Mitä minä juuri luin?

– Työttömien, niin nuorten kuin iäkkäämpienkin, joukosta löytyy huolestuttavan suuri määrä niitä, jotka eivät ole koskaan olleet töissä tai eivät edes aio niitä hakea. Ryyppääminen, pilven poltto ja kotona vetelehtiminen on tehty tässä yhteiskunnassa liian kannattavaksi. Sosiaalituet ovat liian korkeita ja eristävät työtä pelkäävät vetelykset koteihinsa. Samalla he syrjäytyvät, putoavat lopullisesti pois työelämästä ja maksavat työssäkäyvälle väestölle maltaita.

– Asenteet on saatava muuttumaan. Paras keino siihen on madaltaa sosiaaliturva sellaiseksi, että töihin on pakko lähteä ja rahaa ansaita. 300 euron houkutin on jo osoittanut, että edes se ei saa kaikkia töistä kiinnostumaan.

Näin ”asiantuntevasti” sylki ilmoille omia asenteitaan ja ennakkoluulojaan Imatralainen-lehden päätoimittaja-kustannusjohtaja Karri Kannala. On aika hämmästyttävää, että näin heikolla yleissivistyksellä ja olemattomalla tiedonhakutaidolla varustettu henkilö pystyy toimimaan kahden eri lehden päätoimittajana ja kustannusjohtajana. Oikeastaan hänen kolumninsa sisältö oli noissa kahdessa kappaleessa, mutta lähinnä kommenttien takia se kannattaa lukea  kokonaan.

Kannala on siis niitä, joiden mielestä työttömät ovat juoppoja, pilvenpolttajia ja työttömiä silkkaa laiskuuttaan. Jo ensimmäinen kommentoija osui asian ytimeen ja paljasti Kannalan oman laiskuuden hakea oikaa tietoa. Etelä-Karjalassa on parasta aikaa avoimia työpaikkoja 322 ja työttömiä työnhakijoita 8 724. Kannala siis kuvittelee saavansa nämä kaikki työttömät survottua töihin pelkästään alentamalla sosiaalietuuksia.

Tarkistin nämä kommentoijan esittämät luvut ja ne näkyvät pitävän paikkansa. Avoimet työpaikat löytyvät TE-toimiston sivulta ja työttömien määrää etsittäessä google tarjosi ensimmäiseksi Kannalan päätoimittamien lehtien juttuja helmikuulta.

Päätoimittaja ei siis ole viitsinyt selata edes oman lehtensä melko tuoreita uutisia, koska oikea tieto olisi pilannut koko jutun juonen. Koko kirjoitus vaikuttaa joko tahalliselta provokaatiolta tai erittäin pahalta asennevammalta.

Veikkaan jälkimmäistä. Näissä pienissä paikallislehdissä voi edetä päätoimittajaksi asti tietämättä maailman menosta mitään tai edes piittaamatta siitä. Oli meilläkin muutama vuosi sitten paikallislehdessä vähän aikaa päätoimittaja, joka kirjoitti samantapaisen jutun. Tosin hän pani paremmaksi ja närkästyi valtavasti siitä epäkohdasta, että tässä maassa yleensä on mahdollista pysyä hengissä tekemättä työtä.

Oikea toimittaja olisi työttömien ja avoimien työpaikkojen lisäksi selvittänyt pari muutakin asiaa. Hän olisi saanut nopeasti selville, että 300 euron ansaintamahdollisuus ei koske toimeentulotukea saavia. Oikea toimittaja olisi huomannut, että ansaintamahdollisuus ei koske sellaisia töitä, joissa työnantaja ei koko ajan pysty valvomaan työntekijää. Sellainen työ on vaikkapa mainosten tai lehtien jakaminen.

Ei tällaisille ihmisille pysty onnistuneesti kertomaan mitään asiatietoa. He elävät liian syvällä omassa turvallisessa maailmassaan ja kirjoittelevat juttuja, jotka saavat asiosta jotain tietävät ihmettelemään lukemaansa. Lyhytkin työttömyysjakso tekisi heille hyvää.

