Tietävätkö ne itsekään?

Osallistavan sosiaaliturvan puolestapuhujia kuunnellessa tulee väkisin sellainen olo, että he eivät itsekään ole selvillä mitä ovat tekemässä. He sekoittavat käsitteitä ja puhuvat työllistämisestä silloin, kun tarkoittavat palkatta ja pelkkää sosiaalietuutta vastaan tehtävää työtä. Otan esimerkin päivän sanomalehti Karjalaisesta ja kommentoin väliin asiaa selkokielellä:

Sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamon mukaan kuntien pitäisi ottaa enemmän vastuuta pitkäaikaistyöttömien työllistämisestä.

– Kun kunnat kilpailuttavat julkisia hankintoja, niiden pitäisi valita palveluntuottaja, joka sitoutuu työllistämään vaikeasti työllistyviä.

Tämä tarkoittaisi käytännössä sitä, että pitkäaikaistyöttömiä annettaisiin yrityksiin tekemään palkatonta työtä työkokeilun tai kuntouttavan työtoiminnan nimellä. Parhaiten kilpailutuksessa menestyisi se yritys, joka suostuu ottamaan eniten ilmaista työvoimaa. Hyöty koituisi yritykselle ja kunnalle, mutta mitättömän palkan maksaisi yhteiskunta sellaisena sosiaalietuutena, jolla ihminen juuri ja juuri pysyy hengissä.

Hiilamo puhuu työllistämisestä kuntien mahdollisuutena, ei velvollisuutena.

– Tämä toisi kunnille säästöä, koska ne välttyisivät maksamasta osaansa työmarkkinatuesta ja toimeentulotuesta. Samalla toteutuisi sosiaalinen oikeudenmukaisuus: Ihmiset, jotka eivät pääsisi muuten mihinkään töihin, työllistyisivät kunnassa, Hiilamo selventää.

Kunnat todellakin säästäisivät Kelan ns. sakkomaksuissa. Nykyisinhän kunta joutuu maksamaan Kelalle puolet yli 500 päivää työttömänä olleen työmarkkinatuesta ellei se ole järjestänyt kuntouttavaa työtoimintaa. Hallitus kaavailee sakkomaksun muuttamista siten, että kunta maksaisi koko työmarkkinatuen jo 300 päivän työttömyyden jälkeen.

Palkattoman työn järjestäminen vähentäisi kuntien kustannuksia tältä osin. Sen sijaan on täyttä hölynpölyä väittää, että myös toimeentulotukimenot pienenisivät. Jos työmarkkinatuella oleva jo tällä hetkellä saa toimeentulotukea, niin ei tuen tarve mihinkään katoa hänen siirtyessään tekemään työtä pelkkää työmarkkinatukea vastaan. Toimeentulotuen tarve vain kasvaa, koska sinne työpaikalle on jotenkin myös päästävä.

En ymmärrä mitä sosiaalisesti oikeudenmukaista on siinä, että minnekään muuanne työllistymätön pääsee tekemään palkatonta työtä kunnalle tai kunnan välittämänä jollekin yritykselle.

Näillä puhujilla tuntuu myös olevan sellainen käsitys, että kaikki loksahtaa jotenkin itsestään paikoilleen, kunhan vain työttömiä alkaa ilmestyä tekemään niitä töitä. Työpajat käynnistyvät jotenkin automaattisesti ja palkattomilla työntekijöillä on työkyky ja motivaatio kohdallaan tarttua välittömästi työhön kuin työhön. Työnjohtoa, opastusta, työsuojelua ja muita sellaisia pikkuseikkoja ei tarvitse ajatella ollenkaan.

Ei niitä ajatellakaan. Tärkeintä tuntuu olevan, että laiskat lurjukset saadaan pakotettua tekemään jotain vartioinnin alaisena. Siinä käy niin, että kohta metsissämme istuu työvelvollisia nuotiotulilla. Heidän pitäisi olla risusavotassa, mutta kukaan ei ennätä neuvoa heille työtehtäviä. Tai ei uskalla mennä sitä tekemään. Tarpeekseen saanut orjaporukka saataa uittaa piiskurinsa suolammessa.

 

 

Kommentit
 1. 1

  Markku Siuvatti sanoo

  Kyllä se on juuri noin,kyllä ihmetellä täytyy niitä jotka pitävät hienona asiana että oman arvon tunto poljetaan panemalla töihin pikku palkalla ja sitten vielä joutuu kerjäämään sossun luukulta toimeentuloa.Ei tosiaan mene järkeen.

