Silmänlumetta

Erilaisista tempputyöllistämisistä uutisointi on poikkeuksetta erittäin positiiviselta kuulostavaa. Viime vuoden lopussa Joensuussa päättynyt ja nyt jatkoa saanut Työtä ja tukea arkeen – hanke vaikuttaa sanomalehti Karjalaisen uutisen perusteella hienolta jutulta. Pitkäaikaistyöttömät saavat työtä ja koulutusta ja vähävaraiset vanhukset voivat ostaa edullisesti kotiapua seitsemän euron tuntihintaan.

Totuus on kuitenkin ikävämpi. Hanketta pyörittää SPR:n Savo-Karjalan piiri ely-keskuksen ja Joensuun kaupungin avustuksella. Varsinaisen suorittavan työn eli avustamisen kodin töissä tekevät pitkäaikaistyöttömät pääosin työkokeiluna eli ilman palkkaa. Vain harvat onnelliset pääsevät osallisiksi palkkatuetusta työstä eli heille maksetaan työstä oikeaa palkkaa.  Kuvaavaa on, että näissä uutisissa ei koskaan kerrota palkkatuettujen ja palkattomien työntekijöiden määriä. Kaikki on sitä iloista ja kannatettavaa työllistämistä.

Ely-keskus on myöntänyt hankkeelle avustusta 95 000 euroa vuodelle 2014 ja sen hurskaana tavoitteena on, että 40 prosenttia hankkeeseen osallistuvista pääsisi kokeilujakson jälkeen työhön tai koulutukseen. Toive on pahasti yläkantissa, koska tutkimusten mukaan vain noin 1 prosentti palkattomaan työhön osallistuvista työllistyy kokeilujakson jälkeen oikeasti.

Projekti siis myy kotiapua vähävaraisille vanhuksille, vammaisille ja pitkäaikaissairaille työkyvyttömyyseläkeläisille seitsemän euron tuntihintaan. Se raha menee suoraan SPR:n kassaan ja kotiorja saa työmarkkinatuen ja yhdeksän euron päivittäisen kulukorvauksen. Lisäksi SPR saa Kelalta 10,09 euroa päivässä jokaisesta ”työllistämästään” pitkäaikaistyöttömästä.

Kotiapua ostava maksaa siis seitsemän euroa tunnilta ja se apulainen saa työmarkkinatuen ja yhdeksän euroa päivässä.

Toimintaa on tarkoitus pyörittää avustusrahoilla, tällä 10,09 euron Kela-korvauksella ja palvelujen myynnistä saatavilla tuloilla. Raha riittää todennäköisesti projektikoordinaattorin ja työvalmentajien palkkoihin ja he siis työllistyvät oikeasti. Varsinainen suorittava työ on tarkoitus teettää palkatta.

Niinhän se aina menee. Perustetaan juhlavia työllistämisprojekteja, joihin saadaan yhteiskunnan avustuksia. Luvataan koulutusta ja työtä ja niiden lisäksi vielä vanhuksista välittämistä eli nykyään niin muodissa olevaa yhteisöllisyyttä.

Tosiasiassa homma ei pyörisi päivääkään ilman yhteiskunnan avustuksia ja työttömien palkatonta työpanosta. Koko järjestelmä on rakennettu sen varaan, että suorittavan työn tekijä on ilmainen. Kaikki raha menee hankekoordinaattorien ja työnohjaajien palkkoihin. Kyseessä on järjestöjen bisnes.

Nyt joku tulee taas moittimaan minua tämänkin hankkeen arvostelusta ja yleisestä negatiivisesta asenteesta. Hyvässä lykyssä lehti tekee uuden jutun, jossa iloinen pitäaikaistyötön kehuu tekevänsä mieluummin palkatonta työtä kuin makaavansa kotisohvalla.

Ei se mitään. Pienellä taivuttelulla löytyisi varmaan sellainenkin, joka sanoisi ottavansa mielellään selkäänsä, kunhan vain ei tarvitse jouten olla.

