkeitä, yliampuvia ja joukossa on näkyny ihan perheisiin kohdistuvia uhkailuja ja perheen solvaamista. sitä paljon puhuttua peiliinkatsomisen aihetta löytyy itsekullakin.

 17. 17

  P sanoo

  Sitä mä vaan sanoisin, että jos pelkää omia mielipiteitään, ehkä ei kannata silloin olla mistään mitään mieltä, pääsee helpommalla. Jos kuitenkin haluaa tuoda mielipiteensä julki, niistä kannattaisi ottaa myös itse vastuu, eikä syyllistää niistä muita. No, luulisin että jokainen aikuinen ja täysikasvuinen ihminen tämän tietää muutenkin.

 18. 18

  Minna sanoo

  Rakas Paula, anteeks ”L”. JHAKKS sivusto nimenomaan moneen kertaan KEHOITTI teitä tekemään oma vastasivusto sille sivulle, jossa pääsette vapaasti puolustautumaan ja oikaisemaan näitä kauheita virheitä ja loukkauksia/uhkauksia. Mutta siinä ette onnistuneet, niin mitäs muutakaan jää jäljelle kuin toisten suun tukkiminen. Ja se kertoo kaiken, täysin. Tehkää jatkossa se oma vastapuolen sivusto sen ilmiantonapin päällä onanoimisen sijaan. Silloin on sentään reilu peli ja yleisö päättäköön kumpi osapuoli on oikeassa. SITÄ on se sananvapaus. Jota te ette todistetusti suvaitse. Mutta jos päätätte keskittyä siihen ilmiantonappiin, siitä vaan. Enää se ei muuta mitään. Ryhmät poistuu, mutta tulee takas. Teitte meistä vain paremmin organisoidun, eli sahasitte taas kerran omaa jalkaanne. Ei voi kuin nauraa teidän yksinkertaisuudellenne. Tai mitäs mä tässä teitittelen, kun kerran Jani otti koko kunnian itselleen tästä kaikesta, eli kiitän siis Jania. Iso kiitos, tätä tarvittiin.

 19. 19

  aleksi sanoo

  Tämä herra Salomaa on näköjään menettänyt täysin kyvyn niellä minkäänlaista kritiikkiä.
  Kyseenalaistin tänään mielestäni asiallisesti hänen toimintatapansa selittää yhtä ja tehdä toista ja kappas, kyseinen kommentti katosi (taisi kadota koko ketju) ja itse sain 12 tunnin kirjoituseston. Joten kysyn uudelleen. Voisitko selittää mitä lakeja tai sääntöjä esimerkiksi JHAKSS sivu tai vastaavat rikkoivat? Älä esitä arvailuja tai oletuksia niin kuin yleensä teet.
  Sinulla ei ole ikinä esittää mitään faktuaalista argumenttia sinulle esitettyä kritiikkiä vastaan. Sen sijaan olet todellakin kuin se vanha katkera naapurin kyttääjä-ämmä joka kiljuu ikkunastaan joka toiselle ohikulkijalle soittavansa poliisit.

  Luuletko Salomaa ihan aikuisten oikeasti että tuo taktiikka toimii? Luuletko pystyväsi hiljentämään minut ja muut? Poistata vaan niitä kommentteja, kuvia, profiileja, me laitamme sata vastaavaa tilalle.
  Olemalla selkärangaton luihu ja toimimalla noin sinä varmistat ainakin sen, että esimerkiksi itse pidän tekemisiäsi silmällä tästä lähtien. Ja jonain päivänä, luultavasti ennemmin kuin myöhemmin, sinä mokaat yhden kerran liikaa ja sitten nolottaa.

 20. 20

  Bahaha sanoo

  Aika hyvä turvakysymys. Jää monelta persulta kommentointi buhaha

 21. 21

  Kysymyksiä sanoo

  -jhkass sivulla oli myös hakkeroitujen suljettujen sivujen kuvakaappauksia, sekä photo-shopattuja kuvakaappauksia sekä jatkuvaa kiihottamista kansanryhmää vastaan. Sekä laittomia kuvakaappauksia.