 2. 2

  Joni Pelkonen sanoo

  Turvallinen on olo suomalaisilla köyhänpolkijoilla. Ilmeisesti kansa on saatu uskomaan että kurjia on vain pieni joukko ja minä itse en varmasti siihen joukkoon koskaan joudu kuulumaan. Siispä oikeiston on heitä on turvallista kolhia, uskovat että kansa ei vastusta. Ja miksi vastustaisikaan, kun jokainen kunnan konttoristi on totutettu jo 90-luvun alusta saakka siihen että aina on toimistossa työlllistetty joka tekee kurjimmat ja tylsimmät hommat. Kunnon palkkaa saava väki on vähän parempaa väkeä kuin nämä kurjat työllistetyt.

  Kokoomuspropaganda, jonka ansiosta nipin napin velkarahalla asuntonsa ostamaan kykenevät ihmiset kuvittelevat pian rikastuvansa, on näköjään mennyt perille. Prosentin tuloveronalennuksen vaalilupauksen vuoksi on jo monissa vaaleissa äänestetty oikeistoa, johon on jo pitkään kuulunut myös sosiaalidemokraatit. On virhekuvitelma että oikeasti rikkaiden suunnitelmiin sopisi koko työtätekevän kansan rikastuminen, silloinhan he muuttuisivat riippumattomiksi ja rikkaat menettäisivät valtansa!

 3. 3

  a antero sanoo

  Miksi ihmeessä nykysin valtaosa suomalaisista, ja vielä päättäjistä, voi olla noin ”tyhmiä”?

 4. 4

  Jouni sanoo

  Kyllä se olisi ihan ok, mutta siitä pitäisi maksaa täysimääräinen taulukkopalkka. Muutenhan se olisi laitonta orjuuttamista. Nykyinenkin systeemi työharjoittelusta on kilpailua vääristävää. Käsitykseni mukaan tänäpäivänä työharjoittelussa käyvin suurin ryhmä on maahanmuuttajia. Taitaa olla myös rasistista tämä työharjoittelu. Haluaisinkin löytää jostakin tilastoja, kuinka moni on työllistynyt työharjoittelun kautta. Jos se järjestelmä ei toimi, niin se pitäisi purkaa välittömästi. Jäljelle saisi jäädä vain opiskelijoiden työharjoittelu.

 5. 5

  Juhani Valli sanoo

  Omassa orjaporukassani piiskurit kyllä upotettaisiin lampeen rapi kaulassa.

 6. 6

  L sanoo

  Tämä on jo käynnissä. Olen ollut ”vapaaehtoisessa” rekrytointitilaisuudessa jossa aivan ihmeelliset yritykset esittäytyivät ja kertoivat polleasti hankkivansa työpaikan ”kaikille terveille ja työhaluisille”. Kovin paljon ei saanut kysellä, mutta sen verran selvisi, että kyse on max. 6 kk:n työllistämistukitöistä palvelualanyrityksissä. Näitä yrityksiä, yksi yhdistyskin oli mukana esiintymässä, tuetaan niin TE-keskuksen kuin RAY:n rahoituksella. Lisäksi tilaisuudessa jaettiin ”Sitoumus” jonka kiemuraisen tekstin jouduin lukemaan kahteen kertaan jotta sain jotain selkoa siitä. Allekirjoittamalla antoi luvan kaikkien omien terveystietojensa laajamittaiseen jakamiseen mm TE-keskuksen virkailijoille, rekrytointiyrityksille ja mahdollisille työnantajille. Allekirjoittaminen oli täysin vapaaehtoista, mutta allekirjoittamatta jättäminen merkitsti sitä ettei ollut enää oikeutettu kaikkiin TE-keskuksen palveluihin.

  Siis työnhakupalvelut on jo ulkoistettu varsin epämääräisille pienille yrityksille ja jopa yhdistyksille jotka siis kauppaavat halpatyövoimaa palvelualanyrityksiin mm siivoustöihin tai vanhainkoteihin tms. Ja tätä toimintaa tuetaan julkisin varoin. Tuo ”Suostumus” on täysin laiton, otin siitä jo selvää, mutta aivan selvästi nyt on niin sanotusti ”kovat piipussa”.