Kommentit
 1. 1

  Marko sanoo

  On se vaan kumma, että oikeasti hyödyllisille hankkeille raha on kiven takana, mutta ”työllistämishankkeille” sitä löytyy aina pikavauhtia. Kyllähän tämäkin tietysti on hyödyllistä vammaisille, mutta se toteutetaan riistotyövoimalla. Se on se ongelma. Kaksinaismoralismia!
  Minusta on myös aidosti se vaara, että työllistämisrahoja käytetään asiattomasti, kun valvonta näiden hankkeiden ympärillä voi pettää pahastikin. Tällaisessa toiminnassa voi helposti vaikkapa rahaa pestä ja sitä ei tutkita, kuten ei työvoimaviranomaisten tekemisiä muutenkaan.

 2. 2

  167-176 sanoo

  Ainakin SPR:n Kontissa on pitkät perinteet työttömien käsittelystä.

  Tuossa oma kokemukseni vuodelta 2006.

  Sain palkkatukisetelin työkkäristä kevättalvella 2006 ja kun kyselin että mihin tämän voisi käyttää niin työkkärinsetä sanoi että meneppäs vaikka tuohon SPR:n konttiin. No minä menin heti sinne ja pääsin alle tunnissa sen palkkatukisetelin saamisen jälkeen töihin. Olin ihan onnesta mykkänä siinä vaiheessa. Mutta kuinkas sitten kävikään…

  Olin siellä kontissa sitten palkkatukitöissä, pitivät juuri niin kauan kun saivat korotettua palkkatukea. Työt tein hyvin ja kehuja tuli jatkuvasti. Mutta kun tuo 90%:lla korotettu palkkatuki loppui ja olisi ollut sitä normaalia palkkatukea jäljellä vielä vuosi niin ei jatkaneet työsopimusta. Sen sijaan toivottivat tervetulleeksi työelämävalmennukseen, työharjoitteluun, vapaehtoistyöhön yms. palkattomiin töihin milloin vain. Siellä olikin porukkaa jotka olivat olleet ensin vuoden palkkatukitöissä ja sitten olivat toista vuotta ”orjatöissä” tehden täsmälleen samaa työtä mistä aikaisemmin oli saaneet palkkaa. Tuollainen homma haiskahtaa jo vaikka miltä!!

  SPR:llä on ns. talokohtainen työehtosopimus. Alussa oli työaika 24 h/viikko joka muuttui työnantajan yksipuolisella suullisella ilmoituksella 21 h/viikko palkan pysyessä ennallaan, 727 euroa/kk, brutto. Siinä vaiheessa aloin haistaa palaneen käryä ja hommasin kyseisen työehtosopimuksen josta kävi ilmi että palkka oli ollut reilusti alle palkkataulukon alimman palkan, siis työaikaan suhteutettuna. Siis SPR rikkoi omaa tekemäänsä työehtosopimusta.

  Työsuhde loppui marraskuussa ja vuosilomaa oli kertynyt 16 päivää jotka työnantaja yritti määrätä pidettäväksi lomana vastoin vuosilomalakia marraskuussa. Vuosilomalain mukaan ei työnantaja voi määrätä pidettäväksi kulumassa olevan lomanmääräytymisvuoden lomaa työsuhteen kestäessä eikä loma ajan (2.5.-30.9) ulkopuolella. Taaskaan asiasta ei sen kummemmin puhuttu vaan loma oli merkitty työvuorolistaan. Vuosilomalain mukaan vuosiloman ajankohta on ilmoitettava kuukautta ennen loman alkamista. Siis kolminkertainen vuosilomalainrikkomus!!

  Liiton avulla sain kuitenkin lomat rahana ja palkkarästitkin maksoivat. Kukahan montaa on tuolla tavalla kohdeltu? Tapauksessani ns. kusetusprosentti oli 18 koko työsuhteen palkkasummasta. Siis noinkin pienestä palkasta vielä ilkesivät huijata noin paljon!!

  Miten voi luottaa enää yhteenkään työnantajaan kun siihen asti luotettavana pitämäni SPR:kin tekee tuollaista?

