Huutolaisten paluu

Viettävät he päivänsä joutilaisuudessa ja työttöminä, laiskoina ja välinpitämättöminä katsellen heitä ympäröivää siveetöntä alhaisuutta. He näkevät kyllä aineellisen puutteensa, vaan että itse ovat siihen syypäät, sitä harvat heistä huomaa.

Näin kirjoitti Aamulehti vuonna 1884 vaivaistalon asukkaista. Jos tuo teksti muutettaisiin nykypäivän kirjoitusasuun, niin se voisi olla peräisin miltä tahansa verkon keskustelupalstalta tai jopa poliitikkojen suusta. Nykyisin sanotaan, että työttömät makaavat laiskuuttaan kaiket päivät kotisohvalla syrjäytymässä ja kaljaa litkimässä veronmaksajien kustannuksella.

Ajan henki näyttää olevan paluu 130 vuoden takaiseen, jolloin köyhät olivat köyhiä ihan omasta syystään ja tarvitsivat valvontaa ja kuria.

Vuoden 1852 vaivaishoitoasetus vahvisti köyhille oikeuden saada seurakunnilta apua, periaatteessa kuitenkin työtä vastaan. Ensisijaisesti apua tarvitsevien oli määrä turvautua lähisukulaisiinsa. Periaatteessa jokaisella oli kuitenkin oikeus jonkinlaiseen elantoon.

Sitten tulivat 1860-luvun suuret nälkävuodet ja köyhien määrä räjähti käsiin. Samanaikaisesti lisääntyi kritiikki köyhäinhoitoa kohtaan. Varsinkin työkykyisen oikeus apuun vaikutti suorastaan yhteiskunnalle vaaralliselta. Vuonna 1879 annettiin uusi vaivaishoitoasetus, joka erosi hengeltään voimakkaasti vuoden 1852 asetuksesta.

Asetus korosti jokaisen työhön kykenevän miehen ja naisen velvollisuutta elättää itsensä ja perheensä. Yhteiskunnan velvollisuus ei ollut huolehtia työkykyisten toimeentulosta. Uuden ajattelun mukaan köyhyyden katsottiin olevan omaa syytä. Vaivaishoito jaettiin pakolliseen ja harkinnanvaraiseen hoitoon. Kunta oli velvollinen avustamaan vain alaikäisiä, mielenvikaisia, pitkällistä tautia sairastavia sekä vanhuudenheikkoja, jotka olivat vailla toisen huoltovelvollisuutta.

Työkykyisten avustaminen oli kuntien omassa harkinnassa. Heille apua sai antaa vain työtä vastaan. Työtä eli sen ajan osallistavaa sosiaaliturvaa järjestettiin ”vuokraamalla” köyhiä ja vaivaisia yksityisille työvoimaksi. Kysyntä oli kova työvoimaa vaativassa maatalousyhteiskunnassa ja palkattomat työntekijät kiinnostivat, siitä kertoo taulukon yksityisille vuokrattujen suuri määrä.

Käytännössä ihmiset myytiin vuosittain huutokaupassa ja kunnalta vähiten elatusrahaa pyytänyt sai itselleen huutolaisen työntekijäksi. vaivaishoito Historiasta opimme jälleen kerran, että emme opi historiasta mitään.

Kuntouttava työtoiminta aloitti uudelleen palkattoman työvoiman käytön ja kohta toimintaa laajennetaan velvoittamalla kaikki köyhät työttömät tekemään työtä sosiaalietuuden vastineeksi. Koska yhteiskunta elättää köyhät, niin se katsoo myös omistavansa heidät ja voivansa sijoittaa heidät minne haluaa. Ainoa ero on se, että enää ei huutolaisia myydä yksitellen vähiten pyytävälle. Heistä maksetaan tällä hetkellä työnantajalle 10.09 euroa päivässä eikä työnantajalla ole edes elatusvelvoillisuutta. Elatuksen katsotaan hoituvan työntekijän saamalla työmarkkinatuella ja yhdeksän euron päiväkorvauksella.

Ja nykyisin ei tietenkään puhuta huutolaisuudesta, vaan työllistämistoimenpiteistä.

Kommentit
 1. 1

  Raakaa sortovaltaa vastaan sanoo

  Eihän kenenkään ole pakko – vielä. Kyllä sekin päivä pian taas nähdään. Niin vain meni ihmisoikeudet että heilahti.

 2. 2

  sanoo

  Pitäiskö ihmisten palata metsästäjä-keräilijä kulttuuriin? Sitten ei olisi köyhiä eikä rikkaita. Olis vaan niitä ketkä onnistuu hankkimaan enemmän ruokaa ja niitä ketkä onnistuu hankkimaan vähemmän ruokaa.

