Visionääri

– Mun huomio ei ole mikään eugenistiikkakannanotto vaan ihan perus taloustiedettä: Sitä mitä tuetaan saadaan lisää. Mun mielestä hyvä lähtökohta olisi se että lapsia tekevät ne, joilla on edellytykset tarjota lapselleen hyvä elämä. Mielestäni on moraalitonta tai ainakin harkitsematonta yhteiskunnan taholta lisätä syrjäytyneitä, huostaanotettuja, alkoholistivanhempien lapsia ja muita joille ei voida tarjota hyvää lapsuutta. Tästä voi varmasti olla montaa mieltä, mutta minun arvoissani lapsen oikeus kunnolliseen, ihmisarvoiseen lapsuuteen menee vanhemman etuoikeuden kasvattaa lapsia yhteiskunnan varoilla edelle.

Näin täsmensi loka-marraskuun vaihteessa 2012 silloinen kokoomusnuorten varapuheenjohtaja Saul Schubak tätä lapsilisien poistamista koskevaa yksityisajatteluaan:

saul s lapsil

Metelihän siitä nousi ja Schubak joutui jättämään kokoomusnuorten varapuheenjohtajuuden.

Toissailtaisen hallituksen kehysriihipäätöksen valossa näyttää siltä, että Schubak teilattiin turhaan. Hallitus päätti leikata lapsilistä 7 euroa kuukaudessa ja säästää näin 110 miljoonaa euroa. Schubak osoittautui visionääriksi, jonka kunnia hallituksen päätöksellä tavallaan palautettiin.

Hallitus ei tietenkään perustele päätöstään samalla tavalla kuin Schubak, mutta pelkkä päätös kertoo tarpeeksi. Lapsilisiä on yli puoluerajojen pidetty sellaisena asiana, johon ei kosketa. Ennen viime eduskuntavaaleja jopa Kokoomuksen linja kaikkein heikoimmilta leikkaamiseen oli selvä:

paremminvointi 2011

Kokoomus ei tietenkään tehnyt yksin kehysriihen päätöksiä ja jokainen mukana oleva puolue selitelköön ihan itse omat tekemisensä. Minulta ei hirveästi heru ymmärrystä sille, että näihin talkoisiin hyväosaisimmat osallistuvat 35 miljoonan euron veronkorotuksin ja huono-osaisimmat 310 miljoonan euron leikkauksin.

Mietin vain Schubakin puolentoista vuoden takaisen ajattelun potentiaalista vaikutusta päätöksiin. Periaatteessa on ihan mahdollista, että ihan mahdottomalta ja jopa törkeältä vaikuttava ajattelu jäi sittenkin muhimaan jonnekin päättäjien takaraivoon ja putkahti vähän jalostuneempana ja sivistyneemmän kuuloisena ulos ajan ollessa kypsä. Jos näin on, niin nykyinen nettikirjoittelu antaa eväitä ihan mille tahansa tulevaisuuden ratkaisulle.

Aika jalostaa hurjimmatkin ideat toteuttamiskelpoisiksi.

Kommentit
 1. 1

  L sanoo

  Miten työttömistä päästään eroon? Iltalypsy – poliittinen satiiriohjelma, sen kertoi vuonna 1996, silloin kun nykyinen presidenttimme Sauli Niinistö oli valtiovarainministerinä.

  Katsokaas tämä videoklippi, jonka loppupuolella Itsevaltiashahmot Häkämies ja Niinistö keksivät oivan keinon päästä työttömistä eroon:

  http://youtu.be/lsRSeFn28Zg

  Nythän tätä toteutetaan tosielämässä, vähän toisin, mutta kumminkin. Nykyinen tilanne poikkeaa tuosta ajasta, ja yksi silmiinpistävä ero on että nyt tähtäimessä on myös ihan tavallinen työssäkäyvä keskiluokkainen ihminen. Tämän keskellä, että työttömien määrä on tähän maahan aivan liian suuri. Työssäkäyvien kiukku kohdistuu työttömiin ja heikossa asemassa oleviin, mutta se on väärä osoite oman pelon hallitsemiseksi.

  Talouseliitti saa myös kansalaisten keskinäisestä vihanpidosta bonukset itselleen. Se propagoi äänekäästi ”luusereista” ja ”sossutukien käyttäjistä”, synnyttäkseen vihaa eri kansalaisryhmien välille. Jotkut lähtevät siihen mukaan, se on inhmillisesti katsoen ihan ymmärrettävää. Mutta poliittinen eliitti käyttää häikäilemttömästi tätä tilannetta ja tunneilmastoa hyväkseen, kuten Timo Soini joka esiintyy mielellään pienten puolesta puhuvana tai sanoo edustavansa kansan syvien rivien ääntä, mutta jos hän pääsee ja saa valtaa, me tulemme näkemään aivan toisenlaiset kasvot. Se on, uskokaa pois, sitten todella kylmää kyytiä monille kansalaisille.

