Lapsilisämetelin varjossa

Tälle budjettitaktiikalle on osuva sananparsi. Kansanedustajat kuurnivat hyttysiä mutta nielevät kameleita.

Näin päätti Talouseläma juttunsa, jossa epäili lapsilisien leikkausaikeen olevan vain puruluu kansalle, medialla ja jopa kansanedustajille. Asiasta nousseesta metelistä päätellen sen puruluun kimppuun käytiin raivokkaasti äristen.

Seitsemän euron alennus lapsilisään on kipeä juttu ja koko päätös on periaatteellisesti suuri. Sehän sotii suoraan suunnilleen kaikkien hallituspuolueiden vaaliohjelmia vastaan.

Silti meteli tuntuu jotenkin suhteettomalta ja sen varjoon jää kolme työllisyyteen liittyvää suurta linjausta. Ansioisidonnaisista työttömyysetuuksista leikataan 50 miljoonaa, työllistämisrahoista 50 miljoonaa ja perustoimeentulotuki siirretään Kelan maksettavaksi. Nämä kaikki liittyvät toisiinsa.

Ansiosidonnaisten päivärahojen alentamisen yksityiskohdat jätettiin työmarkkinajärjestöjen neuvoteltavaksi, mutta työllisyysmäärärahojen leikkaus kertoo selvää kieltään. Hallituksella ei ole aikomustakaan työllistää työttömiä, vaan saada heitä lisää. Nykyiset pysyvät työttöminä ja uusia tehdään lisää.

Työllistämistuella ei enää nykyisinkään palkata juuri ketään. Siihen ei ole tarvetta, koska palkatonta työvoimaa tulee jatkuvasti lisää. Jo aiemmin päätettiin alentaa kuntouttavaan työtoimintaan määrättävien työttömyysaikaa. Nykyisin tähän kuntouttavan työtoiminnan nimellä kulkevaan orjatyöhön voidaan määrätä 500 päivän työttömyyden jälkeen, mutta ensi vuoden alusta työttömyyspäiviä tarvitaan enää 300.

Perustoimeentulotuen siirtoa Kelan maksettavaksi on laajasti kiitelty, mutta siinä piilee ansa. Jo viime syksyn kehysriihessä hallitus päätti antaa kunnille yhtenäiset toimeentulotuen alentamisen soveltamisohjeet kieltäytymistapauksissa. Tällainen ohje kuitenkin poistaisi laissa määrätyn kokonaisharkinnan tukea alennettaessa, joten ohje olisi vastoin lakia. Kelan etuuskäsittelijöiden massatoiminnassa lainvastaisuudesta tulisi hyväksytty käytäntö yhtenäisen menettelyn nimissä.

Homma tulee siis toimimaan näin: Työttömäksi jäänyt määrätään 300 työttömyyspäivän jälkeen kuntouttavaan työtoimintaan. Koska hän ei tunne olevansa linnunpönttöjen nikkaroinnin, katiskoiden vääntelyn tai muun ns. kuntoutuksen tarpeessa, niin hän kieltäytyy. Rangaistus kieltäytymisestä on päivärahan menetys ja joutuminen toimeentulotuen varaan. Kasvoton Kelan etuuskäsittelijä alentaa automaattisesti tukea 20 % kieltätymisen takia. Harkinta ei missään vaiheessa pääse sotkemaan liukuhihnalla tapahtuvaa kurjistamista.

Miksi tähän sitten pyritään? Vastaus on selvä. Työvoimakustannusten kalleudesta on huudettu jo vuosia ja vielä pahempi parku on ollut työttömien laiskuudesta. Oman lisänsä antaa osallistava sosiaaliturva, jonka väitetään kannustavan työttömiä pois laiskuudesta pakottamalla heidän palkattomaan työhön.

Tällaisen matokuurin jälkeen mitättömänkin pientä palkkaa vastaan tehtävä työ tuntuu ruhtinaalliselta ja kahdet työmarkkinat ovat syntyneet.

Eikä se vielä siihen jää. Nämä valtiovallan luomat kahdet työmarkkinat ovat vain tilapäinen olotila. Halpatyövoiman määrä kasvaa jatkuvasti ja ay-liiike tulee menettämään jalansijansa keskittymällä nykykäytännön mukaisesti turvaamaan vain nyt vakituisessa työssä olevien etuja.

Nämä nykypalkoilla olevat tullaan potkimaan ulos tuotannollisista ja taloudellisista syistä ja heidät korvataan halpatyövoimalla. Sitten maassa onkin vain isäntäkeä ja palvelijoita ja toteutuu taas vanha viisaus:

Ihmiset ihmisten kanssa ja piiat ja rengit keskenään.

 

 

 

Kommentit
 1. 1

  Liisa sanoo

  eikös vielä viime vuodelta ole käymättä jäänyt 200 miljoonaa euroa. että minnekäs ne sitten haviää..

