Lieksan työpaikkakiusaajat

Sanomalehti Karjaisen nettiversion lyhyen uutisen mukaan Lieksan kaupungin maahanmuuttotyön toimijat kokevat, että kaupungin hallintokoneisto ei heitä tue ja että jotkut luottamushenkilöt suorastaan kiusaavat heitä.

Tällaisen nettiuutisen sivuuttaisi helposti, mutta lehden paperiversio oli paljon kammottavampaa luettavaa. Työntekijät sanovat, että heidän työtään häiritään jo tarpeeksi sähköpostissa tulevilla ja keskustelupalstoilla esiintyvillä uhkailuilla ja solvauksilla. Sen lisäksi eräät kaupungin luottamushenkilöt harjoittavat suoranaista vainoamista ja urkintaa.

Nämä usein ihan toisella puolella Suomea asuvat uhkailevat ja solvaavat netin omatekoiset Lieksa-asiantuntijat ovat minullekin tuttuja. Heidän toimintaansa leimaa puhdas ilkeys ja täydellinen tietämättömyys kunnallishallinnosta. He ovat nettimaailman pohjasakkaa eikä heidän mölinästään kannata piitata.

Paljon vakavampi juttu ovat sitten nämä oman asemansa väärin käsittäneet kaupungin omat luottamushenkilöt. Lehden mukaan vastaamista edellyttävien selvityspyyntöjen virta on jatkuva ja pyynnöt koskevat aina maahanmuuuttajien saamia sosiaalietuuksia. Samat ihmiset lähettävät jatkuvasti selvityspyyntöjä samoista asioista, joten he eivät edes halua tietää faktoja. He eivät ole näkevinään jo annettuja selvityksiä, vaan sysäävät yhä uudelleen ja uudelleen samanlaisia selvityspyyntöjä.

He mitätöivät työntekijöiden toimintaa, levittävät huhuja ja juoruja, mustamaalaavat ja kaikin puolin vaikeuttavat maahanmuuttotyön toimijoiden työtä ilmeisen tahallaan ja tarkoitushakuisesti. Heitä voi ihan syystä sanoa työpaikkakiusaajiksi.

Nämä ihmiset ovat ihan oikeasti vaaleilla valittuja luottamushenkilöitä, jotka ovat valinneet tahallaan työpaikkakiusaajan roolin. Tukea he saavat paikallisilta maahanmuuttajien autojen rekisterikilpien bongaajilta ja huoltoaseman roskakorien tonkijoilta. Onpa tukea tullut ihan eduskunnasta asti Jussi Halla-ahon käytyä julistamassa sanaansa paikan päällä.

Nämä asemansa väärin ymmärtäneet luottamushenkilöt ovat ymmärtäneet väärin myös Kuntalain mukaisen luottamushenkilön tietojensaantioikeuden. Siitä Kuntalain 43 § sanoo näin:

Luottamushenkilöllä on oikeus saada kunnan viranomaisilta tietoja ja nähtäväkseen asiakirjoja, joita hän toimessaan pitää tarpeellisina, jollei salassapitoa koskevista säännöksistä muuta johdu.

Tietojensaantioikeus on laaja, mutta ei rajaton. Luottamushenkilöllä ei ole mitään oikeutta saada tietoonsa yksittäisiä asiakkaita koskevia sosiaalitoimen päätöksiä. Jos hän jostain syystä sattuisi sellaisia näkemään, niin ehdoton salassapitovelvoillisuus siirtyy myös hänelle. Mitään salassapidettäviä asioita ei kerrota yhtään kenellekään.

Asennevamma on ilmeisen syvällä. Luottamustoimiin on valittu niihin sopimattomia henkilöitä, jotka luulevat luottamushenkilön olevan äänestäjien edustaja käytäessä yhteistä vihollista eli omaa virkamieskuntaa vastaan. He ovat kuin rakkikoiria, joita heidän oma kannattajakuntansa usuttaa viranhaltiojiden kimppuun. He eivät ole ymmärtäneet, että viranhaltijat eivät ole vihollisia, vaan yhteistyökumppaneita hoidettaessa kunnan asioita.

