Toimittajaopiskelija hakoteillä

Tänään törmäsin netissä Haaga-Helian toimittajaopiskelijoiden verkkojulkaisuun nimeltään Tuima.fi. Jutussa kerrottiin 26-vuotiaasta Tatusta, joka elelee mukavasti Helsingin keskustan yksiössään sosiaalituilla. Töitä hän ei tee eikä haluakaan tehdä, koska sosiaalitoimi maksaa hänen asuntonsa ja pakollisten kulujen jälkeen hänelle jää vielä 400 euroa käyttörahaa. Ne hän käyttää uusien pelien hankkimiseen ja pelailee yökaudet.

Tietenkin Tatu on jo nuorena käyttänyt huumeita. Niistä irti päästyään hän on ollut Siwassa töissä, mutta hän ei kestänyt työn vastuullisuutta. Kun Tatu pakotettiin kerran ihan omin päin avaamaan kauppa, niin hän sai tarpeekseen ja heittäytyi yhteiskunnan elätiksi.

Tämän jutun täytyy olla vitsi. Jos ei ole, niin sitten se on työttömyysetuuksista mitään tietämättömän toimittajaopiskelijan mielikuvituksen tuotetta. Perustiedot on hankittu sosiaalisessa mediassa kiertävistä jutuista eikä mitään ole tarkistettu.

Erityisesti pisti silmiini mystinen ja mihinkään lakiin perustumaton 1 100 euron toimeentulotuki. Summa on peräisin Osmo Soininvaaran väärästä laintulkinnasta, mutta jostain syystä siitä on tullut epävirallinen totuus.

Toimeentulotuen perusosa on 477,26 euroa kuukaudessa ihan kaikkialla Suomessa. Tuo 1 100 euron summa on täyttä fiktiota, joka pohjautuu löyhästi mahdollisuuteen saada vuokraan asumistuen lisäksi toimeentulotukea. Työmarkkinatuesta ei koko jutussa puhuttu mitään, vaikka Tatun sanottiin ilmoittautuvan TE-toimistossa ”silloin tällöin”.

Toimeentulotuki on tarkoitettu jokapäiväiseen elämiseen ja sillä on hankittava ruoka, vaatteet, pesuaineet, bussikortit – yleensä ihan kaikki. Tuki ei todellakaan ole kaikkien pakollisten menojen päälle annettua huvittelurahaa, jolla voi ostella tietokonepelejä.

Kirjoittajan täydellinen tietämättömyys paljastui erityisen selvästi kursseja koskevasta kappaleesta. Tatu kuulemma selviää tukien alentamisuhasta ilmoittautumalla sosiaalitoimiston järjestämille kursseille mutta jättämällä menemättä niille.

Ei niille kursseille mene kukaan mukaan. Sosiaalitoimistot eivät järjestä työttömille mitään kursseja. TE-toimisto järjestää ja jos joku ei ilmoittautumisen jälkeen kurssille mene, niin ihan varmasti tieto kulkee sosiaalitoimistoon ja tuki alenee 20 %. Toistuvasti saman tempun tekevälle alennus on 40 %.

Toimittajaopiskelija siis luultavasti tekaisi jutun omasta päästään ja epäilen, että Tatua ei ole olemassakaan. Moni muu ei epäile. Esimerkiksi työttömien valtakunnallisen yhdistyksen puheenjohtaja Lea Karjalainen jakoi juttua eteenpäin syvästi paheksuen. Hän ei siis huomannut summissa tai koko jutussa mitään outoa. Niin siinä käy, kun oma asema ja työpaikka ovat varmalla pohjalla.

Linkittäisin mielelläni koko tämän tilaustyön tai vitsin tai huonon journalismin mallityön tai mikä se nyt sitten onkaan, mutta valitettavasti se ei käy. Kun kirjoitin sivun kommenttikenttään pienen osan näistä epäilyistäni, niin viisi minuuttia myöhemmin pääsyni sivulle estettiin.

Kommentit
 1. 5

  sakutimonen sanoo

  Kun toimittajaopiskelija jutussaan niputtaa työmarkkinatuen, asumistuen ja toimeentulotuen ja puhuu ”sossun kustannuksella elämisestä”, niin asenteellisuuden lisäksi se antaa kuvan täydellisestä tietämättömyydestä ja piittaamattomuudesta lainsäädännön sisällöstä. Ehkä tulevaisuuden media tarvitsee tällaisia toimittajia, jotka eivät anna faktojen häiritä hyvää juttua.

 2. 6

  sanoo

  valtaosa on sellaisia jotka eivät anna faktojen häiritä. jo pelkkä tilastoihin vilkaiseminen tekee kenestä vaan tutkivan journalismin tähden.

 3. 7

  Leena sanoo

  Surettaa nää ”toimittajaopiskelijat”. Kaikille yliopistoistakaan valmistuneille ei riitä töitä. Toimittajien työttömyys on kasvanut vuodessa 28 prossaa. Ja sit tällaisia pyrkii alalle, Huh, huh!

 4. 8

  Moro sanoo

  Sivuston väliaikaisessa kaatumisessa ei ole kyse sinun pääsysi tarkoituksellisesta estämisestä, ihan sama millaista kommenttiryöppyä olisit sinnekin ollut pistämässä.

 5. 9

  sanoo

  Itse joudun vielä pienten tulojen vuoks tukeutumaan toimeentulotukeen ja Kelan asumistukeen senkin lisäksi, että olen vakituisessa työsuhteessa. Mutta ei sieltä tule mitään 1100€ kuukaudessa. Päinvastoin ainakin omalla kohdallani se menee niin, että tuon kyseisen summan ALITTAVAT tulot hyväksytään ja siihen asti saa toimeentulotukea. Käytännössä kuitenkin toimeentulotuen määrä tuhannen euron kohdalla alkaa olemaan parin kympin verran.

  Asun itse Helsingissä ja uskon, etten olisi enää noin puoleen vuoteen ollut sosiaalitoimen asiakas, jos asuisin vähänkin kehä III:n ulkopuolella. Asumismenot yksinasuvalla on järjettömän kalliit ja siihen nykään ainoastaan haen tukea. 608€:n vuokraa ei pysty tuosta noin maksamaan tuntityössä.

 6. 10

  Minna sanoo

  Hmm. Miksiköhän joku antaisi haastattelun sossupummailustaan omalla etunimellään ja kuvallaan ja mainitsisi vielä asuinkaupunginosansakin? Hieman epäilyttää, josko ”paatunut sossupummi” olisi noin tyhmä.

 7. 11

  K.K. sanoo

  Hyvä, että joku ruotii toimittajaopiskelijan hölmöä kirjoitusta.

  Haluaisin silti todeta, että toimeentulotuen perusosasta ei tarvitse maksaa ”yleensä ihan kaikkea”, vaan esim. vuokra ja muut asumismenot (kuten sähkö-, vesi- yms. laskut) maksetaan erikseen.
  Jos Tatun vuokra olisi 622,74 e, niin yhdessä perusosan (477,26 e) kanssa toimeentulotuki todellakin olisi mainitut 1100 e.