   • 1.1.1

    töytön sanoo

    Kokoomuksen tuleviin työllistämiskampanjoihin ne menee. Samanhenkisille kavereille saa paljon hyväpalkkaisia töitä potkimaan laiskoja työttömiä maan rakoon. Jäähän siitä jokunen siivu itsellekin jokaiselle, voi sijoittaa johonkin.

 2. 3

  sanoo

  Nyt se on sanottu. Uuninpankko poika todisteli kirjoituksessaan, miten Suomeen saadaan syntymään halpaa työvoimaa. Todella HIENO TEMPPU hallitukselta jos toimii. Yritykset jäävät kotimaahan ja säästävät kasan euroja, kun uusia tehtaita ei tarvise rakennella halvan työvoiman maihin. Tällä konstilla saadaan työttömät töihin ja porvarien lompakot lihomaan. Todella hyvää on luvassa kaikelle kansalle.”Pulinat pois.”

  • 3.1

   keke sanoo

   No rehellisyyden nimissä se duunari(lue reppana autettava) kumminkin saa virikkeitä eikä syrjäydy sekä oppii heräämään aamuisin töihin.

   • 3.1.1

    sakutimonen sanoo

    Varmaan vaikkapa 20 vuotta työssä käynyt unohtaa 300 päivässä heräämisen taidon.

    • 3.1.1.1

     L sanoo

     ”No rehellisyyden nimissä se duunari(lue reppana autettava) kumminkin saa virikkeitä eikä syrjäydy sekä oppii heräämään aamuisin töihin.”

     Kyllä ”keke” se törmäys todellisuuteen sinullekin vielä tulee. Sitten kaduttaa omat puheesi.

     Aloita vaikka lukemalla alla oleva uutinen, sillä sinä et kuulu siihen 10% eurooppalaisista, jotka tyhjentävät myös sinun taskusi.

     http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2013/09/13/koyhyys-uhkaa-joka-neljatta-eurooppalaista-kriisitoimet-holynpolya/201312814/12

     • 3.1.1.1.1

      keke sanoo

      Olen kyllä kurssini käynyt ja sitä on perusteltu sillä että minun pitää oppia aamuisin heräämään. Lisäksi minulle on kyllä kerrottu myös sekin että syy miksi olen työtön johtuu siitä että olen taiteilijasielu ja minulla on asenne ongelma, koska minulla liian kovat vaatimukset työnsuhteen. Niin mikä tämä liian kova vaatimus oli niin se oli se että minulta kysyttäessä mitä työltä haluan vastasin että palkka jolla elätän itseni mahdollisesti tulevan perheeni. Tällainen ajattelu on kuulemma väärää, koska työnantaja ei ole mikään mesenaatti jonka pitäisi minut elättää saatikka vapaa-ajan harrastaksiani kustantaa maksamalla palkkaa.

      Olen myös ne maalaillut ne kunnan kiinteistöjen seinät, entisöinyt rakennuksia, hoitanut päiväkodissa kakarat, tehnyt sähköasennuksia hihnalla tehtaalla, toiminut kassamyyjänä ja ollut nuoriso-ohjaajana. Tämän päälle on koulut käyty ja karenssit istuttu koska työnjohtaja on käskenyt minut nousemaan telineille joille en todellakaan mennyt koska ne eivät täyttäneet mitään turvallisuusmääräyksiä sekä olivat hengenvaaralliset. Kaikki tämä ilman palkkaa saatikka sitä että ammattiliittoon olisi oikeus liittyä saatikka he välittäisivät hevonvittua siitä mitkä työoloni ovat. Joten kerro toki mikä tässä minun todellisuudessani on vikana ja miksen siihen ole törmännyt?

      Ja tämä jatkuu tasan niin kauan kuin me työttömät reppanat pidämme itseämme reppanina ja jonkun avun tarvitsijoina. Tällainen ajattelu on yleistä ja se onkin se syy miksi meitä voidaan näin kohdella. Jos siitä orjamentaliteetista ei nouse pois niin on orja lopun elämäänsä ja kaikki jotka puhuvat ja säälivät niitä heikko-osaisia sietäisi saada selkäänsä. Emme me ole saamattomia ainoastaan ehkä lannistettuja mutta se onkin sitten mielentila mistä pitää kohota.

 3. 4

  L sanoo

  No mutta, valtamediahan osallistuu tämän ”luuserit hirteen” propagandan levittämiseen aktiivisesti. Eihän se ole ihme,että lapsilisäparku on niin suuri. Toinen propaganda jolla kansalaisia kiihotetaan on, että Putinin joukot ovat tulossa rajan yli, ellei huomenna, niin ihan kohta. NATOon pitää liittyä. Ja kas, kohta keksitään että sinne hän ne työttömät ja muut loisijat voidaan lähettää: NATO joukkoihin. Tykinruuaksi.

  • 4.1

   töytön sanoo

   Jep, harjoitustauluiksi varmaan voi joutua/päästä osallistumaan tulevaisuudessa, mitenkä sen jokainen ottaa.