Lieksan ylimmän luottamushenkilö- ja virkamiesjohdon on syytä havahtua. Työpaikkakiusaaminen on laissa kiellettyä ja kaupungin maine on muutenkin horjunut avoimen rasismin takia

Älkää antako pienen joukon terrorisoida.

 

 

Kommentit
 1. 1

  Veli-Matti Hurskainen sanoo

  Luottamushenkilöjohto on työnantajan asemassa kunnan henkilöstöön nähden ja voidaan tällaisessa tapauksessa asettaa syytteeseen. Lieksassa taitaa olla se tilanne, että kun ykkösjohtaja on sairaslomalla niin ei ainoastaan hiiret vaan myös rotat hyppivät pöydille.

  Tuota luottamushenkilön tiedonsaantioikeutta liioitellaan. Siihen pitää aina olla nimenomaisesti kunkin luottamustoimen hoitamisesta johtuva, perusteltu syy vaikka olisi kyse ei-julkisesta asiasta, salaisethan ovat salaisia kaikille, kuten Saku totesi. Pelkkä oma uteliaisuus esimerkiksi naapurilautakunnan asioihin ei riitä.

  Tarkastuslautakunnalla, jäsenet mukaan lukien, on tavallaan korotettu oikeus saada tietoja, koska tarkastuslautakunta on suoraan valtuuston alainen ja valvoo nimenomaisesti valtuuston tahdon toteutumista. Silti tarkastuslautakunnankaan jäsen ei voi omaa uteliaisuuttaan vaatia mitä tahansa asiakirjoja (esim. valmisteluvaiheesta, jolloin ne eivät näy julkisissa päätöksissä). Pyynnön on liityttävä lautakunnan päättämään jonkin asian selvitykseen.

 2. 2

  Seppo Lavikainen sanoo

  kaan vastaamista edellyttävien selvityspyyntöjen virta on jatkuva ja pyynnöt koskevat aina maahanmuuuttajien saamia sosiaalietuuksia. Samat ihmiset lähettävät jatkuvasti selvityspyyntöjä samoista asioista, joten he eivät edes halua tietää faktoja”???

  Mites Saku tuo pitäs nyt ymmärtää? Minusta he pyytävät selvitystä, että faktat tulisi esille.

  Itseäni on alkanut tympiä koko Lieksan vouhotus, kun mitään positiivista ei tapahdu ja pelkästään siksi, kun poliittiset tahot kiistelevät keskenään. Ihan varmasti väärinkäytöksiä on tapahtunut, eikä viranomaisilla riitä kantti niitä myöntämään. Minusta olisi fiksua myöntää virheet mielummin, kuin peitellä niitä ja aloittaa koko touhu puhtaalta pöydältä. Se olisi etenkin pakolaisten etu.

  Olen varmasti tuonut esille olevani kriittisesti suhtautuva persu, mutta toivottavasti mm. Sakun kirjoituksia seuranneet ovat myös huomanneet, ettei minulla ole mitään itse maahan muuttaneita henkilöitä vastaan. Kritisoin politiikkaa asian ympärillä ja toimintatapoja.

  Kun Lieksan pakolaiskeskustelu kävi kuumimmillaan, niin kaupunki vaati työntekijöiltään erillistä salassapito- ja vaitiolovelvollisuutta sosiaali- ja terveyspalveluista erillisellä sopimuksella. Tällaiset toimet herättävät kysymyksiä.

  Tuomitsen työntekijöiden kiusaamisen ja häirinnän. Sellainen ei yksinkertaisesti ole soveliasta, eikä tällaisella saavuteta mitään hyvää. Netissä solvaaminenkin on aivan turhaa.

  ”Luottamushenkilöllä on oikeus saada kunnan viranomaisilta tietoja ja nähtäväkseen asiakirjoja, joita hän toimessaan pitää tarpeellisina, jollei salassapitoa koskevista säännöksistä muuta johdu”. Varsin ristiriitaista lain tulkinnan mukaan, kun luottamushenkilöillä on olemassa oikeus saada tietoja, mutta tietojen luovuttajalla ei ole oikeutta niitä luovuttaa!