  Tämä ei kuitenkaan tietenkään tarkoita, että peleihin jäisi määrättömästi rahaa, sillä vuokran jälkeen on vielä ostettava esim. ruokaa, vaatteita ja bussilippuja ja maksettava puhelin- ja nettilaskut yms. Eli kovin leveää ei elo toimeentulotuella ole, missä olitkin asian ytimessä.

  http://www.stm.fi/toimeentulo/tuet_ja_etuudet/toimeentulotuki

 8. 12

  Tekopyhyyttä sanoo

  Muutama faktavirhe jutussa on, ei tosin niin paljoa kuin väität. Huvittavaa kuinka valitat faktojen tarkistamisesta, kun itse väität saaneesi bannit sivulle, joka kaatui kävijämäärän takia. Ei sinne kukaan pääse. Olisit kysynyt toimitukselta/palvelun tarjoajalta. Tarkista faktasi

 9. 13

  sakutimonen sanoo

  Nimimerkille ”Tekopyhyyttä”: Jutussa oli ihan kaikki mainitsemani faktavirheet ja niiden lisäksi vielä monta muutakin.Sivu tosiaan on kaatunut kävijämäärän takia eikä minua henkilökohtaisesti ole estetty. Mutta kun nyt olet noin viisas, niin kerropa vielä tämä: miten esitän kysymyksiä sellaiselle sivulle, jonne kukaan ei pääse?

 10. 14

  Vesa sanoo

  Kyllä se tuohon summaan menee, koska asumiskulut (=vuokra) korvataan. Se, että toimittaja*opiskelija* sotkee muutaman viraston nimet ei vesitä vielä jutun uskottavuutta, koska ammattitoimittajatkin joskus sekoilevat termeissä.

 11. 15

  Miksi vääristelet? sanoo

  Helsingissä toimeentulotuki nousee kyllä n. 1100 euroon jos vaan vuokra on reilut 600 euroa – erittäin vähättelevä ja huono kirjoitus Sakulta. Naurattaa kun ylimielinen muillenauraja onkin itse totaalisen kuutamolla.

 12. 16

  se Tatu sanoo

  voi kuules kyllä mä olen ihan oikeasti olemassa ja tossa haastattelussa jonka mun kaveri teki saattaa olla vähän virheitä lähinnä koska kyseinen henkilö ei itse ole perillä tuistani yms. TE-toimisto säädöistä… niin ja huumeista en ole irti päässyt kyllä sitä vieläkin tulee hyvin pössyteltyä mutta vähemmän kun ennen koska en enää kasvata himassa 🙂 rahaa jää aika paljon mainitsemaasi huvitteluun koska elän niin vaatimattomasti ja käyn useasti porukoilla syömässä jne. rauhottukaas nyt interwebbiläiset

 13. 17

  sakutimonen sanoo

  Miksi vääristelet: Minä en ole kuutamolla, mutta sinä et näköjään tunee ollenkaan toimeentulotukilainsäädäntöä.

  Tatu: Jos olet se oikea Tatu, niin onnea valitsemallesi uralle. Sinulle saattaa kyllä nyt julkisuuden ansiosta tulla vähän ongelmia tuen saamisen suhteen, mutta itsepähän olet tiesi valinnut.

 14. 18

  Tekopyhyyttä sanoo

  Puhelin… sähköposti… faksi…. kirje… jne. Ihmiset ovat kommunikoineet ennen nettisivujakin. Syytät kirjoittajan tekaiseeen jutun ja haastateltavan. Aika kova väite, kun haastateltava esiintyy omalla nimellään ja kuvallaan. Jos sanot, että tuo faktavirhe on olemassa, sanoisin, että todistustaakka on siirtynyt sinulle. Se ei riitä, ettet pidä siitä, mitä henkilö sanoo.

 15. 19

  letu sanoo

  Nää on näitä. Törmäsimme samaan kun eräs yritys alkoi myydä syöpähoitoja Intiaan. Siellä oli hahmo joka oli olevinaan parantunut hoidoista. Yritimme saada haastattelua häneltä. Paljastui että hahmo oli mainostoimiston tekemä buukkaamaan yritystä. Perustana oli syöpäblogit. Niin on tässäkin. J atatuhan esiintyy jo erään dekkarin päähenkilön veljenä.

 16. 20

  Hessu sanoo

  ”Leena Sanoo:
  Tiistaina, Lokakuun 8. 2013 klo 17:16

  Surettaa nää “toimittajaopiskelijat”. Kaikille yliopistoistakaan valmistuneille ei riitä töitä. Toimittajien työttömyys on kasvanut vuodessa 28 prossaa. Ja sit tällaisia pyrkii alalle, Huh, huh!”’

  Voi luoja mitä yleistämistä! Yliopisto ei todellakaan tee tässä, kuten muussakaan, asiassa auvoisaksi. Olen kuullut, kuinka esim. Tampereella järjestelmäkameran käyttöä opetetaan tiedotusopissa LUENNOILLA KALVOILTA. Haaga-Heliassa se isketään käteen ja opetetaan käytännössä. Lisäksi HH:sta on valmistunut erittäin päteviä toimittajia, jotka eivät kalpene yhtään yliopisto-opiskelijoille. Jos joku hipsteri mokaa, niin ei se tarkoita, että kaikki ovat huonoja.

 17. 21

  totta sanoo

  Artikkelissa oli siis Tuiman mukaan virhe. ”Kun sossun tuki riittää -artikkelissa oli siltä osin virhe, että Tatun tulot koostuvat toimeentulotuen lisäksi Kelalta saadusta tuesta. Tatu saa kuussa Kelalta asumistukea 293,5 euroa ja Helsingin kaupungilta eli sossulta 758 euroa toimeentulotukea. Yhteensä tästä tulee 1051,5 euroa, joka on jutussa pyöristetty 1100 euroon. Luvut on tarkistettu haastateltavan tiliotteesta.”

  Korjaus löytyy Tuiman Facebook-sivuilta. Tatulta voi asiaa kysyä jokainen itse, sillä Ossi Mäntylahden sivuilta käy ilmi, että hän on artikkelin kirjoittajan Jenni Aholan kaveri…

 18. 22

  sakutimonen sanoo

  Tekopyhyyttä: Et näköjään ymmärrä todistustaakasta yhtään sen enempää kuin toimeentulotukilaistakaan. Minä jo kerroin, että toimeentulotuen perusosa on 477,26 euroa kuukaudessa. Toimeentulotuen määräytymisperusteita voit opetella tästä lakitekstistä ja kun olet sen omaksunut, niin jatketaan juttua. Siihen asti pysy poissa sivultani. http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1997/19971412?search%5Bnimike%5D=laki%20toimeentulotuesta&search%5Btype%5D=metadata