 3. 3

  Markus sanoo

  En usko että tämä tulee onnistumaan, sillä kun tarpeeksi suuri osa työläisistä tahalteen pudotetaan tuonne vastikkeellisen sosiaalituen huutolaisten asemaan alkaa kyllä myös vastarinta.

  Nykyajan ihmiset ovat tottuneet senverran hyviin elinoloihin ettei heistä moni edes kestä henkisesti sellaista tilannetta jossa koko loppuelämä tulisi elää huutolaisena. Se voi toimia jonkin aikaa kun huutolaiset ovat vielä piilossa eikä niitä ole tarpeeksi suuri määrä, mutta kun kokonaisia lähiöitä alkaa olemaan täynnä pelkkiä huutolaisia vailla mitään tulevaisuutta, alkaa kaikenlainen vahingonteko julkiseen omaisuuteen sekä kaupoista varastelu.

  Täytyy kuitenkin historiasta oppia senverran että mihinkä tuo huutolaisuus sitten johti: Nimittäin vuoden 1918 moni varmasti muistaa. Se alkaa pienistä lakoista ja marsseista ja se kasvaa ajan myötä suureksi liikkeeksi joka viimein pistää lopun tälle hyväksikäytölle.

  Eliitin ongelmana on se että he ovat nyt niin voimiensa tunnoissaan että he ovat hyvin lyhytnäköisiä. Varkaat ovat aina lyhytnäköisiä. He vain laskevat sen mitenkä he itse pääsevät pälkähästä, mutta he eivät muista laskea kuinka heidän lapsiensa käy.

  • 3.1

   keke sanoo

   ”En usko että tämä tulee onnistumaan, sillä kun tarpeeksi suuri osa työläisistä tahalteen pudotetaan tuonne vastikkeellisen sosiaalituen huutolaisten asemaan alkaa kyllä myös vastarinta.”

   ”Se alkaa pienistä lakoista ja marsseista ja se kasvaa ajan myötä suureksi liikkeeksi joka viimein pistää lopun tälle hyväksikäytölle.”

   Niin vastarintahan on jo alkanut. Sanoisin viime vapun olevan se lähtölaukaus koko hommalle Tampereella. Eli pieni joukko huuteli Urpilaisen puheenpäälle mm. juurikin työkokeilun vastaisia asioita josta yksittäinen SAK:n järjestyksenvalvoja provosoitui ja alkoi tönimään mielenosoittajaa. Tästä seurasi se että toinen mielenosoittaja kysyi että mitä helvettiä miksi sinä noin teet josta seurasi enemmän tönintää. Tämän jälkeen poliisi liittyi mekkalaan mukaan joka johti sitten muutaman huutolaisen pidätykseen.

   Vastarinta on jo alkanut ja vastakkain ovat tällä hetkellä SAK, demarit, vasemmistoliitto ja valtio vs. epäjärjestäytyneet tai todella huonosti järjestäytyneet huutolaiset.

   • 3.1.1

    Markus sanoo

    Hyvin huomattu tuo ”epäjärjestäytyneet tai todella huonosti järjestäytyneet huutolaiset”.

    Tämä on juuri se asia joka vie työttömät joko joukkohautaan tai sitten jos älytään toimia, niin voidaan porukkavoimalla saada aikaan jotain parempaakin.

    Pahinta on tässä huutolaisena olemisessa juuri se että kaikki muut samassa jamassa olevat ovat vain kiinnostuneita oman nahkansa pelastamisesta. Ei järjestäydytä ollenkaan ja monet myös luovuttavat äänestämisessä. Vedetään jo sitä linjaa että ”ei se hyödytä mitää!”

    Kyllä se hyödyttää. Tässä maassa alkaa olemaan jo aika monta pitkäaikaistyötöntä, palkatonta työharjoittelijaa sekä pätkätyöläistä. Jo pelkkien kannattajakorttien kerääminen oman uuden puolueen perustamiseksi pitäisi olla ainakin lukumääräisesti helppo juttu. Aivan uusi puolue ja uudet naamat eduskuntaan.

    Tämän äänestämisen epäilijöille voisin huomauttaa että tällä hetkellä esim. Kreikassa Kultaisen aamunkoiton puoluejohto on pidätettyinä tekaistuilla perusteilla juuri näin vaalien alla.

    Miksi? Jos kerta äänestäminen ei muka hyödytä millään lailla niin mitä vallassa oleva eliitti pelkää? Kansan tahtoako? Eikös se juuri pitäisi olla demokratian syvin olemus?

