Orjien kapina

– Viisumisääntöjen mukaan poimijat on heitettävä pois maasta, jos he eivät tee työtä, eivätkä asu kutsujan osoittamassa majapaikassa.

Näin sanoo marjayritys Ber-Exin toimitusjohtaja Kari Jansa tiedotusvälineille. Hän on kertomansa mukaan lopen kyllästynyt kapinoiviin tahaimaalaisiin marjanpoimijoihin sekä huligaaneihin, jotka pitävät poimijoita pelinappulanaan.

Näitä huligaaneja ovat lakimies Ville Hoikkala ja vasemmistonuorten puheenjohtaja Li Andersson, jotka auttavat poimijoita. Jansa tuntuu pitävän toiselta puolelta maailmaa rahdattuja ihmisiä yrityksen orjina, joiden tehtävänä on kerätä marjoja yrityksen määräämällä hinnalla ja maksaa vielä kaikki kulunsa itse.

Hoikkalan mukaan Jansa puhuu pötyä. Ulkomaalaislain mukaan viisumin peruuttamista ja maasta poistamista koskevan päätöksen voi tehdä vain maahanmuuttovirasto, poliisi tai rajavartiolaitos, ei mikään yksityinen taho. Sopimuskumppanilla ei ole myöskään mahdollisuutta käyttää poimijoihin kohdistuvia pakkokeinoja.

Marjanpoimintabisnes on villiä touhua. Thaimaalaiset poimijat ottavat kotimaassaan velkaa päästääkseen Suomeen. Täällä he keräävät marjoja jokamiehenoikeudella ja ovat virallisesti yksityisyrittäjiä. Periaatteessa he saavat myydä saaliinsa kenelle haluavat, mutta käytännössä he ovat matkansa järjestäneen yrityksen armoilla. He asuvat yrityksen määrämissä tiloissa ja työskentelevät yrityksen määräämissä paikoissa yrityksen määrääminä aikoina. Kaikki kulunsa he maksavat itse. Rahaa he saavat vain sen verran, minkä yritys suvaitsee maksaa.

Viitisenkymmentä poimijaa on siis noussut kapinaan. Heidät Ber-Ex halusi heittää nopeasti maasta ulos. Ei ihme, koska yrityksen johtoa vastaan on tehty rikosilmoitus. Jos asianomistajia ei löydy, niin tutkinta loppuu alkuunsa. Uutisointi näyttää kuitenkin aina alkavan yrittäjän puheenvuorolla, jolloin poimijoita puolustavien näkökulma näyttää huligaanien selittelyltä. Toimitusjohtajan ”tyrmistys” näyttää siis olevan myös tiedotusvälineiden lähtökohta.

Tässäpä meille tulevaisuudenkuva Suomen työmarkkinoista. EK, kokoomusnuoret ja monet muutkin vaativat jatkuvasti yleissitovista työehtosopimuksista luopumista. Näin jokainen työntekijä voisi neuvotella yritysten kanssa työehdoista tasavertaisena sopimuskumppanina tai marjanpoimijoiden tapaan peräti yksityisyrittäjänä. Ber-Exin kaltaiset sopimuskumppanit järjestävät sitten mielellään työtä omilla ehdoillaan. Jos ei kelpaa, niin painukaa hiiteen.

Kommentit
 1. 1

  Tapani sanoo

  Miten thaimaalaisten poimijoiden kohdalla noin yleisesti pitäisi sitten menetellä? Eikös suomalainen työntekijä ja yrittäjäkin maksa omat matkansa työpaikalle, majoituksen ja ruuan? Ilman yrittäjän lainaamaa rahaa thaimaalaiset eivät edes olisi päässeet Suomeen tienaamaan parin vuoden palkkaa muutamassa viikossa. En olisi ollenkaan yllättynyt jos poimijat ovat pitäneet viime vuoden tuloja lupauksena tämän vuoden tuloista.

  Yksi ratkaisu olisi, että poimijat olisivat työntekijöitä ja heillä olisi Ruotsin mallin mukaan minimipalkka. Tosin herää kysymys olisiko marjojen poiminta enää yrittäjälle huonoina vuosina ollenkaan kannattavaa. Moniko Suomalainen olisi huonoina vuosina kokonaan ilman marjaa pakastimessa tai lähtisi itse poimimaan marjansa? Kuinka moni suomalainen kerää marjoja palkattuna työntekijänä?

  Se väite, että yrittäjä olisi tahallaan vienyt poimijat huonoille marjapaikoille kuulostaa aivan käsittämättömältä. Eikös ole yrittäjän etu, että marjaa tulee mahdollisimman paljon?

