Laitonta säästämistä

Säästöpaineissaan jotkut kunnat näyttävät ajautuvan suorastaan epätoivoisiin ja lainvastaisiin tekoihin. Iltalehti kirjoitti, että Suonenjoen sosiaalilautakunta päätti kokouksessaan 26. syyskuuta esittelijän ehdotuksesta poiketen äänin 4 – 3 leikata kaikkien toimeentulotuen saajien tukea 20 prosentilla ajalla 1.10-31.12.

Lautakunnan enemmistö ei näköjään tunne oman alansa keskeistä lainsäädäntöä. Toimeentulotuesta annetun lain 10 § 1 momentin 1-kohta sanoo näin:

Perusosan suuruutta voidaan alentaa enintään 20 prosenttia sellaisen henkilön osalta, jonka toimeentulotuen tarve aiheutuu siitä, että:

1) henkilö on ilman perusteltua syytä kieltäytynyt yksilöidysti ja todistetusti tarjotusta työstä tai sellaisesta julkisesta työvoimapalvelusta, joka kohtuullisen pitkän ajan turvaisi hänen toimeentulonsa, tai hän on laiminlyönnillään aiheuttanut sen, ettei työtä tai julkista työvoimapalvelua ole voitu tarjota taikka ammatillista koulutusta vailla oleva, täysi-ikäinen alle 25-vuotias on keskeyttänyt koulutuksen tai kieltäytynyt koulutuksesta niin, että hän ei ole työttömyysturvalain 2 luvun 13 tai 14 §:n perusteella oikeutettu työttömyysetuuteen.

Tukea voidaan siis alentaa vain selvissä kieltäytymistapauksissa ja silloinkin tarjottu työ tai palvelu on näytettävä yksilöidysti toteen. Laki ei mahdollista kaikkia tuensaajia koskevia leikkauksia.

Ainoa keino saada leikkaus näyttämään lailliselta olisi etsiä jokin täysin mahdoton työ tai koulutus ja saada kaikki tuensaajat kieltäytymään siitä. Silloin jokaisen tukea voitaisiin leikata 20 %, mutta vain kahden kuukauden ajaksi. Päätökset olisi tehtävä jokaisen osalta erikseen ja lisäksi touhuun pitäisi saada mukaan TE-toimisto tarjoamaan jotain järjetöntä. Tuskin sittenkään pysytyttäisiin löytämään niin älytöntä tarjousta, että jokainen siitä kieltäytyisi.

Vaikka tässä onnistuttaisiinkin, niin päätös olisi tarkoitussidonnaisuuden periaatteen vastainen. Näennäisesti laillisella päätöksellä ei saa pyrkiä laittomaan päämäärään. Yleispäätös kaikkien tuen leikkaamisesta on siis ilmiselvästi vastoin lakia.

Jotenkin vielä ymmärrän sen, että lautakunnan jäsenet eivät tunne lakia. Nyt näyttää kuitenkin pahasti siltä, että esittelijätkään eivät sitä tunne. Heidän olisi pitänyt kertoa erittäin painokkaasti, että lautakunta aikoo nyt päätöksellään rikkoa lakia ja jättää tarvittaessa eriävä mielipiteensä pöytäkirjaan. Koska he ilmeisesti eivät näin tehneet, niin myös he ovat vastuussa lainvastaisesta päätöksestä

Sosiaalilautakunnan päätöstä käsitellään maanantaina kaupunginhallituksen kokouksessa. Kaupunginjohtaja esittää hallitukselle, että se palauttaa päätöksen uudelleen lautakunnan valmisteltavaksi. Toivottavasti kaupunginhallitus palauttaa asian vihaisten saatesanojen kanssa.

Oikeastaan tuollainen sosiaalilautakunta pitäisi erottaa. Jos joku pitää 477,26 euron perustoimeentulotukea erinomaisena säästökohteena, niin hän ei ole sopiva toimimaan sosiaalilautakunnassa.

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Suonenjoen valtuustosta oltiin THT ry:n edustajaan äsken (4.10. klo 12.15) yhteydessä rauhoitellen, ettei tule menemään läpi, koska laki ei tällaista salli.

  Joka tapauksessa uskomaton ehdotus sosiaalilautakunnalta.

 2. 2

  Juha sanoo

  Ei tuo kyllä uutisoinnin perusteella siltä vaikuta, etteivätkö lautakunnan jäsenet muka tuntisi alansa lainsäädäntöä. Pykäläviidakko on (ihme kyllä) näiltä osin kovin yksiselitteinen.

  Täytyy kyllä sanoa, että sosiaalilautakunnan lisäksi kunnan talouspuolen vastaavat tulisi erottaa tuollaisen jälkeen. Siis jos on niin huonosti budjetoitu, että kun on neljäsosa vuotta vielä jäljellä, niin rahat yllättäen loppuvat.

 3. 3

  ymmärtämätön sanoo

  sen lisäksi että tuo päätös on laiton,se on myös täysin moraalitonkin. PS: En kyllä älynny tuosta sosltk-ptk:sta miksi se on laadittu tuon päätöksen kohalla noinkin epäselvästi,ku ensin on esitelty ja sitten on hyväksytty jotain ja sitten on vielä keskustelu ja sen jälkeen äänestetty,ja tulos on sitten tuo päätös. Älynneekö tuosta itse päättäjätkään?

 4. 4

  Papi sanoo

  Kaikkea sitä tehdäänkin, siinä ei ole mitään uutta, että kaikkien heikoimmassa asemassa olevalta

  ollaan taas sananmukaisesti, viemässä leipäpalaa kädestä. Onneksi aie ei mitä todennäköisemmin tule onnistumaan. Kumpa äänestäjät muistaisivat moisessa hankkeessa

  mukana olleet, kun vaalien aika taas tulevaisuudessa on.

 5. 6

  rikollisuus repsahtanut valloilleen sanoo

  Säästöpaineissaan MOL ja CV-Netti näyttävät ajautuvan suorastaan epätoivoisiin ja lainvastaisiin tekoihin.
  Tämä jos mikä on taatusti tehokas keino järjestää työttömille tahallisia kerensseja!

  http://keskustelu.suomi24.fi/node/11752811
  ”CV-netti: Korvaus käytetystä ajastasi”

 6. 7

  Jesse sanoo

  Suonenjoen sosiaalilautakunnan puheenjohtaja myöntää nyt, ettei ymmärtänyt sitä, että kyseinen päätös on laiton. Lainaus uutisesta

  ”Lautakunnan puheenjohtaja Mikko Suihkonen (kesk.) myöntää, että lautakunnan kokouksessa tehtiin virhe.

  – En tajunnut, että kyse oli subjektiivisesta oikeudesta. Vastaesitys tuli ilman selvityksiä kokouksessa ja meni yllättäen läpi.

  – Täytyy sanoa, että lautakunnassa oli sekoilua, mutta sitä sattuu, näköjään.

  Kokouksessa oli läsnä myös kaupungin sosiaalijohtaja Marja Leena Markkanen.

  – Hänkään ei puuttunut asiaan, Suihkonen sanoo sekavasta tilanteesta.

  Toimeentulotuen leikkaamista esitti Sirpa Tuomainen (ps.) Hannu Korhosen (sd.) kannattamana. Esitys voitti sosiaalijohtajan lisämäärärahaesityksen äänin 4–3.”
  http://www.savonsanomat.fi/uutiset/kotimaa/lautakunnan-paatos-vastoin-lakia/1680103