  Ja tässä nykypäivää:
  http://keskustelu.suomi24.fi/node/12020829

 3. 3

  vierailija sanoo

  Olen itse sillä kannalla, että tekemätöntä työtä on aina, ja ongelmaksi muodostuu palkanmaksu. Kun ihmiset haluavat työtä, he tarkoittavat sekä työtä että palkkaa.

  Tuntuu kohtuulliselta, että jos yhteiskunnalta saa rahaa elämiseen, niin jos kykenee (huom. jos), niin on oikeudenmukaista, että kantaa oman kortensa kekoon tekemällä vastikkeeksi työtä. Siitä kyllä tulee pohtia, mikä työnmäärä on kohtuullinen ja missä määrin sen työn saa valita itse.

  Samalla tämä on sitä aktivointia, millä sanana on huono kaiku, mutta asiana nähdäkseni ihan oikea.

  Ihan yhtä väärin tai oikein on puhua ”pakkotyöstä” tai ”pakkoelättämisestä”, kysymykset on esitetty yhtä niuhalla sävyllä.

  • 3.1

   Jack the knife sanoo

   Milläs oikeudella oletat että jokainen työtä vailla oleva ei olisi koskaan itse maksanut veroja ja olisi täten kustantanut oman työttömyysturvansa?

   • 3.1.1

    L sanoo

    vierailijalle:
    Työtön on veronmaksaja. Siis toisinsanoen: osallistuu yhteiskuntaan veroja maksamalla. Työttömyysetuus on jo osin vastikkeellista. Työmarkkinatuki on kaiken lisäksi harkinnanvarainen tuki, ei mikään automaattinen sosiaaliturvaan liittyvä tuki (kuten esim lapsilisä tms. tuki). Ei ole tullut kohdalle vielä ihmistä joka olisi ollut koko työikänsä (16v. – 63v.) työttömänä. Työssäollessaan ihminen maksaa veroja: mm sosiaaliturvaa itselleen ja myös muille. Niitä kai silloin käyttää kun siihen tulee tarve?

  • 3.2

   keke sanoo

   ”Tuntuu kohtuulliselta, että jos yhteiskunnalta saa rahaa elämiseen, niin jos kykenee (huom. jos), niin on oikeudenmukaista, että kantaa oman kortensa kekoon tekemällä vastikkeeksi työtä. ”

   Ok sovitaan näin. Sitten voidaankin sopia myös siitä että ne jotka eivät ole tässä asemassa mutta tekevät samaa työtä palkattuna niin millä perusteella heille sitä rahaa kuuluisi enemmän saada? Millä oikeudella pitäisi saada enemmän rahaa siitä työstä kuin samaa työtä tekevän työkokeilijan? Pelkästäänkö siksi että ei ole työvoimatoimiston kautta tullut tekemään työtä?

  • 4.1

   keke sanoo

   SPR:n jäsenistö voisi vaikka keskittyä siihen että jos heidän järjestöään sekä harrastustoimintaa pyöritetään (monessa tapauksessa pakotetuilla) ilmaistyöntekijöillä harkita työntekijöiden palkkaamista esimerkiksi jäsenmaksuilla. Varsinkin jos järjestö on kallellaan ihmisoikeuksiin niin tämän luulisi olevan selviö.

 4. 5

  rainer rajakallio sanoo

  työn tunnusmerkkejä: siitä maksetaan sopimuksien mukainen palkka, työsopimus tehdään vapaaehtoispohjalta, ei pakotettuna, työ on mielekästä ja hyödyllistä. Kovin harvat tuki”työt” täyttävät nuo edellytkset.

 5. 6

  L sanoo

  Kaikki työllistämisrahoja pyörittävät rekry-yritykset ja erilaiset yhdistykset pitäisi tutkia. Mitä ne oikein puuhaavat saamillaan projektirahoilla joita myönnetään työttömien rekrytoimiseen epämääräisillä hankkeilla?

  Tässä keskisuuressa kaupungissa jossa asun, on SPR:n Konttitoiminnan lisäksi ainakin kaksi yhdistystä, jotka saavat rahoitusta toiminnalleen Niiden toimintaa ei tueta lainkaan siinä määrin kuin näitä nyt syntyneitä ”hyväntekeväisyys”-järjestöjä ja rekrytointiyrityksiä.

