Pala palalta

Fortum myy Suomen sähköverkon 2,55 miljardilla eurolla yhtiölle, josta valtaosan omistavat ulkomaalaiset sijoitusrahastot. Australialainen First State Investments ja kanadalainen Borealis Infrastructure Managements omistavat siitä kumpikin 40 % ja loput 20 % jakavat kotimaiset Keva ja LähiTapiola Eläkevakuutus.

Maamme haliitus seurasi kaupantekoa katseella. Osa ministereistä pikkuisen paheksui elintärkeän toiminnan myymistä ulkomaille, mutta ainakin pääministeri Jyrki Katainen ja elinkeinoministeri Jan Vapaavuori pitävät asiaa kerrassaan erinomaisena. Yhteiskunnan toimivuuden kannalta välttämättömien toimintojen myyminen sijoittajille sopii hyvin heidän puolueensa ideologiaan.

Kuluttaja ei kuulemma huomaa muutosta muuten kuin laskun lähettäjän nimestä. Sähköverkkotoiminta on monopoliluonteestaan huolimatta kuulemma niin tarkasti laissa säänneltyä, että Energiamarkkinavirasto määrittelee toiminnan tuoton eli käytännössä siirtohinnan.

Saahan tämänkin halutessaan uskoa. Tällä hetkellä siirtohinta ei vielä jatkuvasta nousustaan huolimatta ole maksimissa, mutta epäilenpä kohta olevan. Uudet omistajat haluavat saada omansa pois eli nostavat hintaa. Kun hintakatto on saavutettu, niin sitten se ylitetään muuttamalla lakia. Omistajalla on kaikki valtit käsisään. Suursijoittaja sanoo, että jos hintaa ei saa nostaa, niin sitten saatte kantaa sähkön vaikka selkärepussa pirttiinne. Pääomalle omatunto on vieras käsite ja lainsäädäntö vain pieni hidaste.

Muistellaanpa vähän menneitä:

Digita Oy omistaa kaikki radio- ja televisioverkot, mastot ja lähetysasemat. Digita oli osa Yle:n organisaatiota vuoteen 2000, jolloin päätettiin paikata rahapulaa myymällä omaisuutta. Vuonna 2000 myytiin 49 % Digitasta ranskalaiselle France Telecomille. Kaupasta saadut rahat lämmittivät niin mukavasti, että myyntiä jatkettiin vähitellen ja vähin äänin. Vuoteen 2005 mennessä koko Digita oli myyty ja silloinen Ylen pääjohtaja rehvasteli julkisesti, kuinka valtavasti rahaa saatiin.

Nykyisin Digitan omistavat Texas Pasific Group (USA), AXA (Ranska), Charterhouse (Iso-Britannia) ja Caisse des Depots (Ranska). Yle maksaa näille yhtiöille lähetystensä siirtämisestä kotivastaanottimiin kovaa vuokraa. Jo syksyyn 2009 mennessä vuokrana oli maksettu takaisin kaikki kaupoista aikoinaan saadut rahat.

Entä miten kävi tiedonsiirtoverkon myymisen kanssa? Valtio sen aikoinaan käytännössä rakensi ja sitten se myytiin. Kun tiedonsiirto muuttui yksityisten ylläpitämäksi, niin sen luotettavuus viranomaistoiminnassa loppui. Valtio joutui rakentamaan uuden tiedonsiirtoverkon salassa pidettävää viranomaistoimintaa varten.

Näin se menee nykyisin. Valtio rahoittaa yhteiskunnalle välttämättömiä toimintoja ja kun ne on saatu kuntoon, niin ne myydään. Voitot jaetaan osinkoina ja bonuksina. Sitten nostetaan hintaa, jotta osingot ja bonukset eivät pääse pienenemään. Joku hävytön voisi puhua kiristyksestä, mutta liiketoimintaahan se vain on.

Suomea on jo kauan myyty ja myydän edelleen pala palalta suursijoittajille. Digita oli aikoinaan pikkujuttu, mutta nyt ovat myynnissä ehdottoman välttämättömät toiminnat, ihan perustarpeet. Mitä menee seuraavaksi? Maantiet? Pohjavedet?

Ne varmaan annetaan ilmaiseksi samaan tapaan kuin maaperän mineraalivarat on annettu kaivosyhtiöille.

