Kynnysmattoja ja kusitolppia

Markus Kajo pohdiskeli aikoinaan Kettusen kirjassa, että jokaisen kunnan pitäisi palkata pari kunnanhippiä istumaan kunnanviraston portaille. Siellä kaikki kuntalaiset voisivat käydä paheksumassa heitä vaikkapa sanomalla, että menehän hippi parturiin ja töihin. Nyt tämäkin näyttää toteutuvan, kunhan Paula Risikon osallistava sosiaaliturva saadaan vauhtiin. Uusia työpaikkoja ministerin toimeksiannosta suunnitteleva Rauman sosiaaliturvajohtaja Antti Parpo on jo löytänyt paljon tekemätöntä työtä.

Näin kirjoitti Ilta-Sanomat eilen:

Tiukkenevassa taloustilanteessa kunnat ovat joutuneet luopumaan vanhanaikaisesta kotiavusta, esimerkiksi siivouksesta. Nyt olisi mahdollisuus iskeä tähänkin kohtaan. Samalla annamme työttömille mahdollisuuden osallistua yhteiskuntaan, sanoo Parpo.

– Myös vanhusten yksinäisyys on suuri ongelma, johon tällä voisi puuttua, hän jatkaa.

Myös yrityksissä tekemistä riittää. Parpon mukaan esimerkiksi kaupoissa tehtävä hyllytys on yksi esimerkki tällaisesta työstä. Kaikkia työttömiä ei voisi julkiselle sektorille työllistää, Parpo huomauttaa.

– Myös kaupan kassoilla voisi olla tarjolla vaikkapa pakkausapua. Löytyy paljon sellaista tekemistä, joka ei kuitenkaan korvaa yhtään työntekijää avoimilla työmarkkinoilla.

Yhtään työntekijää avoimilla markkinoilla ei siis korvattaisi, mutta silti pakkotyönä tehtäväksi suunnitellaan kotiapuna tapahtuvaa siivousta ja työtä pakkaajana kauppojen kassoilla. Myös kauppojen hyllyjen täyttämisestä Parpo on puhunut.

Mistä lähtien siivous ja kaupan hyllyjen täyttäminen ovat lakanneet olemasta palkkaa vastaan tehtävää työtä? Vakuutteluista huolimatta jokainen näkee Parpon suunnitelmista, että tarkoitus on nimenomaan saada palkatonta työvoimaa.

Jos oikeasti halutaan toteuttaa Risikon ja Parpon suunnitelmia, niin on etsittävä sellaista työtä, jota tähän asti ei ole ollut olemassakaan ja jota ei oikeastaan tarvita. Koska tarkoituksena ilmiselvästi näyttää olevan ilmaisen työvoiman hankkimisen lisäksi myös ihmisten nöyryyttämien, niin siltä sektorilta löytyy yrityksissä ja kunnissa paljon kapasiteettia.

Äkkiä tulevat mieleen vaikkapa kunnallisen kengänlankkaajan tehtävät. Lapinlahden Linnut tekivät muutama vuosi sitten sketsiohjelman, jossa työtön seisoi hississä nappuloiden numerot maalattuna naamaansa. Toinen oli työllistetty ison viraston kynnysmatoksi. Lisäksi tulee mieleen vanha juttu koirien kusitolppana seisomisesta osuuskaupan pihassa.

Oikeista töistä maksetaan palkkaa. Jos tarkoitus ei ole korvata palkallista työvoimaa palkattomalla, niin silloin jäljelle jää vain nöyryyttäviä näennäistöitä.

Kommentit
 1. 1

  Lissu sanoo

  Minusta tämä on jo työttömän nöyryytystä, että laitetaan vaikka kaupan kassalle oskoksia pussittamaan pariksi tunniksi päivässä. Esim. 20-30 vuotta työtä tehnyt ihminen jää syystä tai toisesta työttömäksi ja näin sitten kohdellaan, kun hänen pitää tehdä vastikkeellista turvaa itelleen. Kyllä minusta tämä on törkeää nöyryytystä.

 2. 2

  sanoo

  Kun Risikon ja Parpon ideat saadaan käytäntöön, en ollenkaan ihmettelisi, vaikka löytäisin itseni arkipäivisin jostain Lieksan korvesta, risusavotasta, 9€:n päivittäisellä kulukorvauksella. Bussilla 1,5 tuntia suuntaansa, 2×16€.