 19. 23

  työtön sanoo

  Täällä yksi työtön. Työttömän pitää ilmottautua te-toimistoon, vaikkei saisikaan työttömyystukea kelalta. Muuten laskee toimeentulotuki. Ja kyllä 1100e yhteensä tukia on ihan mahdollinen. Mietitään, että mikäli ”Tatulle” maksetaan 477e kuukaudessa perusosaa, ja siihen lisäksi vuokra. Vuokraraja yhdelle ihmiselle Helsingissä, minkä sosiaalitoimisto katsoo kohtuulliseksi asumismenoksi, on 650e/kk. Eli noista kahdesta summasta siis tulee yhteensä 1127e, jos oikein laskin. Mikäli ”Tatun” vuokra on vaikka 700e, jää tatulla vuokrasta itse maksettavaksi 50 euroa tuosta perusosasta. jolloin tatulla on mahdollista jäädä se ”noin 400 euroa” muuhun elämiseen. No, jos makaat himassa kalsareissa etkä liiku mihinkään, niin turhaan sitä dösäkorttiakaan ostamaan. Kaljaakin kittailee niin eihän sitä kummoisempia ruokiakaan tarvitse, vaatteista puhumattakaan. Kyllähän nyt ihminen 400 eurolla kuussa elää vaikkeikaan hyvin. Toki tuollainen asenne työttömänä on naurettava ja pistää vihaksi – ei todellakaan kaikki työttömät nuoret elä huvikseen tuilla ja käytä yhteiskuntaa hyväkseen. Mutta kyllä, tiedän itse aivan samankaltaisia ihmisiä ja kyllä, koko juttu on voinut olla täysin tosi.

 20. 24

  sakutimonen sanoo

  Totta: Niinpä niin, jutussa puhuttiin kuitenkin vain sossun tuista. Mitenkähän sossu mahtaa suhtautua seuraavan hakemuksen yhteydessä siihen, että Tatu ei ilmeisesti ole täyttänyt velvollisuuttaan ilmoittautua työnhakijaksi? Ennustan 20 prosentin alennusta tukeen.

 21. 25

  Balthazar sanoo

  Kylläpä olet SakuTimonen herkkähipiäinen ja herkkä ärsyyntymään ja suvaitsematon. Miksi et muka voisi uskoa, että joku siipeilee sossun tuilla ja vieroksuu töitä? Kyllähän sitä tapahtuu ja mitä se nyt haittaa jos ”muutamat” sitä harrastavat.

 22. 26

  Tatu in SATUA sanoo

  Juttu on höpö höpöä. Ei sossu automaagisesti tukia maksele jos heihin ei ole yhteydessä.

  ”Yhdessä vaiheessa olin ainakin vuoden niin, etten ollut missään yhteydessä sosiaalitoimistoon”

  Tuet saadakseen pitää sossuun toimittaa hakemus/jatkohakemus. Mukaan tarvii kuitit maksetuista vuokrista/sähköistä, pankin tiliotteet, kopion työnhakusuunnitelmasta, kelan jne. päätökset. Päätös voi olla useamman kuukauden mutta seuraavilta kuukausilta pitää joka tapauksessa toimittaa vaikka kirjeitse em. paprut sossuun tai tukia ei tule.

  Älä siis ”tatu” puhu höpöjä kommenteissa.

  Järjestelmää pystyy toki ”pelaamaan” mutta se vaatii erilailla toimimista kuin mitä juttu antaa ymmärtää.

 23. 27

  Moro sanoo

  Ennustan Tatun olevan tuleva sossumassijamin legenda kertoessaan rehellisesti miten asiat ovat! Miksi on niin epäilyttävää, että ihmiset ovat toisilleen avoimia? 😀

 24. 28

  sakutimonen sanoo

  Mietitäänpäs vähän tätä koko juttua laajemmassa mittakaavassa. Ei minua haittaa, jos yksi Tatu onnistuu lusmuilemaan. Tässä haittaa eniten se, että kokoomuksen agendana on ajaa vastikkeellisia sosiaalietuuksia eli siis palkattoman työvoiman hankkimista yrityksille ja yhteisöille. Juuri tätä edistääkseen tämä jutun kirjoittanut Ossi Mäntylahden kaveri on sen kirjoittanut ja Mäntylahti innokkaasti levittänyt. Tatun ansiosta kaikki Suomen yli 300 000 työtöntä on nyt leimattu 1 100 euroa sossusta kuittaaviksi laiskureiksi ja kieroilijoiksi. Hyvin toimii. Suomen työttömät kiittävät varmasti Tatua. Toivottavasti saamasi hetken huomio oli kaiken arvoista.

 25. 29

  hmmmmmmm sanoo

  Mutta jos nyt pohditaan mistä kyseisen henkilön tilanne pohjimmiltaan voi johtua, niin eiköhän se ole seurausta huonoista valinnoista ja osittain luonteenpiirteestäkin, jonka hän näköjään myös myöntää. Ehkä tilanne myös pohjimmiltaan vaivaa häntä. Ikävä kyllä, ei tuollanen uutisointi tee kunniaa kenellekään, että siitä sapiskaa toimittajalle. Toimittajalla on vastuu siitä, että haastateltava myös ymmärtää mitä seurauksia jutulla mahdollisesti on.

  Ehkä hänellä on muitakin syitä tilanteelleen, joita ei mainita. Ehkä olisi kannattanut paneutua syvällisemmin näihin asioihin. Eihän ne koskaan ole mitään 1+1 yksinkertaisia, että ota itseäsi niskasta kiinni ja senku vaan marssit töihin. Kaupan kassankin töitä hakee pahimmassa tapauksessa monta sataa työtöntä. 😉 Koita siinä sitten saada niitä töitä. Artikkeli ei muutenkaan tee kunniaa AMK (lue amis)- tason toimittajakoulutukselle.

  Onko artikkeli sitten tarkoitettu lyömäaseeksi heikompia vastaan. Aivan varmasti. Tuollaista kun uutisoidaan, niin kohta löytyy satoja apinoita, joiden mielestä ongelma on tukien maksaminen ja 1+1, daa ne pitääkin lopettaa.

 26. 30

  Eero Haapalehto sanoo

  Jokainen voi käydä Helsingin kaupungin sivuilla laskemassa toimeentulotuen määrän, eikä sitä ole tässä kirjoituksessa vääristelty. Työmarkkinatuki ja asumistuki tulee kyllä eri luukuilta, mutta jos ne on jostain perusteesta evätty, niin sossu maksaa ne. Lisäksi sossusta saa harkinnanvaraista tukea hankintoihin, kuten kalusteisiin, ruokailuvälineisiin Ym.

  Peruslähtökohta siis on että tuo 477 € on tarkoitettu puhtaasti elämiseen.

  Aika naurettavaa tämän kirjoittajalta dissata kommenteissaan Tatua, mutta pitää edelleen täysin vastuutonta yhteiskunnan hölväystä ja välinpitämättömyyttä asiallisena.

 27. 31

  sakutimonen sanoo

  Veikkaanpa, että ”vastuuttomasta yhteiskunnan hölväyksestä” puhuva Eero Haapalehto on vastikkeellisen toimeentulotuen eli ilmaisen työvoiman eli orjatyön kannattaja.

 28. 32

  Kimmo Huima sanoo

  Mielenkiintoinen tapaus. Minkähän sortin poliittista tms. ajattelua senkin taustalle kätkeytyy.

