Palkkatyö ja pakkotyö

Kun kirjoitan kuntouttavasta työtoiminnasta tai osallistavasta sosiaaliturvasta, niin ihan joka kerta minua syytetään työttömien laiskotteluoikeuden puolustamisesta. Kuulemma puolustan oikeutta laiskotella veronmaksajien rahoilla. Yleensä nämä moittijat kannattavat muuten vapautta valtion kaikkinaisesta holhouksesta, mutta näköjään heidän mielestään työttömillä ei saa olla mitään vapauksia tai oikeuksia, ei oiken edes elämisen oikeutta. Heidän pitää tehdä työtä vaikka ruoskalla uhaten, vaikka työttömiä on 350 000 ja avoimia työpaikkoja 30 000.

Nämä pakkotyön kannattajat sekoittavat joko tahallaan tai tietämättömyyttään palkan ja sosiaalietuudet. Heidän mielestään on samantekevää millä nimellä saatua rahaa kutsutaan, kunhan sen eteen vain tehdään työtä. Yhteiskunnalla ei ole mitään velvollisuutta elättää työttömiä.

He ovat väärässä. Palkka on sellaista rahaa, jota saadaan vastineeksi tehdystä työstä työehtosopimuksen mukaisesti ja joka kartuttaa eläkettä ja tuo mukanaan muutkin työsuhde-edut. Sosiaalietuus puolestaan on sellaista rahaa, jolla yhteiskunta pitää hengissä palkkatyötä vailla olevat siihen asti, kunnes he onnistuvat löytämään sitä palkkatyötä.

Perustuslakiin on kirjattu yhteiskunnan velvollisuus turvata työttömien perustoimeentulo. Lain 19 §:n 2 momentti sanoo näin:

Lailla taataan jokaiselle oikeus perustoimeentulon turvaan työttömyyden, sairauden, työkyvyttömyyden ja vanhuuden aikana sekä lapsen syntymän ja huoltajan menetyksen perusteella.

Tämä perustuslain takaama oikeus on turvattu usealla eri lailla ainakin vielä tällä hetkellä, mutta palkan ja sosiaalietuuksien käsitteiden tahallisella hämärtämisellä sitä ollaan hyvää vauhtia tuhoamassa.

Työsopimuslain 1 § 1 momentti määrittelee palkkatyön näin:

Tätä lakia sovelletaan sopimukseen (työsopimus), jolla työntekijä tai työntekijät yhdessä työkuntana sitoutuvat henkilökohtaisesti tekemään työtä työnantajan lukuun tämän johdon ja valvonnan alaisena palkkaa tai muuta vastiketta vastaan.

Jos työstä ei makseta työehtosopimuksen mukaista alinta palkkaa, niin kyseessä on pakkotyö. Pakkotyötä ovat siis sekä nykyisin kovasti suositut kuntouttava työtoiminta ja työkokeilu. Erityisen selkeää pakkotyötä on suunnitteilla oleva osallistava sosiaaliturva, jossa työtä teetetään pelkkää työttömyysetuutta tai jopa toimeentulotukea vastaan.

Ja se pakkotyö on kansainvälisillä sopimuksilla kielletty jo kauan sitten. ILO:n pakkotyön vastainen sopimus kieltää yksiselitteisesti kaikenlaisen työn tai palveluksen, joka jonkin rangaistuksen uhalla vaaditaan joltakin henkilöltä ja johon henkilö ei ole vapaaehtoisesti tarjoutunut.

Asia ei  muuksi muutu osallistumisen autuudesta laulavalla enkelten kuorolla eikä ruoskaa heiluttavien nöyryyttäjien rähinällä.

 

Kommentit
 1. 1

  Esa Lassi sanoo

  Pakkotyötä syömisen pakosta harrastetaan laajasti maksamalla 9 euroa + päivän ruoka. Usein työtehtävät ovat turhauttavia,pakolla keksittyjä. Jollekulle se saattaa väliaikaisesti sopia mutta elämää sen varaan ei voi rakentaa yksinkään,saati sitten perheen kera.
  Ongelma on tämä uusliberalistinen talouspolitiikka,jota ”ainoana oikeana” harjoitetaan lähes maaailmanmitassa. Se nyt ei vaan ole ainoa vaihtoehto. Kyllä yksityisomistukseekin perustuvassa talousjärjestelmässä on harjoitettu toisenlaista politiikkaa. Kaataahan se ilmeisesti pitää muutoksen aikaansaamiseksi,valtaapitävät kun eivät halua riiston maksimoinnista luopua.