Kommentit
 1. 2

  a niemelä sanoo

  Niinpä!
  Ja ajatelkaapas sitä epälukuista tavisten määrää, joka vielä uskoo tuohon ja ottaa asiat ”päätoimittajan” kirjoittamassa muodosa ihan todesta!
  Ei voi muuta kuin todeta, että kyllä taitavat venäläisetkin olla aivan oikeassa nakemyksessään tästä suomalaiseten älykkyydestä!

 2. 3

  Satu sanoo

  Minä olen kyllä samaa mieltä toimittajan kanssa. Omassa tuttavapiirissäkin on ainakin 10 henkilöä, joilta olen kuullut lauseen ”ei mun kannata mennä töihin, kun sitten menettäisin tuet” tai ”miksi menisin töihin, kun saan melkein saman tekemättä mitään”. Avatkaa silmänne! Kyllä tässä yhteiskunnassa riittää tukilusmuja, joilla ei ole aikomustakaan hakea töitä.

  • 3.1

   sakutimonen sanoo

   Minua kiinnostaisi tietää mihin nämä ”tukilusmut” menisivät töihin, jos heiltä poistettaisiin tuet. Mistä niitä palkkatöitä sitten ihan yllättäen löytyisi haluttomillekin, kun nyt ei löydy edes halukkaille?

   • 3.1.1

    Eläkeläinen sanoo

    Näinhän se menee. Työhön kykenemättömät ja paskahommista kieltäytyvät halutaan väkipakolla töihin, ja ihmiset jotka oikeasti haluavat töitä eivät niitä saa.

   • 3.1.2

    Satu sanoo

    No niin sain juuri niitä vastauksia mitä arvelinkin. Esim. Minä ja monet tutuistani eivät ole kertaakaansaaneet töitä mollin kautta vaan ihan itse etsien. Mutta viestini pointti oli se, että vaikka niitä töitä olisi tarjolla ihan jokaiselle niin näitä tukilusmuja Suomessa piisaa. Jos minä jo tiedän tutuistani ainakin sen kymmenen niin voi vain kuvitella mitkä määrät oikeasti koko Suomessa. Ihan turha sulkea silmiä tältä ongelmalta. Tiedän, että nykyään ei edes kaikille halukkaille löydy töitä, mutta jos niitä EI EDES HALUA YRITTÄÄ koskaan hakea niin miksi näitä lusmuja paapotaan vuodesta toiseen??

    • 3.1.2.1

     J sanoo

     Minäpä taas en tunne yhtään tuollaista tukilusmua. Eli kertookohan tuo jotain ongelman laajuudesta, vai jotain Sadun tuttavapiiristä?

     • 3.1.2.1.1

      Satu sanoo

      Tietääkseni minulla on ihan normaalituttavapiiri. Yksi näistä lusmuista on miehen sukulainen. Muutama veljeni kaveri ja jokunen satunnainen tuttavuus. Lisäksi on näitä, jotka ovat esim ajaneet rekkaa ja kouluttautuneet ylöspäin. Sen sijaan, että ajaisivatedelleen kun töitä olisi niin he nauttivatkin liiton rahoja ja ”etsivät” töitä.

    • 3.1.2.2

     repa sanoo

     on aika haastellista pysyä vuodesta toiseen motivoituneena työnhakijana kun niitä töitä ei vaan ole. ei mollin sivuilla eikä muuallakaan. ainakaan palkkatöitä.

  • 3.2

   sanoo

   Satu tässä kiteyttää nyt koko ongelman. Suurin osa suomalaisista ei ihan oikeasti ymmärrä, että työpaikkoja on Suomessa vähemmän kuin työväestöä. Töitä ei siis ole kaikille. Vaikka tämän vääntäisi miten rautalangasta, ei Satu asiaa tunnu ymmärtävän.

