Huono käytös ja politiikka

Tosi-tv ja Big Brother -meininki ovat rynnineet täysillä myös politiikkaan ja kummallisinta on, että huonolla käytöksellä pääsee ihan uutisiin asti. Tämä tietysti ruokkii lisää huonoa käytöstä ja politiikkaan pyrkii yhä enemmän niitä, joilla ei ole asioista mitään tietoa eikä edes halua sitä hankkia. Miksipä nähdä mitään vaivaa, kun julkisuuteen pääsee pelkästään käytöstapojen puuttumisella?

Pyhäinpäivän uutisannin aloitti kokoomuksen Henri Heikkinen haukkumalla blogissaan kaikki vitun köyhät asennevammaisiksi ruikuttajiksi, joille pitäisi antaa ympäri korvia. Heikkinen sanoi haukkuvansa köyhät vertaisoikeudella, koska hänellä itselläänkin on kokemusta köyhyydestä. Tämä pätkätöillä itsensä elättävä 28-vuotias entinen yrittäjä on siis köyhä, mutta haluaa erottautua muista köyhistä solvaamalla heitä.

Yhteiskunnan tukia Heikkinen ei sanojensa mukaan ole koskaan tarvinnut, joten jo se oikeuttaa hänen asenteensa. Muistelen kutenkin, että muutama vuosi sitten Heikkisen firma Pixolane Oy sai Tekesiltä rahaa 300 000 euroa. Rahoista ja firmasta en muista sen jälkeen kuulleeni, mutta ilmeiseti molemmat ovat kadonneet. Ainakin Heikkinen nykyisin on entinen yrittäjä.

Heikkinen kuuluu siis siihen joukkoon, joka nostaa itseään polkemalla toisia. Hänellä on sentään ihan oikeitakin mielipiteitä asioista kirjaksi asti, mutta toisella viikonlopun uutissankarilla niitä ei ole koskaan ollut.

Muutos 2011 -puolueen eurovaaliehdokas Junes Lokka suuttui Ylelle, koska häntä uutisjutussa sanottiin bloggaajaksi eurovaaliehdokkaan sijaan. Tästä kimmastuneena hän laittoi YouTubeen Yleltä saamansa puhelun ja otsikoi sen ”Ylen joku huora soitti”. Videosta nousi iso uutinen ja Lokkaa uhkaa nyt mahdollisen oikeudenkäynnin lisäksi puolueesta erottaminen.

Lokka on nopeasti tehnyt itsestään nettimaaliman pellen. Hänellä ei ole koskaan mitään asiaa, mutta sanoja on sitäkin enemmän. Hän on pelkkä julkisuushakuinen rääväsuu, jonka oikea paikka olisi BB-talossa. Kesällä hän ilmiantoi itsensä poliisilaitoksille ympäri Suomen syyllisenä kansanryhmää vastaan kiihottamiseen. Hänen närkästyksensä on ollut suurta, kun poliisi ei ole hänen ilmiantoaan noteerannut.

Nyt Lokka saattaa päästä oikeuteen kunnianloukkauksesta epäiltynä, mutta siinä samalla voi loppua myös lyhyt poliittinen ura.

Kolmas huonokäytöksinen on jo konkari tällä alalla. Kansanedustaja James Hirvisaari on jakanut kuvaa Timo Soinista valtakunnankanslerina. Viikonlopun aikana hän myös jakoi Henri Heikkisen vuoden takaista blogikirjoitusta, jossa Heikkinen vaati sosiaalietuuksien saajien tukia julkisiksi samaan tapaan kuin verotiedotkin ovat. Hirvisaaren mielestä tämä oli hyvä ajatus.

Hirvisaari ei siis tiedä, että tuet ovat jo julkisia. Ne on kerrottu eurolleen Työttömyysturvalaissa, Asumistukilaissa ja Laissa toimeentulotuesta.