 2. 2

  Liisa sanoo

  Minusta on oikein että sinä puolustat heikompiosaisisia tai vaikka et puolustaisikaan, niin kirjoitat näistä asioista. Usein se kritiikki tulee juurikin heiltä jolla ei ole omakohtaista kokemusta työttömyydestä tai ite ovat ”lusmuilleet” oman työttömyytensä ajan.Luulevat että kaikki on samanlaisia. Ja mikä se heiltä on pois jos pienituloinen saisi sen verran korvausta ja tukia että sillä eläis. Ei ne tuet suuria ole , vaan ne palkat on pieniä , jos niihin aletaan verrata työttömien saamia etuja.

  Mie yleensä ohitan kaikki krisoijat tuen saajista, jätän omaan arvoonsa. Kyllä työtönkin on töissä olleessaan maksanut näitä työttömyysvakuutusmaksuja ja eläkemaksujaan. ja maksaa veroja myös työttömyyskorvauksesta. Minullakin menee toista sataa euroa veroa kelan minimipäivärahasta. repikääs siitä.

  • 2.1

   Liisa sanoo

   Tämä ei nyt varsinaisesti tähän asiaan liity, mutta siihen että työtön pakotettaisiin toisella paikkakunnalle töihin. Miksi? Eikö joka kunnassa ole omat työttömät ihmisensä jotka vois tehdä omalla paikkakunnallaan niitä töitä, joihin nyt TE-toimisto ahkerasti alkaa lähetellä työosoituksiaan, ettei sinne tarvitsisi 100 km:n päästä työntekijää lähettää? Hölmöläiset hommaa, leikataan toisesta päästä ja ommellaan toisesta.

   • 2.1.1

    töytön sanoo

    Samaa itsekin olen miettiny. Mitään muuta ei tule mieleen, kun että työpaikkaan ei enää kukaan sillä paikkakunnalla mene orjaksi ja epätoivoinen työnantaja etsii uusia orjia toiselta paikkakunnalta työkkäriä apuna käyttäen.

    Palkkaa nämä työnantajat eivät maksa senttiäkään, mutta 8/tuntia päivä on töitä tehtävä. Jokaisesta työmyyrästä saa vielä rahaakin 10e/päivä. Näitä työnantajia riittää.

 3. 3

  L sanoo

  Työttömyyteen liittyy hyvin kiinteästi sana: Työ.

  Ehkäpä koko työttömyyskeskustelun voisi kääntää keskusteluun työstä. Mitä me oikeastaan ajattelemme siitä mikä on työtä? Mikä on sitä oikeata työtä?

  Työnä pidämme ehkä vain niitä töitä, joilla on: 1. yksi työnantaja (siksi taiteilijoiden/freelancereiden työtä ei arvosteta, ei aina pidetä edes oikeana työnä) 2. joista saa säännöllistä kuukausipalkkaa (siksi mm osapäivätyötä tekevä on epäilyttävä, koska he joutuvat turvautumaan sosiaaliturvaan) 3. joka on vakituista (määräaikaista työtä tekevissä täytyy olla jokin vika, koska ovat välillä työttömiä) 4. joka on vuosien, ehkä vuosikymmenien pituista samaa työtä (yli puolet työssäkäyvistä kuuluu prekariaattiin). 5. josta saa aina palkkaa (vapaaehtoistyö, naapuriapu, lähimmäisten hoitaminen ja auttaminen, kotityö, ystävien muutossa ja remontissa auttaminen, yhdistystoiminta – ne kaikki ovat hyvin epäilyttäviä asioita, etenkin jos olet työtön ja mainitset niistä työkkärissä täysin turhan työn tekijälle, joka luuhailee pitkin virastotalon käytäviä ja siirtelee paperipinoja paikasta toiseen ja kuvittelee hallitsevansa toisten ”osallisuuskokemusta”).

  Perustulomalli vapauttaisi kaikki näistä käsityksistä ja antaisi myös työttömiä lusmuiljoiksi haukkuville mahdollisuuden elää vain sen varassa.

  Palkaton työhän on työttömän etu, koska siinä saa osallistua ja tuntea näin olevansa osa yhteiskuntaa, väitetään – kuten jo mainitsit edellisessä postauksessa.

  Tuossa ajatuksessa on toki mukana hyvä ajatushippunen: että jokainen kokisi olevansa osa tätä yhteiskuntaa. Mutta työtön saattaa silti (vaikkei hänellä olisi vakituista ansiotyötä) kokea olevansa ”osa tätä yhteiskuntaa”.

  Onko se ylipäätään oleellinen kysymys? En nimittäin tarvitse yhteiskuntasuhteeni määrittelijäksi ketään ulkopuolista. Tarvitsen työpaikan, jossa ammattitaidostani olisi kaksisuuntainen hyöty: saisin työehtosopimusten mukaisen palkan ja josta myös työpaikka hyötyisi.

 4. 4

  Papi sanoo

  Hyvä kirjoitus, erityisesti nuo perusasiat tuli kerrattua. Ei noita lakeja ole turhaan

  laadittu ja hyväksytty.