  Olin TE-keskuksessa järjestetyssä rekrytointitilaisuudessa jossa nämä pontevat ”työnetsijät” esiintyivät. Tilaisuus oli vapaaehtoinen, mutta ”ellet tule paikalle oletamme ettet enää etsi töitä ja se vaikuttaa sosiaaliturvaasi”. Tilaisuuteen osallistuminen ei ollut vapaaehtoista.

  Kyseessä on ammattimainen orjatyönvälitystoiminta, joka esitetään täysin vapaaehtoisena palveluna. Hyväntekeväisyysjärjestön nimissä. Ainoat työt joita tarjottiin olivat 6kk:n työkokeilut tai työharjoittelut joista ei makseta kuin 9 euron päiväpalkka. Mahdollista oli, mutta hyvin harvoille, myös palkkatukityö.

  Eikö tämä ole TE-keskuksen perustyön ulkoistamista, työvoimapalvelujen yksityistämistä, jos ko. Yhdistys verkkotietojen mukaan: ”etsii asiakkailleen työpaikkoja yrityksistä” ja on ”maksuton ja vapaaehtoinen palvelu, jonka tarkoituksena on tukea asiakkaidensa työnhakua, kehittää työnhakutaitoja, sekä etsiä työpaikkoja yrityksistä” ja myös ”yritykset voivat myös hakea työntekijöitä palvelun kautta.”

  Asiakkaina on, kuinkas muutenkaan: ”TE-toimistossa tai NN kaupungin työvoiman palvelukeskuksessa asiakkaana olevia työttömiä työnhakijoita.” Ainakin yhdistyksen palkkalistoilla olevilla on komea ammattinimike: Konsultti. Palkka on varmasti ihan toista luokkaa kuin TE-keskuksen työvoimavirkailijalla.

  Missio on kiteytetty näin: ”Yhdistyksen tarkoituksena on tehdä ennaltaehkäisevää mielenterveystyötä tuottamalla palveluja myös pitkäaikaistyöttömille, joilla on erityinen riski sairastua mielenterveyshäiriöihin.” Yhdistyksen jäseninä ovat erilaiset mielenterveysseurat (muun muassa Suomen Mielenterveysseuran alueyhdistys).

  Kuinkahan paljon kenenkään mielenterveyttä edistää palkaton työnteko?

  Kyseisen järjestön toiminta on ristiriidassa ihmisoikeuksien kanssa: 1. oikeus saada työnhakupalvelua työvoimatoimistosta 2. oikeus yksityisyydensuojaan kaikissa terveyteen liittyvissä asioissa 3. oikeus saada työnteosta palkkaa normaaleilla työehdoilla.

  Kummallista tässä on, että julkisilla varoilla pyöritetään TE-keskuksesta ulkoistettuja ”työvoimapalveluja” eikä niiden toimintaa mitenkään valvota, vaikka aivan selvästi kyseessä on ilmaistyön (orjatyöksi voi aivan hyvin kutsua) välittäminen.

  • 6.1

   L sanoo

   Oikaisu, putosi yksi tärkeä lause kappaleen keskeltä pois:
   Tässä keskisuuressa kaupungissa jossa asun, on SPR:n Konttitoiminnan lisäksi ainakin kaksi yhdistystä, jotka saavat rahoitusta toiminnalleen. Enkä puhu tässä nyt työttömien omista yhdistyksistä. Niiden toimintaa ei tueta lainkaan siinä määrin kuin näitä nyt syntyneitä ”hyväntekeväisyys”-järjestöjä ja rekrytointiyrityksiä.

