Osallistava sosiaaliturva

Eilisillan Ajankohtaisessa kakkosessa mies hoiti leppoisasti puutarhaa ja sanoi olevansa tyytyväinen. Hän oli jo neljättä vuotta samassa paikassa kuntouttavassa työtoiminnassa ja sanoi tekevänsä työtä neljä tuntia neljänä päivänä viikossa. Palkkaa hän ei tietenkään saa, vaan hänelle maksetaan työmarkkinatuki ja yhdeksän euroa kulukorvausta päivässä.

Sitten haastateltiin hymyilevää sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikkoa ja myös Susanna Huovinen pääsi ääneen. Risikko oli lieventänyt elokuun alun puheitaan ja puhui nyt vastikkeellisen sosiaaliturvan sijaan osallistavasta sosiaaliturvasta. Palkatta tehtävä työ ei siis ole enää mitään palkatonta pakkotyötä, vaan työttömälle annetaan peräti oikeus osallistua yhteiskunnan  toimintaan – tietenkin palkatta.

Kyseessä on täsmälleen sama asia kauniimmassa paketissa. Osallistavalla sosiaaliturvalla tarkoitetaan velvollisuutta palkattomaan työhön sosiaalietuuksien alentamisen uhalla.

Hallitusohjelman mukaan ”kehitetään työikäisille osallistavaa sosiaaliturvaa syrjäytymisen ehkäisemiseksi ja työn kannustavuuden lisäämiseksi”.

Syksyllä 2013 laadittavassa toimenpideohjelmassa määritellään osallistavan sosiaaliturvan sisältö. Ohjelmassa selkeytetään lainsäädäntöä ja monipuolistetaan osallistumisen mahdollisuuksia hyödyntäen mm. sosiaalista ja muuta kuntoutusta, koulutusta sekä työvoimahallinnon keinoja.

Suunnitteilla on, että julkisten hankintojen arvosta jopa viisi prosenttia käytettäisiin työllistämiseen. Tässä kohtaa ei saa antaa puheen työllistämisestä hämätä. Työllistämisellä tarkoitetaan nykyisin lähes aina työvoimapoliittisia toimenpiteitä, joiden tavoitteena on sijoittaa työtön palkattomiin töihin. Tämän suunnitelman sisällöstä ei ole tarkempaa tietoa, mutta mitä ilmeisimmin se tarkoittaa ilmaista työvoimaa valtiolle, kunnille ja yhdistyksille. Pahoin pelkään, että myös hankintakilpailun voittavat yritykset tulevat saamaan osansa, kunhan tarvittavat lakimuutokset on tehty.

Risikko ja Huovinen korostivat moneen kertaan, että nyt ei ole kyse mistään tempputyöllistämisestä, vaan ihan oikeista töistä. Palkasta he eivät kuitenkaan puhuneet mitään ja koko ohjelma kertoi vain ja ainoastaan osallistavasta sosiaaliturvasta. Tästä voi jokainen täysijärkinen päätellä, että näistä ministereiden oikeista töistä ei ole pienintäkään aikomusta maksaa palkkaa. Tekisi mieli päätellä myös, että ministerit suunnittelevat Rikoslaissa rangaistavaksi määriteltyä kiskonnantapaista työsyrjintää.

Kertoi Risikko sentään osallistumisesta tulevasta palkkiosta. Osallistujille sosiaalietuus maksetaan täysimääräisenä eli sitä ei nykyisestään leikata. Kääntäen tämä tarkoittaa sitä, että pakkotöihin – anteeksi, osallistumaan – haluttomat ja kyvyttömät saavat rangaistuksen. Heidän etuuksiaan leikataan.

Kun pakkotyöstä tehdään riemulla vastaanotettava osallistumisen oikeus, niin ei palkasta tarvitse jatkossakaan puhua. Riittää, että muistaa mainita synkällä äänellä syrjäytymisen hirmuisen peikon, joka uhkaa iloisesta osallistumisesta kieltäytyjää. Lisäksi alennettu sosiaalietuus toimii tehokkaammin kuin ruoska.

Kommentit
 1. 1

  ilona sanoo

  Tällaisia sitä suunnitellaan sen sijaan että edes yritettäisiin saada asioita sille mallille, että työttömille löytyisi Oikeaa palkkatyötä.

