Käsitteet sekaisin

Vallan kieli on moninainen ja usein sillä halutaan peitellä enemmän kuin kertoa. Erityisen hyvin tässä peittelyssä on onnistuttu puhuttaessa työllistämisestä ja julkisen sektorin työllistämisvelvoitteesta. Tätä työllistämisvelvoitetta halutaan laajentaa koskemaan myös julkisia hankintoja eli kilpailuttamisessa otettaisiin huomioon yrityksen halukkuus työllistää työttömiä.

Kun tavallinen kiireinen kansalainen kuulee tämän, niin hänen mielestään ajatus kuulostaa hyvältä ja kannatettavalta. Työllistää pitää ja on erinomaista, että työttömille tarjotaan työtä.

Hän ei tule ajatelleeksi, että nyt ei puhuta palkkatyöstä. Vielä vähemmän hän tulee ajatelleksi sitä, että tämä työllistäminen tähtää kaksien työmarkkinoiden luomiseen ja uhkaa lopulta myös hänen omaa työpaikkaansa.

Julkisen sektorin työllistämisvelvoite ei tarkoita velvoitetta tarjota palkkatyötä tai edes palkkatuettua työtä. Se tarkoittaa yksinkertaisesti palkattoman työn tarjoamista työkokeiluna tai kuntouttavana työtoimintana. Palkkaa ei makseta, eläkettä ei kerry eikä työntekijällä ole muitakaan työntekijälle kuuluvia oikeuksia. Hänellä on vain työttömyysetuuden menettämisen uhalla tehostettu velvollisuus tehdä työtä.

Olen ennenkin sanonut, että kuntouttavasta työtoiminnasta annetussa laissa ei ole mitään muuta kuntouttavaa kuin sen nimi. Kuka tahansa 500 päivää työttömänä ollut voidaan määrätä kuntouttavaan työtoimintaan. Vuoden 2015 alusta siihen voidaan määrätä jo 300 työttömyyspäivän jälkeen.

Tällä hetkellä laki vielä kieltää näiden julkisen sektorin pakkotyöllistettyjen antamisen yritysten käyttöön. Tähän lienee kuitenkin tulossa muutos. Esimerkiksi SDP:n minullekin saapuneessa jäsenkirjeessä kerrottiin, että kevään puoluekokouksessa otetaan esille työllistämisvelvoitteen ottaminen huomioon kilpailutettaessa julkisia hankintoja.

Tiedote oli laadittu niin etevästi, että siitä ei selvinnyt tarkoitetaanko oikeaa työllistämistä vai tätä palkattoman työvoiman käyttöä. Toivon parasta, mutta valitettavasti pelkään pahinta. Jos palkattoman työvoiman käyttö otetaan kilpailuttamisen kriteeriksi, niin kauas on etäännytty puolueen alkuperäisestä ideologiasta.

Kun puhutaan työllistämisestä, niin silloin pitäisi aina ja johdonmukaisesti puhua vain palkkatyöstä. Sen määritelmän löytää vaikkapa Työsopimuslain 1 §:stä. Sen mukaan työ on sellaista toimintaa, jossa työntekijä sitoutuu henkilökohtaisesti tekemään työtä työnantajan lukuun tämän johdon ja valvonnan alaisena palkkaa tai muuta vastiketta vastaan.

Mikään muu toiminta ei ole lain tarkoittamaa työtä. Sitä eivät ole palkaton työkokeilu  ja palkaton kuntouttava työtoiminta. Ihan saman logiikan mukaan oikeaa työllistämistä on vain sellainen toiminta, jossa tätä yllä määriteltyä palkkatyötä tarjotaan.

Kun seuraavan kerran joku poliitikko puhuu työllistämisestä, niin kysykää tarkoittaako hän palkallisen vai palkattoman työn tarjoamista. Jos hän rupeaa kiemurrellen puhumaan julkisen sektorin työllistämisvelvoitteesta ja työmahdollisuuksien tarjoamisesta työttömille, niin hän puhuu palkattomasta pakkotyöstä uskaltamatta sanoa sitä ääneen.

 

 

Kommentit
 1. 1

  Marko sanoo

  Nuo asiat ovat ihan tahallaan sekaisin, niin ettei tavallinen ihminen saa selvää mitä tarkoitetaan.

 2. 2

  Papi sanoo

  Eikös tuo ole sitä kapulakieltä, vai onko se kiertoilmausta 🙂

 3. 3

  Pera sanoo

  Sakulle tiedoksi jos et ole aiemmin lukenut hallituksen esitystä HE 200/2013 ”Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetun lain muuttamisesta”.