  • 3.3

   Jaska sanoo

   ”ei mun kannata mennä töihin, kun sitten menettäisin tuet”

   Tuo on monessa tapauksessa ihan totta. Työttömän ei ole nykyjärjestelmässä järke ottaa vastaan lyhyt aikaista työtä, ellei siitä saa selkeästi enemmän rahaa kuin mitä tuet ovat. Eihän siinä ole mitään järkeä tehdä vähän työtä, jos menettää tuet ja palkkaa tulee vähemmän kuin tukea. Varsinkin kun kaiken lisäksi vielä joutuu säätämään ylimääräistä byrokratiaa.

   • 3.3.1

    lauri aro sanoo

    Sitten on vielä semmoinenkin juttu, että sovitellun päivärahan käsittely kestää oman aikansa eli jos on ollut päivän töissä, ei voi olla varma, koska seuraavan kerran tilille tupsahtaa rahaa. Se on kuitenkin varma, että menoissa ei tule samanlaista katkosta eteen.

   • 3.3.2

    Jerbiili sanoo

    Paitsi et on hitusen helpompaa saada töitä ku ansioluettelossa on läjä pikkupätkiä töitä, kun et siel on vuosi täysin tyhjää. Mut trust me, oon työttömän puolella. Ite saanu kärsiä siitä ihan riittävästi.
    T: Edelleen määräaikaispätkiä tekevä…

  • 3.4

   Liisa sanoo

   Satu, jos nämä ”lusmuajat” sanoo ettei kannata mennä töihin, niin silloin on palkat liian pienet. Eli se mätäpaise on siellä , että työntekijöille maksetaan liian pientä palkkaa.

 3. 4

  Make59 sanoo

  Eikö tämä mennyt, Satu, jakeluun?: Etelä-Karjalassa on parasta aikaa avoimia työpaikkoja 322 ja työttömiä työnhakijoita 8 724.

  • 4.1

   Satu sanoo

   Niin ylempänä jo vastasin, että minä ja monet muut emme koskaan ole löytäneet töitä mollin sivuilta avoimista työpaikoista vaan ihan itse etsien ja näitä paikkoja ei noissa tilastoissa näy. Minulla on kokemusta pätkätöistä viiden vuoden ajalta, joten enköhän siitäkin jotain tiedä. Monesti oli päivän, parin, viikon sijaisuuksia ja sen jälkeen sai taas alkaa etsimään uutta työtä. Tokihan olisin voinut vain maleksia koton ja itkeä, kun netissä näkyy vain pari vapaata työtä.

   • 4.1.1

    SasaXdsa sanoo

    Siinä olet Satu oikeillakin jäljillä, että te-toimistojen ja mol:in kautta ei töitä kovin helposti saa – jos ollenkaan. Allekirjoittanutkin on valtaosin saanut työpaikkansa 95 % muualta, pari paikkaa olen joskus nuorena löytänyt työvoimatoimistoon vapaiksi ilmoitetuista paikoista.

    Eli työpaikkoja on enemmän kuin virallisesti te-toimistoihin ilmoitetut määrät, mutta kysymys onkin, että KUINKA PALJON ENEMMÄN? Tarkkaa lukua ei sitten tietääkseni kukaan pysty sanomaan ja tästä syystä usein puhutaan kaiketi näistä mol-luvuista.

    Työttömien määrä on ehkä paremmin tilastoitu, koska saadaakseen jotain työttömyysetuutta täytyy olla työttömäksi työnhakijaksi kirjautunut. Mutta sekään luku ei kerro kaikkea, koska viime aikoina on puhuttu paljon n. 20 000 tulottomasta henkilöstä, jotka eivät ole töissä, eivät työttömäksi kirjautuneita jne.