  • 2.1

   sakutimonen sanoo

   Työntekijöiden mukaan tiedustelujen lähettäjät eivät ole kiinnostuneista faktoista, koska he pyytävät yhä uudelleen selvitystä asioista, joista ovat jo selvityksen saaneet. Luottamushenkilön tietojensaantioikeus ei ole ehdoton, vaan tiedon on liityttävä luottamustoimeen eikä lain mukaan salassapidettäviä tietoja saa antaa koskaan. Niitä anneteen vain tarkastuslautakunnalle, jos lautakunta tarkastaa juuri niitä asioita. Yksittäinen tarkastuslautakunnan jäsen ei saa mennä omin päin vaatimaan salassapidettävien tietojen näyttämistä itselleen, vaan lautakunnan on oltava kokonaisuudessaan tietopyynnön takana. Yksityisyyden suoja on vahva.

 3. 3

  Seppo Lavikainen sanoo

  ”Työntekijöiden mukaan tiedustelujen lähettäjät eivät ole kiinnostuneista faktoista, koska he pyytävät yhä uudelleen selvitystä asioista, joista ovat jo selvityksen saaneet”.

  On todella typerää pyytää uudelleen jo saatua selvitystä, mikäli se on pyyntöä vastaava. Luottamushenkilön tietojensaantioikeus ei ole ehdoton ja salassapitoon vedoten näitä ei tietenkään tarvitse luovuttaa, ”eikä lain mukaan salassapidettäviä tietoja saa antaa koskaan”- ei pidä paikkaansa! Tiedot on mahdollista saada ja ne on luovutettava (ei koskaan) esille vaikkapa viemällä asia oikeuteen, jolloin molemmilla osapuolilla on oikeus tutustua aineistoon.

  Minä lopetan asian vatvomisen tähän, mutta toivon hartaasti lisää avoimuutta.

  On hyvä, että on olemassa vahva yksityisyydensuoja.

 4. 4

  Stadilainen sanoo

  Ei ole mitään järkeä että me stadilaiset porvarit rahoitamme Itä-Suomen sosiaalipummien elämäntapaa. Suurin osa ihmisistä elää valtion tuella siellä idässä, joten olisi rehellisintä viedä kaikilta tuet pois. Suomalaisilta idiooteilta ensiksi. Sitten sinne ei tarvitsisi myöskään lähettää tuloja tuovia pakolaisia. Kalaa riittää Lieksan järvissä!

  • 4.1

   Seppo Lavikainen sanoo

   Voi hyvänen aika, kun on reaalit kadoksissa! Valtion tasaushan ei ole sitä, että Helsingistä lähetetään verorahaa muualle suomeen siksi, että täällä landella voitaisiin elellä Helsinkiläisten veroeuroilla, vaan se on tasausta siitä, että Helsinki saa enemmän verotuloja aikaiseksi suuremmista palkoista. Jos Inarissa siivooja saisi 3500€/kk palkkaa, niin Inari lähettäisi Helsinkiin verotulojen tasausta, koska Helsingissä kassaan kertyisi vähemmän/popula. Olisiko se sitten Helsinkiläisistä epäoikeudenmukaista?

  • 4.2

   töytön sanoo

   Kirjoituksestasi päätellen uskon kyllä, että olet tsadilainen porvari. Tervetuloa Itä-Suomeen! Käydään vaikkapa siellä kalassa. Täällä on jo runsaasti tsadilaisten lomamökkejä, niin löytyy myös samanhenkistä porukkaa pitkin vuotta.

 5. 5

  Vääpeli Matala sanoo

  Hakisit sinäkin Jari-Petri töitä niin saisit parempaa sisältöä elämääsi. Sen jälkeen kun omaishoisit äitisi hautaan ja isäsi asunnottomaksi, olet ollut vähän tuuliajolla, vai mitä?

 6. 6

  sakutimonen sanoo

  Mielenkiintoista. Mikähän mahtaa olla Jari-Petri Heinon yhteys fb-sivuun Paljastettu 4, jonka ylläpitoa odottaa useita syytteitä mm. laittomasta uhkauksesta ja useista kunnianloukkauksista?