 3. 4

  Juha sanoo

  Jos haluttaisiin aidosti jotenkin osallistavaa tai aktivoivaa elementtiä työttömyysturvaan, niin miksi ei työttömyyskorvauksen ehdoksi laiteta (mikä tahansa) oma-aloitteinen (työkkäri voisi kyllä olla mukana ns. mahdollistamassa toimintaa), työllistymismahdollisuuksia parantava itsensä kehittäminen? Siis työväenopiston kurssit, itseopiskelu, vaikkapa helvetti sentään kutominen ja nikkarointi omaksi hyödyksi?

  On järjetöntä yrittää etsiä pakkotöitä: niistä ei saa palkkaa, ne eivät motivoi, niillä ei ole mieltä (ei sellainen työ ole arvokasta, jota ei muuten tehdä kuin orjatyövoimana), ne vääristävät todella rankasti työmarkkinoita ym. ym. Niistä ei ole oikeasti pitkällä tähtäimellä hyötyä kenellekään. Korkeintaan turva-alan yrityksille, kun tällaisen touhun seurauksena yhteiskuntamoraali rapautuu.

 4. 5

  Lissu sanoo

  Oikein osuvasti sanottu että kynnysmattoja ja kusitolppia ollaan.

 5. 6

  Liimis-Jaakko sanoo

  Sitähän kukaan kikkare-kokkare-parpon-kaltainen-pikkurosvo piilostaan virastonpöytänsä takaa ei suostu edes ottamaan puheeksi saati paljastaa että millä p.skavelisopimuksella mikäkin yksityinen liikeyritys saisi sitten käyttöönsä ilmaista pakkotyövoimaa ja millä perusteella.
  Jos tämä rikollinen suunnitelma menee eduskunnassa läpi asia on vietävä EU-tasolle ratkaistavaksi ihmisoikeuskysymyksenä.

 6. 7

  Marke sanoo

  Ei hyvänen aika !!!!!!!!!!!!!!!!! Miten työtön joka ei pysty ostamaan kunnon ruokaa vois pakata ”hyväosaisten” tavaroita kun ei tse saa sellaisia määriä ruokaa…. Kyl ne saa itse pakata kaljansa ja ruokansa ihan itse !!!!!!!!!!!!!!!

 7. 8

  Sinikka Sillanpää sanoo

  Rauman kannattaisi laittaa sosiaaliturvajohtajan paikka avoimeen hakuun. Kelpoisuusehtojakin voisi hiukan väljentää, niin kuin julkisuudessa on väläytelty. Hakijan tulee ilmoittaa alin palkka, jolla työtä suostuu tekemään. Alimman tarjouksen tehnyt luonnollisesti valittaisiin. Ja vot, kaupunki säästää selvää rahaa tässä tiukassa taloudellisessa tilanteessa. Ja jos Parpon kannalta kävisi niin ikävästi, ettei hän saisi pitää nykyistä työtään niin ei hätää. Kaupunki tarjoaa mielellään Parpon oppien mukaisesti risusavottaa tiistaisin ja paikallinen S-market hyllyjen täyttämistä ja ostoksien pakkaamista torstaisin. Tämä tietysti Parpon omaksi parhaaksi. Näin estetään hänen syrjäytymisensä ja annetaan mahdollisuus OSALLISTUA.

 8. 9

  Marko sanoo

  Kaupan henkilökunta täyttää hyllyt silloin kun on kassoilla hiljaisempaa. Tässähän voi käydä niin, että kauppa voi säästää palkkaamalla yhden henkilön vähemmän, kun hyllyjen täyttäminen hoituu ilman palkkaa.

 9. 10

  maallikko sanoo

  Taisin olla työtön, kun keksin mielestäni mahdollisimman turhan homman tai tehtävän. Sitä työtä ei tietääkseni ole enkä osaa kuvitella, että sitä tarvittaisiinkaan. Se turha homma on tyhjien pullojen lämmittäminen. Ehkä jo ensi vuonna jossain Suomessa joku onnellinen tekee tätä työtä.

 10. 11

  sanoo

  Alkaa nuo Lapinlahden Linnut- sketsit olla kohta todellisuutta :).

  Tuntee ittesä erittäin tärkeäksi kun noihin hommiin millo pääsee ja itsetunto kohenee roimasti. Onkohan siellä joku kellokalle vielä hoputtamassa vieressä ja huutamassa että vituixmän!