Työvoima vaihtoon

Maamme päättäjät ovat heitä ohjaavien ns. talousviisaiden neuvomina jo kauan julistaneet, että työpaikkoja syntyy lisää luonnonlain tavalla, kun työvoimaa on tarjolla riittävästi. Ehtona tietenkin on, että työvoimakustannusten on oltava tarpeeksi alhaisia, jotta työvoimaa kannattaa palkata.

Ihanteellinen työntekijä olisi varastossa säilytettävä syömätön ja sontimaton hyödyke, joka voitaisiin ottaa käyttöön tarvittaessa. Käytön jälkeen hänet voitaisiin palauttaa takaisin varastoon.

Koska sellaista ei ole keksitty, niin on muutettava nykyiset työntekijät halvemmiksi. Se onnistuu kahdella eri tavalla ja molempia toteutetaan samanaikaisesti.

Irtisanomisuutisia kuulee joka viikko. Viimeksi Itella ilmoitti irtisanovansa 500 työntekijää. Samaan aikaan palkatonta työntekoa koko ajan edistävä ministeri Paula Risikko kehui, että nyt on työttömän 300 euron hankintamahdollisuuteen jäänyt virhe korjattu. Myös mainosten jakajat ja muuta valvomatonta työtä tekevät voivat ansaita sen 300 euroa kuukaudessa ilman tukien menetystä. Risikon mielestä tämä on erinomaista tienestiä.

Kohta Itella ottaa irtisanomansa postinkantajat takaisin mainosjakajien kolmen euron tuntipalkalla. Sehän on käräjäoikeuden mukaan ihan käypä palkka jakelusta, koska sen on neuvotellut valtakunnallisella tasolla työnantaja itse itsensä kanssa perustamalla välikädeksi ammattiliiton.

Näin halpenee nykyinen työvoima. Toinen keino on pitää nykyiset työttömät työttöminä niin kauan, että he suostuvat tekemään ihan mitä tahansa ihan mihin tahansa hintaan. Työ- ja elinkeinoministeriö jätti viime vuonna käyttämättä peräti 200 miljoonaa euroa työllistämiseen budjetoitua rahaa. Isoa vahinkoa ei tule siitä, että pilipalikoulutusta järjestävät konsulttifirmat jäävät nuolemaan näppejään, mutta tuolla summalla olisi maksanut palkkatukea monelle työttömälle.

Ei haluttu työllistää, koska työvoima on saatava halvemmaksi. Sitä kävivät viime viikolla julistamassa IMF:n edustajat, jotka vaativat palkkojen leikkausta kautta linjan sekä ”ruhtinaallisten” työttömyyskorvausten rajua alentamista. Näin saataisiin työttömät hakeutumaan aktiivisesti työmarkkinoille, joilla siis maksettaisiin nykyistä huomattavasti alempia palkkoja.

Näin on jo käynyt mm. Espanjassa, jossa 700 euron kuukausipalkat ovat arkipäivää.

Näin luodaan tavallisten työmarkkinoiden rinnalle halpatyön markkinat ja halpatöiden määrä kasvaa koko ajan. Sitä kasvatetaan tahallaan palkattomilla työkokeiluilla, kuntouttavalla työtoiminnalla ja koko ajan suunnitteilla olevalla osallistavalla sosiaaliturvalla.

Kun talousviisaiden neuvoja noudattaen on saatu riittävästi halpatyövoimaa, niin nykyistä palkkatyötä tekevät korvataan halvemmilla. Se tietää joko suostumista nälkäpalkkaan tai pakolla suostumista nälkäpalkkaan potkujen ja uudelleenpalkkauksen avulla. Saattaa se tietää myös täysin palkatonta työtä, kunhan nykyisiä säädöksiä hiukan rukataan osallistavan sosiaaliturvan nimissä.

Vapise keskiluokka, pääsi on jo pölkyllä.

