Tyhjän hosumista

Eilisen uutisen mukaan hallitus päätti kehysriihessään patistaa työttömiä ottamaan vastaan mitä tahansa työtä myös oman ammattialan ulkopuolelta kolmen kuukauden työttömyyden jälkeen. TE-toimistoja paimennetaan tarjoamaan näitä töitä aktiiviisemmin ja työstä kieltäytymisestä seuraavia rangaistuksia tullaan soveltamaan kaikkiin työttömiin nykyistä säntillisemmin. Tämä kerrottiin ikään kuin tulossa olisi jokin mullistava muutos voimassaolevaan lakiin.

Suurin osa toimittajista ei ole tehnyt kotiläksyjään. Ammattitaitosuoja kestää jo nykylain mukaan vain kolme kuukautta.

Työttömysturvalain 2a luvun 8 § sanoo näin:

Henkilöllä on kolmen kuukauden aikana työttömäksi työnhakijaksi rekisteröitymisestä tai tätä myöhemmästä päätoimisten opintojen päättymisestä lukien pätevä syy kieltäytyä työstä, joka ei vastaa hänen koulutukseensa ja työkokemukseensa perustuvaa ammattitaitoaan.

Lakia siis ei tarvitse muuttaa, mutta tarkoitus näyttääkin olevan antaa työttömille enemmän rangaistuksia. TE-toimistoilla ei ole niitä työpaikkoja tarjottavaksi yhtään enempää kuin ennenkään, mutta enemmän pitää tarjota.

Tässä tulee käymään niin, että samaa työpaikkaa tullaan tarjoamaan yhä useammalle työttömälle. Työnantajat tulevat tukehtumaaan yhteydenottoihin, joista suurin osa ei voi johtaa työsuhteen syntymiseen. Mitä muka ovat nykymaailmassa sellaiset työt, joita ihan kuka tahansa voi ruveta tekemään ilman vaadittavaa koulutusta tai muuten hankittua pätevyyttä?

Ei sellaista työtä käytännössä olekaan. TE-toimistot tulevat kuitenkin tottelemaan nöyrästi hallitusta ja lähettävät työpaikkatarjouksia pilvin pimein sellaisille työttömille, joilla ei käytännössä ole pienintäkään mahdollisuutta saada näitä tarjottuja töitä.

Kaikki tietävät tilanteen mahdottomuuden. Tai ehkä hallitus ei tiedä, mutta sekä TE-toimistot että työttömät tietävät sen varmasti. TE-toimistot ohittavat tämän tiedon ja lähettävät ilmoituksia työttömille, jotka tietävät saavansa tyhjän pyytämättäkin ja jättävät hakematta mahdotonta työtä.

Sitten päästäänkiin pääasiaan eli rankaisemiseen. Tarjotun työpaikan hakematta jättäminen on työstä kieltäytymistä ja siitä seuraa automaattisesti työttömyysetuuden menetys kahdeksi kuukaudeksi. Siitä taas seuraa säästöjä työttömyysetuuksissa ja lisämenoja kuntien toimeentulotukimenoissa. Toimeentulotukiluukulle joutunutta työtöntä rangaistaan vielä sielläkin alentamalla tukea 20 % kieltäytymisen takia.

Koko touhu on siis sokeaa tyhjän hosumista, jossa epätoivoinen hallitus käskee vasallejaan ruoskimaan työttömiä kovemmin. Ja vasallithan tottelevat.

Tällaista on nykyinen työvoimapolitiikka.

Kommentit
 1. 2

  matti christensen sanoo

  mun käsitykseni hölmöläisistä on, että he ovat vaan hölmöjä – mutta tässä asiassa on mukana silkka pahuus

 2. 3

  a niemelä sanoo

  Eilenkin telkkarissa kerrottiin kuinka viime vuonna suomalaisten käytettävissä olevat tulot olivat nousseet aika tavalla.
  Eläkeläísenä tätä uutista on mahdotonta uskoa, sillä omakohtaiset kokemukset ovat aivan päin vastaiset!
  Ellei tämä ollut jokin vaalitemppu, pitää vaan todeta etteivät tasan käy onnen lähjat!

