Kohti pakkotyöyhteiskuntaa

Eduskuntaa myöten on pöyristytty työnvieroksuja Tatun tapauksesta ja suurin pöyristyjä on ollut kokoomuksen Ben Zyskowicz. Moni muukin kansanedustaja pitää sietämättömänä työttömien loisimista laiskoina sosiaalietuuksien varassa ja osa kansasta ulvoo samaa raivoa. Työttömät on pantava kuriin ja töihin, koska tekemätöntä työtä tässä maassa riittää. Riittääkö sitä?

Työ- ja elinkeinoministeriön työllisyyskatsauksen mukaan elokuun lopussa TE-toimistoissa oli kaikkiaan 499 800 työnhakijaa. Määrä on 45 100 suurempi kuin vuotta aikaisemmin. Kun työnhakijoiden määrästä vähennetään palkkatyössä olevat, saadaan työttömien määräksi 421 100 henkilöä. Heistä palkkatuella on 27 200, palkattomassa työkokeilussa 18 100 ja koulutuksessa 29 300. Uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin TE-toimistoihin elokuun aikana 35 900 eli 5 800 vähemmän kuin edellisen vuoden elokuussa.

Palkkatyötä siis ei ainakaan riitä, mutta ei sitä ole tarkoitus tarjotakaan. Työttömät on saatava töihin palkatta.

Sanokaa vaikka salaliittoteoreetikoksi, mutta siinä tapauksessa saatte sanoa sellaiseksi kaikkia omalla päällään ajattelevia. Koko Tatun aiheuttaman mediamylläkän kaikki palaset loksahtivat liian nätisti kohdalleen.

Ensin peruspalveluministeri Paula Risikko nosti esiin vastikkeellisen sosiaaliturvan. Asian annettin muhia pari kuukautta ja sitten rysäytettiin täysilaidallinen. Kansanedustaja Jaana Pelkonen keräsi nopeasti 110 nimeä lakialoitteeseensa, jonka mukaan toimeentulotuen hakijan on tavattava säännöllisin väliajoin sosiaalityöntekijä. Näin positiivisen kuuloista aloitetta on vaikea vastustaa, mutta Pelkonen ei millään tavalla ilmaise haluaan lisätä sosiaalitoimeen aloitteensa vaatimia resursseja.

Tähän asti tuntemattoman Haaga Helian toimittajaopiskelijoiden verkkojulkaisu Tuima fi:n juttu Tatusta levisi sosiaalisessa mediassa kuin tauti. Jakamisen aloittivat yli-innokkaat kokoomuspoliitikot ja jako onnistui yli odotusten. Verkkosivu kaatui parissa tunnissa jutun ilmestyttyä, mutta se ei hidastanut vauhtia. Esimerkiksi Ossi Mäntylahti kopioi jutun kokonaan omaan blogiinsa. Sanaa piti levittää ja levittäjillä oli missio. Tilaustyö piti jakaa mahdollisimman laajalle.

Täkyyn tarttuivat ensin iltapäivälehdet ja muu media seurasi perässä. Siitä seurasi tietenkin riivattu keskustelu sosiaalisessa mediassa ja ilmiö nimeltä Tatu oli syntynyt. Laiska, työtä vieroksuva työtön sosiaalipummi oli saanut kasvot ja kaikilla on nyt selvä paheksunnan kohde. Tatua emme enää koskaan näe, mutta Tatun kasvot ovat nyt jokaisen työttömän kasvot.

Näin edistetään tehokkaasti vastikkeellisen sosiaalituen eli palkattoman työn asiaa. Tässä piilee kuitenkin sellainen vaara, jota ryöpytyksen alullepanijat eivät ehkä huomanneet. Jos huomasivat, niin sen pahempi heille itselleen. Pandoran lipas taisi vahingossa aueta.

Iltapäivälehdet nimittäin haluavat jatkaa hyvää juttua ja nyt on löytynyt toinen huijari. Hän on 29-vuotias Mikko, joka on huijannut itselleen työkyvyttömyyseläkkeen omien sanojensa mukaan masennusta teeskennellen. Ketään ei kiinnosta tietää miten masennusta pystyy niin hyvin teeskentelemään, mutta se on sivuseikka. Taas on löytynyt uusi huijari, jonka tarina antaa oikeutuksen epäillä jokaista työkyvyttömyyseläkeläistä.

