Varmaa voittoa

Suomessa kehitetyn heittopeli mölkyn suosio on lähtenyt Ranskassa räjähtävään kasvuun, kertoi Helsingin Sanomat jutussaan lauantaina. Kun vielä vuonna 2010 Ranskassa myytiin noin viisituhatta mölkkyä, niin tämän vuoden myyntiennuste on 120 000 peliä.

Kaikki aidot mölkyt tehdään Päijät-Hämeen koulutuskonserniin kuuluvan Tuoterenkaan pajoissa, joissa puukeiloja sorvaavat muun muassa pitkäaikaistyöttömät ja syrjäytymisvaarassa olevat. Tämä lause kertoo kaiken oleellisen näiden ns. työntekijöiden asemasta.

He eivät ole työsuhteessa, eivät saa palkkaa eikä heille kerry eläkettä. Heistä ei edes pitäisi puhua työntekijöinä, koska he ovat virallisesti palvelua saavia asiakkaita. Työpanoksestaan he saavat työmarkkinatuen ja yhdeksän euroa päivässä ylläpitokorvausta.

Tuoterenkaan mukaan koko ajan tarvitaan lisää väkeä. Jos väkeä palkataan työsuhteeseen, niin asia on kunnossa. Koska toiminta kuitenkin näyttää perustuvan kuntouttavaan työtoimintaan, niin lisäväen rekrytointi tapahtuu TE-toimiston kautta. Tuoterengas ilmoittaa TE-toimistoon tarvitsevansa enemmän kuntoutettavia ja TE-toimisto laatii tarpeen mukaan aktivointisuunnitelmia. Näihin suunnitelmiin otetaan ensisijaiseksi vaihtoehdoksi kuntouttava työtoiminta ja työnhakija ohjataan Tuoterenkaalle sorvin ääreen. Tilastot kaunistuvat ja kaikki paitsi varsinaisen työn tekijät ovat tyytyväisiä.

Mölkky on Tuoterenkaan oma, 1980-luvun lopulla tekemä keksintö, jolle on myönnetty tavaramerkki vuonna 1998. Tuoterenkaan johtajan mukaan tuotemerkkiä joudutaan maailmalla puolustamaan jatkuvasti halpatuottajia vastaan.

Tämä on jo lähinnä huvittavaa, koska tämän halvemmalla ei enää missään voi tuottaa mölkkyjä eikä mitään muutakaan. Itse asiassa tällä konseptilla ei edes tarvitse tuottaa mitään, koska jokainen kuntoutettava tuottaa toiminnan järjestäjälle 10,09 euroa päivässä. Sen verran valtio maksaa kuntouttamistukea kunnalle, joka poikkeuksetta ohjaa tuen toiminnan järjestäjälle.

Tuoterengas saa siis varmaa voittoa jo pelkästään itse toiminnasta. Kaikki myynnistä saatava liikevoitto on ylimääräistä tuloa, jota ainakaan tuotantokustannukset eivät rasita. Ja sitten johtaja kehtaa vielä paheksua maailmalla toimivia halpatuottajia. Kuten eräs fb-kaverini totesi, niin Tuoterenkaan ei kannata hakea mölkylle ainakaan reilun kaupan sertifikaattia.

Tuoterengas ei tule koskaan saamaan kilpailijoita. Yksikään normaalisti toimiva yritys ei voi kilpailla sellaisen kanssa, jolla ei ole työvoimakustannuksia, vaan joka saa tuloa jopa työntekijöiden ottamisesta. Jos joku palkkaisi työntekijöitä vastaavalla palkalla, niin hän olisi välittömästi oikeudessa kiskonnan tapaisesta työsyrjinnästä.Jos tämä ei ole kilpailun vääristämistä, niin sitten en tiedä mikä sitä on.

