Narrinpeliä

Eräässä Pentti Haanpään novellissa kerrottiin miehestä, joka elätti itseään kiertelemällä savotoilla huvittamassa ihmisiä. Hän soitteli muutamaa gramofonilevyä ja väänteli naamaansa mitä kummallisimmilla tavoilla. Päänumero oli kuitenkin ”kitapiljartti”. Hän avasi hämmästyttävän suuren suunsa ja maksusta sinne sai nakella taskuissa likaantuneita puisia pieniä palloja.

Touhu oli inhottavan näköistä. Jotkut sieluttomat heittelivät tahallaan kovia puupalloja tarkasti suuhun. Useimmat heittelivät löysästi ja jopa tahallaan ohi. Kerran yksi jätkä koki eräänlaisen herätyksen ja näki tämän ajanvietteen tavattoman irvokkuuden. Tällaista narrinpeliäkö elämä on? Syvän inhon vallassa hän maksoi, jotta mies lopettaisi kitabiljardin pelaamisen ainakin siltä illalta. Tämä Luojalta saaliiseen jäänyt työkyvytön komeljanttari teki itsestään narrin olosuhteiden pakosta.

Nykyisin jotkut tekevät ihan tahallaan itsestään klovnin ja samalla he muuttavat koko eduskunnan sirkukseksi. Kansanedustaja James Hirvisaaren vieraana eduskunnassa kävi 27.9. tamperelainen tunnettu nettihäirikkö Seppo Lehto. Miehet ovat hyviä ystäviä ja Hirvisaari on vaatinut Lehdon vuonna 2008 saaman tuomion kumoamista ja täysimääräisten korvauksien maksamista vankeusajalta.

Lehto tuomittiin 2 vuoden 4 kuukauden vankeuteen peräti yhdestätoista törkeästä kunnianloukkauksesta. Hirvisaari on jo kauan nähnyt Lehdon profeettana, sankarina ja oikeusmurhan uhrina: profeetta-lehto Eduskuntavierailunsa aikana Lehto polkaisi näyttävästi käyntiin Jussi Halla-ahon eurovaalikampanjan. En osaa sanoa miten Halla-aho kampanjaan suhtautuu tai onko hän edes tietoinen siitä. Hirvisaaren on vieraan isäntänä kuitenkin pakko tietää asiasta, koska tämä reipashenkinen kuva on otettu vierailun aikana:

heil-halla-aho En ihmettele yhtään, että Lehto käyttäytyy tuolla tavalla vierailullaan Arkadianmäellä. Hirvisaaren toimintaa minä ihmettelen. Hän on koko kansanedustajakautensa ajan keskittynyt tuottamaan irvokkaita sirkushuveja kansanedustajan palkalla ja puoluejohto tuntuu olevan hänen tekemisilleen täysin sokea.

Nyt tarvittaisiin joku Haanpään novellin tervejärkinen lopettamaan näytelmä sopimattomana.

Hirvisaari vaati eilen facebookin poliitikkosivullaan Lehdon tuomioiden mitätöimistä ja korvausten maksamista. Uteliaana kysyin Hirvisaarelta miten hän aikoisi toteuttaa tämän käytännössä. Jos lakia muutettaisiin jälkikäteen, niin aiemman lain aikana annetut, lainvoiman saaneet ja jo kärsityt rangaistukset pysyvät. Ei niitä muuteta jälkikäteen. Ainoa keino olisi saada tuomioistuimet purkamaan tuomionsa, mutta siihen vaaditaan jo paljon. Lehdon tuomiot annettiin törkeää kunnianloukkausta koskevan pykälän nojalla. Kansanryhmää vastaan kiihottamista koskevan lainkohdan kumoaminen ei vaikuttaisi millään tavalla kenenkään aiempiin tai tuleviin kunnianloukkaustuomioihin.

Ainoa keino olisi poliittinen päätös, mutta se on täysin mahdoton vallan kolmijako-opin nojalla. Poliittisilla päätöksillä ei komennella riippumattomia tuomioistuimia. Hirvisaari ei ainakaan vielä ole vastannut kysymyksiini ja vaikeaa se asiallisesti onkin.

Helpompi on jatkaa narrinpeliä.

Kommentit
 1. 1

  sami sanoo

  Mä en voi sille mitään, että vaikka Seppo Lehto todennäköisesti loukkasi joitakuita ihmisiä naurettavilla ja toisinaan törkeän mauttomilla tekeleillään, niin minusta hänen laittamisensa tiilenpäitä lukemaan oli virhe. Varaan itselleni siis vapauden olla eri mieltä oikeuden kanssa. 2 vuotta ja 4 kuukautta on muuten juuri sen rajan yli, jolloin tuomio täytyy antaa ehdottomana.

  Monesta törkeästä rikoksesta annetaan ehdollisia, mutta sikamuhamettien piirustelusta ehdotonta?

  Tuo kieltämättä hyvin mauton kuvakin kertonee enemmän tekijästään kuin nyt sitten vaikkapa Halla-ahosta. Miksi sananvapautta tulisi rajoittaa? Minusta kaikenmaailman hullut saakoot kuvataideterapiansa toteuttaa. Heille voi nauraa, jonka oletan olevan tehokkaampaa kuin erilaisten tuomioiden jakamisen.