 3. 4

  Cooley sanoo

  Tässä taas työttömille muistutus: Työtä pitää hakea, kun työtarjous työkkäristä tulee. Jos paikka ei omasta mielestä ole sopiva, niin tyhmempikin osaa tehdä sellaisen työhakemuksen, jolla ei saa duunia, mutta ei näytä myöskään siltä, että on tahallaan aiheuttanut sen, ettei tule valituksi.

  Karenssin hankkiminen on tämän mahdollisen uudistuksen jälkeen edelleenkin enemmän omaa tyhmyyttä. Älä siis työtarjouksen saatuasi missään nimessä soita sinne työkkäriin, että ”mä en tommosta hae”.

  Samaten työllistymissuunnitelmaa tehdessä on oltava itse aktiivinen. Sinne ei ole pakko hyväksyä toimenpiteitä, joita ei aio tehdä. Virkailijat ajattelee hyvässä uskossa usein, että olet suunnitelmasta samaa mieltä, ellet saa suutasi auki ja panet nimesi paperiin. Se ei ole pätevä, ennen kuin kuittaat sen! Työttömiä pitäisi valmentaa työkkärin kanssa asiointiin! 🙂

  • 4.1

   Erkki-Petteri sanoo

   Jokaisen kansalaisen olisi syytä käydä jokin valmennuskurssi, jossa opetettaisiin mm. viranomaisasiointia. Siinä yhteydessä tämä työkkäriasiointi tulisi luontevasti käsiteltyä. Eikö tämä yhdistys voisi olla luonteva kansalaisjärjestö tällaisen kurssitoiminnan järjestämiseen?

   http://eok.fi
   https://www.facebook.com/eok.ry

 4. 5

  mikko sanoo

  mitä saku on mieltä tästä herrasta
  Lehtola Kim
  tai tästä rouvasta
  Tuija Oivo
  osastopäällikkö
  työ- ja elinkeinoministeriö

 5. 7

  pehu sanoo

  Työssä ilman palkaa siis- Paula Risikon malli- Vastikeelinen plää plää
  toimii hyvänä omaisuuden uusjaon välineenä
  Kellä on esim varaa asua omakotitalossa, ja maksaa siitä koituvat kustannukset
  jos työstä ei tipu sitä palkkatuloa
  Lopputulos Ja ulos
  Joku hyvä osanen ostaa sun talos halvalla kun pakko myydä
  Ja myyjän pitää asetautua jonnekin puoli slummiin johon varaa
  T- entinen omakotiasuja

 6. 8

  Pohjanmaan poika sanoo

  Nythän tietysti 20% alennettu köyhäinapu on aika kiikun kaakun että pysyykö enää hengissä. Pysyy pysyy, karenssissa vuodesta 2006 ja täysin tyytyväinen siihen ettei ole 8 vuoteen tarvinnut asioida työkkärissä vai mikälie eetee-keskus se nykyään on. Rahat on yvin tiukilla mutta se on kuitenkin pieni hinta siitä että tuosta nöyryytyksestä pääsin. Suosittelen lämpimästi kaikille työttömille ihan vaan ryssimään asiat ja olemaan olematta käytettävissä sitten kun herrat taas tohisee jotain nousukautta.

 7. 9

  Pera sanoo

  ”Mitä muka ovat nykymaailmassa sellaiset työt, joita ihan kuka tahansa voi ruveta tekemään ilman vaadittavaa koulutusta tai muuten hankittua pätevyyttä?”

  No sellaiset työt joita on synnytetty esim. yhdistyksiin julkisilla tai kunnan varoilla. Näistä työpaikoista sitten informoidaan työttömiä ja kun kunnalla/työkkärillä on suora yhteys ”työnantajaan”, katsastetaan ne, jotka eivät hakeneet työpaikkaan taikka muuten sabotoivat omaa työnhakuaan. Eli päästään Sakunkin mainitsemiin karensseihin.

  Näitä karenssipeijaisia on ollut aiemminkin kuneräs Kelan työntekijä 1990-luvun lamassa kertoi, että aivan yht’äkkiä oli alkanut työkkäristä tulvimaan työttömyysturvan keskeyttämisilmoituksia. Oliko sitten laki muuttunut – vai mikä oli muuttunut.