Mikä yhteiskunnan kannalta hyödyttömäksi katsottava ryhmä otetaan seuraavaksi tähtäimeen? Kenties vanhusväestö, joka nauttii eläkettä eikä osallistu riittävästi yhteiskunnan toimintaan? Vaiko kehitysvammaiset, joiden on myös osallistuttava omalla panoksellaan työelämään? Mitä tehdään sellaisille, joista ei ole mitään hyötyä yhteiskunnalle?

Kyllä te tiedätte mitä lukee sen portin päällä, jonka luo tämä tie johtaa.

(FB-kavereilleni Juha Keltille ja Seija Huuhtaselle kiitos omista päivityksistänne ja kommenteistanne, joista sain idean lisäksi myös numerotiedot.)

Kommentit
 1. 1

  Marko sanoo

  Hollannissa on väläytetty ideaa, että vanhukset täytyy laittaa tuottavaan työhön.

 2. 2

  Equalizer sanoo

  Itseäni kiinnostaisi, miten paljon huijataan TE-keskuksilta ja muita reittejä pitkin kanavoitua rahaa sellaisiin yritysideoihin ja erilaiseen kehitystyöhön, joista ei ole tarkoituksenakaan syntyä mitään tuottavaa tai muuten yhteiskuntaa hyödyttävää. Malliesimerkkinä erilaisten konsulttifirmojen järjestämät, julkisen sektorin tilaamat ja maksamat työllistämis- yms. askartelukurssit

 3. 4

  Karri Espoosta sanoo

  Ehkäpä seuraava hyökkäys kohdistuu niihin opiskelupaikattomiin nuoriin, jotka eivät ole saaneet opiskelupaikkaa. Analogia työttömiin, jotka eivät ole saaneet työpaikkaa on kai aika selkeä. Työttömyys on työttömän oma vika (sitä ei lasketa että Suomesta puuttuu yli 500 000 työpaikkaa), ja opiskelupaikan puute on opiskelupaikanhakijan oma vika. Opiskelupaikaton henkilöhän ei osallistu yhteiskunnan toimintaan millään lailla, vaan makoilee toimettomana ja vetää bisseä. Opiskelu pitäisi siis määrätä pakolliseksi, jos ei muuta, niin voisi opiskella vaikka risusavottaa ja orjatöitä 9 euron päiväpalkalla. Siitähän sitten voisi parin vuoden jälkeen valmistua risusavottanomiksi tai orjanomiksi ja alkaa tehdä työttömänä näitä hyödyllisiä puuhia koko loppuelämän ajan, aina eläkeikään asti (tietysti ilman palkkaa).

 4. 5

  Osku sanoo

  Tuntuu että tämä on ajoitettu samaan aikaan, kun kunnissa puuhataan palvelujen leikkauksia. Vanhemmille, jotka ovat huolestuneit mm. koulujen rahojen vähentämisestä ja päivähoidon leikkaamisesta, annetaan syyllinen kaikkeen tähän. Se on Tatu ja muut työttömät, jotka eivät halua tehdä työtä, vaan lekottelevat kotona yhteisillä varoilla. Hyvin se tuntuu purreen, kun katsoo kommentointia netissä. Monet luulevat kaikkien ongelmien poistuvan, kunhan Tatu ja muut työttömät saadaan johonkin työhön.

 5. 6

  Jokunen sanoo

  Todella vastenmielistä uutisointia. Surrealistinen olo kun iltapulut tekevät tiliä kiihottamalla kansaa minua vastaan. Että ihan v u o s i a on nostettu tukia. Moni 90-luvun laman sankari on nostanut vuosikymmeniä, kun meni konkurssiin lamassa, päätyi sitten pöpilään, linnaan, jne. Todella raskasta elää tällaisen mediasyyllistämisen alla, vaikka en enää työtön olekkaan vaan todettu sairaaksi, mutta suurin osa luulee työttömäksi kun päivisin tuolla käppäilee. Huvittaa kun ihmiset ottavat sellaisen anteeksipyytävän ilmeen kun sanoo, että en ole työtön. Keskiluokkahan tässä etsii syntipukkia, kuten natsi-Saksassa aikoinaan, ja media kiihottaa kuin Hitler aikanaan. Onko media uusi Hitler? Ei tulekkaan enää ketään yksittäistä vouhottajaa, vaan kasvoton media hoitaa saman homman?

 6. 7

  tauno lehtonen sanoo

  JÅÅ, katselin jostain lööpistä tuota blogissa mainittua tapausta jossa joku (Mikko?) oli huijannut KELAa esiintymällä masentuneena. Outoa toimintaa jos KELA on ryhtynyt diagnosoimaan jotain sairautta jopa niin pitkälle, että omalla arviollaan tekee eläkepäätöksiä.