Näin masentava on siis poliittisen uutisoinnin tila. Facebookissa Tapani Kudjoi sanoi näin:

Kuvittelenko, vai pyrkiikö maan asioita hoitamaan äänekkäitä ihmisiä, jotka antavat ymmärtää ettei heidän suojelemansa länsimainen kulttuuri ole päässyt heitä itseään turmelemaan?

Kommentit
 1. 1

  K.P.Tikka-ri sanoo

  Viikonloppuna TV 1 lähetti kunnon oikeistoideologisen elokuvan Harjunpää & Pahan Pappi; Siinähän itsenäinen yrittäjä poisti kilpailijoita pelistä tehokkaasti ja neuvoi mm. näiden jälkikasvua pelastamaan itse itsensä. Et sillai!

 2. 2

  Putte sanoo

  Näistäkään ei [kovin moni] äänestäjä taida meuhkata, media ja toiset poliitikot lähinnä. Yritetäänkö tällä rokkitähtiasenteella herätellä kansaa jalkeille; kun hyväkäytöksinen Urpilainen/Katainen selittelee sujuvin sanakääntein 180 astetta vaalilupausten vastaista toiminnan lopputulosta, se on lähinnä mukavaa, harmitonta, miellyttävää taustajutustelua taulutelkkarissa nätisti tälläytyneeltä puhuvalta päältä, melkein viihdettä siis. Vaikka siis yhteiskunta eriarvoistuu ja lapsiperheet ramppaa homekoulun ja leipäjonon väliä, poliittisen tahdon vuoksi. Kauheen huonotapaista minusta tuommoinen jatkuva valehtelu, mutta sitten joku sanoo HUORA niin voikin moiset asiat unohtaa.

 3. 3

  Saku S. sanoo

  Haluan korostaa, että elokuvalla Harjunpää ja pahan pappi ei ole kirjan kanssa muuta yhteistä kuin nimi. Matti Yrjänä Joensuu oli pienten ihmisten puolustaja.

 4. 4

  L sanoo

  En ole koskaan oikein jaksanut uskoa, että FB olisi toimiva alusta yhteiskunnallisista asioista keskustelemiseen. Se on tarjonnut ilmaisen tilan mainostaa ja markkinoida mm poliitikkojen naamaa (ja joidenkin silkkaa suunsoittoa). Seuraan ihan muilta kanavilta päättäjien touhuja ja sitä mitä he oikeasti tekevät, miten perustelevat tehtyjä päätöksiä esim kuntatasolla. Monien kaupunkien kunnanvaltuustojen kokouksia voi seurata jo livelähetyksinä. Ikävienkin päätöksien kanssa voi elää mikäli ne perustellaan hyvin.

  Joku rima pitäisi saada eduskuntatyöhön pyrkijällekin, sen verran kovaa liksaa siellä nostetaan ja ahkerimmat tekevät uutterasti töitä siellä. Kansanedustaja ei saisi toimia lakien vastaisesti tai esittää sellaisia ajatuksia julkisuudessa (omia henkilökohtaisia mielipiteitä toki saa olla, mutta pitäisi ymmärtää kansanedustajana ettei niitä voi enää laukoa samalla lailla kuin kansalainen voi).

 5. 5

  Pohtimaanikko sanoo

  Juuri kun kaupan kassat on saatu hymyilemään ja käyttäytymään kohteliaasti, poliitikot heittävät kaikki estot nurkkaan ja rikkovat kilvan hyvän käytöksen rajoja. Se johtuu varmaan siitä, että tasapaino pitää säilyttää. Kai huono käytös on tässä maailmassa vakio. Jos toinen oppii tavoille, niin jonkin toisen on hyvistä tavoista luovuttava. Ääliömäisyyttä pidentään kai muodikkaana, niiden keskuudessa jotka on pitänyt sitä ääliömäisenä. Ja sitä sanotaan sananvapaudeksi. Jos sananvapaus on vapautta sanoa mitä sylki suuhun tuo, ilman vastuuta ja seurauksia, ei se ole mitään vapautta. Se on ääliömäisyyden vankilassa olemista.