  • 6.2

   keke sanoo

   Tulin vaan tähän komppailemaan L viestiä. Eräässä kaupungissa näiden vapaaehtoisten infotilaisuuksien jälkeen lyödään lappu kouraan johon vaaditaan allekirjoitusta osallistua sitten kurssille. Tässä samaisessa paperissa todetaan, jotta kurssille voi mennä kaikki terveystiedot luovutetaan kurssin työntekijöille jotta työkunto voidaan tarkistaa. Allekirjoittamisesta kieltäytymällä saa niskaansa uhkailuja karenssista, vittumaisista lisäkurssituksista ja muutenkin hommat luistaa paremmin kunhan nyt suostuu moiseen. Jos nyt kieltäytyy allekirjoittamasta jos vaikka sattuu olemaan sitä mieltä että oma terveydentila on hänen ja lääkärin välinen asia eikä esimerkiksi kurssinvetäjän niin sitten voi aina aiheesta valittaa työvoimatoimistoon. Jos esimerkiksi kyselee että mihinkähän lakiin perustuu tämä terveystietojen vaatiminen kurssille osallistumiselle ja onko nyt toimittu hyvän hallintatavan mukaisesti vaatimalla uhkailemalla allekirjoitusta vastaus on se, että kurssitus ja infotilaisuus on yksityisen ja ulkoistetun järjestön toimittama, joita moiset virkamiessäännöt sun muut pikkujutut eivät kosketa.

   • 6.2.1

    L sanoo

    Juuri samaa toimintaa on myös muuallakin, keke. Edellämainitsemani yhdistykset ja järjestöt keräävät ja jakavat työttömien terveystietoja. TE-keskuksen järjestämässä rekrtyointitilaisuudessa jaettiin ”Sitoumusta” joka oli täysin vapaaehtoinen. Mutta ellei allekirjoittanut sitä, niin ei ollut enää oikeutettu kaikkiin TE-keskuksen palveluihin. Jos allekirjoitti, niin antoi luvan kaikkien terveyttä koskevien tietojensa laajamittaiseen jakeluun.

    ”…kurssitus ja infotilaisuus on yksityisen ja ulkoistetun järjestön toimittama, joita moiset virkamiessäännöt sun muut pikkujutut eivät kosketa.”

    Kyllä lainkirjainta on kaikkien noudatettava.

    Terveyttä koskeva tieto on yksityisasia. Työnantaja saa pyytää työntekijältä terveystodistuksen – vasta valinnan jälkeen – (se koskee aina kyseistä tehtävää ja kertoo ainoastaan sen, että valitun terveydentila on sellainen, että kykenee hoitamaan tehtävän).

    Lainkirjaimen mukaista toimintaa tämä ei oikeuskäsitykseni mukaan ole. Mutta mitäs tälle voi tehdä?

 6. 7

  keke sanoo

  ”Kyllä lainkirjainta on kaikkien noudatettava.”
  Ei ollut tarkoitus sanoa että lakia ei noudatettaisi. Varmasti kaikki menee juuri niin kuin lakikirjassa seisoo.

  ”Terveyttä koskeva tieto on yksityisasia. Työnantaja saa pyytää työntekijältä terveystodistuksen – vasta valinnan jälkeen ”
  Näin varmaan työnantaja mutta kurssi tai kurssin ohjaaja ei ole työnantaja joihin nämä säännöt eivät päde.

  ”Mutta mitäs tälle voi tehdä?”
  Voihan näistä tehdä sitten valituksia ja kysellä mihin lakiin asia perustuu. Näille valituksille tosin työvoimatoimiston ja kurssien henkilökunta sitten naureskelee kahvitunnilla.

  • 7.1

   L sanoo

   En haluaisi olla tässä vihapuhetta edistämässä vaan selvittämässä ihan asiallisesti sen, että minkälainen oikeusturva työttömälle enää jää. Voiko mihin tahansa pakottaa? Ja toimivatko kaikki asian ympärillä häärivät tahot oikeusvaltion periaatteiden mukaisesti.

   Tämä tilanne yllyttää myös populistipoliitikkoja manipuloimaan työttömiä toistensa kimppuun tai jotakin ihmisryhmää vastaan, kuten Saku Timonen on hyvin kuvannut teksteissään.

   • 7.1.1

    keke sanoo

    ”En haluaisi olla tässä vihapuhetta edistämässä vaan selvittämässä ihan asiallisesti sen, että minkälainen oikeusturva työttömälle enää jää. Voiko mihin tahansa pakottaa?”