 2. 2

  matti sanoo

  joopajoo – oottelen innolla osallistavaa eläketurvaa ( assan vessan kassalle ja silleen )

 3. 3

  Juha sanoo

  Luulin, että hallituksessa on mukana eduskunnan molemmat vasemmistolaiseksi itseään nimittävät puolueet. Miten tuollainen hallitusohjelmakirjaus voi olla mahdollinen?

  Mutta joo, tasapuolisia tällaiset osallistavat sosiaaliturvaviritelmät ainakin ovat: etuuksilla elävä pakotetaan töihin (oikeille työmarkkinoille) samalla kun vähennetään työkuntoisten työllistymismahdollisuuksia (oikeilla) työmarkkinoilla. Mitä tähän julkisen vallan taholta tapahtuvaan työmarkkinoiden vääristämiseen sanoo muuten Kokoomus, jolle ainakin näennäisesti muissa yhteyksissä julkisen vallan mahdollisimman vähäinen puuttuminen markkinoiden toimintaan on opinkappale numero yksi?

 4. 4

  Jouni sanoo

  Onko olemassa mitään tilastoja niistä työharjoittelijoista (orjatyöläisistä), kuinka moni on sijoittunut työhön harjoittelujakson jälkeen. Jos ei juurikaan kukaan, kuten epäilen, niin pitäisi moinen touhu kieltää heti!! Luulisi jo ammattiyhdistyksienkin heräävään. Orjatyö vääristää markkinoita, opettaa suomalaisia työnantajia ilmaistyövoimaan((

 5. 5

  istu ja pala sanoo

  Eikö siellä ministeriössä olla tietoisia että jo nyt lähtee 20 tai 40 prosenttia että heilahtaa ellei kykene tai pääse kuntouttavaan työtoimintaan esim. kulkuyhteyksien puuttuessa. Siinä rumbassa ainakin minua on pyöritetty jo vuodesta 2006 ja sittemmin on tullut muitakin, noin 135 000 ”muut työvoiman ulkoouolella olevat” kun Helsingin Sanomat joskus alkuvuodesta hämmästeli että mtäs nämä ihmiset ovat. Liekö heitä jo 150 000, mene ja tiedä.

 6. 6

  tauno lehtonen sanoo

  Sakari, kai lukaisit kansanedustaja Kontulan lausunnon asiasta kun kirjoitin siitä FB.ssa. Ei ole kansanedustajilla tietoa tästä. sanoi hän vakavalla naamalla. No, kaipa nyt sitten on.

  Muuten semmoinenkin asia on mieleen tullut, että jos joku tarvitsee ei-ammattitaitoa vaativaan työhön ihmisiä, niin kummanko kategorian ihmisen palkaa, yhden joka tekee kahdeksantuntista päivää 9 euron tuntipalkalla, vaiko kahdeksan semmoista jotka tekevät työtä 9 euron päiväpalkalla. Saat arvata kaksi kertaa.

 7. 7

  Shu sanoo

  Temissä löytyy varmasti tilastoa harjoittelujakson jälkeisestä työllistymisestä. Toinen juttu on sitten se, luovutetaanko tietoa.

  Olen muutama vuosi sitten nähnyt tilaston työharjoittelijoiden ja vastaavien työllistymisestä. Saattoi olla temin työllisyyskatsaus, missä tuosta oli. Tuolloin kolmen kuukauden jälkeen siitä, kun harjoittelujakso oli päättynyt, palkkatyössä oli 14 % harjoitteluun osallistuneista. Luultavasti tuo määrä olisi työllistynyt muutenkin. Tai peräti työllistyminen olisi ollut suurempaa, jos ei palkattomia töitä olisi, sillä onhan se selvää, ettei palkkatyöhön palkata, jos palkaton työntekijä on saatavilla.