 5. 5

  Sinsemillan Hector sanoo

  Älkää menkö näihin. Laitetaan kova kovaa vastaan, hankitaan elanto vaikka rikoksilla jos muu ei auta mutta yritetään olla varastamatta köyhiltä tai keskituloisiltakaan.

  • 5.1

   keke sanoo

   Voi niiltä keskituloisilta ihan rauhassa varastaa. Nämä muutenkin tuntuvat pitävän sitä suurinta älämölöä laiskoista työharjoittelijoista sekä työttömistä

   • 5.1.1

    Pitkäkyntinen sanoo

    Eipä siinä muukaan auta kun tulee Risikon velvoittava sosiaaliturpaanveto voimaan.

 6. 6

  L sanoo

  Katsoin eilen illalla A-talkin jossa puhuttiin tästä 3 tunnin työmatkasäännöstä. Tarja Filatov päästeli suustaan sellaisia puheita, että huolestuin. Minkälaisten ihmisten käsissä tämä maa oikein on? Tunsin jopa lievää sympatiaa TE-keskuksissa työskeneteleviä kohtaan.

  Eduskuntaan ei pitäisi päästää sellaista ihmistä, joka ei ole suorittanut opintojaan loppuun tai ei ole hankkinut ainuttakaan ammattitutkintoa eikä tunne lainkaan nykyistä työelämää. Vaikuttaa siltä, että eduskunta on vain työnsä huonosti hoitavien, osaamattomien ihmisten suojatyöpaikka.

 7. 8

  Tahvo sanoo

  Sos. & terveysministeriö pyyysi sivuillaan kommentteja osallistavasta sos.turvasta. Kirjoitin, että jos tuo hanke menee läpi, vien jutun sitten aikanaan Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen. Kommenttiani ei kuitenkaan julkaistu.

  • 8.1

   keke sanoo

   Vissiin taisi käydä niin kuin ystävälleni joka meni johonkin vihreiden julkiseen keskustelutilaisuuteen, joka käsitteli nuorten miesten syrjäytymistä ainoastaan joutuen heitetyksi ulos paikalta ennen tapahtumaa koska oli liian syrjäytynyt nuori mies.

   • 8.1.1

    Tahvo sanoo

    Korjaus: Kommenttini oli tänään ilmestynyt sos. & terveysministeriön palstalle. Sensuuri kesti siis vain muutaman päivän.

    • 8.1.1.1

     Pitkäkyntinen sanoo

     Nehän tietää sen että turha sinun on asiaa sinne viedä. Sama pakkotyö on jo kauan ollut arkipäivää ainakin Englannissa, Saksassa, Espanjassa ja vuosia Tanskassakin. Bilderbergin näpeissä sekin tuomioistuin.

     • 8.1.1.1.1

      Tahvo sanoo

      Noinhan se varmasti onkin, mutta saanpahan muutaman viranomaisen taas työllistettyä turhanpäiväiseen paperipyörittelyyn joksikin aikaa.

 8. 9

  Osa aika työläinen sanoo

  Puhun nyt itsestäni ja omasta työtilanteesta.
  Olen vajaakuntoinen työntekijä osa-aikaisessa työsuhteessa.
  Maksan asunnostani vuokraa 440 per kuukausi, lisäksi maksan kotivakuutuksen ja sähkön, yhteensä 150 eur/vuosi, sekä Yleisen työttömyyskassan jäsenmaksun 99 euroa/vuosi.
  Palkkaa mulle jää verojen ja työttömyysvak. sekä sos.t maksujen jälkeen 1100 euroa kuukaudessa, työssäkäynti kulut on noin 120 euroa/kuukausi.
  Asumistukea mulle ei makseta, kun tulot on liian korkeat.
  Mitä mulle jää käteen?
  550 euroa kuussa, se on 73 euroa enemmän kuin sossun toimeentulominimi (477 eur). Työssäkäyntikulujani sossu ei hyväksy menoksi koska vaativat ostamaan paikallisliikenteen kuukausilipun (93 euroa) jota vastaan voisin saada saman summan sossutukea, minulle kyseinen järjestely ei käy vammani vuoksi, mutta se ei sossun mukaan ole riittävä perustelu, tosin en pääse julkisilla kulkuneuvoilla työpaikan viereen vaan joutuisin vielä kävelemään aamulla 2 km ja puolenpäivän aikaan toisen 2 km takaisin bussiseisakkeelle, joutuisin vaihtamaan bussia, työmatka suorintatietä suuntaansa on 6 km, mutta bussikyyti pidentää matkaa 8 kilometriin per suunta ja aikaa kuluisi päivittäiseen matkustamiseen 1.5 tuntia, siispä ajan töihin omalla autolla 15 minuuttia per suunta (yht 30 minuuttia), kun sossu ei myöskään hyväksy kuluksi tuota 99 euron työttömyyskassa maksua, niin tilanne on se mikä on. Käytännössä ei minun kannata hakea sossun tukea koska tuki jää noin 3 euroon/kk.
  Mitäs sanotte, onko hullun hommaa käydä töissä tämmöisen selkävikaisen jolla on työrajoite, tässä työssä juurikin toteutuu tuo yhteiskunnallisen osallistamisen periaate.