  Olitko yhteydessä ko. opintolinjan vastuuhenkilöön. Hän voisi vähän valistaa oppilaitaan journalismin perussäännöistä. Tuollainen bannaaminen vetää lokaan samalla koko oppilaitoksen.

 29. 33

  Moro sanoo

  Itse juttuun perehtyneenä on pakko sanoa, ettei tässä ei nyt ole kyse mistään salaliitosta kaikkien juttua eteenpäin jakaneiden kesken. Eikä juttu mielestäni aja Kokoomuksen agendaa. Kyseessä olevassa ammattikorkeakoulun opiskelijoiden tuottamassa julkaisussa varmasti oletetaan, että lukijat eivät tee yhdestä ääritapauksen esittelystä yleistäviä päätelmiä sitä, että työttömänä olo olisi jotenkin helppoa. Jokainen ymmärtää, että esimerkiksi työttömyydelle voi olla lukuisia erilaisia syitä: kyseinen yksittäinen tilanne vain perustuu haastateltavan haluttomuuteen tehdä töitä.

 30. 34

  kummastunut sanoo

  Vaikea uskoa, että kukaan oikea tatu omalla nimellään ja kuvallaan tuollaisia julkisuuteen kertoisi. Toimeentulotuethan karisisivat heti ja kadulla vastaantulijat voisivat ilmaista mielipiteitään rankallakin tavalla. Toimittajaharjoittelijankin sopisi miettiä, mitä tapahtuu, jos joku tunteitaan hallitsematon henkilö kadulla purkaa kirjoituksen herättämät vihaisuudentunteensa vaikka täysin sivulliseen, epäselvä kuvaa muistuttavaan henkilöön.

 31. 35

  oikaisu sanoo

  Tuiman fb-sivuilta:
  ”Oikaisu:
  Kun sossun tuki riittää -artikkelissa oli siltä osin virhe, että Tatun tulot koostuvat toimeentulotuen lisäksi Kelalta saadusta tuesta. Tatu saa kuussa Kelalta asumistukea 293,5 euroa ja Helsingin kaupungilta eli sossulta 758 euroa toimeentulotukea. Yhteensä tästä tulee 1051,5 euroa, joka on jutussa pyöristetty 1100 euroon. Luvut on tarkistettu haastateltavan tiliotteesta.”

 32. 36

  Moro sanoo

  Mutta eihän tässä ole kyse mistään raskaan sarjan rikollisesta vaan työttömästä jannusta joka ottaa mieluummin iisisti kuin rehkii! 😀

 33. 37

  V sanoo

  Tää on just tätä. ”Aikuiset” riehuu, kun asioita vihdoinkin yritetään tuoda esiin ja viedä eteenpäin. Eiköhän jokainen täällä ole samaa mieltä, ettei kenellekään kuulu yli tuhatta euroa kuussa TYHJÄSTÄ. Jos tästä (toivottavasti) ollaan samaa mieltä, miksi kukaan edes haluaa puolustaa Tatua/muita hänen kaltaisiaan työttömiä ja heidän asemaansa? Erittäin hyvä, että tämä asia nostetaan kunnolla esiin, eikä hyssytellä!

  Ja tiedoksenne, Haaga-Helian journalismin koulutusohjelman johtajaa on konsultoitu, ja summan oikeellisuus myönnetty:

  http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288607364568.html

  http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288607346465.html

  Ja niminerkille hmmmmmmm: HH:n toimittajaopiskelijoilla on lähes poikkeuksetta lukion päättötodistuksen keskiarvona vähintään 8,5. Opiskelemaan pääsee noin 3 % kaikista hakijoista. Helsingin Sanomain säätiö myönsi journalsimin koulutusohjelmalle juuri 40 000 euron apurahan. Että ei ehkä ihan amiksiin verrattavissa?

 34. 38

  sakutimonen sanoo

  V: HH:n koulutusohjelmasta ja opiskelijoiden tasosta en mene sanomaan mitään, mutta tämä juttu haisee vahvasti kokoomuksen tilaustyöltä vastikkeellisen sosiaaliturvan edistämiseksi. V:n kommentti sanavalintoineen on taas ihan sitä itseään kokoomusta. Asiasta ”hyssytellään”, kun toiset yrittävät sitä viedä eteenpäin. Minne eteenpäin? Tietenkin palkattoman työvoiman hyväksikäyttöön. Tässä annetaan sellainen kuva, että kaikki Suomen työttömät ovat laiskureita, jotka kuittaavat 1 100 euroa kuukaudessa. Noista iltapäivälehtien linkeistä sen verran, että myöskään apulaiskaupunginjohjtaja Räty ei näytä tuntevan toimeentulotukilakia. Ehkä olisi kannattanut haastatella sellaista virkamiestä, joka siitä jotain tietää.

  Nimimerkille Tekopyhyyttä jo sanoin, että sinä et kommentoi täällä ennen kuin olet opetellut toimeentulotukilain. Sama koskaa kaikkia niitä, jotka katsovat asiakseen hyökätä minun kimppuuni sen sijaan että puhuisivat asiasta. Kommenttejanne ei minun lisäkseni näe koskaan kukaan muu ja minäkin pistän ne heti lukaistuani roskiin. Uskokaa kerralla ettei tarvitse ruveta estoja laittamaan.

 35. 39

  V sanoo

  Eteenpäin tästä pisteestä, jossa oma ikäluokkani jää kotiin makaamaan, kun ”ei vaan kiinnosta”. Olen siitä todella huolissani, sillä en käsitä, miten kukaan voi elää itsensä kanssa, jos nostaa muiden rahoja SENTTIÄKÄÄN tekemättä mitään sen eteen. En todellakaan oleta kaikkien työttömien käyttävän järjestelmää hyväkseen, mutta valitettavasti TIEDÄN, että se on mahdollista. Ja minusta todella väärin.

 36. 40

  Heli sanoo

  ”asuntonsa ja pakollisten kulujen jälkeen hänelle jää vielä 400 euroa käyttörahaa” ei siinä jutussa lue että se käyttäis sen 400euroo kaikki niihin peleihin. kai se nyt on työttömälläki oikeus päättää mihin ne käyttörahansa kuluttaa ja jos tää tyyppi haluaa ne käyttää peleihin niin ei kai se perkele teidän ongelma ole taas? joku juo ne, toiset polttaa röökiä ja osa piikittää. niin tässä tehty melko vammanen juttu taas että yhyy se saa hummailurahaa noin paljon vaikka niin ei ole. se vaan ei näköjään käytä niitä rahoja niinku muut ja sehän näyttää vituttavan ihmisiä. te laitatte ostamanne asiat tärkeysjärjestykseen. kaikilla ei ole samanlainen järjestys kuin teillä. ja turhaan alatte nyt mulle itkeen että ootko lukenu toimeentulolakia jnejne ku olen itse käyttäny toimeentuloa ja nytkin on paperit vetämässä. ja hyvin oon sillä 477eurolla ostellu turhia asioista kuten kenkiä ja vaatteita ja bilettäny opiskelijabileissä ja silti eläny hyvin. eikä se silti tee musta huonoa ihmistä.