  Jutun keksinyt ”toimittaja” ei ilmeisestikään ole viitsinyt ottaa selville sitä, että potilaam tutkii lääkäri ja sen jälkeen vielä KELAn lääkärit vahvistavat diagnoosin. Pienellä vaivalla toimittaja olisi päässyt selville, että joko Mikko oli huijannut lääkäriä (ei KELAa) tai sitten lääkäri oli huijannut KELAa. ja sen lääkäreitä. Vai onko joku saanut työkyvyttömyyseläkettä vain KELAn toimistossa ”esiintymällä”?

  Mutta juttu on nyt julkaistu ja elää tarkoituksenmukaista elämäänsä.

 7. 9

  hupeli sanoo

  Päivittäin uutisista saa lukea sadoista tai jopa tuhansista irtisanomisista. Talouspolitiikka on epäonnistunut ja ja koko talousjärjestelmä korisee henkitoreissaan. Vaan mistäpä asiantilaan löydetään syylliset? No tietenkin ”tatuista”, ”mikoista” ja muista vähäosaisista.

  Kiitos Sakulle mainioista blogeista! Onneksi joillakin on vielä ”sosiaalinen omatunto” tallella. Se alkaa olla harvinaista herkkua nyky-Suomessa.

 8. 10

  hmmmmmmm sanoo

  Päättäjämme ovat eläneet niin etuoikeutettua elämää, ettei heillä ole mitään käsitystä kansan arjesta. Sitten kun luodaan mielikuva elämäntapatyöttömästä, saadaan tehtyä tietä sosiaaliturvan alasajolle. Kaikki vaikuttaa ennaltasuunnitellulta ja toivottavasti maamme mainion koululaitoksen käyneet ihmiset ovat ymmärtäneet säilyttää medialukutaidon. Sitä todella sopii toivoa. Ihan tavan rahvas alkaa tukkanuottasille keskenään pennosista ja eliitti on jo kauan aikaa sitten irtautunut pelistä, kunhan vain välillä hämmentää soppaa kauhalla.

  Nuorena työkyvyttömyyseläkettä saava saa niin säälittävän summan rahaa kuussa, ettei se ole tosikaan. Sitäpaitsi masennuksen vuoksi eläke on yleensä vain määräaikainen.

  Tässä toivoisi vasemmiston tekevän vastahyökkäyksen. Missä on vasemmistopuolueiden ulostulot? Haloo?

 9. 11

  kiihottajan kaveri sanoo

  Jep! Kyseessä tuntuisi hyvinkin oleva joku häikälemätön kiihotus kansanryhmää vastaan kampanja.

  Nämä kansankiihottajat tuntuvat röllöttelevän itse mukavissa viroissaan, ilman huolen häivää, ja kuin yhdestä suusta parahtelevan että ”teidän kuuluu mennä töihin ja elättää meitä”!

  Samat hyväkkäät kehtaavat vielä ihmetellä miksi ne eivät perusta yrityksiä. Yrittäjiä kun olisi niin helppoa hyppyyttää ja kiusata.

  Suomessa ollaan pikku hiljaa ajauduttu tilanteeseen jossa yrittäjän ja nettoveronmaksajan roolia ylipäätään kartetaan kuin ruttoa! Monet ovat päättäneet että mieluummin saavat viedä työttömän teloituskomppanian eteen kuin ryhtyä vapaaehtoisesti mihinkään niin epätoivoiseen ja järjettömään työsuhteeseen.

  Tiedän työttömiä joita ei näissä oloissa voisi aseellakaan uhaten pakottaa nettoveronmaksajille varattuun työsuhteeseen! Mieluummin menevät vankilaan! Eräät työttömät ovat päättäneet uhrata elämänsä, taloutensa ja koko roskan! Helppoa passiivista vastarintaa!

  Koska suomalainen käsitys markkinataloudesta on mikä on niin miksi ihmeessä emme perustaisi lisää virkoja joihin työttömiä voisi istuttaa.

 10. 12

  sivusta seuraaja sanoo

  Meillä on tällä hetkellä riittävästi työttömiä. Eiköhän olisi aika rajoittaa Suomeen muuttavien pakolaisten määrää, jotka vievät meidän työttömien työt?

 11. 13

  teme sanoo

  Eipä ole kukaan näistäkään ”kansan edustajista” tainnut julkisesti esittää eriävää mielipidettä näistä ryöpytyksistä saatikka osallistavasta sosiaaliturvasta (vai mikä se hieno nimi oli).