    En nyt tiedä mitä vihapuhetta tässä ollaan levittämässä jos toteaa miten hommat käytännössä menee. Ennen vanhaan tällaisia juttuja varten perustettiin ammattiliitot jotka sitten työtaistelussa asiat muutti toisenlaiseksi eikä enää työnantajalle kuulunut ne siivilielämän asiat ja lausunnosta terveydentilasta antoi riippumaton lääkäri ilman yksityiskohtia. Nyt asianlaita on niin että liittoa ei ole työkokeilijoille ja olemassa olevia liittoja ei asia kiinnosta saatikka työkokeilijat, päin vastoin onnistuneena siellä pidetään systeemiä. Eli edunvalvontaa ei ole ja siitä voit vetää johtopäätökset mitä sitten kysellään ja mitä lakeja noudatetaan. Jos et usko niin jätä yhteystiedot niin voin lähettää sinulle sähköpostilla keskustelun aiheesta paikallisen työvoimatoimiston vastaavan kouluttajan kanssa jolle aiheesta valitin vime syyskun aikoihin jolloin kieltäydyin allekirjoittamasta kyseistä kurssipaperia nimenomaan siistä syystä että oma terveydentilani ei ole kenenkään muun asia kuin itseni ja lääkärin joka on luottamuksellinen. Mikäli terveydentilani kiinnostaa niin lausunnon sitten antaa lääkäri eikä smikään lääketieteellisesti kouluttamaton kurssittaja.

    Ja joo näyttäisi lakien mukaan olevan niin että lähes mihinkä tahansa voidaan pakottaa kunhan ei rikota lakia. Lakia tässäkään asiassa ei rikota vaan asiat tehdään työttömän oman edun vuoksi. Toisaalta mistä minä sen tiedän itselläni ei ole varaa käydä oikeuskamppailua Suomen valtiota vastaan, koska ei ole liittoa tai muuta sellaista joka moisessa tarvittaessa auttaisi. Eli lyhykäisyydessään kun ei ole edunvalvontaa ei ole oikeuksia.

    ”Tämä tilanne yllyttää myös populistipoliitikkoja manipuloimaan työttömiä toistensa kimppuun tai jotakin ihmisryhmää vastaan, kuten Saku Timonen on hyvin kuvannut teksteissään.”

    No millä tavalla tässä nyt työttömät pistetään toistensa kimppuun tai jotakin ihmisryhmää vastaan?

    • 7.1.1.1

     L sanoo

     Ei tässä laiteta, tai olla. Mutta populistipoliitikot voivat käyttää näitä tilanteita hyväkseen. Provoisoimalla esimerkiksi erilaiset työttömien ryhmät toisiaan vastaan.

     Ammattiliitot ovat unohtaneet työttömät. Ainakin osittain. Niiden tulisi ottaa voimakkaammin kantaa tähän änäs ”osallistavaan” sosialiturvakeskusteluun.
     Osallistavaa sosiaaliturvaa perustellaan sillä, että olisi olemassa jokin ihmellinen ”passivoiva sosiaaliturva”. Väitetään, että työttömyysturva passivoi. Mitä sillä passivoivuudella tarkoitetaan ja keitä? Olen nähnyt niin passiivisia ja flegmaattisia työssäkäyviä, että hyvällä syyllä voi kysyä: Mistä he oikein saavat palkkansa?

     Mielikuva passivoituneesta ihmisestä joka ei tee yhtään mitään muiden hyväksi elää hyvin väkevästi. ”On vain ja makaa kotona” tarkoittaa työtöntä. Silti työtön voi olla hyvinkin aktiivinen ja tehdä yhtä sun toista tarpeellista ja hyödyllistä.

     Jari Sarasvuo kertoo tänään HS:ssä että parasta Suomen taloudelle olisi: ”Perustulo ja yrittäjien verotus hullunrohkeasti minimiin!”