 37. 41

  sakutimonen sanoo

  Jotta kenellekään ei jäisi epäselväksi tarinan julkaisseen verkkojulkaisu Tuiman poliittinen kytkös kokoomukseen, niin Tuiman päätoimittaja Hanna Laakso on myös Helsingin Edistyskokoomus (HEK) ry:n tiedotusvastaava. Mitäs minä sanoinkaan siitä kokoomuksen tilaustyöstä? http://www.edistyskokoomus.fi/yhdistys/

 38. 42

  Öö sanoo

  Kirjoitat tossa että sossu ei järjestä kursseja mutta missä edes sanotaan tatun ilmottautuneen sossun kursseille?

 39. 43

  sakutimonen sanoo

  ÖÖ: Etsi nyt jostain se alkuperäinen juttu ja lue. Siinä sanotaan selvästi, että Tatu on ilmoittautunut sossun kursseille saadakseen tukea, mutta ei mene niille. Sellaisia kursseja ei mikään sossu missään järjestä.

 40. 44

  kirsti era sanoo

  Lopputulema joka tapauksessa on Sakun totetama: meitä työttömiä pidetään taas kerran laiskoina lusmuilijoina, jotka vaan nostaa tonnin kuussa ja ostaa neljällä sadalla pelejä.
  Kiitti v***sti Tatu, toimittajat, tuima.fi ja Mäntylahti. Eiköhän ne 30 hopearahaa sieltä tipahda näppiin, että saatte taas tehdä tötsät ja ostaa uusia leluja, sillä välin kuin 99,99% työttömistä ostaa omilla rahoillaan leipänsä-piimänsä ja palauttaa samalla muutaman kadulta löytyneen tyhjän pullon.
  Älkääkä vaan tsekatko, miten Juudaksen lopulta kävi.

 41. 45

  Hanna Laakso sanoo

  Hei Saku!

  Hanna Laakso -nimisiä henkilöitä taitaa olla Suomessa jokunen muukin minun lisäkseni. Tahdon vain kertoa, että en ole Helsingin Edistyskokoomuksen tiedotusvastaava, kuten ylemmässä kommentissasi kerrot. Kyseessä on joku muu, samanniminen henkilö.

  Yst.
  Hanna Laakso
  Tuiman päätoimittaja

 42. 46

  mirri sanoo

  Kyseinen juttu on tuolla: http://www.ossimantylahti.com/2013/10/kun-sossun-tuki-riittaa/ Lainaus jutusta: ” Tatun kokemuksien mukaan tuet pysyvät samana pienellä vaivannäöllä.

  – Riittää, että teet jotain tuen eteen. Ilmoittaudut kurssille, sitten ne katsovat sosiaalitoimistosta, että se on ilmoittautunut, eli tukea ei tarvitse laskea. Sitten et vain ikinä mene sinne kurssille.”.

 43. 47

  Papi sanoo

  Todella tökerösti tehty juttu. Valitettavasti sen perimmäinen tarkoitus on taaskin viedä se viimeinen

  leipäpala köyhän suusta ja lyödä kovia iskuja vatsaa jne.

  Tuoko on se kuva joka halutaan edelleen antaa työttömistä ja sosiaalista tukea tarvitsevista:

  Oma vika, olet laiska, et teet mitään.

  Toimittajat ovatkin eräälaisia valehtelijoita

  totuuden vääristelijöitä. Onko tuo sitten jokin harjoitustyö, joka laitettiin virallisen jutun muotoon.

  Pahinta, että nekin joiden luulisi asioista olevan perillä pitävät sitä täysin totena.

  Ei pidä uskoa kaikkea mitä kirjoitetaan, mutta luulisi, ettei vakavilla asioilla, asioista tehdä 7-päivää ja keltaisen lehdistön tapaisia, lukijoita vetäviä juttuja.

 44. 48

  Pera sanoo

  Veikkaan että en ole kovinkaan väärässä jos laitan arvioni hepun tuloista (asumistuki, toimeentulotuki). Työmarkkinatuki on varmaankin katkaistu ja toimeentulotukea alennettu 20%. Vuokraan saa kaiketi 40-45% asumistukea.

  Asumistuki Kelasta (sossu pakottaa hakemaan asumistuen ja sen saa nollatuloillakin) : 297 e/kk (42,5%)
  Toimeentulotuki elämiseen -20% : 382 e/kk
  Toimentulotuki vuokraan : 700 – 297 = 403 e/kk

  Yhteensä 297 + 382 + 403 = 1082 ~ 1100 e/kk

  Mutta on täysin käsittämätön tuo Soininvaaran väite 1100 euroa kokonaisuudessaan sossusta.

 45. 49

  sakutimonen sanoo

  Hanna Laakso: Kiitos korjauksesta, pyydän anteeksi erehdystäni. Silti en pääse mihinkään epäilystäni, että kyseessä on jonkinlainen tilaustyö. Olen epäluuloinen ihminen.

 46. 50

  piia sanoo

  Nyt ainakin Iltalehti korjailee juttua (http://m.iltalehti.fi/uutiset/2013100817582181_uu.shtml). Eli Tatu saa korjatussa versiossa niin KELAlta kuin sosiaalitoimelta tukea. Iltalehden mukaan tuiman sivuilla olisi myös tämä ”virhe” korjattu, mutta mie en ainakaan pääse lukemaan kyseistä juttua (förbidden tai jotain sellaista tulee…). Ja summakin oli pyöristetty melkein 50 euroa ylöspäin. Asumistuen ja toimeentulotuen on yhteensä noin 1051 euroa. Joten alkuperäinen juttuhan oli aikamoista soopaa, kun KELA ja sosiaalitoimi niputetaan samaksi puljuksim

 47. 51

  sakutimonen sanoo

  Keskustelu tuntuu jatkuvan monella eri taholla, mutta nyt joudun lopettamaan kommenttien seuraamisen tältä illalta. Kirjoittaa voi edelleen, mutta ehdin tarkastamaan kommentit vasta huomenna johonkin aikaan. Kaikki pysyy tallessa, mutta mikään ei valitettavasti tule näkyviin ennen kuin olen kommentit hyväksynyt. Pitkä kokemus bloggaajana on opettanut suodattamaan.

 48. 52

  Papi sanoo

  Toimeentulotuen perusosa on 477,26 euroa kuukaudessa ihan kaikkialla Suomessa.

  Jutussa puhuttiin kokonaisrahamäärästä, joka liikkuu kuukaudessa, täytyy muistaa että jo

  asuminen, eli vuokra syö tuosta 1100 eurosta heti leijonanosan, eli käytännössä se raha menee

  suoraan muualle (Vuokranantaja), ainoastaan tuo perusosa jää. Eli rahaa lompakossa kuukaudeksi

  477,26 euroa, jolla kaikki muut kustannettava, ruoka,pesuaineet, lehdet, jne.

  Onko tavoitteena, että kaikki köyhät Siirrettäisiin pois Helsingistä halvempien vuokrien alueille?

 49. 53

  Equalizer sanoo

  No aika nopeastihan selvisi, että tuima.fi:ssä ollut kirjoitus oli Ossi Mäntylahden tilaustyö. Kokoomuksen sylttytehdas siis jälleen leimaamassa kaikki työttömät kuvatun kaltaisiksi pummeiksi.