    Näiden täysin tulottomien lisäksi on varmaan suuri joukko ihmisiä, jotka ovat osa- tai kokoaikaisella opiskelijastatuksella, koska eivät ole saaneet töitä, henkilöitä, jotka pitkittävät lapsen kotihoitoa, koska eivät saa töitä – tässä vain esimerkkejä mainitakseni. Joskus olen medioissa nähnyt arvioita, että todellisia työttömiä voi siis olla jopa kymmeniä tuhansia, sata tuhatta tai ylikin enemmän kuin viralliset mol-luvut.

    Siinä mielessä nuo mol-luvut eli sinne ilmoittettujen vapaiden työpaikkojen määrä/työttömien työnhakijoiden määrä voivat olla hyviä, että ovat varmaan ainakin erittäin hyvin suuntaa antavia täyttämättä olevien työpaikkojen ja työttömien työnhakijoiden suhteesta.

    Suomessa todella on tilanne, että töitä tarvitsevia on paljon, paljon enemmän kuin vapaita työpaikoja – oli jälkimmäiset sitten mol:iin ilmoitettuja tai ei.

    Suomessa on nyt alkanut muodostua ( tai sitä on alettu ihan tarkoitushakuisesti esim. medioiden, poliitikoiden toimesta rakentaa ?) sellainen ilmapiiri, että halutaan alkaa näkemään töiden puute työttömien omana vikana ja alettu suorastaan vihaamaan työttömäksi joutuneita ihmisiä. Tällaisesta tarkoitushakuisesta vihasta Imatralainen-lehden Karri Kannala kirjoitus on hyvä esimerkki.

    • 4.1.1.1

     L sanoo

     Kyse on vihapuheesta. Se tuntuu todella kohtuuttomalta. Sadun kommentteihin en halua edes vastata, koska se on solvaava.

     Lisään SasaX:n kommenttiin, että on runsaasti myös heitä jotka eivät ”nostele” työttömyyskorvauksia eivätkä siis ole ilmoittautuneet TE-keskukseen työttömiksi työnhakijoiksi (tämäkin tuntuu usein unohtuvan) vaan yrittävät vain elää, pysyä hengissä, omillaan. Kuinka pajon suomalaisista työttömistä jää tai on kaikkien mahdollisten tukimuotojen ulkopuolella? Sitä ei kai tiedä kukaan, ihan varmasti.

 4. 5

  Anu Hirsiaho sanoo

  Vietin taannoin viikon Imatralla ja harrastuksenani on paikallislehtien vertaileva ”tutkimus”. Esim. Pohjois-Karjalan vastaavat lehdet ovat paljon virkeämpiä kuin nämä kaksi lärpäkettä, Imatralainen ja Uutisvuoksi, joissa kummassakaan ei ollut mitään luettavaa. Kannalan ”ulostuloa” en ihmettele, kyllä on lehden linjan mukaista ja normiotoksesta vielä alhaisempaa.

  • 5.1

   Joni Pelkonen sanoo

   Imatralla Uutisvuoksi on vallanpitäjiä myötäilevä lehti, Imatralainen taas populistinen lärpäke. Molemmille on lukijansa, mutta kunnollista journalismia täytyy hakea naapurikaupungin Etelä-Saimaasta.

 5. 7

  Juha. sanoo

  Mä en oikein ymmärrä näitä mene töihin kommentoijia. Siis pitäs vaan mennä töihin vaikka kukaan työnantaja ei ota töihin?. Kokeilkaas hakea niitä töitä vaikka jotain toista paikkaa vaikka olettekin jo töissä. .

 6. 8

  Jouni haimi sanoo

  Sak senvverrantuosta avoimista työpaikostaettätuotetoimistonluku eiolekuin osatotuus. kaikkia työpaikkoja ri laitetahakuun #työkkärin” kautta.