     Nämä ajatukset alkavat elää mielikuvien voimasta joita on nyt tehtailtu. Sarasvuon ajatuksesta huomaa ettei hän tunne tätä asiaa riittävästi. Mikähän mahtaa olla se ”perustulo” josta hän puhuu? Mitä sosiaaliturvan tuloa hän tarkoittaa? Ei varmasti niitä etuuksia sosiaaliturvasta jotka tipahtavat hänelle tai hänen perheelleen. Vai tarkoittaako hän minimipalkkaa ? Että sen tulisi olla vieläkin pienempi.

     Sosiaaliturvan kautta syntyy erilaisia ”perustuloja”. Tiedetään hyvin, että sosiaaliturvasta ja sosiaalietuuksista ja erilaisista tulonsiirroista hyötyvät eniten hyvintienaavat työssäkäyvät, usein lapsiperheelliset. Joista osa ei haluaisi maksaa veroja, koska eivät halua ”hyysätä” muita.

     Tämä puhe ottaa minua eniten aivoon. Se on epärehellistä puhetta. Minä kustannan Sarasvuon vauvan vaipat ja päivähoitopaikan maksamalla hyvin korkeata tuloveroa minimaalisesta työmarkkinatuesta.

     • 7.1.1.1.1

      keke sanoo

      ”Ammattiliitot ovat unohtaneet työttömät. Ainakin osittain. Niiden tulisi ottaa voimakkaammin kantaa tähän änäs ”osallistavaan” sosialiturvakeskusteluun.”

      Ammattiliitot voivat mielestäni pitää turpansa kiinni osallistuvasta sosiaaliturvasta. Vielä täällä muistetaan se fiasko mitä se puhe nuorisotakuun aikaan. Toki hienoja videoita tehtiin siitä miten työehdot pitää olla kunnossa ja muutenkin hehkutettiin systeemiä. Jos ei muista niin voi vilkaista vaikka nämä videot läpi jos vaikka tuttuja näkys http://www.youtube.com/watch?v=FyEseEuva8Y http://www.youtube.com/watch?v=WAmS7XA1ftc

      Hauskaahan se on kun ammattiliitto jauhaa että ”kyllä työehdot pitää olla kunnossa” mutta kun ei ole, koska eivät itse ota jäsenikseen työkokeilijoita ja ensinnäkin tee sitä yleissitovaa työsopimusta(kai toi se pointti sitten jonka taakse voi piiloutua ja selitellä että kato kaikki kunnossa kun ei oo sopparia). Jos joku tuntee noita SAK:n pamppuja niin kysykää vittuillessanne että minkä järjstön tehtävä olisi hoitaa se työkokeilijan edunvalvonta?

      ”Minä kustannan Sarasvuon vauvan vaipat ja päivähoitopaikan maksamalla hyvin korkeata tuloveroa minimaalisesta työmarkkinatuesta.”

      En näe ongelmalliseksi kakaroiden yhteiskunnallista hoitamista. Mielestäni tämä perusoikeus kuuluu kaikille jopa Sarasvuon lapselle. Näen ongelmalliseksi sen että siellä päivähoidossa työt tekee työharjoittelija ilman palkkaa vaikka koulutuskin olisi varmaan siihen ammattiin.

 7. 8

  Marja-Leena sanoo

  Minut ”pakotettiin” pajatyöhön vaikka olen osa-työkyvyttömyyseläkkeellä. Muuten olisivat katkaisseet työmarkkinatuen jne…. Ei mitään sympatiaa vaan, en voi edes sanoin kuvailla tuota kohtaamista TE-keskuksen virkailijoitten kanssa. Jos valehtelevat ja työpajassa on p. olla, niin kirjoitan varmasti Facebookiin ja varoitan koko Suomen työttömiä. Aivan varma.

 8. 9

  L sanoo

  Täytyy vielä lisätä sellainen seikka, että minulla ei ole mitään vapaaehtoistyötä vastaan. Olen ollut mukana vapaaehtoisena monenmoisessa toiminnassa. Kansalaistoiminta on aina tarpeellista. Olen nytkin. Mutta. Se on aivan eri asia kuin tehdä ilmaistyötä pakotettuna tai uhattuna.