Kansanryhmä ja puolue

– Kun arvopohja puuttuu, voidaan yhtäkkiä olla rasistisia ja fasistisia.

Näin sanoi ammattiliitto Pron puheenjohtaja Antti Rinne (sd.) perussuomalaisista Helsingin Sanomien haastattelussa ja nopeasti farssiksi muuttunut mediamylläkkä oli valmis. Perussuomalaisten kansanedustaja Kaj Turunen teki rikosilmoituksen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Jostain merkillisestä syystä monet perussuomalaiset pitävät puoluettaan rikoslain tarkoittamana kansanryhmänä ja puolueen tai sen jäsenten arvostelua pidetään kiihottamisena kansanryhmää vastaan. Ei se niin ole. Rikoslain 11 luvun 10 § sanoo näin:

Joka asettaa yleisön saataville tai muutoin yleisön keskuuteen levittää tai pitää yleisön saatavilla tiedon, mielipiteen tai muun viestin, jossa uhataan, panetellaan tai solvataan jotakin ryhmää rodun, ihonvärin, syntyperän, kansallisen tai etnisen alkuperän, uskonnon tai vakaumuksen, seksuaalisen suuntautumisen tai vammaisuuden perusteella taikka niihin rinnastettavalla muulla perusteella, on tuomittava kiihottamisesta kansanryhmää vastaan sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Yksikään puolue tässä maassa ei täytä lain määritelmää kansanryhmästä. Mikään puolue ei ole muodostunut rodun, ihonvärin, syntyperän eikä kansallisen tai etnisen alkuperän perusteella. Perussuomalaisessa puolueessa on tietääkseni jäseninä myös muita kuin valkoihoisia ja syntyperäisiä suomalaisia eikä puoleen säännöissä puhuta jäsenyyden rajaamisesta näillä perusteilla.

Perussuomalaisuus ei myöskään liene mikään uskonto tai siihen rinnastettava muu vakaumus. Jos on, niin silloin saman pitää päteä kaikkiin muihinkin puolueisiin. Minä pidän itseäni vakaumuksellisena sosialidemokraattina, mutta ei se mikään uskonnollinen vakaumus ole. Se on tapa katsoa maailmaa ja jokaisen katsantokanta saattaa muuttua ajan myötä.

Minkään puolueen jäsenyys ei myöskään ole seksuaalinen suuntautuminen tai vamma. Tähän saavat halukkaat sanoa sosialidemokratian olevan vamma eikä sen sanominen ole kiihottamista kansanryhmää vastaan. Se on vain pöhkösti ilmaistu laillinen mielipide.

Puolueen kannattajien uhriutuminen sorrettuna kansanryhmänä on ikävää luettavaa ja vielä ikävämpää on, että tätä uhriutumista harjoittavat myös jotkut oikein hyvin lakipykälän sisällön tuntevat. He hämmentävät tahallaan laista tietämättömien mieliä.

Kokonaan toinen asia ovat sitten kunnianloukkaukset ja laittomat uhkaukset. Jos jonkun henkilökohtaista kunniaa loukataan tai häntä uhataan väkivallalla minkä tahansa puolueen jäsenyyden takia, niin sitten sovelletaan näitä koskevia lainkohtia. Silloin kyseessä saattaa olla jopa poliittisten toimintavapauksien estäminen, josta on säädetty erikseen.

Jos kansanedustaja Turunen haluaa puolueelleen kansanryhmän aseman, niin tehköön aloitteen lain muuttamiseksi. Pitää kuitenkin muistaa, että sitten se muutettu laki koskee ihan kaikkia puolueita.

Kommentit
 1. 2

  Oscari sanoo

  Eikös se perusedustaja Eerola ole tekemässä lakialoitettaa, jossa kriminalisoitaisiin väärä ja viheellinen ilmiantoa. Esim. insesti-ilmiannosta, jos se väärä olisi, niin saisi saman tuomion kuin insestistä. Silloin kyllä poliiseilla olisi paljon tekemistä persujen parissa, oma toimisto sinne persujen eduskuntaryhmään sekä puoluetoimistoon pitäisi perustaman. Tämäkin hömppäkustaa saisi tuomion, kun ei edes tiedä tai ymmärrä asiasta mitään vaan höläyttelee sylkensä tuotetta.

 2. 3

  keke sanoo

  ”Jos kansanedustaja Turunen haluaa puolueelleen kansanryhmän aseman, niin tehköön aloitteen lain muuttamiseksi. Pitää kuitenkin muistaa, että sitten se muutettu laki koskee ihan kaikkia puolueita.”

  Miksi ihmeessä tämän aloitteen pitäisi koskea kaikkia puolueita? Onhan nytkin jo lakipykälät olemassa sitä varten että samalla työlinjalla samaa työtä tekevät ihmiset ovat statukseltaan ja oikeuksiltaan täysin erilaisessa asemassa.

 3. 4

  Papi sanoo

  Hyvin kirjoitettua, asiaa. Eikös politiikkaan juuri kuulu tuollainen, toinen sanoo
  jotakin, ja toinen esittää yleensä jotakin vastaväitettä. Mutta, että heti ollaan
  lakikirjaa ottamassa, ei hyvä. Toivottavasti Antti pääsee vaihteeksi ruoriin.

 4. 5

  sanoo

  Kaj Turusenkin olisi kannattanut vain argumentoida Antti Rinteen kannanottoa vastaan, eikä haastaa oikeuteen.

  Sinänsä olen Rinteen kanssa eri mieltä siitä, että rasismi tai fasismi olisivat ”arvopohjan” puutetta, ja tähän olisi ollut hyvä tarttua. Minusta rasismi ja fasismi syntyvät ennenkaikkea taloudellisten olosuhteiden pohjalta, ei arvojen puutteesta..

 5. 6

  sanoo

  Tässähän näkyy taas se että Perussuomalaiset ei ole puolue vaan lahko. Kyllä heille voitaisiin ihan hyvällä syyllä antaa kansanryhmä-status.