 

 

Kommentit
 1. 1

  Antti Immonen sanoo

  Tuo ei ole ainoa tällainen yritys. Kotikaupungissani Varkaudessa on Warkop -niminen ”sosiaalinen” yritys, joka järjestää erilaisia kursseja mm. mieleterveyskunoutujielle, syrjäytymisvaarassa oleville nuorille, ylläpitää kirpputoria ja ennen kaikkea se on teollisuusyritys, joka valmistaa saunan lauteita ja muuta siihen liittyvää. Yrityksessä oli jo vuonna 2005 ns. työtoiminnan porukka, joka teki ja tekee edelleen ilmaista työtä 4 h päivässä tuolla 9 e korvauksella. Työtoiminnassa mukana olevat ovat eläkeläisiä, kuntoutustuella olevia tai pitkäaikaistyöttömiä. Ruoka tai muut edut eivät kuulu työtoimintalaisille. Eli jos ostaa firman ruokalasta lounaan ja maksaa bussimatkat, kuluu siihen vähintään 13 e. Muuten yritys toimii täysin kaupallisesti ja myy tuotteitaan kuin mikä tahansa firma. Toki Warkopilla on myös ”oikeita” työpaikkoja ohjaajille, pomoille ja vaativammisssa tehtävissä oleville, mutta nekin ovat jotain tukipaikkoja. Firmaa on mainostettu jo kauan sitten varsinaisena edelläkävijänä tällaisessa touhussa. Eli kuinkahan paljon Suomessa mahtaa olla vastaavia orjatyöllä voittonsa ansaitsevia firmoja? Jostain syystä sellaista ei ole kukaan saanut tai uskaltanut tutkia.

 2. 3

  Orjat vapaaksi sanoo

  Vielä voitot ulkomaille, mielellään veroparatiisitilille niin kokoomuspolitiikka on toteutunut täydellisesti. Ruotsalainen nettikauppa käyttää rovaniemeläistä työttömien pajaa piilolinssien pakkaukseen ja postitukseen. Espanjassa vastaavia on paljon mutta siellä ovat varovaisia, muutama palkattu työntekijä muodollisuuden vuoksi. Muuten voitaisiin päästä syyttämään ihmiskaupasta. Kun koko toiminta on palkattoman työvoiman varassa, on kyseessä EIT:n määritelmän mukaan ihmiskauppa. Suomen valtio ja lukuisat kunnat, yritykset ja järjestöt harjoittavat ihmiskauppaa ja jotain tarttis tehdä.

 3. 4

  Saku Timonen sanoo

  Jos olisin ilkeä, niin kysyisin paljonko kehittämispäällikkö Katja Aalto saa palkkaa ja miksi työntekijöille ei makseta palkkaa. En kuitenkaan kysy.

  • 4.1

   Katja Aalto sanoo

   tuo kehittämispäällikön palkka on varmasti samalla lailla julkista tietoa kuin tappiollinen tuloksemmekin. Kokonaisasiakasmäärämme oli viime vuoden puolella hivenen alle 600 henkilöä, näistä palkkaa maksettiin reilulle 200. Kuntouttavan työtoiminnan asiakkaiden määrä oli alle 10%.

 4. 5

  L sanoo

  ”Kokonaisasiakasmäärämme oli viime vuoden puolella hivenen alle 600 henkilöä, näistä palkkaa maksettiin reilulle 200. ”

  Minkälaista palkkaa ja millä työehdoilla saivat ne 400, vai eivätkö he tehneet lainkaan töitä?

 5. 6

  L sanoo

  ”Niin kauan, kuin työmarkkinamme eivät kykene tarjoamaan tälle kohderyhmälle työnteon mahdollisuuksia…” Näin luki blogissasi.

  Tälle kohderyhmälle? Keitä nämä kohderyhmäihmiset ovat, ja miksi he eivät puhu omasta puolestaan?

 6. 7

  hanna sanoo

  Tämä sama kaava toimii myös suuressa kaupungissa helsingissä.vantaalla ihmisillä teetätään jotain pakkailua 0,002senttiä kpl ja pyydetään ruokalamaksua 9€ ja 3€ päivä palkasta otetaan 1,40€ aamupalamaksu automaattisesti pois.hurja hurja suomi..

 7. 8

  SK sanoo

  Tuoterengashan on Päijät-Hämeen Koulutuskonsernin alaista toimintaa. PHKK on kunnostautunut mm. Lahden taideinstituutin lakkauttamisessa ja muotoiluinstituutin toiminnan järjestelmällisessä sabotoinnissa.

  http://yle.fi/uutiset/lahden_muotoiluinstituutilla_ei_edes_nettisivuja/5492801

  YLE myös uutisoi vuonna 2012 PHKK:n johdon leväperäisestä rahankäytöstä ja työntekijöiden uhkailusta. Mutta ei Suomessa sentään mitään korruptiota ole.