  Tuota esitystä kun olen maallikkona lukenut, niin tuntuu siltä, että Suomessa alkaa kohtapuoleen ”pelihousut palkansaajilta repeilemään”. Tuntuu oudolta esityksen perusteella, että poispotkittujen työntekijöiden tilalle voidaan ottaa ilmaiset ”orjat” tekemään sitä, mitä juuri poispotkitut palkkatyönään tekivät.

  Linkki hallituksen esitykseen :

  http://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/2013/20130200

  • 3.1

   L sanoo

   Peran linkin kun lukee, niin huh-huh! Tämä tarkoittaa sitä käytännössä, että kunnalliset työt (joita osin jo pyöritetään palkkatuetuilla ja opiskelijoilla puoli-ilmaiseksi) hoidetaan jatkossa ilmaistyöllä.

   Tällä lailla taataan maksuton kouluopetus, päivähoito, liikunta- ja terveyspalvelut ja muut palvelut sosiaaliturvasta eniten hyötyvälle sakille (joka suureen ääneen vonkuu ettei haluu maksaa veroja).

 4. 4

  sanoo

  Erinomaisen tärkeä juttu. Tarjoa lehtiin. Esim. Helsingin Sanomien mielipidesivulle. Poliitikot saatava vastuuseen siitä, että sekoittavat tarkoituksella käsitteitä.

 5. 5

  Oscari sanoo

  Ihan ohi asian. Tänään 9.2. Ruukinmatruuna käsitteli blogissaan (http://takkirauta.blogspot.fi) tapahtumia Liekassa, kun herra Hällä-Laho vieraili paikkalunnalla. Eirtoten hänen ns. puhetilaisuutensa sai blogissa suurta julkisuutta, Mutta Arvoia Blogisti, mitä siellä oikein tapahtui, voisitko kertoa sen todellisen tilanteen ja tapahtumakulun.

 6. 6

  Heikki Karhu sanoo

  Minun on vaikea käsittää tuota Sakarin äärimmäisen kielteistä suhtautumista kuntouttavaan työtoimintaa ja työllitymistä edistäviin topimenpiteisiin. Yhdestä asiasta olen samaa mieltä: Voittoa tavoitteleviin yhteisöihin heitä ei tule sijoittaa.
  Otan tähän nyt yhden näkökulman. Monissa kirjoituksissa Sakari puolustat maahanmuuttajia ja heidän saamiaan sosiaalietuuksia. Hyvä! Tarkoitus kuitenkin lienee, että he kotoutuvat maahamme niin, että voivat elättää itsensä omalla työllään. Totuus kuitenkin on, että kielitaidottomuus ja joskus myös erilaiset muut ongelmat estävät sijoittumisen vapaille työmarkkinoille. Millä tavoin kuntouttava työtoiminta tai työllisyyttä esitvät toimenpiteet ovat heidän kohdallaan huono vaihtoehto?

  • 6.1

   keke sanoo

   ”Minun on vaikea käsittää tuota Sakarin äärimmäisen kielteistä suhtautumista kuntouttavaan työtoimintaa ja työllitymistä edistäviin topimenpiteisiin.

   Millä tavoin kuntouttava työtoiminta tai työllisyyttä esitvät toimenpiteet ovat heidän kohdallaan huono vaihtoehto?”

   Niin tässäpä tämä. Vaikeahan se jollekulle on selittää miksi palkaton työnteko on huono asia kun alkujaan lähtötilanne on se että se että sille toiselle kaikki ovat he ja itsellee moista urakkaa olla edes ajateltu. Suosittelisin Karhun Heikille sitä että marssii nyt heti pikimiten pomon juttusille ja sanoo tahtovansa muuttaa nykyisen työsuhteensa työkokeiluksi niin ehkä se valo alkaa näkyä sen suhteen miksi työ ilman palkkaa ja muita oikeuksia ei välttämättä olekkaan terapiaa vaikka sellainen luulo olisi.

   • 6.1.1

    L sanoo

    Tässähän saattaa ilman pomolta pyytämättäkin (monille muillekin kuin Heikki Karhulle) käydä niin onnekkaasti, että pääsee tekemään ilmaistyötä. Kunhan tuo ”ilmaistyölaki” astuu voimaan. Sehän mahdollistaa paljon kaikenlaista.

    Kaikilla joilla on vielä työpaikka, muistakaa: Ei kannata ottaa sitä niin negatiivisesti mikäli palkkaa ei aina makseta tai joku toinen tekee 9 eurolla/pvä sinun tämähetkisen työsi. Kyllähän sitä nyt ilman palkkaa ja työsuhdeturvaa hengissä pysyy. Ilmaistyö on sinun ja läheistesi parhaaksi.