Kunnanjohtajan vika

– Juukalainen aktiivisuus ja kannustavuus näytti parhaat puolensa viime viikkoina. Lauma jalkautuneita valtuutettuja kiersi tie sonnalla hakemassa nimilistaan täydennystä, jotta saisimme kunnanjohtajan pihalle. Kunnanjohtajan syntilistaan oli kertynyt kaikki maan ja taivaan väliltä. Todennäköisesti monen kalaonnikin on hävinnyt kyläpäällikön takia.

Näin vaudikkaasti aloitti 27.2. paikallislehti Vaarojen Sanomien yleisönosastossa juttunsa Juuan Yrittäjät ry:n puheenjohtaja Seppo Hernesniemi. Hänen viestinsä ydin oli se, että tällainen valtuutettujen aktiivisuus on hyödynnettävä oikeaan suuntaan. Turha syyllisten etsiminen on jätettävä pois ja on keskityttävä kunnan kehittämiseen yhdessä virkamiesten kanssa.

Olen täsmälleen samaa mieltä.

Kunnajohtaja Pekka Pietiäistä on roikotettu löysässä hirressä yli kaksi kuukautta siitä lähtien, kun hän kunnanhallituksen talousarviokäsittelyssä esitti kahden kyläkoulun lakkauttamista. Kunnahallitus oli äänten enemmistöllä hänen esityksensä takana, mutta kiivaan valtuustokeskustelun jälkeen päädyttiin yksimielisesti luopua koulujen lakkauttamisesta.

Sen jälkeen alkoi tämä nimien kerääminen kunnanjohtajan erottamiseksi. Minun nimeäni siihen listaan ei ole edes pyydetty, mutta eihän näin pienessä kunnassa tällainen asia salassa pysy. Kuntalain mukaan neljäsosa valtuutetuista saa erottamisen vireille ja päätökseen tarvitaan kahden kolmasosan enemmistö. Se neljäsosa on ollut koossa jo kauan, mutta virallisesti tällaista nimilistaa ei ole olemassakaan.

Listan saatetekstissä kunnajohtajan viaksi katsotaan tosiaan suunnillen kaikki muu paitsi kadonnut kalaonni. Kuitenkaan sitä minun nähdäkseni tärkeintä syytä eli koulujen lakkautusesitystä siinä ei mainita ollenkaan. Muita vikoja sitten on löytynyt yllättävän paljon.

Minun nimeäni ei siis ole pyydetty ja turhaa se olisikin. Huoltoaseman parlamentille tämä saattaa olla ylläytys, koska minua on totuttu pitämään jonkin sortin kapinallisena. Minulla on kuitenkin tapana antaa aiheen ilmaantuessa suoraa palautetta heti ja asia on sillä selvä. En laadi kenenkään syntiluetteloa paperille vastaisen varalle. Kunnanjohtajalla on ollut ja on täysi tukeni.

Viime vuoden tilinpäätöksen vähitellen valmistuessa kunnanjohtajan arvostelulta on putoamassa pohja pois. Pahimmillaan pelättiin jopa 800 000 euron alijäämää, mutta nyt alijäämä näyttäisi olevan 150 000. Kunnajohtajan rooli tässä kehityksessä ei ole ihan vähäinen.

Kunnajohtajan erottaminen luottamuspulan takia ei muuten ole ihan niin helppoa kuin Kuntalakia lukemalla voisi luulla. Asian saa vireille neljäsosa valtuutetuista ja erottamiseen tarvitaan kahden kolmasosan enemmistö. Sekään ei riitä, koska irtisanimisen perusteet on löydyttävä työoikeuden puolelta ja niiden on oltava objektiivisesti arvioiden päteviä. Näppituntuma ja henkilökohtainen antipatia eivät siis riitä. Tämä unohtuu liian usein ja monet kunnat ovat sotkeneet itsensä pitäaikaisiin ja kalliiksi tuleviin oikeudenkäynteihin erottaessaan kunnanjohtajiaan liian kevein perustein.

Niissä oikeudenkäynneissä häviää voittaessaankin. Jos ei muuten, niin ainakin imagotappio on näkyvä.

 

Kommentit
 1. 1

  Pentti Toivanen sanoo

  Vaikka en olekaan kovin kiinnostunut siitä mitä sana ”politiikka” pitää sisällään niin tuo nimilista minua kyllä kiinnostaa. Ei ehkä yksittäisten henkilöiden osalta niinkään vaan ihan siitä syystä, että kun edellinen kunnanjohtaja on saatu ulos niin ketkä nyt haluavat tuon Pekankin pois? En tunne taustoja enkä asioita, mutta minusta tuntuu kovasti siltä, että puoluepolitiikka ja keskinäinen taistelu vallasta on tärkeämpi kuin kunnan asioiden hoitaminen. Ja sitä en pidä hyvänä asiana.. 🙁

  • 1.1

   sakutimonen sanoo

   Koska tätä vaatimusta kunnanjohtajan erottamisprosessin aloittamiseksi ei ole virallisesti olemassa, niin allekirjoittajiakaan ei voi kertoa enkä kaikkia tiedäkään. Voi olla, että asia ei koskaan edes nouse virallisesti esille. Kaikki riippuu hankkeen alullepanijoista.

 2. 2

  Vääpeli Matala sanoo

  Sotkamossa on ihan vastaava farssi ollut käynnissä jo pitemmän aikaa, primus motorina Persussuomalainen kunnanhallituksen puheenjohtaja. Sirkusta, ja saatanan kallista sellaista koko rahalla, kulttuuria ja vähänkään kulttuuriin vivahtavaa nämä epelit vihaavat yli kaiken, mutta tekevat sitten pitäjässä kuin pitäjässä yhteisten asioiden hoidosta puskafarssia.

  • 2.1

   Vain ihminen sanoo

   Perussuomalaiset rakastavat kulttuuria. Ei hippien tai muiden liberaalineekereiden tietenkään mutta he kannattavat hiihtoputkia, ampumaratoja ja sen sellaista. Itse hiihtelisin mieluiten taivasalla ja ampuisin savikiekkoja pellolla mutta nähtävästi tietynlainen äijämeiningiksi naamioitu tyhmyys vetoaa moniin.