Palkatonta risusavottaa

Hallituksen ajama osallistava sosiaaliturva tuntuu saavan paljon kannatusta. Yhteistä kannattajille on, että he eivät ymmärrä työttömyydestä ja työttömistä yhtään mitään. Luultavasti he eivät koskaan ole edes tavanneet työtöntä. Heidän mielikuvissaan työtön on joko laiska sohvalla makaava vapaamatkustaja tai syrjäytynyt reppana, joka on saatava kiskottua ihmisten ilmoille. Elävä, tunteva ja ajetteleva ihminen hän ei ole.

Rauman sosiaaliturvajohtaja Antti Parpo on sosiaali- je terveysministeri Paula Risikon työrukkanen tässä osallistamisessa. Helsingin Sanomat kirjoittaa hänen kaavailuistaan näin:

”Ajatuksena on, että [työttömän tukea] rokotetaan, jos ei osallistu, ja palkitaan, jos osallistuu”, kuvaa Rauman sosiaaliturvajohtaja Antti Parpo.

Parpon ehdotuksessa työttömille tehtäisiin kotikunnassa osallistumissuunnitelma, jossa määritellään, millaiset työt hänelle sopivat. Myöhemmin työtön voisi valita sähköisestä tehtäväpankista suunnitelman mukaisia töitä. Velvoite olisi noin 1–2 tuntia päivässä, hahmottelee Parpo.

Hänen mukaansa kyse olisi käytännössä useimmiten avustavista tehtävistä: yrityksen keittiön siistimisestä, vanhustenhoidossa tai kotipalvelussa avustamisesta tai risusavotasta.

Tarkoitus on siis pakottaa ihmiset palkattomiin töihin kepillä ja porkkanalla. Keppinä on sosiaalietuuksien pienentäminen ja porkkanana niiden maksaminen täysimääräisenä. Koko ajatuksen ihan ääneen lausuttu lähtökohta on pakottaminen. Sitä ei edes kiistetä, mutta siitä puhutaan kauniisti osallistumisena yhteiskunnan toimintaan.

Vastuu sysättäisiin talousvaikeuksissa jo valmiiksi painiville kunnille. Kuntien pitäisi laatia jokaiselle työttömälle osallistumissuunnitelma, jossa kartoitettaisiin jokaisen sopivuus erilaisiin tehtäviin. Ilmeisesti kunnat myös joutuisivat ylläpitämään sähköistä tehtäväpankkia, josta työn voisi valita. Kukahan tämänkin tehtäväpankin ylläpitämisen maksaa?

Parpon mukaan työt olisivat ”avustavia tehtäviä” kuten yritysten keittiöiden siivoamista, vanhustenhoidossa tai kotipalvelussa avustamista ja risusavotassa työskentelyä. Ilmeisesti nämä eivät Parpon ja ministerin mielestä ole mitään oikeita töitä, vaan mukavaa pientä puuhastelua. Tässä samalla tuli lausuttua julki sekin, että palkatonta työvoimaa aiotaan antaa myös yrityksille.

Milloin yritysten keittiöiden siivoaminen, vanhustenhuolto, kotipalvelu ja risusavotta ovat lakanneet olemasta oikeita ja palkallisia töitä? Jostain oudosta syystä juuri tuo risusavotta pulpahtaa aina palkattoman työn suunnittelijoiden mieleen ensimmäiseksi. Tällaisia suustaan päästävät eivät taatusti ole koskaan olleet risusavotassa. Oikeastaan heidät itsensä pitäisi laittaa kokeilemaan sitä tai jotain muuta ehdottamaansa palkatonta pakkotyötä yhteiskunnan hyväksi.

Seuraavaksi varmaan esitetään katujen ja tienvarsien puhtaanapitoa. Koska kyseessä selvästi näyttää olevan rangaistuksen luonteinen työvelvollisuus, niin ehkä työttömät pitäisi vielä pukea selvästi erottuviin oransseihin haalareihin ja kahlehtia varoitukseksi muille.