  • 9.1

   167-176 sanoo

   Sossu taitaa k*settaa sinua ihan tahallaan, sitä on liikkeellä.
   Nettotulosta pitää ensin vähentää vähintään 20 prosenttia ansiotuloista, kuitenkin enintään 150 euroa kuukaudessa. Samoin sähkölasku ja kotivakuutusmaksu. Kyllä sossun on hyväksyttävä vähintään tuo paikallisliikenteen kuukausilipun verran matkakuluja ja perusteltava se miksi ei hyväksy oman auton mukaan. Sinulla vaikuttaa olevan hyvät perusteet oman auton käytölle. Sossun perustelut on mitä on, yleensä se on vain yksi taikasana, KATSOO. Tuo erittäin todennäköisesti muuttuisi viimeistään hallinto-oikeudessa, lautakunnan päätökset ovat käytännössä aina kielteisiä, omalla kohdalla tasan 100%, kun taas voittoprosentti HaO:ssa on sekin 100% (3 tapausta) . Sossun tukea kannattaa hakea vaikka sitä saisi muutaman euron koska sitten sitä saa myös lääkkeisiin ja terveyskeskusmaksuihin ja tietenkin sähköön ja kotivakuutukseen sen perusosan lisäksi.
   Tuossa lainkohta koskien huomioon otettavia tuloja:
   http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1997/19971412#L2P11

  • 10.1

   sakutimonen sanoo

   Lisäksi Parpo sanoo ihan suoraan, että tarkoitus on saada kaupungille ilmaista työvoimaa.

   • 10.1.1

    167-176 sanoo

    Eivät enää juuri salaile homman tarkoitusta väittämällä sitä auttamiseksi, vaikkei noita auttamissatuja ole kukaan uskonut ”valovuosiin”.

  • 11.1

   L sanoo

   Mieleltään terve ihminen ei ajattele niin, että pelolla olisi kauhean paljon myönteisiä vaikutuksia yksilöiden tai yhteisöjen elämään.

   Jos Vartiainen ja hänen bestiksensä Soininvaara uskovat pelon&uhkailun yhteiskuntaan, niin niitä pitääkin sitten toivoa runsaasti ja kaikesta sydämestään heidän henkilökohtaiseen elämäänsä. Heille.

   Pelkokertoimen voimakas kasvattaminen saattaisi saada aivan toisenlaiset ajatukset liikkeelle Vartiaisen ja Soininvaaran ajatumaailmassa.

 9. 12

  Saku anna komentti lukihäiriöiselle sanoo

  misään mussa työsuhteessä säästöt eivät vaikuta sun tuloihin kun näissä orja töissä
  siis käyt nissä
  mutet saa mitään sosiaalietuja jos omistat jotain säästöjä eli vaikka asumis tuki 200e
  kuntotavan työtömyys turva max 680e -vuokra 500e joskus pitää maksaa myös sähkölasku ja päästä sinne orjatyöhön niin tosta rahasta jää pahimilaan 100 euroo käteen ja loput maksat säästötililtäs jotka sossu on katsonut tuloksi
  saku sano jotain tähän asiaan koska tää asia vaivaa mieti nyt ihminen käy noissa orja töissä saa vain noi tuet ja sossusta tulee käsky esim myydä auto ylimääräsenä ei tarpeelisena asiana
  jonka orjan pitää myydä pahimpaan rahapulaansa kun sossu niin vaatii
  reilu työsuhde ja kannatava siis maksat omistas että saat joudut tekee noita töitä sama kun työn antaja kertoisi normi työläiselle näin
  kuulin että olet saanut perinön sen takiä pudotamme palkka sumaanne 50 prosaa kun perintörahas oot kulutanut niin palataan normaali palkkatasoon suostuisitko diiliin tuskin
  ehkä lähtisit käveleen töistä ja perintörahoilla barseloonaan
  kuin sorvin ääreen
  mutta orjalla ei siihenkään mahdolisuutta kun sen jälkeen ei ole mitään yhteiskunnan tukia sossusta ei saa penniäkään ja työkkärit katkaistu karenssin takia ja sit elelet esim autosta saadulla myynti* voitolla*
  PS- kirjoitus taitoni on kammotava tiedetään

 10. 13

  Saku anna komentti lukihäiriöiselle sanoo

  SIIS sut on pakotettu te-toimiston kautta noihin toimenpiteisiin etkä ole vaapaaehtoisesti siellä