  Muuten Saku olisi hyvä ehdokas TVY:n Lea Karjalaisen paikalle hoitamaan työttömien asioita ihan valtakunnallisellakin tasolla.

  • 9.1

   Pohjanmaan poika sanoo

   Eikä olisi. Sinne pitäisi saada joku anarkisti, tai mieluiten joku joka tajuaa että koko ajatus minkäänlaisesta ihmisyhteiskunnasta joutaa romukoppaan. Näistä vain kukaan ei asetu ehdolle mihinkään, laumasielut hoitaa asiat ja siitähän nyt seuraa aina kaikkea älytöntä.

 8. 10

  Marko sanoo

  Muistuttaisin, että perustuslaissa säädetään mm. näin:
  18 §

  Oikeus työhön ja elinkeinovapaus

  Jokaisella on oikeus lain mukaan hankkia toimeentulonsa valitsemallaan työllä, ammatilla tai elinkeinolla. Julkisen vallan on huolehdittava työvoiman suojelusta.

  Julkisen vallan on edistettävä työllisyyttä ja pyrittävä turvaamaan jokaiselle oikeus työhön. Oikeudesta työllistävään koulutukseen säädetään lailla.

  Ketään ei saa ilman lakiin perustuvaa syytä erottaa työstä.

  19 §

  Oikeus sosiaaliturvaan

  Jokaisella, joka ei kykene hankkimaan ihmisarvoisen elämän edellyttämää turvaa, on oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon.

  Lailla taataan jokaiselle oikeus perustoimeentulon turvaan työttömyyden, sairauden, työkyvyttömyyden ja vanhuuden aikana sekä lapsen syntymän ja huoltajan menetyksen perusteella.

  Julkisen vallan on turvattava, sen mukaan kuin lailla tarkemmin säädetään, jokaiselle riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut ja edistettävä väestön terveyttä. Julkisen vallan on myös tuettava perheen ja muiden lapsen huolenpidosta vastaavien mahdollisuuksia turvata lapsen hyvinvointi ja yksilöllinen kasvu.

  Julkisen vallan tehtävänä on edistää jokaisen oikeutta asuntoon ja tukea asumisen omatoimista järjestämistä.”

  Ovatko nämä perustuslain pykälät kumottu?

  • 10.1

   Pohjanmaan poika sanoo

   Ne olivat kuolleena syntyneitä kirjaimia, ikävä kyllä. Oloa ei ollenkaan helpota se että tilanne on yhtä huono tai huonompi kaikkialla maailmassa ja jokainen vallanvaihto tai -kumous on aina johtanut sen saman tai jonkun toisen eliitin riistovaltaan, aatesuunnista ja kaikista kauniista sanoista riippumatta.

   Jaa että mitäkö pitäisi tehdä? Joudun tekemään persut ja jättämään vastaamatta ihan vain todettuani tilanteen. Itse ajattelin lähteä aamulla ongelle jos matoja jo löytyy, ei tässä muutakaan voi. Meillä on ongelma, se on helvetinkone nimeltä tasavalta eikä siitä hienosäädöllä hyvää saa. Parempi hypätä pois kyydistä jos uskaltaa. Kerran se vaan kirpaisee. Nähdään rannalla kanssarotat.

  • 10.2

   Erkki-Petteri sanoo

   Marko, Suomessa on erittäin heikko perustuslain suoja. Tarvitsemme perustuslakituomioistuimen – se jo helpottaisi.

   Netistä löytyy koko joukko linkkejä, joissa käsitellään tuota teemaa ”ammatinvalinnan vapaus perusoikeutena” taikka sitä sivuavaa elinkeinovapautta. Katso nyt vaikka näitä:

   oikeus työhön
   http://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:oikeus_ty%C3%B6h%C3%B6n
   (pahasti vajaa, kaipaisi täydennystä)

   Juha Romppanen
   ELINKEINOVAPAUS JA SEN RAJOITTAMINEN
   http://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/52258/Romppanen_Juha.pdf

   – Ja kuukeloinnilla löydät lisää.