Ihan selvästi tarkoitus on luoda ensin kahdet työmarkkinat, palkalliset ja palkattomat. Sitten vähennetään palkallisia töitä ja siirrytään kokonaan palkattomiin. Työnjohtajille maksetaan tietenkin palkkaa vanginvartijoiden tapaan. Näinä lomautusten ja irtisanomisten aikoina vielä toistaiseksi työssä olevat voivat miettiä tulevaisuudessa odottavaa palkatonta risusavottaa.

Ai niin, se syrjäytymisen mörkö. Sen nimen lausuminen oikeuttaa mitkä tahansa toimenpiteet. Orjuus on sinun hyväksesi, orja.

LISÄYS:

Aamulehden mukaan Raumalla Parpo on ohjeistanut tällä viikolla, että työttömiä otetaan vanhusten kotiavuksi siivoukseen. Se olisi Parpon mielestä mielekäs työtehtävä valtakunnallisestikin. Kun kunta ostaa palveluita, se voi edellyttää, että siihen sisältyy viisi prosenttia työttömän osallistavaa työtä.

Kunta siis maksaa siitä, että palveluntuottaja käyttää palkatonta työvoimaa. Kunta jopa edellyttää yritykseltä palkattoman työvoiman käyttöä. Miettikäämme tätä.

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Samaista Parpoa oli myös Yle haastatellut. Tuossa haastattelussa Parpo vaati, että valtakuntaan pitäisi saada sellainen sähköinen paikka, jossa ilmoitettaisiin työttömille vapaista työpaikoista:

  ”Niille, jotka epäilevät, ettei työpaikkoja löydy, Parpo muistuttaa, että Suomessa on paljon tekemätöntä työtä. Hän ehdottaa koko Suomen kattavaa sähköistä järjestelmää. Sinne yritykset, kunnat järjestöt ja seurakunnat ilmoittaisivat vapaista työpaikoista. Tästä sähköisestä kalenterista työttömät itse valitsisivat itselleen sopivia töitä. Niille, jotka eivät itse pysty valitsemaan, räätälöitäisiin sopivia tehtäviä kunnan sosiaalityössä.

  – Sähköinen järjestelmä kyetään kyllä nykyteknologialla tekemään, sanoo Parpo.”

  Lieneekö Parpo koskaan kuullut mol.fi:stä?

 2. 3

  Lissu sanoo

  Mutta kun se ei mene näin! Jo nyt kuntouttavassa työtoiminnassa oleva joutuu tekemään sellaisia työtä, joihin oikeesti pitäis palkata työtekijä. Esim. Yksityisessä päiväkodissa kuntouttettava joutuu huolehtimaan koko päiväkodin siivouksesta, tai jopa ruuanlaittto on hänen vastuullaan 🙁 Juurikin yritys pyörittää suurinta osaa toimintaansa kuntoutujan tai työkokeilijan turvin. Sillä laillahan se kannattaa. Kuntoutuja saa vaan työilon jos sitäkään, ja silti katsotaan kuin halpaa makkaraa 🙁

 3. 4

  Joni Pelkonen sanoo

  Parpo tarkoittanee sähköisellä työkalenterilla silpputöitä, muutaman tunnin hanttihommia. Aikaisemmin niitä ei kannattanut tehdä koska palkasta 80 % ulosmitattiin vähennyksenä työttömyyskorvauksesta. Tulevaisuudessa niiden vastaanotto kannattaa (muutenkin kuin pimeänä), joten kohtuuidea. Olettaen että Parpo tällaista tarkoitti.

  Muutenhan Parpon selvityksessä on kyse vain siitä että oikeistolainen ministeri teettää selvityksen asiantuntijalla josta etukäteen tietää että taatusti saa ministeriä miellyttävän tuloksen. Sitä voi sitten heilutella asiantuntijamielipiteenä aina kun joku on aiheesta eri mieltä.

 4. 5

  Joni Pelkonen sanoo

  Ruoanlaittoa tosiaan teetetään ilmaiseksi työttömillä. Tämä on ristiriitaista jo siksikin että ruoanlaittoon tarvitaan paitsi terveystodistus, myös vähintään hygieniapassi, siis koulutusta. Koulutusta vaativaa työtä teeteään siis ilmaiseksi työttömillä.