 7. 9

  Marko sanoo

  Vaatii kovan työn saada byrokratia siihen malliin, että alkaa jotain työttömyysetuutta saamaan, mutta se otetaan pois heti, jos olet esimerkiksi töitä tehnyt. Näin ollen töistä pitää saada yhtä paljon tai mieluummin enemmän kuin sitä avustusta, koska muuten se työ ei mitenkään kannata. On iso työ päästä takaisin tuelle, jos se työ ei jatkukaan. Jos saat rahamäärän X työttömyysetuutena ja rahamäärän X (sama summa) palkkatuloa, niin ei se summa riitä elämiseen yhtään paremmin vaikka sen olis palkkana saanut. Työssäkäynnin kulut jäävät jokatapauksessa yksilön itsensä maksettaviksi ja jotkut eivät jaksa ajatella sitäkään. Tarvitaan selkeästi joustavampaa byrokratiaa palkon ja sosiaaliturvan yhdistelmää, nopeampaa reagointia tulojen muutoksiin ja siten tehdä työnteosta nykyistä kannattavampaa. Työnteko ei muutu kannattavaksi tai niitä töitä ei löydy ylipäätään toisia ihmisiä syyllistämällä.

 8. 10

  Jepsukkuu sanoo

  Njoo.. Millä tavalla edes pilven poltto olisi Suomessa kannattavaa? Jos jää kiinni niin autolla ajaminen, kouluun ja TÖIHIN pääseminen voi vaikeutua ja niin edelleen.

 9. 11

  Marko sanoo

  Sitkeässä näkyy istuvan, että työttömyystuet niin hyviä ois, että ne jopa alkoholiin riittäisivät. Syyllistämällä kaikkia työttömiä alkoholisteiksi tai pilvenpolttajiksi toimittaja syyllistyy herjaukseen. Väite on näytettävä toteen! Sen sijaan työvoimavirkailija voi kirjata työttömän tietoihin sellaisia sanoja kuin alkoholisti, mielenterveysongelmainen tai syrjäytynyt ilman minkäänlaista lääkärin lausuntoa, diagnoosia tai muutakaan todellista tietoa. Se jää niihin tietoihin leimaksi vuosikausien ajaksi.

 10. 13

  sanoo

  ”ei mun kannata mennä töihin, kun sitten menettäisin tuet” Tää Satu on pihalla kuin lumiukko.

  Suostuisitko itse töihin tuki + 9€ päivä korvauksella tai 1050€/kk bruttopalkalla. Näissä on 30 vuotta töissä olleitakin pakotettuina karenssin uhalla. Esim. joitakin kahden Yliopiston tutkinnon omaavaakin yritetty pakottaa 1050€/kk töihin 30 vuoden työuran jälkeen eikä nää koske vain nuoria.
  Kyllä ne 10 tutuasia Satu menisi töihin jos töistä maksettaisi palkkaakin oikeasti.

  Mitäs jos töisä myös maksettaisi palkkaakin kun nyt varmaan 100 000 on 9€ päivä korvauksella töissä ja hirveeliuta 1050€/kk palkkatuella tai vähän korotetulla n. 1400€/kk vaikka olisi 18 vuotias tai 55 vuotias aina töitä tehnyt.

  Töisä pitäs saada palkkaa kaikkien ja jotta palkalla saisi myös jotain.

  Satu alle kirjoita tämä nyt ja kun siulla näyttää olevan selkärankaa.
  Ja tässä on allekirjoitettavaksi paperi ei lusmuille ja loisille. Löytyihän täältäkin taas yksi lisää kun muut ymmärtää mistä on kysymys.

  http://reilusuomi.wordpress.com/2012/12/05/ei-lusmuille-ja-loisille/

  • 13.1

   Satu sanoo

   No eräskin, joka tämän lauseen sanoi ettei kannata mennä töihin, kun menettäisi tuet… hän on 30v eikä ole elämässään päivääkään ollut missään työssä!! Ei vain kiinnosta edes hakea töitä! Ei myöskään opiskele, koska saa työttömänä paremmat tuet. Ei nämä tapaukset tule töitä hakemaan vaikka tarjottimella annettaisiin 2000e palkka ja työ.

