Vähenikö köyhyys?

Päivän ilouutinen on, että pienituloisten määrä on vähentynyt 70 000 henkilöllä. Etenkin lapsiperheet pääsivät ulos köyhyysansasta. Nyt hallitus voi paukutella henkseleitään ja kehua onnistuneensa loistavasti. Talouselämä kirjoitti asiasta mm. näin:

Pienituloisten henkilöiden määrä kokonaisuudessaan oli 635 000, mikä on noin 70 000 vähemmän kuin vuotta aiemmin. Pienituloisten määrä on ollut vuosina 2007–2011 noin 700 000 vuosittain, ja pienituloisten osuus väestöstä on vaihdellut 13,2 ja 13,9 välillä. Vuonna 2012 pienituloisuusaste oli 11,9.

Silmät auki kulkeva kyynikko epäilee aina tällaisia uutisia. Työttömyys lisääntyy koko ajan ja hinnat nousevat, joten mikä on vähentänyt pienituloisten määrää? Onko syynä ruhtinaallinen yleinen 20 euron palkankorotus vai työttömien oikeus ansaita 300 euroa kuukaudessa ilman työttömyysetuuden menettämistä?

Vastaus on, että ei siihen ole mitään syytä. Pienituloisten määrä on oikeasti kasvanut koko ajan. Pienituloisuuden raja on sidottu mediaanituloon ja kun mediaanitulo laskee, niin myös köyhyysraja laskee. Suomalaisten mediaanitulo putosi vuonna 2012 edellisvuodesta 55 euroa, ja sen rinnalla pienituloisuusraja noin 33 euroa.

Uusi köyhyysraja on  13 990 euroa vuodessa eli 1 170 euroa kuukaudessa.

Jos raja olisi pysynyt samana kuin aiemmin, niin pienituloisten määrä olisi noin 642 000 eli  7 000 henkilöä enemmän kuin muuttuvalla rajalla laskettuna. Tämä totuus selviää Taloussanomista.

Näin meitä narrataan tilastoilla. Kun köyhiä näyttää olevan liikaa, niin lasketaan köyhyysrajaa. Koko köyhyys voitaisiin varmaan poistaa alentamalla köyhyysrajaa tarpeeksi. Koska köyhyysraja on sidottu mediaanituloon, niin alentamalla kaikkien palkkoja roimasti saadaan köyhyys poistettua kokonaan

Pienellä tilastokikkailulla enemmän köyhiä onkin vähemmän köyhiä.

Kommentit
 1. 1

  a niemelä sanoo

  Ystävät hyvät, eihän tuossa uutisessa kerrottukaan muuta kuin pienituloisten vähenemisestä. Siihen ei otettu kantaa kuinka niillä ruhtinaalisilla tuloilla tuleekaan toimeen aikaisempaankin verrattuna!

 2. 2

  JaakkoL sanoo

  Vielä kun vähän viilaillaan lisää samaan suuntaan,
  saadaankin täten hyvä veruke perusturvan alentamiselle.

  9e/pv-työvelvoite saadaan myös näyttämään näin siltä että
  ”autetaan ihmisiä pois köyhyydestä”.

 3. 3

  JT sanoo

  Mä en suoraan sanoen oikein saa kiinni tämän postauksen ajatuksesta. Väität pienituloisten määrän kasvaneen. Perustelet vertailemalla viime vuoden tuloja muutaman vuoden takaiseen mediaanituloon, ja pidät narraamisena sitä, että vertaillaan viime vuoden tuloja viime vuoden mediaanituloon.

  Ei se ole narraamista, se on tapa laskea tuo tilasto. Kokonaan toinen juttu on se, että kertooko se tilasto mitään hyödyllistä. Mitään tilastokikkailua siinä ei kuitenkaan ole, koska sen laskentatapa on pysynyt samana koko ajan.

  Miten muuten pienituloisuus sinusta pitäisi määritellä?

  • 3.1

   sakutimonen sanoo

   Nopeasti kirjoitetun jutun tarkoitus oli lähinnä vertailla noita kahta samaa asiaa koskevaa uutista. Samaa tilastoa voi tarkastella eri tavalla.

 4. 4

  Kokonaan unhdettu sanoo

  Vanhanen vähensi aikoinaan työttömyyttä laittamalla 135 000 elinkautiseen karenssiin. Työllisten määräänhän temppu ei vaikuttanut, paitsi tietenkin pitkällä tähtäimellä. Työllistäpä nuo nyt, vuosien ei-mittään jälkeen vaikka töitä joskus tulevaisuudessa olisi.

 5. 5

  harhaanjohtavaa sanoo

  Tämä blogaus on nyt kyllä hakoteillä. Pienituloisten määrä on vähentynyt selvästi. Vaikka mediaanitulon lasku selittää 7 000 pienituloisten määrän vähenemisestä, niin silti jää ne 63 000 ihmistä joiden asema on parantunut myös absoluuttisesti mitattuna. Teksti antaa ymmärtää, että tilanne olisi huonontunut.

  Suosittelen lukemaan mieluummin alkuperäisen tilastokeskuksen tiedotteen:
  http://tilastokeskus.fi/til/tjt/2012/01/tjt_2012_01_2014-03-20_tie_001_fi.html

  • 5.1

   köyhä poika sanoo

   Bläjäytä joku hintavertailu jos sellainen on tehty niin katsotaan asiaa ostovoiman kannalta.

 6. 6

  Marko sanoo

  Seuraavaks varmaan joku saa päähänsä, että nyt lapsiperheet elävät liian ”leveästi” ja siitä syystä vaaditaan lapsilisiä pienettäväksi, poistettaviksi kokonaan tai vähintään muuttamista vastikkeellisiksi.

  • 6.1

   sanoo

   Näinhän jo tehdään: kehysriihessä ehdotetaan lapsilisien asettamista verolle samaan tapaan kuin opintotuki, eli 10 % pysyvällä veroprosentilla.

 7. 7

  Martsa sanoo

  Eikös tossa männäpäivänä uutisoitu, että kaavailevat lapsilisää verolle. Ihan käsittämätöntä! Ja typerää. Antaa nyt valtiolta rahaa ihmisille, että siitä voitaisiin verottaa osa valtiolle…