 8. 9

  Kristiina sanoo

  Näyttää pahasti siltä, että kehitys on mennyt näin: 90-luvun alun laman ”parantajat” takasivat, että kaikista sosiaalietuuksista leikattiin pois, mutta omistavalle luokalle taattiin paremmat edut, koska ”kun ne tienaavat hyvin, rahaa valuu sitten myös uusina työpaikkoina alas”. Ei tietenkään valunut, koska se ei ole sijoittavan/omistavan luokan logiikan mukaista. Voittoja pitää aina tulla ja niiden pitää aina kasvaa. Tuloerot venähtivät, rikkaat rikastuivat, köyhyys kroonistui – ja kun tuli uusi lama, pitää saada työvoimaa entistä halvemmalla -> mahdollisimman paljon väkeä ulos ja tilalle harjoittelijoita ja ”osallistavaa työvoimaa” eli ilmaisia orjia. Maksakoot veronmaksajat niiden hengissä pysymisestä. Ne jotka paljon pienemmistä tuloistaan maksavat suuremman osan veroja kuin rikkaat sijoituksistaan. Jos kuulostan kommunistilta, niin vakuutan, että en ole. Mutta vallankumouksen paikka alkaisi kohta olla. Olen humanisti ja tykkään siitä, että ihmisiä kunnioitetaan ja että asioista puhutaan niiden oikeilla nimillä. Kuten orjatyö, köyhyys, hyväksikäyttö ja sorto.

 9. 10

  A Niemelä sanoo

  Ja tätä nyt sitten riittää, ainakin niin pitkään kun arvoisilla kansanedustajillamme on tärkeämpää tehtailla kirjallisia kysymyksiä rakennekynsistä!

 10. 11

  Papi sanoo

  Ja juuri nyt A-studiossa samaa asiaa, Risikolta, uusintana.

 11. 12

  Oona sanoo

  Hm. Oon nyt ollu 2,5 vuotta (vasta) työttömänä, kahdessa ”työkokeilussa”, eikä niistä mitään hyötyä ole ollut, paitsi CV:n täytettä. Nyt mieheni on vastaavassa työkokeilussa, sanottiin suoraan, että kestää kuukauden tai kaksi, sitten paikalle otetaan joku uusi. Hyvin ainakin osallistutaan…

 12. 13

  jum+ sanoo

  taunolle: voisitko laittaa kirjoituksen sekä kontulan vastineen jonnekin avoimen internetin puolelle?
  vaikka tänne kommentteihin?
  sitä p***akirjaa kun eivät kaikkia halua käyttää tai lainkaan siihen koskea.

 13. 14

  Jasmin Kaarne sanoo

  Mielestäni olisi hyvä, että kaikille toimeentulotuen, eläkkeiden, sairaus- ja työttömyyskorvausten ym. varassa eläville tarjottaisiin tukien lisäksi vapaaehtoista toimintaa, joka ei vaikuttaisi tukien määrään ja josta saisi palkaksi esimerkiksi ruokaa, vaatteita, mahdollisuuksia itsensä toteuttamiseen ym.
  Esimerkiksi puutarhanhoidon, maanviljelyn, taidekerhojen, kokkikerhojen, vanhuksille seuranannon ym. harrastuksenomaisten toimintamahdollisuuksien tarjoaminen antaisi yksilölle hyvät mahdollisuudet toteuttaa itseään ja toimia yhteisön hyväksi omien voimavarojensa puitteissa, saaden siitä lisäksi joitain etuja, seuraa, yhteisöllisyyttä, tekemistä, kokemusta jne. 🙂 Toiminta olisi kuitenkin täysin vapaaehtoista eikä mitenkään kiinni sosiaalietuuksien määrässä.

 14. 15

  Ari Vehkanen sanoo

  Mitäs jos hoitaaa vanhempien mökkiä, mummmon mökkiä sekä muitakin vanhuksien mökkiä. Sekä myös näittten aseuntoja myös sekä ostoksia ja kun eivät omista autoja edes niin käytttää näitä lääkärissä sekä tertkkarissa jne. Ennen tämä oli auttamista, nyt tämä on työvelvoite. PRKL sanon mie.

  Ja mitäs jos vielä olisi urheiluseuran toiminnassa mukanana jotta ei työkuntolaske vapaaehtoisesti ja sieltäkäään ei saa rahaa, vielä tekiisi hiihtoladut talkoilla ja pitäisi vaikka ampumahiihtostradionia yllä harrasttuksena ja samalla pitäs hoitaa suvun&kaverien atk-ongelmat kuntooon kun ovat väsyneitä työn jälkeen sekä etsiä vielä etsiä samalla palkkatöitäkin itselellekkin josta saisi rahaa.

  Nää touhut on syvältä ja mistään et saa palkkaa kuin ruokaa.