   • 13.1.1

    L sanoo

    Satu, yksittäistapauksesta et voi rakentaa yleistystä. Jos sinua harmittaa ettei ”tuttusi” mene töihin, niin jätä hänet rauhaan. Mitä se sinulle kuuluu? Sinä puhut toisten elämästä, puhu ainoastaan omasta puolestasi.

    Minulle kuuluu sosiaaliturva tässä elämäntilanteessa. Vai väitätkö sinä ettei kuulu?

 11. 14

  Heikki Katrhu sanoo

  Kyllä mie suostusin työkokeiluun tai kuntouttavaan työtoimintaan jos saisin 9 € päivä. Se ois kuitenkin 180 ekee lisää kuussa. Mutta ei niitä paikkoja niin vaan ole! Olis se parempi kun olis jotakin tekemistä kuin olla kotona tyhjän panttina. Huomenna 10. päivä työttömänä ja nyt jo meinaa pälli levitä!

  • 14.1

   L sanoo

   Yli neljä vuotta takana. Sen aikana olen ollut työvoimapoliittisessa koulutuksessa (omalla kustannuksella) ja 3 kuukautta 9eur päiväpalkalla tehden aivan samoja töitä kuin työkaveritkin (olivat mukavia ja hienoja ihmisiä, vika ei ole heissä). Tuon 3 kuukauden menot olivat matkakustannusten vuoksi minun tilanteesani katastrofi (työmatka oli päivittäin noin 120 km ja matkakulut kustansin itse).

   Kannattaako mennä töihin jos siitä aiheutuneet kulut ovat enemmän kuin työstä saatu ”palkka”? Vaikka työpaikka olisi kuinka hyvä ja varsinainen työ todella kiinnostavaa.

   • 14.1.1

    L sanoo

    Lisään vielä: työvoimapoliittiseen koulutukseen hain oma-aloitteisesti (te-keskus vaikeutti enimmäkseen siihen hakeutumistani), koulutus oli toisella paikkakunnalla ja kustansin itse matka- ja muut kulut. Kolmen kuukauden 9euron ”työpaikan” hain myös itse.

    Olen kyllä kehitellyt muuta tekemistä, vapaaehtoishommia, ihan siksi ettei pää hajoo eikä juutu seinien sisälle. Osallistavassa sosiaaliturvassa on se virheajattelu, että kaikki työttömät vain lojuvat sohvalla ja elävät ”muiden kustannuksella”. Maksan todella kovaa tuloveroa tällä hetkellä (työmarkkinatuesta). Olen ollut yli 30 vuotta työelämässä, maksanut veroni ja kantanut korteni kekoon.

    Huutelijoille ja asiasta mitään tietämättömille sanon: Kyllä minullekin sosiaaliturva kuuluu. Se ei ole vain ansioyössäkäyvien etuoikeus.

  • 14.2

   Liisa sanoo

   Kuulehan Karhu, ei siinä ole kun mennä vaan sinne töihin mistä saa sen 9 euroa päivälle. Kipin kapin kyselemään, ottavat mielellään paikassa kuin paikassa.

 12. 15

  työtön sanoo

  Eli lisää keppiä.
  Ei porkkanaa eikä ainakaan mielekkyyttä liukuhihnalle.
  Suunnitelma koulun penkiltä hautaan.
  On mahdollisuus olla mikä vaan annetuista vaihtoehdoista tässä lottovoittajien byrokratian luvatussa maassa.
  Allekirjoita työsopimus ja ota vapauden kaulapannat ylle.
  Elämän sisällön, tarkoituksen, ajan, mielekkyyden, mitä, missä ja milloin määrittävät kaikki muut tahot kuin sinä itse.
  Sori mä oon mieluummin laivarotta kuin se joka istuu airon takana kahleet jäsenissä orjakaleerissa nimeltä SUOMI.
  Mutta hyvää tahtoa jokaiselle..

