Ruuveja pussiin

Kuntoutussäätö tekee yrityksille alihankintana esimerkiksi kokoonpano-, pakkaus‐ ja postitustöitä. Työn tekevät Kuntoutussäätiön työkeskuksen kuntoutujat, joilla tavoitteena on elämänhallintataitojen kehittäminen.

Näin mainostaa toimintaansa Kuntoutussäätiö tarjoten yrityksille pussitus-. pakkaus- ja postituspalveluja kilpailukyiseen hintaan. Hinta on taatusti kilpailukykyinen, koska työ on kuntoutukseksi naamioitua orjatyötä. Työntekijät eivät ole kuntoutuksen tarpeessa sanan varsinaisessa merkityksessä, koska heidän ainoa ”vammansa” on yli 500 päivää kestänyt työttömyys.

Työntekijät ovat kuntouttavassa työtoiminnassa ja saavat työmarkkinatuen ja yhdeksän euroa ylläpitokorvausta päivässä. Kuntoutussäätiö saa ilmaiset työntekijät ja sen lisäksi kunta ohjaa valtiolta saamansa kuntoutusrahan 10,09 euroa/päivä/henkilö suoraan Kuntoutussäätiölle. Toiminta siis kannattaisi jopa ilman niiden ruuvien pussittamista. Kaikki myyty alihankintatyö on sitten puhdasta voittoa suoraan säätiölle eikä kukaan pysty kilpailemaan ilmaista työvoimaa käyttävän kanssa.

Rikoslain kiskonnan tapaista työsyrjintää koskeva pykälä on omituinen. Tai itsessään pykälä on selvä, mutta sitä ei sovelleta kuntouttavaan työtoimintaan. Jos joku teettää kiinalaisilla kivimiehillä töitä parin kympin päiväpalkalla, niin hän on heti oikeudessa kiskonnan tapaisesta työsyrjinnästä.  Samoin käy jokaiselle, joka palkkaa työntekijöitä huomattavasti alle työehtosopimuksen määrittelemän alimman palkan. Nämä kuntouttavan työtoiminnan hoksanneet sen sijaan porskuttavat ja repivät rahaa sekä työntekijöiden ottamisesta että heidän työpanoksellaan tuottamistaan palveluista.

Tästähän olen kirjoittanut monta kertaa ennenkin. Kerran aiemmin olen antanut ohjeen siitä, miten työtön voi välttyä kuntouttavalta työtoiminnalta. Lienee aika kertoa se uudelleen.

TE-toimistossa tehdään työttömälle kahdenlaisia suunnitelmia. Työllistymissuunnitelma tehdään yhteistyössä silloin, kun työtön ensimmäisen kerran ilmoittautuu työnhakijaksi. Tämä suunnitelma päivitetään ja allekirjoitetaan aina ilmoittautumisen yhteydessä.

Jos työnhakija ei tässä vaiheessa pidä varaansa, niin työllistymissuunnitelmaan kirjataan automaattisesti myös kuntouttavan työtoiminnan mahdollisuus. Tietyn ajan kuluttua laaditaan aktivointisuunnitelma, joka konkretisoi työllistymissuunnitelmaaan kirjatut toimet. Jos työllistymissuunnitelmaan sisältyy kuntouttava työtoiminta, niin kieltäytyminen aktivointitoimista ei ole mahdollista ilman sanktioita. Työtön löytää itsensä joko pussittamassa ruuveja ilman palkkaa tai menettää työttömyysetuutensa.

Nyt sitten se neuvo. Kun seuraavan kerran ilmoittaudutte TE-toimistossa, niin lukekaa tarkasti teille tarjottava työllistymissuunnitelman päivitys. Jos siellä on mukana kuntouttavan työtoiminnan mahdollisuus, niin vaatikaa se poistettavaksi. Se on silloin pakko poistaa, koska suunnitelma on tehtävä yhteistyössä. Sitä ei TE-toimisto voi sanella.

Tämä nöyryyttävä orjatyö jatkuu niin kauan kuin työttömät antavat sen jatkua. Selväksi on tullut jo kauan sitten, että suurin osa kanasanedustajista ei joko piittaa asiasta tai luulee kuntouttavan työtoiminnan olevan ihan oikeaa työllistämistä. He ovat uskoneet kauniita sanoja kuntoutukseksi naamioidun orajatyön jalostavasta vaikutuksesta.

Kommentit
 1. 1

  Antti Immonen sanoo

  Yritä saada tämä juttu lehtiin. Iltalehdissä on ainakin ollut juttua, kuinka esim. ulkomaalaisilla on teetetty töitä alipalkalla ja työnantaja on joutunut käräjille ja maksamaan lisää palkkaa. Kuitenkin näiden alipalkattujen liksa on ollut ihan toista luokkaa kuin 9 e päivässä. En tiedä miten tätä saisi julkisuuteen. Joka tapauksessa jos vaikka iltapäivälehti otsikoisi esim. ”Firma maksaa 9 e palkkaa päivässä työntekijälle ja vie voitot itselleen” voisi se toimia. En kannata kansallisuuden korostamista mutta tässä tilanteessa lisää pontta voisi tulla kun lukisi ”että kokeneelle Suomalaiselle vuosikymmeniä veronsa maksaneelle ammattilaiselle”. Tiedän, että molemmat iltapäivälehdet sekä etenkin Hesari ovat osallistuvan sosiaaliturvan kannalla eivätkä toimittajat yt-neuvottelujen pelossa uskalla uhmata lehtien linjaa. Mutta jos sellainen vaikka menisi ihan vahingossa läpi niin siitä voisi nousta jopa jonkinlainen häly. Toki selitettäisiin, että orjat eivät tee töitä vaan ovat työvoimapalvelujen asiakkaita.