 50. 54

  nimimerkille V sanoo

  Nimimerkki V on hyvin tuohtunut siitä, että joku saa 1100e tyhjästä. Hän ei hahmota asiaa, joten kerrotaan pähkinänkuoressa. Perustulaki ei salli jättää ihmisiä heitteille. On tarkoitus, että heillä on katto pään päällä, eikä tule nälkä. Koska suomalainen hintataso on järkyttävän korkea, sosiaaliturvaan kuluu paljon rahaa. Tässä asumiseen 6-700e . Jos suomalaispolitiikot sallisivat edullisen rakentamisen tai jos rakennusyritykset lakkaisivat estämästä sellaista, sosiaaliturvan maksettavaksi jäävät asumiskulut olisivat paljon pienemmät. Sen sijaan nyt rakennetaan huomattavasti tavoitteita vahemmän asuntoja eikä lainkaan edullisia, ja kun yhtä aikaa yleishyödylliset toimijat muuttavat aravalla rakennettuja asuntoja markkinahintaisiksi, ihmiset joutuvat muuttamaan ties minne kimppakämppiin, kun eivät pysty enää maksamaan asumisen hintoja.

  Sama pätee ruokaan, suomalaiskotitaloudet ovat Euroopan viidenneksi köyhimpiä, mutta maksavat Euroopan kalleinta ruokaa, jossa on kuorrutteena Euroopan kalleimmat alvit. Jos ruoka olisi edullista, se vähentäisi sosiaaliturvaan tarvittavaa rahaa. Myös sähkö maksaa Suomessa moninkertaisesti sen mitä pitäisi , ja hintaa aiotaan yhä nostaa.

  JOS tatuille olisi olemassa heidän edellytyksilleen sopivaa työtä tai jos ylipäätään olisi kunnollisesti palkattuja työpaikkoja riittävästi kaikille työnhakijoille, voisi yksi sun toinen tatu työllistyä. Kun kuitenkin kaiken aikaa työpaikkoja lakkautetaan hillitöntä vauhtia -lue uutisia- eikä kaikille niille, jotka kovasti toivovat löytävänsä työpaikan ja tekevät kaikkensa sen saadakseen, löydy töitä, niin voisi olla ihan vain tyytyväinen, että seassa on niitä tatuja, jotka eivät vajoa masennukseen vaikka joutuvat tulemaan vähällä toimeen. On nimittäin niin, että osa niistä, jotka eivät löydä työtä, masentuvat ja menettävät työkykynsä sen seurauksena. Sekin tulee kalliiksi. Toinen osa puolestaan uupuu työssä, koska rinnalta on irtisanottu kaksi työkaveria ja joutuu itse tekemään kolmen työt. Siitäkin seuraa työkyvyttömyys, joka tulee kalliiksi.

  Huomaa, että kukaan ei ole kirjoittanut: ”No voihan, kyllä pojalle pitää työtä löytää, täällä olisi paikka vapaana ja palkkaakin saa.”
  Maailma on monimutkainen paikka, kaikki vaikuttaa kaikkeen. Eikä nykyään kukaan voi olla varma siitä, että on töissä vielä kahden vuoden kuluttuakin,

 51. 55

  sanoo

  Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty vahvistaa tässä Ilta-Sanomien lehtijutussa tukien kokonaismäärän:

  http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288607364568.html

  Lisäksi jutun alun perin julkaisseen Haaga-Helian koulutusohjelman johtaja Anne Leppäjärvi vakuuttaa, ettei kyseessä ole fiktiivinen hahmo.

  – Jutun kirjoittaja tuntee Tatun. Tatu esiintyy lehdessä kuvan kanssa.

  Leppäjärvi sanoo, että jutussa voi mahdollisesti joku termi olla virheellinen.

  – Toimeentulotuen käsite voi olla virheellinen.

  Oleellista tässä jutussa on kuitenkin tukien kokonaismäärä.

  http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288607346465.html

 52. 56

  Pasi sanoo

  Kyseessä on varmasti tilaustyö. Kokoomuslaiset edustajat olivat lähtökuopissaan väsäämässä kommenttia jo ennen sen julkaisua Iltapäivälehdissä. Oli tämä Tatu olemassa tai ei, niin pummit ovat joka tapauksessa marginaaliryhmä 300 000 työttömän joukossa. Silti on jo tänään näkynyt radikaaleja toimia koko joukon laittamisesta kuriin. Aivan kuin rattijuoppojen vuoksi ryhtyisimme vainoamaan kaikkia autoja ajavia suomalaisia. Kokoomus pelaa ilmeisen kovaa peliä suomalaisilla.

 53. 57

  Laila sanoo

  Olipa hyvä että korjasti asian, Saku Timonen. Kiitos.

  Nimittäin Osmo Soininvaara kehitteli saman tarinan ja julkaisi sen blogissaan. Moni epäili siellä jo sitä juttua, mutta Soininvaara vain jankutti että kyllä vain tämä nuori mies saa ihan rauhassa lojua kotonaan. Siellä sitten soininvaaralaiset kauhistelivat asiaa. Jotkut yrittivät korjata sitä, mutta ei siitä tullut mitään. Kuinka todenkieltäjille voi mitään sanoa? Kaikki nuo summat ovat maksimisummia jotka voi poimia netistä. Ne eivät ole niitä summia joita kenellekään maksetaan. Toisekseen: toimeentulotukea saadakseen on käytävä säännöllisesti TE-keskuksessa ja nyt Paula Risikon tahdosta on PAKKO mennä tekemään mitä tahansa ilmaistyötä. Tästä orjatyöstä saamme kiittää myös kansanedustaja Osmo Soininvaaraa. Hgin Vihreät ovat sakkia jota ei kannata äänestää jos haluaa rakentaa mahdollisimman hyvää yhteiskuntaa.

  Meininki on nyt sen verran kovaa ja kohtuutonta kaikkia työttömiksi jääneitä kohtaan, että tästä aikakaudesta puhutaan vielä todella julmana aikakautena.

 54. 58

  Ville Honkala sanoo

  Se taitaa olla niin kuin Pera sanoo että karenssi on päällä 3 tai 5 kuukauden työvelvoitteella. Toimeentulotukea alennettu välillä 2 kk 20%, sitten kuukausi ilman alennusta ja sen jälkeen 2 kk -40%, kuukausi täyttä tukea ja taas 2 kk -40%. Tatu on ehkä tehnyt useita valituksia lainvastaisista yli 2 kk jatkuneista alennuksista kaupungin sosiaalilautakuntaan mutta siellähän istuu ne samat kokoomusriistäjät jotka niin mielellään ottaisivat firmoihinsa ilmaista työvoimaa. Mikään ei tietenkään ole ilmaista, he ovat vain keksineet valtion taikaseinän eli veronmaksajat. Muutama valitus saattaa olla jo kolmatta vuotta hallinto-oikeudessa ja yhdestä on ehtinyt tulla kielteinen päätös; ”koska hakija on laiminlyönnillään aiheuttanut sen että työpaikkaa ei ole voitu tarjota, ei alennus ole toimeentulotukilain vastainen”.