 13. 16

  Papi sanoo

  Eipä tuo kirjoitus eroa mitenkään vihapuheesta,panettelusta ja solvauksesta.
  Kohderyhmänä työttömät, mutta jos sanan työttömät korvaan millä tahansa muulla ryhmällä, tulisi päätoimittajalle välittömästi syyte kiihottamisesta jne.
  Heikolla jäällä joka tapauksessa liikkuu, joko tahallaan tai tyhmyyttään.
  Noita kuitenkin joka vuosi hukkuu heikkoihin jäihin, myös toimittajia.:)

 14. 17

  pingviiniensaari sanoo

  maailma, jossa rikkaat kahdehdivat köyhiä, on kaikista korulauseista ja positiivisuuden ylistyksistä huolimatta täysin tunnekylmä ja elitistinen. Jos Suomessa ei olisi työttömiä, kuinka paljon tulisi työttömiä lisää, koska kaikki meidän ”epäonnistujien” parantajat ja holhoojat tulisivat työttömiksi. Jos suku, tai itse on kerännyt rahaa sukanvarteen on helppo syyllistää ne joilla asiat eivät ole näin. Oikeastaan kysymys on yksinkertainen : millainen olento haluaa alistaa toisen elävän orjan asemaan? Tässä maassa ei köyhiä tällä hetkellä löydä fyysisesti, heidät ajetaan hulluuden tilaan, ja loogisesti sitten syyllistetään siitä. Surullisessa tilassa on maame, ja oikeastaan koko maailma.

  • 17.1

   Pikkutyttö sanoo

   Olen samaa mieltä. Voi tätä maailman menoa! Asian sisin on pysynyt samana mutta olomuoto vain vaihtelee. Voi kun saisivat ihmiset vähän enemmän elämänkokemusta, niin ehkä järkeäkin tulisi lisää… Muistakaa että jokainen ihminen on yksilö, jokaisella on oma geenikokoelmansa ja elämänkokemuksensa. On agressiivisiä,ilkeitä, alistuvia, lempeitä ja vaikka minkälaisia ihmisiä. Ja elämänkokemuksemme koostu näiden KAIKKIEN ihmisten tekojen ja seurausten summasta, jonka kohtaamme elämämme aikana.

   Näitä sitten nämä päihdeongelmaiset ja mielenterveyskuntouttajat

   Esimerkki 1. Jos on lapsuudesta asti jankutettu että olet tyhmä, pahoinpidelty pienestäkin verheestäsi, niin sinulla ei muuta vaihtoehtoa ole kun olla tyhmä ja olla hakematta sitä työtä, koska et pysty hakemaan sitä. Voiko tälläinen henkilö tiedostaa ongelmansa? Ei välttämättä. Se vaan istuu sohvalla kuin lumiukko tajuamatta mistään mitään. Näin hän suojaa itseensä tulevilta virheiltä joista saisi rangaistuksen (todellisen tai kuvitellun).

   Tai

   Esimerkki 2. Lapsuudessa seksuaalisesti hyväksikäytetty ihminen… Tarviiko jatkaa? Vai tajusiko jo Liisa mitä ajaan takaa?

   Luuletteko että Suomessa on jotenkin vähemmän näitä ihmisiä jotka ovat ns. ”kasvatusvammasia”/ kokeneet vähä enemmän agressiota kuin te? Ei heistä päälle päin näy! Eikä läheskään kaikkia ole kasvatettu pumpulissa.

   Ihan toinen asia on sitten nämä työttömien luvut ja työpaikkojen määrät. Samoin byrokratia…

   P.S. Nämä kateelliset työssäkäyvät voisivat mennä omia työttömiä kavereitaan avustaa työn haussa esim. laatimalla työhakemukset yhdessä.

 15. 18

  Ville Honkala sanoo

  Eipä tämä(kään) juuri työhaluja tai mahdollisuuksia lisännyt.