  Sinäkin tunnut kovasti viettävän aikaasi netissä tuomitsemassa ihmisiä. Tuomittavaa taatusti löytyy, mutta saattaa elämä samalla muuttua aika ikäväksi ja ikävännäköisyys tarttua tulevaisuuteenkin. Saattaisi olla hyvä idea sulkea netti vaikka viikoksi itse kullakin niin kaikki tuntuisi ehkä suhteellisemmalta.

  Minä en pelkää Seppo Lehtoja. On paljon pahempia ihmisiä eivätkä he käytä aikaansa tuhriakseen pilakuvia uskonnon pyhinä pitämistä asioista vaan he tappavat.

 2. 2

  sakutimonen sanoo

  En minä tuomitse ketään. Minä vain näytän mitä tässä maassa parasta aikaa tapahtuu. Samille sanon sitten jonain päivänä, että mitäs minä sanoin.

 3. 3

  Jukka sanoo

  Tulee mieleen usein että mitähän kansanedustaja rovasti Anssi Joutsenlahti mahtaa ajatella lukiessaan vaikkpa James Hirvisaaren facebok sivustoa.

 4. 4

  Anti-PS sanoo

  Missä helvetissä ne Turun sadat jihadistit ovat kun niitä tarvittaisiin?

 5. 5

  sanoo

  Sepin rooli ammattisotkijana, kohteenaan isänmaalliset tahot, etc., on kuvattu jo vuosia sitten y.o. linkissä. Mikään ei ole muuttunut. Ihmettelyn aihe on vain, miksi persut eivät mitään ymmärrä.

 6. 6

  kirsti era sanoo

  Jospa Seppo L laatii myös Samista muutaman feikkiblogin ja täyttää ne muokatuilla kuvilla ja tarinoilla ”olen n**k*rin k*v*n imijä” ja sitä rataa. Muistaen ettei ulkomaisille servereille tehtyjä sivuja saa poistettua eikä piiloon. Sitten kysäisemme Samilta, onko SL harmiton ja tuomio liian kova. Tätä Lehto teki mm tasavallan presidentille, ministereille ja rasismin tutkijoille.

 7. 7

  Markku T Koivisto sanoo

  Tällaiset lehdot pitäisi vaieta kuoliaaksi. Eli ei mitään jukisuutta ko tapauksille, koska he elävät niistä. Hirvisaarelta hirveä moka, tai sitten James on oikeasti i***o**i. Se on jopa todennäköistä. Turha ottaa stressiä näistä tyypeistä.

 8. 8

  Papi sanoo

  Melko ankara oli tuo tuomio 2 vuotta 4 kuukautta, suunsoitosta, monesta henkeen ja terveyteen

  kohdistuvasta teostakin saa vähemmän. Joo, kyllähän meitä on monenlaisia, minusta mies

  on todellakin kuten sanotaankin: Hauska, klovni. Näkee asiat vain yhdestä katsomissuunnasta.

 9. 9

  sami sanoo

  Kirstille sanon – ja miksei muillekin – että mm. Italiassa asuneena tuollainen poliitikkojen kuvaaminen vaikka alasti pienikullisena oli ihan arkipäivää poliittisissa sarjakuvissa. Eihän se kivaa ole, mutta antaa palaa jos se jonkun mielestä on niin kivaa.

  Minusta tässä tehdään se virhe, että kuvitellaan jonkin hirveän tulevaisuuden tulevan Seppo Lehdon kaltaisilta ihmsiiltä. Minulla on huoli hieman eri suunnassa.

  Odottelen sitä päivää, kun tulen myöntämään olleeni väärässä.

 10. 10

  Kimmo sanoo

  Suomen radikalisoituvan äärioikeiston taktiikkana on käytäntö, jota voisi sanoa vaikkapa nauravaksi fasismiksi. Se on salonkikelpoinen versio siitä hilpeästä totalitarismista, jota näkee nuhjuisten huoltoasemien kahvipöydissä, kun isännät heittävät kipeää läppää siitä, mitä tälle ja tuolle ihmisryhmälle pitäisi tehdä. Kun kaikki tapahtuu yleisen iloluontoisuuden ilmapiirissä, taustalla oleva mielenkierous ei pääse aineellistumaan vakavana puheenaiheena.

  Kahvipöytien arkinen fasismi on haudanvakavaa, mutta sille on vaikea pistää kampoihin, koska se operoi hurtin huumorin varjolla. Sama ilkamoiva äärioikeistolaisuus näkyy persuilla vitsailuna ”kiristävistä pipoista”, joka retorisena eleenä ilmaisee samaa kuin ivallinen naurunremakka.

 11. 11

  Jukka sanoo

  Juho Eerola ja Jussi Halla-aho pahoittelivat sitä kuinka paljon he ovat kärsineet James Hirvisaaresta ja ovat saaneet huonon maineen päälleen. Nyt sitten kai tilanne on korjaantunut kun paha on poistunut. Jostain olen lukenut että joitakin voi pettää kaiken aikaa mutta kaikkia ei voi pettää kaiken aikaa. Minun puolueeni gallupkannatus on noussut 15,3 %. Mehän ei anneta periksi. Kiitos saku hyvästä blogista.