Kaikki on mamujen syytä

Jos enää jotain ihmettelisin, niin ihmettelisin niin sanottujen maahanmuuttokriittisten ajatuspolkuja. Heidän maailmassaan ihan kaikki ongelmat ovat poikkeuksetta jollain tavalla kytköksissä maanhanmuuttoon. Jos maahanmuutto ei suoranaisesti näitä ongelmia aiheuta, niin ainakin se niitä pahentaa. Otetaanpa tästä urautuneesta ajattelusta muutama esimerkki. Eräs kansanjohtajaksi jo kauan pyrkinyt julistaa näin:

anun logiikka Tästä julistuksesta puuttuu kaikki logiikka eikä kirjoittaja selvästikään tiedä toimeentulotuen myöntämisestä mitään. Pakolaisille tai muille maahanmuuttajille myönnettävä toimeentulotuki ei millään tavalla vähennä muiden saamaa toimeentulotukea. Kyseessä ei ole asetelma, jonka mukaan jonkun saama tuki on joltain toiselta pois.

Toimeentulotuki on lakisääteinen viimesijainen tukimuoto ja jos lain asettamat edellytykset täyttyvät, niin tukea on myönnetävä ja kunnalla on oltava siihen rahaa. Kenenkään tukea ei voida evätä sillä perusteella, että määrärahat ovat loppuneet.

Jos joku laskee viidenkymmenen pakolaisen vievän tuet pois 120 syntyperäiseltä, niin häneltä on logiikan ja juridiikan lisäksi hukassa myös matematiikka. Niillä ei kuitenkaan ole mitään merkitystä silloin, kun maahanmuuttokriittinen julistaa. Tarvittaessa hän seuraa hyvinkin monimutkaisia ajatuspolkuja päästäkseen haluttuun lopputulokseen. Ja se lopputuloshan on, että kaikki ongelmat johtuvat maahanmuutosta.

Yleensä maahanmuttokriittinen ei ajattele näin monimutkaisesti, vaan hän etsii suorimman oikotien. Hyvä esimerkki tästä on kansanedustaja Olli Immonen, joka eilen ehätti selittämään Pisa-tutkimuksen huonot tulokset maahanmuuttajien viaksi. Immonen ei suoraan sanonut, että maahanmuuttajat ovat tyhmiä, mutta tämä ajatus siinä selvästi oli takana.

Uskon kyllä, että maahanmuuttajilla on ongelmia kielen kanssa, joten se selittänee osaltaan huonoa Pisa-tulosta. Lisäksi tutkimusaineistoon oli jostain syystä valittu 15 % maahanmuuttajia, vaikka heidän todellinen määränsä lienee jossain kymmenen prosentin tienoilla. Maahanmuuttokriittinen populisti ei kuitenkaan mieti tällaisia asioita, koska hänelle on tärkeintä päästä tuomaan esille sitä ainoaa ajatustaan. Kaikki on mamujen syytä.

Mielestäni  olisi syytä olla enemmän huolissaan siitä tutkimustuloksesta, että pojat ovat lukutaidon suhteen tyttöjä jäljessä  kaksi vuotta. Yksioikoinen ajattelu pistää epäilemään, että opetus on jo kauan mennyt pieleen. Kaikki on opetettu auttavasti lukemaan ja kirjoittamaan, mutta ajattelemaan opettaminen on jätetty vähemmälle.

Tämä ajatus tulee mieleen viimeistään silloin, kun maahanmuuton vastustaja vastustaa mustikoiden tuomista Perusta sillä perusteella, että velkaisella valtiolla ei ole varaa muokata mieliä maahanmuuttomyönteisiksi tuomalla mustikoita Perusta.