    Pahinta minusta on juuri äänestämättä jättäminen ja yleinen hulinointi. Täytyy muistaa että vastapuolella on koulutetut ammattisotilaat ja poliisi joka on harjoitellut jo pitkään joukkojenhallintaa. Sekä puhumattakaan siitä että elämme nyt joukkotuhoaseiden aikakautta. On hyvin mahdollista että jos köyhällistö oikeasti pääsee väkivalloin uhkaamaan eliitin terveyttä ihan vakavissaan, voi tulla eteen tilanne jossa eliitti alkaa tuhoamaan porukkaa oikein kovemman kautta pelastaakseen oman nahkansa.

    Tämä tosin vain arvailua, nähtäväksi jää miten todella käy. Se on tosin varmaa että jos köyhät lähtevät päättömästi hulinoimaan, tulee todella pahaa jälkeä ja kärsijöinä on aina viattomat sivulliset ja varsinkin köyhät.

    • 3.1.1.1

     keke sanoo

     ”Ei järjestäydytä ollenkaan ja monet myös luovuttavat äänestämisessä. Vedetään jo sitä linjaa että ”ei se hyödytä mitää!””

     Tämä aika pitkälti. Tosin itse en oikein lämpeä tälle äänestämiselle ja sen nostamiselle asioiden keskiöön sekä muutenkin demokratian markkinointia jonakin ratkaisuna asioihin eikö tämä ole jo nähty. Järjestäytymistä sen sijaan on järkevää ja kannattaisi tarkastella näitä olemassa olevia THT RY:tä ja VAPAA eli vastike- ja pakkotyöläisten ammattiliittoa.

     ”Täytyy muistaa että vastapuolella on koulutetut ammattisotilaat ja poliisi joka on harjoitellut jo pitkään joukkojenhallintaa. ”
     En nyt alkaisi mitään väkivaltafantasioita heittelemään, mutta Suomen populaatiosta kumminkin puolella on sotilaskoulutus taustalla eikä täällä sinällään mitään ammattiarmeijaa ainakaan isommassa mittakaavassa ole verrattuna siihen olemassa olevaan reserviin. Reserviläisiä ne anarkistitkin ovat vaikka media pyrkii toisenlaista kuvaa antamaan ja joskus jopa anarkistit itse.

     ”Se on tosin varmaa että jos köyhät lähtevät päättömästi hulinoimaan, tulee todella pahaa jälkeä ja kärsijöinä on aina viattomat sivulliset ja varsinkin köyhät.”
     Eiköhän nuo suurimmat huligaanit ole olleet poliisit itse. Sanonpahan vain näin useammassa mielenosoituksessa olleena. En väitä etteikö anarkistit myös käyttäytyisi väkivaltaisesti mutta varmasti aika monelle tavikselle saattaisi olla ihan silmiä avaava kokemus osallistua anarkistien marssille niin näkisivät millä tavalla se poliisi tosiasiassa käyttäytyy.

     Kärsimys köyhälle sinällään ei ole uusi asia olkoonkin että nykyään ei ihan vielä nälkää nähdä vaikka ne loppukuun ruuat jäisi ostamatta.

 4. 4

  Anssi Hartman sanoo

  Historiallinen tarkastelusi oli ansiokas. Tällaista näkee aivan liian vähän, koska elämme historiatonta aikaa. Hämmästelin kun sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo kirjoitti Yhteiskuntapolitiikka -lehdessä, että osallistava sosiaaliturva on uusi avaus keskustelussa. Että joko alan professorienkin perspektiivi vääntyy mihin tahansa päivänpolitiikan vaatimaan asentoon.

  Isoisäni oli työttömyystöissä ns. lapiolinjan aikana 1950-luvulla. Hän lähti työmaalta kesken kaiken lintumetsälle kun totesi, että sillä tavalla saa edes jotain ruokaa pöytään eikä tarvi olla nöyryytettävänä. Lapiolinja lopetettiin 1970-luvulla kun se oli todettu monesta eri syystä hyödyttömäksi. Montako kertaa sen perään on sen jälkeen huudettu ja monellako eri tavalla otettu käyttöön?