 5. 6

  Mimosa sanoo

  Kävin juuri TE-keskuksen ARVI-zydeemiin liittyvässä infotilaisuudessa täällä Tampereella – lieneekö se juurikin tähän asiaan liittyvä? Samanlaisia asioita meille ainakin esiteltiin, tosin painotettiin ettei ARVI ole ainoastaan tukipalkkatöihin keskittyvä vaan ”ihan oikeille työmarkkoinoillekin” suuntaava.
  Siellä oli monenlaista vaihtoehtoa, lähtien tosiaan työharjoittelusta yms. Minkään tukien poistamisesta ei puhuttu (tietenkään, luulen).

  No, haluan mennä katsomaan mistä kyse, kuulemma jono on tapaamisiin eli ehkä marraskuussa.

 6. 7

  Markku T Koivisto sanoo

  ”Tässä samalla tuli lausuttua julki sekin, että palkatonta työvoimaa aiotaan antaa myös yrityksille.”

  Tämähän siinä on takana. Kokoomus haluaa ilmaista työvoimaa yrittäjille. Kunnathan ovat muutenkin konkkurssin partaalla, kuka valvoo, että risusavottalainen pysyy ”työpaikallaan”? Poliisi?

 7. 8

  Ilpo Kortelainen sanoo

  Harvat palkkatyöt ovat fyysisesti yhtä raskaita, kuin oikea risusavotta. Risusavotta on tavattoman raskasta ja paskaista ulkotyötä, josta olisi saatava keskivertotyötä korkeampaa palkkaa.

  Metsäkone jättää risut paikoin kasoihin muhimaan, jolloin ne juuttuvat toisiinsa ja alkavat mädätä. Kuivan kauden tullessa mätä puuaines pölisee ilmaan tosiinsa kiinni takertuneita risuja kaikin voimin kiskoessa, mikä saisi työsuojeluvaltutetunkin yskimään. Työmaat ovat etäisiä ja niille liikkuminen hankalaa. Helppoa ei ole liikkua työmaalla sinne päästyäänkään, sillä maastossa tuskin päivääkään pysyy pystyssä johonkin kompastumatta. Bonuksia saa risujen alta löytyvien ampaispesien muodossa.

  Kokoomuksen järjestämät ”vihreät talkoot”, joissa kaupungin puistoista nokitaan roskia keräilykepillä, näyttäytyvät koomillisessa valossa tarkasteltuna rinnakkain raadollisen risusavottatyön kanssa. Risusavotalla yksistään hyttysten ja paarmojen huitominen koituu rankemmaksi.

 8. 9

  M.P. sanoo

  Näinkö saadaan vanhustenhoitoon ilmaisia työntekijöitä. Potkut vaan kaikille hoitajille! Aika järkyttävä ajatus. Jo nyt vanhuspuolella on työttömyystuella töissä sellaisia ihmisiä, jotka sinne eivät sovi, eikä heitä kiinnosta.

 9. 10

  A Niemelä sanoo

  Kevennyksenä vakavaan asiaan Teppo Palmrootin tuotos, joka on löydettävissä Youtubesta:

  youtube.com/watch?v=sMTWKmFoNXM

 10. 11

  Tulevaisuuden wc-assistentti sanoo

  Aksulla ja Paukulla on ollut kunnon maissiripuli, valitettavasti se on purkautunut väärästä päästä ihmisten ilmoille… Hyi f*ck! Suomi kiittää.

 11. 12

  Juhani Valli sanoo

  Eihän tuo puuhastelu tuota kenellekään mitään. Se ei lisää köyhän ostovoimaa eikä veronmaksukykyä. Systeemi ei hyödy hänestä mitään, ei ostovoimaa, ei verotuloja ja työpanos ja motivaatio jäävät sattuneista syistä täysin olemattomiksi.