  Nyt saattaa sitten olla niin että Tatua pännii asioiden tila ihan raskaimman mukaan ja hän on päättänyt kostaa. Hän ei ole sitä sorttia joka kaappaa Boeing 747-matkustajakoneen ohjatakseen sen päin seinää, mutta hän tajuaa että sillä tavalla voidaan saada kansa barrikadeille ennen pitkää. Menee 10 vuotta ja ihmiset alkavat saada tarpeekseen oman valtiovaltansa tyranniasta, hän ymmärtää terrorismin tavoitteen. Hän ei halua kuolla, ei tappaa eikä joutua vankilaan joten hän toimii lakien ja asetusten mukaan ja hyödyntää trendiä jossa työttömiltä halutaan viedä tuhkatkin pesästä. Hän kantaa kortensa kekoon, ehkä toivoen että rikollisuus vie maan kaaokseen osallistavan sosiaaliturvan myötä ja lopulta leivän myös riistäjän suusta. Kosto on suloinen, hän ehkä miettii.

 55. 59

  Pera sanoo

  ”Toimeentulotuen perusosa on 477,26 euroa kuukaudessa ihan kaikkialla Suomessa. Tuo 1 100 euron summa on täyttä fiktiota, joka pohjautuu löyhästi mahdollisuuteen saada vuokraan asumistuen lisäksi toimeentulotukea.”

  Ei tuo ole vailla todenpohjaa siinä tapauksessa, että asumistukea ei ole vielä myönnetty ja tässä erikoistapauksessa sossu on maksanut karenssissa olevan vuokran ja perii sitten asumistuen itselleen kun asumistuki on myönnetty.

 56. 60

  hmmmmmmm sanoo

  V täällä puolustelee näitä ”amis” toimittajia. Ei ole oleellista pääseekö sisään 8,5 lukion keskiarvolla. Se ei tee hyvää toimittajaa. Hyvä toimittaja osaa myös kirjoittaa faktat ja termit oikein. Artikkeli voisi olla yhtähyvin jokin kokoomusnuorten pampfletti. Toimittajan pitäisi myös ymmärtää seuraamukset haastateltavalle ja voisi ehdottaa esim. nimen muuttamista ja kuvan ottamista, siten ettei henkilöä tunnista.

  Artikkeli ei tee kunniaa kenellekään työttömälle. Siitä saadaan helposti lyömäase ja oikeutus, kun kokoomus alkaa ajaa sosiaaliturvaa alas.

  On myös kysymysmerkki, onko haastateltavalla jokin sosiaalinen este, kuten sairaus ja siitä myös diagnoosi, jonka perusteella toimeentulotukea maksettaisiin helpommin. Siitä ei mainita mitään.

  Pitää myös muistaa, että pitää olla täysin tyhjät taskut ja tilit, että voi saada sossusta tukea. Ei sellaisessa elämässä ole mitään hohtoa ja totta päälle tonnin tuki kuulostaa kovin suurelta, mutta jos osaa suhteuttaa Helsingin asumiskulut, niin siinä tapauksessa se ei ole niin järisyttävän suuri summa kuin luulisi.

  Pitäisi myös ymmärtää, ettei tuo päälle tonni ole mikään itsestäänselvyys. Te-toimisto asettaa karenssin 3- kk sisällä, jos ei ota vastaan työharjoittelua tai koulutusta tai löydä oikeita töitä. Karenssi tarkoittaa, ettei työttömyystukia makseta lainkaan ja sen lisäksi toimeentulotukea voidaan leikata -20%. Artikkelista saa kyllä kuvan, ettei kyseisiä sudenkuoppia ole olemassa.

  Miksi tuima.fi on edelleen alhaalla? 🙂

 57. 62

  Hessulle sanoo

  Nimimerkki Hessu, kirjoitat: ”Voi luoja mitä yleistämistä! Yliopisto ei todellakaan tee tässä, kuten muussakaan, asiassa auvoisaksi. Olen kuullut, kuinka esim. Tampereella järjestelmäkameran käyttöä opetetaan tiedotusopissa LUENNOILLA KALVOILTA. Haaga-Heliassa se isketään käteen ja opetetaan käytännössä. Lisäksi HH:sta on valmistunut erittäin päteviä toimittajia, jotka eivät kalpene yhtään yliopisto-opiskelijoille. Jos joku hipsteri mokaa, niin ei se tarkoita, että kaikki ovat huonoja.”

  En tiedä, mistä olet ”tietosi” hankkinut, mutta Tampereen yliopiston journalistiikan opinnoissa järjestelmäkameran käyttöä ei todellakaan opeteta vain luentokalvoilla, vaan oppilaat saavat käytännön opetusta ja palautetta pienryhmissä. Kannattaa ehkä ottaa asioista selvää, ennen kuin huutelee huhupuheita totuuksina. #hymiö

 58. 64

  Kysymys sanoo

  Jos vuokran saa esim yhteensä maks 650/kk (näin huhut väittävät asian olevan stadissa) ja siihen lisätään tuo 477 niin summaksi taitaa tosiaan tulla 1100. Mua jäi ihmetyttämään mikä osa tästä on fiktiota? Jollei toimeentulotuki ole radikaalisti muuttunut viime vuosina niin toi kuulstaa sunnilleen oikealta pallopuistolta. Tokihan osa tuosta rahasta tulee muualta kuin sossulta (siis esim asumistuki) ja esim vuokra saattaa mennä suoraan vuokranantajalle, mutta kuitenkin.

  Ei sinänsä että sillä 400 kauheasti ruuan ja vaatteiden jälkeen pelejä ostellaan (ei ainakana jos ”tatu” röökaa)

 59. 65

  asdder sanoo

  Vaikkakin artikkelissa oli paljon asiavirheitä niin en yhtään epäile, että onko Tatua olemassa, koska itsekkin saan ”1100e puhtaana käteen tekemättä mitään”

  Eli siis asumistukea 300e kelalta ja toimeentulotukena sen about 700e. Tästä maksetaan vajaa 600e vuokra + vesi + sähkö. Joten perusosana ”puhtaana käteen” tulee se n. 400e. Ja toimeentulotukihan ei ole vastikkeetonta, sitä vartenhan me maksetaan veroja ja näin olen itsekkin tehnyt työelämässä olleena. Nyt tietysti kaikki työttömät leimataan laiskoiksi lurjuksiksi ja taas on soppa valmis.

  Huolestuttavaa tässä kuten Saku aikaisemmin totesikin on kokoomuksen agenda saada lisää halpaa työvoimaa. Katsokaa vaan mediasta niin asiasta kommenttia antavat tahot ovat kokoomuksen riveissä. Jos työstä ei haluta maksaa asiaan kuuluvaa palkkaa, joka riittää elämiseen niin hei, käytetään työtöntä reserviä! Tämä taas ei todellakaan lisää Tatun kaltaisten nuorten työhalukkuutta vaan saattaa jopa saada kunnon ahkeran työntekijän lopettamaan työnhaun, jos hän kokee olevansa väärin kohdeltu mielikuvien perusteella ja ei kiinnosta enään tehdä töitä tämän yhteiskunnan eteen. Itse olen aika lähellä jo tätä pistettä ja tekisi mieli luovuttaa.