 22. 22

  sakutimonen sanoo

  Nimimerkille ”Kysymyksiä”:
  Myös facebookin suljetuissa ryhmissä julkaistua saa laillisesti julkaista edelleen. Photoshoppaaminen ei ole laitonta. Kiihottamista kansanryhmää vastaa oli vain julkaistuissa kuvakaappauksissa eli ne olivat rasistien omia tekstejä. Facebookissa otetuissa kuvakaappauksissa ei ole mitään laitonta. Opettele rikoslain alkeet ennen kuin tulet lukemaan minulle lakia.

 23. 23

  sanoo

  Mielenkiintoista tässä on se, että poistattamalla kaiken vasta-argumentoinnin, tämä paskahousuporukka tulee todistaneeksi nimenomaan kyvyttömyytensä käydä debattia sekä paniikkinsa siitä, ettei heidän sanomansa uppoa tarpeeksi ”kansan syviin riveihin”. Samasta syystä Soini etukäteen rajaa kommentointimahdollisuuksia ja ilmoittaa keiden ja minkälaisiin kysymyksiin ei tule vastaamaan.

  Mutta niinhän se on, heikoilla jäillä kannattaa liikkua mahdollisimman leveänä, silti sitä on rähmällään.

 24. 24

  utelias seuraaja sanoo

  Vanhan kansan neuvo: jos omat mielipiteet ahdistavat, ehkä mielipiteitä kannattaa tarkistaa.

 25. 25

  hmm sanoo

  joo jos ei ilmoituksia ylläpitoon saa tehdä ei pidä vastapuolen tehdä rikosilmoituksia. Vai mitä Sakke????

 26. 26

  sakutimonen sanoo

  Olet väärässä; ”hmm”. Jokaisen kansalaisen velvollisuus on imoittaa poliisille havaitsemistaan rikoksista. Kun pelkkä itselle epämiellyttävä mielipide annetaan ilmi facebookin ylläpidolle, niin kyse on rottamaisesta kiusanteosta.

 27. 27

  Milla sanoo

  Tämän Salomaan ylläpitämälle fb-sivulle kirjoittelin ja facebookissa avauduin kokemuksistani seuraavasti:

  Hetero Pride.
  Törmäsin tapaukseen, ärsyynnyin ja halusin tietää lisää.
  ”Hetero Pride kulkue Finland” on Facebook-ryhmä, jossa asiasta keskustellaan, mutta sinne ei voi kirjoittaa ellei ole ryhmän jäsen. Tapahtumalla on myös erillinen tapahtumasivu Facebookissa, jolle voi kirjoittaa olematta tapahtuman osallistuja. Kirjoitin tuolle tapahtumasivulle suhteellisen pitkän ja täysin asiallisen keskustelunavauksen, jossa tiedustelin, mitä asiaa ryhmä ja tapahtuma ajaa, mikä heidän pohjimmainen agendansa on ja minkälaisia käytännön muutoksia he haluaisivat tehtävän. Siihen ei kukaan tapahtuman kannattaja vastannut ja se poistettiin sivulta.
  Tiedustelin asiasta ylläpitäjältä ja minut blokattiin. En siis pääse enää edes näkemään tapahtumasivua. Laitoin liittymispyynnön tuolle sivulle, jossa asiasta olisi tarkoitus ”avoimesti keskustella”, mutta sitä ei ole hyväksytty.

  Varsin näppärä tapa saada aikaan ainoastaan yksipuolista dialogia ja vahvistaa omaa näkemystään siitä, että ”kaikki muutkin on tätä mieltä, kun ei täällä eriäviä mielipiteitä näy.” Ja sitten liputellaan mediassa, että ”meillä on hirveästi kannattajia eikä kukaan asiallisesti kyseenalaista.”

  Myöhemmin minut hyväksyttiin ryhmän jäseneksi, jatkoin tiedusteluretkeäni siellä ja sain bannia ja viestini poistettiin.