  • 1.1

   L sanoo

   Ei kannata klikata linkkiä vaan kopioida se, ja siirtää osoiteriville. Siten pääsee varsinaiseen videoon.

 2. 2

  sanoo

  Siinä nyt vaan nuori aloitteleva poliitikko teki virheen kun meni sanomaan ääneen sen minkä haluttiin pysyvän hiljaisuudessa, vaikka ilman muuta lahtaripuolue ja nyttemmin kaikki muutkin perustuvat tuolle ajatukselle.

 3. 3

  -K. sanoo

  Kotiteollisuus kappaleesaan ”Minä olen” :

  Joku vaihtaa öisin lähikauppojemme nimiä,
  äidit synnyttävät lapsia joiden puhetta emme ymmärrä,
  kuka hiippailee pois Suomi-neidon aitan liepeiltä,
  neidon jonka kupeet huokuvat, nyt, ikuista kylmyyttä.

  Ja se mies,
  Jussi seisoo yksin suon laidalla,
  on kuokka pudonnut,
  räkä valuu hikisellä poskella.
  Eikä mies tiedä mitä tehdä, mihin mennä nyt,
  on sillä kylmä, kylmä kuten sisälläni on.

  CHORUS:
  Mutta minä olen ja elän ja hengitän,
  yhtä suurta jumalaa,
  elämänhalua.
  Sen temppeleinä toimivat kapakat, ilotalot,
  markkinat, marketit, kaupunkien värivalot.
  Mutta minä olen ja elän ja hengitän,
  yhtä suurta jumalaa,
  elämänhalua.
  Sen temppeleinä toimivat kapakat, ilotalot,
  markkinat, marketit, kaupunkien värivalot.

  Katson ulos ikkunasta,
  en näe iloa täällä.
  Levinneitä hiekkalaatikoita,
  räkäisiä lähikapakoita.
  Joista yksinhuoltajat raahaavat yhden yön toivojaan,
  jotka poistuvat aamulla,
  ennen kuin lapset heräävät.

  Anna minulle kätesi,
  anna lupaus huomisesta,
  lupaa etten yksin jää tähän,
  kylmään elämään.
  Tähän päivään jossa kaikuvat patsaiden jylhät äänet,
  jossa syntynyt kulkee kuolleena,
  etsien hautapaikkaansa.

  CHORUS

  Niin kaunis on kuun sirppi,
  niin raikas on syksyn sateen jälkeinen tuoksu.

  Kuka täällä komentaa?
  ketä täällä totellaan?
  Kahta suurta jumalaa,
  ahneutta ja rahaa.
  Joiden temppeleinä toimivat pörssit ja ilotalot,
  markkinat, marketit, kaupunkien värivalot.
  Kuka täällä komentaa?
  ketä täällä totellaan?
  Kahta suurta jumalaa,
  ahneutta ja rahaa.
  Joiden temppeleinä toimivat pörssit ja ilotalot,
  markkinat, marketit, kaupunkien värivalot.

 4. 4

  lauri aro sanoo

  Tämmöistä tiedotetta odotellessa:

  Suomen Hallitus tiedottaa, että Vasemmistoliiton jätettyä hallituksen Sekstetti-nimityksen tilalla toivotaan käytettävän nimitystä Luuvitonen. Perusteina esitämme, että näin päätavoitteemme, köyhille luu kurkkuun ja keskiluokkaa lentopallomailalla otsaan, saavat parhaiten medianäkyvyyttä.

 5. 5

  a niemelä sanoo

  Hienoa, lapsilisien leikkaus poistaa viimeinkin ”vahingot”!

  • 5.1

   keke sanoo

   Lapsilisät voitaisiin kyllä poistaa ihan kokonaan. Vähän hävettää tällaisia Schubackoja lukea jotka selkeästi eivät ymmärrä suomalaisten sosiaaliturvatukien päälle mitään. Eli kertauksena sinne Schubackille että leiritettävä sakki saa sen toimeentulonsa toimeentulotuesta kansankielellä sossusta. Ja sossu laskee ne ihmisen tulot ja maksaa sitten errotuksen paskasakin tilille. Näihin tuloihin otetaan huomioon se lapsilisä joten jos vaikka se lapsilisä olisi 0 euroa niin sossusta saisi vastaavan rahamäärän tilalle. Eli se lapsilisän korotus tai madallutus vaikuta millään tavalla heikommanaineksen kukkaroon, ainoastaan TT-tuen tason nostot ja korotukset vaikuttavat siihen.

   Lapsilisillä tuetaan työssäkäyviä ja rikkaita perheitä ei suinkaan niitä köyhiä perheitä, joista kokoomuskaaderit tahtoisivat maksaa tapporahaa.