 

 

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Jätit mainitsematta kaikkein tuhoisimman keinon, jota on käytetty suomalaisten työmarkkinoiden rapauttamiseen: halpa- ja orjatyövoiman tuonnin ulkomailta.

 2. 2

  L sanoo

  Työssäkäyvien, niiden joilla on vielä työpaikka, kannattaisi miettiä miten tämä kaikki vaikuttaa nykyisiin ja myös tuleviin työehtoihin. Se koskee aivan jokaista. Työttömillä ei ole enää mitä menettää, mutta työssäkäyvillä on.

  Ne jotka yhä tuntevat halua potkia ”luusereita ja lusmuilijoita” kannattaa ehkä suunnata kiukkunsa toiseen suuntaan mikäli haluaa että työnteosta maksetaan edes kohtuullinen palkka. Työttömän kun voi laittaa tekemään sinunkin työsi, halvalla tai jopa täysin ilman palkkaa.

 3. 3

  köyhä poika sanoo

  Luulevat jyräävänsä meitin mutta vuonna 2017 kun minulla on 11 vuotta karenssia takana, yrittäkööt sitten kuntouttaa. Elinkautinen turhalta kurssilta lintsaamisesta, itse asiassa vangitkaan eivät ole läheskään yhtä syrjäytyneitä.

 4. 4

  Seppo Lavikainen sanoo

  Timonen puhuu asiaa, mutta jättää kertomatta, että myös vasemmisto on mukana tässä työväestön kyykyttämisessä.

  • 4.1

   sakutimonen sanoo

   Valitettavasti näin on ja olen siitä motkottanut jatkuvasti kaikissa mahdollisissa ja mahdottomissa yhteyksissä. Niin aion tehdä jatkossakin, koska mielestäni SDP on unohtanut juurensa ja aatteensa.

   • 4.1.1

    keke sanoo

    Kunhan huutelen täältä että eipä pidä unohtaa sitä Vasemmistoliiton osuutta näissä tukityöllistämisprojekteissa joilla on luotu halpatyövoimamalli suomeen. Jos muistia tahtoo virkistää niin voi vaikka kaivella niitä kyseisen puolueen pääkallopaikan puheita esmes nuorisotakuun voimaantulemisen aikoihin.

 5. 5

  teme sanoo

  Työttömät ei ketään kiinnosta, se on jo nyt tullut täysin selväksi. Tulojen kasvattaminen ilmaisella työvoimalla on aina plussaa++. Ollut jo pitkään Suomessa. Jatkossa vielä enemmän, kiitos Risikumppaneiden.

 6. 6

  Riistetty sanoo

  Tiivistän lyhyesti omat havaintoni. Ensimmäinen työpaikka vuonna 1997, silloin oltiin jo pätkätyövaiheessa. Palkka oli kehno ja töiden määrä tuplaantui vaivihkaa kun firma jätti sopimuksia uusimatta, näiden työt lankesivat jäljelle jääneille. Vuosi 3 kuukauden sopimuksilla ja viidettä sopimusta en tehnyt, töitä ja tilauksia kyllä olisi ollut mutta kissa kiitoksella elää.

  Sitten toisen alan työ, 18 kk oppisopimus (koska valtion tukemaa, luvattiin tutkinto mutta kokeita ei järjestetty, Satakunnan Oppisopimustoimiston siunaus menettelylle). Sen jälkeen vakisopimus, hyvä palkka ja kaikki muu ok paitsi luvatun tutkinnon puute. Lomautus, sen jälkeen en ollut enää käytettävissä. Oltiin tultu oppisopimusten ja palkkatukien aikaan.

  Sitten tuli vuokratyöt, taas askel kohti riistoa ja kaikkien puolueiden, virastojen ja AY-liikkeen siunauksella kuten tunnettua.

  Nyt ollaan jo kauan eletty tätä täysin palkattoman työn aikakautta jota Timonen melkeimpä ainoana tuo kiitettävästi esiin. Tästä minulla ei ole omakohtaisia kokemuksia, eikä tule, vuokratyöaika oli viimeinen pisara.