  Toinen juttu mikä ihmetyttää on näiden viisaiden päättäjien täydellinen tietämättömyys toimeentulotuesta/työttömyysturvasta. Toki eipähän se varmaan paljoo kiinnosta kun on niin vieras asia.

 12. 14

  Leila sanoo

  Tilastokeskuksen mukaan (2011) alle 30.000 euroa vuodessa tienaavia on 67% suomalaisista. Käytännössä se tarkoittaa enimmillään 2500 kuukausituloja. Kun tuosta tulosta maksaa verot, niin nettotulo ei ole suuren suuri. Köyhiä, toimeentulotukea tarvitsevia on yhä kasvavampi joukko. Täysin tulottomien määrä on kasvanut nopeasti.

  Jokunen kirjoitti: ”Keskiluokkahan tässä etsii syntipukkia, kuten natsi-Saksassa aikoinaan, ja media kiihottaa kuin Hitler aikanaan.”
  Kyllä. Työttömiä kohtaan suunnattu vihakirjoittelu on sadistista roskapuhetta. Se kertoo keskiluokkalaisen peloista, vaikka eivät kaikki onneksi potki somessa tai tosielämässä toisia ihmisiä.

  Pahin lopputulema tässä kuitenkin on, että median luoma ja somessa dipattu ja vahvistettu ihmiskuva muuttuu ajattelu- ja toimintatavaksi työttömiä/työllisiä kohtaan.

  On omaa kokemusta työttömyydestä ja sen lisäksi olen ollut jo edellisen laman aikana mukana auttamassa ja tukemassa konkreettisesti ihmisiä jotka jätettiin oman onnensa nojaan. Erona 1990-lukuun on, että nyt vuokratyöfirmat ja rekrytointiyritykset, nämä ”hyväntahdon lähettiläät”, hoitavat orjien – ilmaistyövoiman – myynnin työnantajille yhteistyössä TE-keskusten kanssa.
  Siteeraan tähän Kansan Uutisten (41/2013) yhtä mielipidekirjoitusta, jossa kirjoittaja (Ville Saarela) pohtii hyvin työttömien ja työllisten suhdetta ja myös työväenliikkeen asenteita työttömiä kohtaan:

  ”Työttömien toimeentulonvaatimus on vaikeata esittää myös työväenliikkeessä, koska työn tekeminen on suuressa arvossa, kirjoittaa Saarela ja jatkaa: ”On selvää, että työllisiä syllistetään ja painostetaan työttömillä: pitää olla tyytyväinen, että töitä ylipäätään saa tehdä. Tulijoita kyllä on. On yhtä selvää, että työttömiä syyllistetään ja painostetaan työllisillä: he kustantavat vastuullisesti hyvinvointiyhteiskunnan, jonka elättejä te olette. Lisäksi työttömiä käytetään rikkureina, harjoittelijoina ja valmennettavina, mikä korostaa työllisien ja työttömien etujen vastakkaisuutta.”

  Kirjoittaja kannustaa katsomaan kuvioita kokonaisuutena, siten että näemme niin työlliset kuin työttömät yhdessä eikä vastakkaisina voimina.

 13. 15

  Jouni M sanoo

  Ne, joiden mielestä työ kuin työ on parempi kuin olla työttömänä, tarkoittanee useasti sitä, että leipä tulee tavalla tai toisella tarjottimella näille toteajille. Yllättävän harvat näistä ”työ kuin työ on aina parempi…”-sanojista ovat yrittäjiä.

  Vastikkeellinen työttömyysturva on ok.

  Älkää järkkyttykö: Sitä vastikkeellista turvaa tulee silloin kutsua salamyhkäisesti käsitteellä työn tekeminen ja mielestäni silloin pitää työstä saada myös sellaista palkkaa, että tulee kunnolla toimeen ilman lisätöitä tai sosiaaliluukkuja. Valtio voisi nyt pitkästä aikaa huolehtia omistaan ja järjestää sen palkan maksun oikealle tasolle. Sitä oikeaa ja tarpeellista työtä on Suomi pullollaan, eikä tarvitse käyttää mielikuvitusta. Palkan maksajista on vaan jatkuvasti suurempi ja suurempi kapelo.

  Olen samaa mieltä, että tässä on käynnissä laajamittainen ilmaisen työn kampanja, jota tunnutaan valitettavasti kannatettavan pikku hiljaa enemmän ja enemmän puoluekannasta riippumatta. Opiskelija/harjoittelijoiden ketjuttaminen vuosikausia samassa työpaikassa jonkun kokonaisvaltaisen työvaiheen tekemiseen alkaa olla pikkusynti.