 5. 5

  Osa aika työläinen sanoo

  Olen huomannu jo käytännössä että minunkin kerrostalolähiön autopaikoitus alueella poltetaan jo autoja, Uutiset Joensuusta joitakin viikkoja sitten, onneksi kyseisenä yönä minun autoni säästyi tuholta, kun olin kyläreissulla, viereistä autoa oli yritetty sytyttää tuleen, kun tulin kotiin niin huomasin kyllä tuhon, seuraavalla viikolla joku onnistui polttamaan kokonaista 4 autoa riviin.
  Kerrostalon saunatiloissa oli yritetty sytyttää muovimatto tuleen, mutta oli ilmeisesti sammunut itsekseen.
  Niin että pahoinvointi kyllä näkyy jo.
  Olis ollut minullekkin aika paukku jos minun auto olis palanu, siinä olisi köyhällä meikäläisellä ollut tiukka paikka, että millä ostan auton, työssäkäyntiä varten ja kenen kustannuksella entinen auton romu olisi hilattu pois.
  On aivan totta että nää köyhät tuhopolttajat aiheuttaa muille köyhille enemmän hallaa, kuin eliitille.
  Miksikähän eivät mene tuhoaamaan Eliitin omaisuutta? saavatko kiinijääneet tekijät/tekijä ken ties poliisilta kovakouraisempaa kohtelua? Jääkö poliisilta köyhiä kohtaan tehdyt rikokset selvittämättä, mutta Eliittiä kohtaan tehdyt rikokset selvitetään aina?
  Toivottavasti tämä noljakan tuhopolttaja saataisiin pikaisesti häkkiin.

  Ittelläni on maalla paikka missä käydä liikoja höyryjä päästelemässä, mutta miten lienee niillä kymmenillä perheillä minunkin kerrostaloyhtiössä jotka ovat saaneet kokea pitkää työttömyyttä, ja lapsiperheillä etenkin, jos ei ole heillä mitään muuta paikkaa kuin ne neljä betoniseinää siinä ympärillä, -ovat kuin sillit suolassa-. Se on räjähdysaltis tilanne jos perheissä toivottomuus valtaa mielet, lapset alkaa oireilla, voivat alkaa tuhopolttelemaan tai muuta vahinkoa tekemään.

  • 5.1

   Markus sanoo

   Lainaus:
   ”Miksikähän eivät mene tuhoaamaan Eliitin omaisuutta? saavatko kiinijääneet tekijät/tekijä ken ties poliisilta kovakouraisempaa kohtelua? Jääkö poliisilta köyhiä kohtaan tehdyt rikokset selvittämättä, mutta Eliittiä kohtaan tehdyt rikokset selvitetään aina?”

   Juuri näin. Tämä on juuri se mitä minäkin olen miettinyt. Miksei nämä esim. Helsingin anarkistit lähde jonnekin Espoon Westendiin riehumaan taikka Nurmijärvelle jossa on kaikki hyvätuloiset omissa omakotitaloissaan.

   Sensijaan kaikki energia käytetään jonkun metrojunan töhrimiseen jonka puhdistuslaskun maksaa jälleen kerran kaikki työläiset verorahoistaan kun samalla verorahoja leikataan terveydenhuollosta ja lasten koulutuksesta jne. Eli, ei mitään hyötyä koko vandalismista, ainoastaan haittaa.

   Samalla eliitti saa nauraa omassa rauhassaan köyhien typeryyttä ja osoitella sormella että: ”katso, siellä ne tyhmät loiset taas rikkoo kaiken minkä käsinsä saavat.”

   Minusta näiden anarkistiretkujen kelkkaan ei pidä ikinä lähteä. Ne vain varmistavat sen että köyhiltä menee viimeisetkin ihmisarvon rippeet. Juuri tästä syystä myös nationlisteja vastustetaan niin kiivaasti eliitin kontrolloimassa mediassa, sillä nationalistit haluavat rakentaa tuhoamisen sijasta ja se saisi köyhät näyttämään kunnon ihmisiltä roskasakin sijasta.

   Mitä anarkistit tarjoavat köyhille kaiken tuhoamisen lisäksi? Ei yhtään mitään muuta kuin teorioita jostain ”valtiottomasta maailmasta” joka on käytännössä täyttä utopiaa.

   • 5.1.1

    keke sanoo

    Itse muistan nuoruudestani vain sen että sitä vandalismia pääsääntöisesti harrasti nimenomaan rikkaiden lapset jotka tekivät mitä huvitti. Itse nyt en ihan osaa vetää yhteneväisyysmerkkejä anarkismin ja tuhrinnan välille. Ainakin tuntemani anarkistit harvemmin tuollaista harrastaa ja se tuhoamisvimma on yleensä purettu nimenomaan asioihin joita vastustetaan esmes turkisliikkeiden ikkunoihin tai vaikka Carlsonin ikkunaan. Toiminnasta voidaan olla montaa mieltä mutta en kyllä tiedä että milloin siellä työväenaluueella niitä paikkoja on anarkistit paskonut tai köyhien omaisuutta sabotoineet. En nyt tiedä sitten että yleistetäänkö tässä tapauksessa kaikki häiriökäyttäytyminen anarkismiin vain mistä se kenkä nyt puristaa?

  • 5.2

   Pohjanmaan poika sanoo

   No kun osa on niin köyhiä että minkäänlainen auto tarkoittaa heille jonkinlaista eliittiä. En nyt mitenkään puolustele mutta tähän nyt on kuitenkin tultu.