 4. 5

  Sepi sanoo

  Tuo vain lisää pimeänä tehtävää työtä radikaalisti. Itse olen työtön rakennusalan työntekijä ja en ole saanut työtä vuoteen. Siis virallista työtä. Minulta kysellään kuitenkin viikoittain voisinko tehdä yhen pikku jutun, ilman kuittia tietysti. Kysyjät on pääosin pienyrittäjiä joilla vielä homma toimii jotenkuten, mutta kysyjissä on mukana ihan keskikokoisiakin yrityksiä.

  Arvaappa olenko kieltäytynyt? Tietysti, sehän on laitonta! 😉

 5. 6

  Arja-Leena Lahtinen sanoo

  Kyllä nyt on Ay-liikkeellä näytön paikka.

  • 6.1

   keke sanoo

   No mitä ihmeen näytönpaikkaa sillä AY-liikkeellä on? AY-liikkeen puolueet demarit ja vasemmistoliitto ovat kuntouttavan työtoiminnan takana, joten turha sieltä liitoista mitään empatiaa etsiä palkattomalle työlle.

 6. 7

  Honkalan Ville sanoo

  Minäkin taas tänä aamuna ajattelin että olisipa mukavaa käydä kantamassa polttopuita jollekin mökin mummolle tai vaarille, keittää perunat, tehdä ruskea kastike oikeaan voihin ja savusilakkaa leivän päälle. Sitten pannukahvit, jutustelua niistä näistä ja molemmilla hyvä mieli jälkeenpäin.

  Mutta kun on kasvanut ja tottunut siihen että aina kun jotain yrittää, rangaistaan kuin mitäkin rikollista jos yhtenä aamuna nukkuu minuutin verran pommiin.

 7. 8

  L sanoo

  ”Jos siitä orjamentaliteetista ei nouse pois niin on orja lopun elämäänsä ja kaikki jotka puhuvat ja säälivät niitä heikko-osaisia sietäisi saada selkäänsä. Emme me ole saamattomia ainoastaan ehkä lannistettuja mutta se onkin sitten mielentila mistä pitää kohota.”

  Sori, keke, en ymmärtänyt ironiaasi oikein (tuolla ylempänä) … Aivan noin kuten sanoitkin: orja pysyy orjana niin kauan kun antaa itseään kohdella huonosti, mutta joskus on täytynyt vähän esittää ”reppanaa”, että saa tahtonsa läpi viranomaisten kanssa. Tää touhu perustuu sosiaaliseen roolileikkiin, jonka säännöt aina vähän vaihtelevat, mutta roolijako pysyy samana.

 8. 9

  keke sanoo

  ”orja pysyy orjana niin kauan kun antaa itseään kohdella huonosti”
  Vinkkinä orjille. Usein käytätte koneita jotka ovat kalliita korjata ja niiden seisokki aiheuttaa myös taloudellisia tappioita yrittäjälle. Olisi aika sääli jos niitä kohdeltaisiin huolimattomasti ja ne menisivät rikki …..

  ”Joskus on täytynyt vähän esittää ”reppanaa”, että saa tahtonsa läpi viranomaisten kanssa. Tää touhu perustuu sosiaaliseen roolileikkiin, jonka säännöt aina vähän vaihtelevat, mutta roolijako pysyy samana.”

  No tämä. Toisaalta kaikesta oma aloitteisuudesta rangaistaan. Tyhmemmät lannistuvat toiset oppivat kiertämään sitä lakia ja tienaamaan sen metwurstin leivänpäälle fiksummin. Jokatapauksessa kyseessä on mielestäni nimenomaan sen yhteiskuntarauhan ylläpitäminen aivopesukeinoin jota hoidetaan tuolla ”älä edes yritä” tyyppisellä byrokratialla ja vasemmistopuolueiden taholta köyhien uhrimentaliteettia lietsoen.

  • 9.1

   L sanoo

   Noh, tästä ollaan kyllä ollaan erimieltä, että todellinen vasemmistolainen ajattelu lietsoisi uhri-ajattelua. Se saa vaan kannettavakseen sellaisen(-kin). Kivittäjiä on aina riittänyt. Kiven viskaaminen on aina huono argumentti.

  • 9.2

   Honkalan Ville sanoo

   Jättää vain yksinkertaisesti menemättä jos liksa on alle 15€ tunnissa tai sitä ei saa ollenkaan. Ei ketuta että tuli painettua orjana. Köyhyyteenkin tottuu, oppii pärjäämään käsittämättömän pienellä rahalla ja jää vähän nautintoaineisiinkin. Lopulta voi sitten tyytyväisenä todeta että pitäkää vaikka nekin vähänne.

   Tuo vas-oik on samaa roskaa kaikki tyynni, massojen hallintaa heidän turmiokseen. Kaikki mitä voi ja pitää tehdä löytyy lähimmältä rantaniityltä, nokkset ja ahvenet ja niillä pärjää. Talvella männynneulasteetä ettei keripukki iske.