   Minulle tuli yllätyksenä tuo 18 § ”oikeus työllistävään koulutukseen”. Minun osakseni kun on tullut työllistämätön koulutus. Eikö siis minun perustuslaillisia oikeuksiani ole loukattu? Ai niin, mutta onhan minun kouluttamiseni toki työllistänyt valikoitua joukkoa ihmisiä…

 9. 12

  Vapaa ajattelija sanoo

  Työttömäksi joutuneiden ja muiden syrjäytettyjen simputtamista erilaisin säädöksin ja niiden mielivaltaista voi soveltamista voi nimittää laillistetuksi kiusaamiseksi. Nyt kun koulu- ja työpaikkakiusaaminen on myönnetty kiellettäviksi teoiksi on sitäkin aktiivisemmin alettu harjoittaa uutta kiusaamisen lajia, jota filosofi Eero Ojanen kutsuu kirjassaan ”Hyvyyden yhteiskunta” käsitteellä yhteiskuntakiusaaminen.

  Ojanen kirjoittaa mm. ”… koko yhteiskunta perustuu paljolti kiusaamiselle, jota pidetään ei vain normaalina vaan jopa hyväksyttävänä toimintana. Ehkä siksi, että kiusaamista harjoittavat eniten niin sanotut menestyjät, jotka muutenkin ovat yhteiskunnan kaikkein ongelmallisin ja tuhoisin ryhmä juuri siksi, että heidän tekoihinsa ei hevin puututa” ”… monia ihmisiä täysin systemaattisesti pilkataan ja vähätellään sanomalla, että he ovat pudonneet kärryiltä, elävät yhteiskunnan varoilla, ovat liian vanhoja työelämään, kyvyttömiä jne.”

  Ojanen lisää. ”Kiusaaminen kohdistuu sein ikääntyviin tai keski-ikäisiin ihmisiin, vaikka kiusaajat itse saattavat kuulua samoihin ryhmiin. Erityisen pahalta tuntuvan kiusaamisen kohteena ovat esimerkiksi sosiaalituen varassa elävät. Heidän moittijansa ja kiusaajansa itse elävät usein toisia polkemalla eli toisten kustannuksella. He itse potevat samoja ongelmia, jopa pahempia kuin kiusattavansa.”

  Kiusaaminen on Ojasen mielestä järjestelmällistä: ”Kilpailumielestä, väärästä pärjäämisen vaatimuksesta ja siihen automaattisesti liittyvästä kiusaamisesta pyritään nykyään tekemään vallitseva toimintatapa kaikissa ihmisryhmissä ja kaikissa tilanteissa.”

  Toisiin ihonväreihin ja etnisiin ryhmiin kohdistuva julkisesti loukkaava puhe on laissa kielletty, rangaistava teko, niin tuleekin olla, mutta työttömiin ja muihin vähäosaisiin lähimmäisiin kohdistuva herjaus on sallittua, vieläpä siihen jopa kannustetaan. Siihen eivät edes suurten lehtien moderoijat puutu lainkaan, pääkirjoitukset ja muut artikkelit suorastaan yllyttävät, esimerkiksi ”tähtitoimittajan”, julkaisujohtaja A-P. Pietilän Lehtiyhtymän kaupunkilehdissä julkaistu työttömiä herjaava kolumni ”Laiskuus maksaa maltaita”.

  Lehtien nettisivuilla työttömyydestä kirjoittelevat pääasiassa vain kaksi ryhmää. Työttömyydeltä itse välttyneet omahyväiset työttömiä herjaavat heikon itsetuntonsa pönkittäjät. Toinen ryhmä on työttömyyden kokeneet tai työttömänä olevat, jotka yrittävät selostaa, miltä heistä tuntuu ja mikä työttömän todellinen asema. Kysymys ei ole mistään tasa-arvoisesta ajatusten vaihdosta, jossa pyrittäisiin avartamaan näkökulmia.

  Tilanne on lyöjät – lyödyt, kiusaajat – kiusatut. Poliittinen ja mediaeliitti on selvästi asettunut lyöjien puolelle. Sen voi päätellä sekä johtavien poliittisten päättäjien, virkamieseliitin lausunnoista ja lehtien pääkirjoituksista. Niistä ei heru mitään tukea työttömien ahdingolle.