 2. 2

  Papi sanoo

  Hyvä kirjoitus, muistuttaa jokaista Te-toimistoa asiakasta miten asioita
  hoidetaan. Kaikenlaiset sanat ja niiden merkitykset, ovat vaikeita ymmärtää
  siinä pienessä ajassa, jossa asioita hoidetaan. Opiskelkaa mitä erilaiset Te-toimiston
  sanat tarkoittavat käytännössä. Kirjoittakaa outo sana, lause hakukoneelle ja
  tutkikaa tuloksia, ja erilaisia kertomuksia niiden takaa. Ette menetä mitään.

 3. 3

  Merja Saari sanoo

  paitsi, että…..siitähän ne saktiot rapsahtaa kun TE-keskus kirjaa ylös, että asiakas kieltäytyy yhteistyöstä. On omakohtainen kokemus tästä.

 4. 4

  Pohjanmaan poika sanoo

  Olet oikeassa siinä että juuri noin sen pitäisi lakien, asetusten ja ohjeistusten mukaan mennä. Käytännössä työkkäri on kuitenkin laitos jolla on valta tehdä ihan mitä tahtoo, ikään kuin parlamentti ja korkein kenttäoikeus samassa paketissa. Päätöksistä ei voi valittaa, tai tietenkin nimellisesti voi mutta sama pulju käsittelee itseensä kohdistuneet valitukset eli yhtä tyhjän kanssa. Lainvastaisesti toimitaan joka käänteessä ja kun ryhtyy peräämään oikeuksiaan, huomaa ettei mitään oikeusvaltiota koskaan ollutkaan.

  Ja vaikka ihan laillisestikin toimien pakkotyö heilahtaa jos kuntoutusta ei mainita suunnitelmassa. Sieltä tulee vain kylmästi osoitus työkokeiluun karenssin uhalla eli täysin sama asia eri nimellä. Näin, ilman mitään mainintaa missään suunnitelmassa ja valittaa ei käytännössä voi.

  • 4.1

   Harri sanoo

   Samoin osoitus hakea jollekin kurssille (missä oikeaa opiskelua on vain silmänlumeeksi ja loput ”työssäoppimista” eli käytännössä palkatonta työntekoa) voi tulla, vaikka työnhakusuunnitelmassa ei olisikaan mitään maininintaa kursseista.

 5. 5

  167-176 sanoo

  ”Firma maksaa 9 e palkkaa päivässä työntekijälle ja vie voitot itselleen”
  Ei firma maksa edes tuota 9€/päivä vaan veronmaksajat ja firma saa lisäksi 10,09 €/päivä jokaiseta ”työntekijästä” joita eivät kutsu työntekijöiksi vaan asiakkaiksi.

  ”siitähän ne saktiot rapsahtaa kun TE-keskus kirjaa ylös, että asiakas kieltäytyy yhteistyöstä”
  ”Lainvastaisesti toimitaan joka käänteessä ja kun ryhtyy peräämään oikeuksiaan, huomaa ettei mitään oikeusvaltiota koskaan ollutkaan.”
  Tuo työkkärin touhu on tosiaan lainkäytön irvikuva. Siksi pitää äänittää kaikki siellä tapahtuva. Sitten kun väärinkäytöksiä tulee niin käräjät on ainoa paikka mistä on edes pienet mahdollisuudet saada oikeutta ja varsin epävärmaa se on sielläkin, mutta silti kannattaa yrittää. Ei missään tapauksessa pidä alistua laittomuuksiin viranhaltiojiden taholta.

 6. 6

  ____ sanoo

  Tässä olisi kyllä jutun aihetta lehtiin tarjottavaksi. Ja etenkin tuo Kuntoutussäätiön toiminta vaikuttaa aika harmaalla alueella liikkumiselta. On varmasti yleistä muissakin vastaavissa laitoksissa valitettavasti. Kuntoutussäätiö saa suurimman osan rahoituksestaan RAY:ltä ja ainakin paperilla toiminta on voittoa tavoittamatonta ja yleishyödyllistä. Eikö tuossa esittämässäsi toiminnassa ja RAY-rahoituksessa ole ristiriita? Saako ray-rahoituksella toimia myös tälläisenä yritysten alihankkijana? Kiinnostaisi tietää tästä tarkemmin.

 7. 7

  Pera sanoo

  ”He ovat uskoneet kauniita sanoja kuntoutukseksi naamioidun orajatyön jalostavasta vaikutuksesta.”

  Kuntoustussäätiö on perustettu 1945 ja näin sillä on vankka perinne suomalaisessa yhteiskunnassa ”vammaisistaan”. Nyt vaan potilaat ovat työttömiä entisten työttömien rintamiesten sijaan saamassa ”pakkokuntoutusta”.

 8. 8

  @@@@@@ sanoo

  Tätä tarinaa voisi tarjota MOT ohjelmaan. Kirjallisesti voi työkkärin epäkohdista kysyä myös työvoimaministerin avustajalta ja saman kyselyn voi lähettää samalla tiedoksiantona päivälehtien toimittajille ja vaikka MOT: hen. Niin että tiedoksiantokohteet näkyvät myös työvoimaministerin avustajalle lähtevässä sähköpostissa. Silloin kirjoituksella on suurempi painoarvo.