  Yleissitovista työsopimuksista sen verran, että Tanskassa paikallinen sopiminen on tuonut keskimäärin 5% suuremmat palkat. Tanskan malli kuulostaa mutenkin paremmalta, kun työntekijöillä on huonompi irtisanomissuoja, mutta parempi työttömyysturva. Mutta juuri vasemmiston mustavalkoisen ajattelutavan takia tällainen ei onnistu Suomessa.

 2. 2

  sakutimonen sanoo

  Harvan suomalaisen työntekijän tarvinnee ottaa lainaa päästäkseen työpaikalleen ja vielä harvemman lienee mahdoton maksaa sitä velkaa, koska ansiotaso on niin huono.

 3. 3

  Nimetön sanoo

  Milläs valtuuksilla suomalainen yritys tai sen toimihenkilö voi ruveta panemaan täytäntöön maastakarkoitusta? Tai muuttamaan aikuisten ihmisten itse maksamia lentoja? Viranomaisvalta ei kuulu yrityksille. Ei edes vartiointifirmoille – saatikka marjakeisarille.

 4. 4

  Nimetön sanoo

  Saku hei. Ajatellaanpa asiaa vähän laajemmin. Suomalaisia meni aikoinaan Amerikkaan suurin joukoin niinkuin vuosikymmeniä myöhemmin sitten Ruotsiin. Jokainen maksoi matkansa itse, jollei jossain massamuuton loppuvaiheessa työvoimaviranomainen antanut litteraa. Niin myös ne, jotka nykyisinkin muuttavat ulkomaille työn perässä pidemmäksi tai lyhemmäksi aikaa, jokainen on joutunut kustantamaan omat matkansa, pääsipä kohdemaassa töihin taikka ei. Ei ole epäilystäkään, etteikö maasta muuttajien olisi tarvinnut kaikkina aikoina turvautua myös lainaan. Miksi thaimaalaisista pitää ajatella eri tavalla tai miksi heidät pitäisi rinnastaa vantaalaiseen, joka asuu Vantaalla ja käy Vantaalla töissä. Marjanpoimijat eivät ole suomalaisiin työntekijöihin rinnastettavia, vaan viisumioikeudella tulleet tänne tarkoin säädellyin ehdoin, joista viisumikutsun esittäneet osaltaan ovat vastuussa ja joille kutsujat ovat järjestäneet elämisen ja poimimisen edellytkset ja puitteet. Muutoin tänne ei ole tulemista, eikä se heiltä onnistuisikaan. Asioilla on puolensa ja puolensa, ja marjayrittäjien leimaaminen vaikutaa enemmän ulkopuolisten ymmärtämättömyydeltä kuin oikeutetulta kritiikiltä. Jos jostain asiasta pitää olla tyrmistynyt, niin siitä, kuinka suuren huomion asia on lehdistössä ja muutoinkin saanut.

 5. 5

  Papi sanoo

  Asiat kesken ja työntekijöitä ollaan valmiit lähettämään pois. Toivottavasti tähän asiaan saadaan

  oikeudenmukainen ratkaisu. Nythän vähän villin lännen meininki ollut. Onko asema yrittäjä

  yrittäjäriskillä, näillä poimijoilla, alihankkija. Elintasokuiluhan on melkoinen.

  Asiaa taaskin kirjoitus, joka lauseella.

 6. 6

  Papi sanoo

  Ajatusta voisi laajentaa kaikkeen työhön suomessa. Miksi rajoittua pelkästään marjapoimintaan ja

  lillukanvarsiin. Idea: Tuodaan halvemman työvoimakustannusten maista ihmisiä tekemään

  työt, keikkaluonteisesti.

 7. 7

  Stadin Eka sanoo

  Eikö työsuhdekynnys ylity, kun Jansan tj ilmoittaa firman maahan kutsuttujen ”vapaiden yrittäjien” marjanpoimijoiden lähtöä on siirretty aikaisemmaksi yksipuolisella päätöksellä. Silloinhan poimijoiden matkaliput ovat yrityksen hallussa ja työntekijät johtajan armoilla. Myy siinä sitten vapaana yrittäjänä marjoja jollekin toiselle firmalle. Sitten tj ukko höpisee lehdistölle maksavansa palkkaa 1 eur/kg kilolta huom. PALKKAA.