Kommentit
 1. 1

  Etelän Vetelä sanoo

  pisa tutkimukseen kommentti :

  nähdä malkaa omassa silmässä…
  mamuista on hyvä löytää tekosyy siihen että opetuksen laatua on tiputettu merkittävästi. erityisopetus ehkä pahimmin ottanut osumaa säästöistä,
  jospa joku edes harkitsisi erityisopetuksen määrärahojen rajujen leikkausten esilletuloa tutkimuksessa .

  jospa joku harkitsisi erityisopetuksen määrärahojen rajujen leikkausten tuloa esille.
  esimerkkinä lienee toimii se ettei enää voida järjestää edes puheopetusta koulussa
  kun tuntikehykset ovat niin tiukoilla erityisopettajilla. puheoptus kuitenkin koulussa sujuu luontevimmin ja mielestäni kuuluisi peruspalveluihin.

  hoitaisivat edellisen laman syrjäytyneitä eivätkä aiheuttaisi lisää kaikesta tipahtaneita…

  joku joka tuntee tilastolähteitä voisi mielenkiinnosta yrittää korreloida pisaa ja opetusmäärärahoja…

 2. 2

  sami sanoo

  Minua ihmetyttää edelleen se, että näitä huutavaa ja karjuvaa työvoimapulaa paikkaamaan otettavia maahanmuuttajia otetaan tänne elämään toimeentuloturvalla. Jotain tässä logiikassa on pahasti pielessä. Ei Suomi voi toimia koko muun maailman sosiaalitoimistona. Ei me sillä mitään tienata.

 3. 3

  Pera sanoo

  Minun mielestä on varsin kohtuullista väittää, että ulkomailta maahan muuttavat saavat toimeentulotukenaan, ainakin alussa Suomeen tullessaan, hieman enemmän toimeentulotukena itselleen kuin jo Suomessa asuvat kansalaiset tukea. Selkeä asia ajatella, että kun muutetaan maahan pelkät vaatteet yllään, ja kun tulisi lapsetkin saada kouluun ja ruokituiksi. Siis toimeentulotuki on yleiskäsite mikä jakaantuu ainakin kolmeen osaan.

  Siis toimeentulotuki muodostuu kolmesta eri muodosta :
  – perustoimeentulotuesta
  – täydentävästä toimeentulotuesta
  – ehkäisevästä toimeentulotuesta

  Perustoimeentulotuki määräytyy kaikille samoin perustein mutta nuo kaksi muuta ovat jo toinen juttu. Siis on varsin oikein väittää, että maahanmuuttajat saavat toimeentulotukenaan enemmän kuin maassa jo asuvat.

 4. 4

  Pauli Vennervirta sanoo

  ”Ei Suomi voi toimia koko muun maailman sosiaalitoimistona.”

  Ja tällaistahan on jossain ehdotettu. Tuo on ns. normiolkiukko.

  Jopa muslimit ymmärtävät tämän asian paremmin: ”Jos pelastat yhden on kuin olisit pelastanut kaikki. Kun surmaat yhden on kuin olisit surmannut kaikki ihmiset.” (Lainaus koraanista).

  Emme voi auttaa kaikkia, mutta osamme mekin voimme tehdä.

 5. 5

  Jere sanoo

  Eikö jo olisi aika kutsua näitä ”maahanmuuttokriittisiä” siksi, mitä he oikeasti ovat? Eli rasisteiksi.

 6. 6

  Matti Aalto sanoo

  ”Eikö jo olisi aika kutsua näitä ”maahanmuuttokriittisiä” siksi, mitä he oikeasti ovat? Eli rasisteiksi.”

  Ei. Sivistyneet yhteisölliset ihmiset eivät voi tehdä rasisteille sitä mitä he tekevät muille kanssa veljilleen ja sisarilleen. Jos maahanmuuttokriitikoissa on yksikin joka ei ole rasisti eikä natsi, me emme voi kutsua kaikkia maahanmuuttokriitikoita rasisteiksi tai natseiksi – sillä me emme pelaa heidän korteillaan.

  Rasismi määritelmä voidaan toki avoimesti liittää niihin yksilöihin ja järjestöihin jotka ovat rasistisia – ja niin pitääkin tehdä.