 16. 19

  Heikki Katrhu sanoo

  Kirjotus itessäänhän oli kyllä huono. Mutta tässäkin tapauksessa on niin, että ne, jotka väärinkäyttää, pilaa niiden toistenkin maineen. Muutamia yksittäisiä kommentteja muiden kommentoinnista. Miksi paljon kouluja käyneen pitäs jotenkin olla eri asemassa työttömänä kuin vähemmän koulutetun? Joku kertoi hakeutuneensa kurssille oma-aloitteisesti ja maksaneensa matkakulut itse. En ymmärrä miksi hän ei olisi saanut 9 tai 18 euron kulukorvausta kurssipäiviltä. Sitten pakottamisesta: Mielestäni työvoimapoliittisten toimenpiteiden pitää lähteä ensisijaisesti vapaaehtoisuudesta. Mutta jos työtön ei liikauta eväänsäkkään oman asemansa korjaamisaeksi, niin kyllä sillon voi pakottaakkin. Myös näitä ittensä muitten yläpuolelle nostavia koulutettuja. Lopuksi: On kuitenkin huolehdittava siitä ettei työvoimapoliittisia toimenpiteitä käytetä yksityisen voitontavoittelun välineinä. Eli työt on järjestettävä julkiselle tai kolmannelle sektorille!

  • 19.1

   L sanoo

   Kuulehan, tuo 9/18 euroa on ns. leipäraha. Sillä palkalla töiden tekeminen on ruokapalkalla töiden tekemistä. Kerran päivässä on ihan hyvä syödä, voi sitä tietenkin olla syömättäkin.

   Se on siis tätä palkatonta työtä. Matkakulut saa maksaa ihan itse, niitä ei myöskään oteta huomioon verotuksessa, kuten normityössä käyvä voi tehdä.

   Työssäkäyntialue muuttui juuri taannoin: on otettava vastaan työ joka on 1,5 tunnin työmatkan päässä (julkisilla kulkuneuvoilla, yhteensuuntaan) kotoa.

  • 22.1

   Vain ihminen sanoo

   Sattuipa sopivasti. Kun nythän tulee se osallistava ilmaistyö.

 17. 23

  L sanoo

  Silmäilin nopeasti läpi, ja tästähän voi jo tehdä ilmoituksen kiihottamisesta ihmisryhmää vastaan. Työttömien julkipotkimiselle ja loukkaamiselle sekä asiattoman tiedon levittämiselle pitää tulla loppu. Vastatkoon vihapuheistaan sitten oikeuden edessä ne jotka siihen syyllistyvät.

 18. 24

  moi sanoo

  Päivitystä vielä ”laiskuus maksaa maltaita”-huuteluun.

  Pietilä on käynyt siellä pariin kertaan vastaamassa kommentteihin, joita on nyt kertynyt 146 kappaletta. Sama linja näkyy jatkuvan.

  Lainaan hänen sanomisensa tähän alle:

  12.3.2014 19:12
  Kommenteissa on esitetty hurjia laskelmia ja väitteitä työttömien määrästä. Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työttömiä oli vuoden 2014 tammikuussa 221 000, mikä oli 7 000 vähemmän kuin vuosi sitten. Työttömyysaste oli 8,5 prosenttia, kun se edellisvuoden tammikuussa oli 8,7 prosenttia. http://tilastokeskus.fi/til/tyti/2014/01/tyti_2014_01_2014-02-25_tie_001
  A-P. Pietilä

  14.3.2014 10:34
  Suomen Kuvalehti 14.3.2014, pääkirjoitus: ”Suomessa ei ole kyse köyhimpien hädästä vaan verovaroin kustannettujen palvelujen leviämisestä yli kantokyvyn myös niille, jotka voisivat tulla toimeen omin voimin. Siksi on kammattava läpi Nokia-vuosien menestyksen huumassa rakennetut hyvien aikojen palvelut kaikille kansalaisille. Niiden karsiminen on karvasta, koska kansalaiset ovat tottuneet hyvään. Nyt on käytävä käsiksi totuttuihin etuihin.”
  A-P. Pietilä