  En tajua, miten se on joidenkin niin vaikea ymmärtää, ettei sitä työtä vaan ole ja suurin osa työttömistä ei vaan makoile kotona nostamassa tukia vaan oikeasti haluavat sitä työtä. Ja työstä pitää myös maksaa asianmukaista palkkaa.

 60. 66

  simo sanoo

  Koko juttu haiskahtaa oikeiston tilaustyöltä. Jatketaan samaa linjaa, jolla työtä tekevää keskiluokkaa usutetaan heikoimman ”aineksen” kimppuun, myyden mielikuvia, että nää on just niitä, jotka vie sun vaivalla hankkimat pennoset. Koska oishan se nyt kauheeta, jos duunari tajuais, että se pomo, jollä ei ois mitään ilman sitä duunarin työtä, repii 20k /kk. Mut ei, eihän siinä ole mitään pahaa, jokaisella on siihen amerikkalaisen unelman kaltainen ”mahdollisuus” 🙂 Eihän nyt kukaan esikuvaansa vastaan käänny, eihän? Torilla tavataan.

 61. 67

  Shaq sanoo

  Sellainen juttu tuli mieleen, että sosiaalitoimihan voi myöntää harkinnavaraistakin. Sitä Tatukin ilmeisesti saa. Eli 20e kuukaudessa puhelimenkäyttöä varten, sekä sama summa nettiä varten(että voi hakea töitä, koulutusta jne…). Myös jos on kursseilla niin bussikorttiinkin voi irrota fyrkat. Sähkölaskut ja muut kun toimittaa, niin nehän kelpaa fattalle oikein hyvin.

  Ai miksi näin? Noin minun eksäkin teki, ja hyvin fatta nuo ”välttämättömät” laskut aina maksoi pois. Piti vaan olla kaikki lipareet ja paperit valmiina, niin käteen tuli sellainen 470e kuukaudessa.

  Jostain syystä tämä harkinnavaraisuus jätetään huomioimatta tässäkin blogauksessa.

 62. 68

  Papi sanoo

  Mitään uutta tuossa jutussa ei ollut, noin ne asiat on menneet aina. Esitystapa vain huono.

  Lisäksi juttuun laitettiin mukaan yksittäisen henkilön asenne ja suhtautuminen asioihin.

  Annettiin sellainen kuva, että yksi ihminen kertoo totuuden minkälaisia ovat kaikki sosiaalitoimiston

  asiakkaat. Selvästi jutun tavoitteena on saada aikaan keskustelua, paheksuntaa ja muokata

  mielipidettä sellaiseksi, että tuen ehtoja tiukennettava mm lisäämällä siihen vastikkeellisuus, tai

  leikkaaminen, tai ihan indeksi yms korotuksen estäminen ensi vuodelle.

 63. 69

  sanoo

  Jahas. Uuninpankkopojan elämä näkyy olevan mukavampaa kun suodattaa omaa toimintaa arvostelevat kommentit pois. Näin tapahtui aiemmalle kommentilleni, sen jälkeen näkyy tulleen muilta kylläkin julkaisuun. Käyhän ostamassa glitteriä ja uusi minihame neiti Timonen ja jatka urhoollisesti blogisi pitämistä.

 64. 70

  sakutimonen sanoo

  Tämä olikin Ilkka Partasen viimeinen kommentti täällä ja syy näkyy tämänkin kommentin laadussa.

 65. 71

  Moro sanoo

  Tämä olkoon minunkin viimeinen kommenttini täällä: MITEN TE IHMISET OLETTE NOIN VIHAISIA JA VAINOHARHAISIA? Kärpäsestä on jälleen tehty virallisesti härkänen. Peace.

 66. 72

  Viljo sanoo

  Saan 40€/kk yli toimeetulo tuen. Minua ei erinäisistä syistä oteta töihin haluaisin kyllä, olen halunnut töitä nyt 15vuotta. Ensinnäkin mitä ne tuet on joiden jälkeen jää toi nk. 400€ vuokra, sähkö ja vesi maksu. Jos oot nuori et osaa ajatella mitä kaikkea muuta tarvitaan ja toi voi tuntua isolle rahalle, sä voit päästä syömään vanhemmillesi tai sul voi olla äitini kaltainen hössö äiti joka raahaa ruoat ainoalle pojalleen ettei näe nälkää.. toisaalta kun ei ole lapsia voi elää vaikka nuudeleilla. ei se työttömyyspäivä raha riitä terveelliseen ruokaan, kuukausin jolloin ostettava vaatetta olet viikon-pari syömättä. Ainakin minä olen. Ja mä en syö kallista ruokaa enkä harrasta kallliita harrastuksia. Ainoa raha reikäni on vierailu puolisoni luona vankilassa 2krt kuukaudessa matkat meno-paluu 30e/kerta. Minulle sosiaalitoii ei maksa matkaa, en ole tarpeeksi säälittävä. Entä kun huonekalut tai kodinkoneet rikkoutuvat -pidempään syömättä.. Entä jos lapsi haluaa harrastaa, se on pois ruoastani, mulle on tärkein et lapsi syö. Jos joku väittää että joku repii tuollaiset summat sosiaalitoimesta se valehtelee tai vääristelee tuloja.

  Mä olen näin pitkällä kokemuksella työttömyydestä kerennyt nähdä ja kuulla kaiken.. noita hyvin pärjääviä Suomalaisia ei löydy..

 67. 73

  sanoo

  Voi äiti tää sakutimonen on kyllä paisti ihan omassa paistikategoriassaan. Ei näin tyhmiä ihmisiä taida olla edes olemassa, jonkun poliittisien puolueen ja mainistoimiston salainen kampanja… Salaliittoteoriat yhdistettynä siihen että kertoo muiden olevan väärässä ollessaan itse oman todistusaineiston pohjalta väärässä, priceless 😀 Eipä ihme että sosiaalisessa mediassa mainostetaan tätä isoaivoista blogaajaa päivän huumoriannoksena.

 68. 74

  sakutimonen sanoo

  Jussi Jokamies: Olet siis tyypillinen paskahousu, joka uskaltaa kirjoitella reippaasti nimimerkillä. Upean rohkeaa toimintaa.Tulepa esille omalla nimelläsi, niin keskustellaan sitten. Jos ei kantti kestä, niin pysyttele poissa blogistani.

 69. 75

  Balthazar sanoo

  Viljo kirjoitti tänne torstaina 10.lokakuuta ja sanoi, että ei ehkä ole ollut tarpeeksi säälittävä sossun luukulla että olisi saanut rahnaa. Olet aivan oikeassa! Sossussa täytyy istua säälittävän näköisenä ja nuhjuisena ja jos vielä vähän itkeä tirauttaa niin paremmin saa rahaa. Jotkut osaavat tämän näyttelemisen taidon ja saavat sieltä aina jotain. Toivottavasti elämäsi alkaa jonain päivänä sujumaan paremmin. Tsemppiä Viljo.