Kommentit
 1. 1

  Timo Laakso sanoo

  Fortumin verkko siirtää sähköä Etelä- ja Länsi-Suomessa. Elenian verkko Kanta-Hämeessä,Keski-Suomessa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Kummatkin verkkoyhtiöt ovat pääosin ulkolaisessa omistuksessa.
  Sähkönsiirron hintaa säännellään laeilla,mutta perusmaksut ovat vapaata riistaa,jotka nousevat koko ajan jopa kymmeniä prosentteja kerrallaan. Säästeliäs haja-asutusalueen asukas maksaa sähkölaskustaan jopa neljänneksen näitä veroluontoisia perusmaksuja.
  Mielestäni säkönsiirtobisnes on hyvinkin kannattavaa toimintaa. Olisi ollut järkevää,että valtio ja kunnat omistaisivat suurimman osan sähkönsiirtoverkostosta.

 2. 2

  Eeva-Liisa Broman sanoo

  Keskustapuolue vastusti kauppaa. Ja mitäs puoluetta se Ailus edustikaan? KEVA on yksi suuromistajista.

 3. 3

  Jussi H sanoo

  Itse kommenttini ei koske tätä artikkelia vaan on yleistä ihmettelyä.
  Eikö suomenmaasta löydy mitään positiivista mitä haluaisit kommentoida blogissasi? Tämä ei ole valitus vaan ihmettely, pidän sinänsä blogista paljonkin ja se on yksi niitä harvoja mitä jaksan seurata pitempään kuin muutaman viikon.

 4. 4

  sakutimonen sanoo

  Kritiikki on tietoisesti valittu tyylikeino. Kuten blogin esittelysivulla kerron, niin Uuninpankkopoika ei kirjoita iloa tihkuvaa tekstiä. Hyväntuulinen Sakari Timonen löytyy joko henkilökohtaisen tuttavuuden kautta tai jopa facebookista kaveripyynnöllä.

 5. 5

  Janne sanoo

  Mihin Fingrid unohtui?
  Menikö nyt kantaverkko ja sähkönsiirto sekaisin?

 6. 6

  DeliriousHippie sanoo

  Fortum myi palan Suomen alueverkosta ulkomaisille sijoittajille. Jos katsoo kartalta Fortumin sähköverkon laajuutta, niin huomaa, että se kattaa alle neljäsosan Suomesta. Tosin siinä on pk-seutu mukana. Fortum ei omista palaakaan Suomen kantaverkkoa, joka on Fingridin omistuksessa.

  Fortumin oli pakko myydä, kilpailusäännösten takia, verkko jollekin. Kuka olisi sitten ollut oikea ostaja onkin toinen kysymys, valtio olisi luultavasti ollut oikein hyvä, mutta se ei oikein ole muotia nyt. Kuten ei ole muotia tutustua kokonaisuuksiin tai tehdä harkittuja päätöksiä.

  Jos sähkönsiirron veloitusta ei olisi laissa määrätty, niin nyt nuo 2 ulkomaista sijoitusyhtiötä voisi lamauttaa Suomen teollisuuden hyvin helposti. Jos he, periaatteessa, haluaisivat, niin he voisivat jäädyttää Etelä-Suomen kodit ja tehtaat. On sitten kokonaan toinen asia miten valtio suhtautuisi jos miljoona ihmistä olisi paleltumassa kuoliaaksi, tai jos Etelä-Suomen teollisuus lopettaisiin. Kyllä sähkönsiirtoa suojellaan ja säädellään.

 7. 7

  DeliriousHippie sanoo

  Periaatteessa samanlainen tapaus olisi jos Iitin Sähkö Oy kertoisi haluavansa myydä Iitin alueella sijaitsevan sähköverkkonsa. Pitäisikö heille sallia verkon myynti? Pitäsikö valtion ostaa se? Saisiko sitä myydä ulkomaille?

  Iitin sähkö ja Fortum omistavat samalaisia verkkoja, paikallisia ja pienellä jännitteellä toimivia. Fortum tosin laajemmalla alueella.

 8. 8

  Heino Vellu sanoo

  Mitäs luulet paljonko käsittelyssä oleva vapaakauppasopimus rukkaa näitä laissa säädettyjä pykäliä koskien monopoliasemassa olevia kohteita? Hassua…tai oikeastaan ei niinkään hassua vaan todella typerää turvautua kotimaiseen lainsäädäntöön myytäessä sähköverkkoa sijoittajille ja sen jälkeen tehdä sopimus millä voidaan muuttaa lainsäädäntöä sijoittajille sopivaksi.