  Ihme juttu, että kukaan tai mikään instanssi ei laittanut tälle mallille edes hantiin. Köyhät, työttömät ja syrjäytyneet vähiten. Kai suomalaisen hyödyllisen eurolla päivässä yhdeksän tuntia työskentelevän idootin kasvoilla on aikanaan onnellinen hymy, kun saa kuudetta vuotta tehdä tätä hommaa eurolla päivässä ja jos työnantaja painaa raskaalla saappaalla onnellisen idiootin naamaa syvemmälle kuraan, tämä vain hymyilee tyytyväistä hymyä, että kyllä tässä tinkiäkin voidaan, että saa kumirenksuja vetoisassa autotallissa tylsillä saksilla leikata. Pääasia, että saa työn syrjässä olla kiinni, kantaa niinkuin yhteisen korren kekoon yhteisen asian hyväksi…

  …ei stna…vieläkö tässä ite piti lähteä…

  Miten tästä Suomesta tuli tällainen?

  Miten ihmiset suostuvat tähän kaikkeen?

 12. 13

  sampsa sanoo

  – Sähköinen järjestelmä kyetään kyllä nykyteknologialla tekemään, sanoo Parpo.”

  eikä siinä vielä kaikki. köyhät saadaan jopa kilpailemaan orjuudesta keskenään, kas näin
  http://www.salon.com/2013/08/16/the_scary_new_labormetrics_of_work/
  http://blogs.smithsonianmag.com/ideas/2013/08/think-youre-doing-a-good-job-not-if-the-algorithms-say-youre-not/
  http://www.usatoday.com/story/money/business/2013/07/07/temporary-jobs-becoming-permanent-fixture/2496585/

 13. 14

  lehmä sanoo

  Jälleen kerran ehdotus joka tulee imemään rahaa ja henkilöstöä. Pelkästään tuon sähköisen järjestelmän luominen ja sen ylläpito on jo oma juttunsa. Mutta kun ajatellaan koko sitä porukkaa jota tarvitaan etsimään ne työpaikat, kirjaamaan ne, seulomaan työttömistä sopivat kenet minnekin, valvomaan että työrupeama on suoritettu, neuvomaan ja opastamaan itse työhön niin aletaan päästä jo aikamoisiin summiin. Tämän lisäksi tarvitaan työvaatteita ja välineitä, niiden huoltoa sekä henkilöitä laskemaan niitä lopullisia korvauksia osallistetuille. Rahaa tämä ei ainakaan säästä sillä samalla tavoi kuin nytkin ihmiset tarvitsevat elääkseen jotain. Mutta lisäkuluja tulee olemaan loppumattomiin. Enkä usko että tahalliselta haitan teolta tullaan välttymään joten monenlaista riskiäkin ehdotukseen sisältyy.

 14. 15

  Esa 56 vuotta sanoo

  Kukas se maksaa orjan vakuutuksen? Joas vaikka vesuri sattuu jalkaan ja joutuu sairaslomalle, kai ne orjatkin täytyy vakuttaa? Mulla ainakin motivaatio tollasiin hommin on 0%

 15. 16

  Nina M sanoo

  Työstä on aina saatava palkka, ellei se ole vapaaehtoistyötä. Vähintään minimipalkka.

  Jos haluttaisiin kehittää jotain muuta kuin orjatyöjärjestelmä, olisi ihmiselle maksettava hänelle osoitetusta muutamasta päivittäisestä työtunnista oikeata palkkaa, silloin hieman työttömyyskorvausta leikaten – jos kerran tällaista työtä on tarjolla. Ja se tarkoittaa sitä, että ei enää olla työttömiä, vaan ollaan osa-aikatöissä.

  On vastenmielistä, että pakkotyötä tekeviä ihmisiä nykyään nimitetään työttömiksi. Oikeampi olisi puhua palkattomista.

  Risikko ja kumppanit käyttävät uuskieltä. Osallistukaa – Arbeit macht frei…

 16. 18

  Pertsa sanoo

  Arvi tilaisuudessa kannattaa olla tarkkana. Kuulemma huijaavat allekirjoittamaan lapun, jossa on suostumus tietojenluovutukselle ja osallistuminen typin palveluihin. Kantsii jättää allekirjoittamatta ja varata oma uusi aika omalle virkailijalle vaikka 10 vuoden päähän.