  Firma on kutsunut lähes 400 poimijaa ja tj kehuu, että keskimäärin saavat päivässä kerättyä 90kg marjaa. Eli joka päivä firman pitäisi maksaa 36 tuhatta euroa poimijoille. Parissa kolmessa kuukaudessa puhutaan jo miljoonista. Kaupparekisteriotteen mukaan firma teki voittoa edellisvuonna noin 118 tuhatta.
  Sillä alkukassalla ei maksella miljoonia poimijoille etukäteen. Ja nimen omaan on tihkunut tietoa, että poimijoille maksetaan palkka vasta kotimaassa Thaimaassa. En minäkään lähtisi takaisin, ennen kuin rahat ovat turvallisesti kourassa. Kuinka paljon poimijoilta veloitetaan lopuksi ”palkasta” ylläpidosta ja kulkuneuvoista? Kaikki haisee mädälle toiminnalle ja syytä onkin toimiin BER-EX vastaan ja miten viranomaispuoli? Täyttyykö maahantulokriteeri sillä, että poimija on valmiiksi veloissaan yritykselle, yrityksen hallussa matkaliput, asutaan yrityksen tiloissa ja käytetään yrityksen vehkeitä ja lähtiessä kourassa ei ole latin latia vain palkanmaksulupaus!

 8. 8

  Nimetön sanoo

  Todennäköisesti tämäkin yrittäjä on saanut myös ihan mukavasti yritys- ja alueellisia tukia. Tähän touhuun on ehdottomasti saatava oikeudenmukainen päätös, kohtuullinen palkka thaityöntekijöille jatkossa toiminnalle selkeät säännöt. Tähän suuntaan ei suomessa saa yrittäminen muuttua vaan se on nitistettävä lainsäädännöllä alkuunsa.

 9. 9

  Piksa Puhakka sanoo

  Voi Jumalan pyssy! Perkele. Ei tässä maassa tavan tallaajat oikeutta saa. Itsenäiseistä yrittäjistä suurin osa on huijareita, ilkeitä, röyhkeitä, hiostavat työntekijöitään, eivät arvosta heidän työpanostaan, puhuvat selän takana, narsisteja tai jonkun asteisen aivovamman omaavia. Jumalauta, eikö tähän maahan saada oikeutta!!! Ja entä sitten nämä kansalliset yhtiöt, nyt Microsoft haluaa meidän verorahoja, voi jumalauta. Suomi on kohta Kreikan tilanteessa ja sixpack hallitus jatkaa…voi helevetti.

 10. 10

  näkökulma2 sanoo

  Tämä onkin aika vaikea tapaus. Nythän se on jo ’vanha’ ja moni asia valottui uudessa valossa, mutta työntekijä kysymys on yhä validi. Eli olivatko kyseiset henkilöt työntekijöitä, yrittäjiä vai turisteja?

  Jos he olivat turisteja, niinkuin pitäisi olla tulivathan he maahan viisumilla ilman työpaikkaa ja työviisumia, heillä ei ole juuri mitään suojaa ja oikeuksia. Tämä on tosi ympäri maailman, turistilla ei ole työsuojaa minkäänlaista, yleensä turisti ei työtä saa tehdä. Työviisumi sitten erikseen.

  Jos he olivat työntekijöitä, heitä koskee suomen lain suojat ja velvollisuudet, jotka työntekijää koskevat. Siinä tapauksessa he saavat palkkaturvasta palkan tms. Jos he olivat yrittäjiä he joutuvat oikeuden avulla velan hakemaan, mutta jos näin on ja he ovat täällä töissä tai yrittäjinä on heillä pahasti verorästejä yms. asioita hoitamatta, minkä takia ei suomessa juuri marjoja kerätä.
  On kannattamatonta kerätä marjoja ja vielä kannattamattomampaa palkata tuntipalkalla marjan kerääjiä. Meillä asiaa on helpotettu antamalla marjoille ja sienille täysi verohelpotus. Marjoja ja sieniä keräämällä, ainoina liikemuotoina suomessa, voi tehdä liiketoimintaa ilman verojenmaksua. Silti kuuluisi tietenkin tulot ilmoittaa kela:an ja työkkärille jos näitä palveluja käyttää.

  Jos thaimaalaiset toimisivat suomessa yrittäjinä, heillä olisi niin suuret kulut ettei se todennäköisesti olisi kannattavaa. Palkkaa sivukuluineenhan heille ei mikään firma kykene maksamaan. Eli he ovat siis varmaankin turistiviisumilla tulleet ja tavallaan käyttäneet lain porsaanreikää kerätessään marjoja ja sieniä maksamatta veroa, näin ollen ilman työsuhdetta ja sitä kautta ilman suojaa.

  Ikävä tilanne jossa ihminen kärsiii tapahtui mitä tahansa. Kaikkein kauheinta tässä on se miten siellä heidän kotomaassaan käytetään ihmistä hyväkseen, tällä kertaa ilmeisesti koronkiskurit lupailivat paljon tuloja. Sääliä tuskin velkojenmaksuun Thaimaassa saa.