Työllistämistä ja ”työllistämistä”

Koulujen kurinpitoon on tulossa lisäresursseja, jos Turun pientalosäätiön suunnitelmat toteutuvat. Säätiö suunnittelee palkkaavansa alueen pitkäaikaistyöttömiä kouluisänniksi tai talonmiehiksi. Kouluisännät voisivat valvoa koulumatkojen ja välituntien turvallisuutta sekä tehdä pieniä korjauksia kiinteistöissä.

Näin kirjoittaa Turun Sanomat positiivisuutta tihkuvassa jutussaan. Ajatus vaikuttaa päällisin puolin hyvältä ja kannatettavalta. Pitkäaikaistyöttömät saisivat palkkatyötä ja koulut tarpeellista aputyövoimaa.

Tällaisia uutisia nähdessäni herää aina yksi kysymys. Onko kyse oikeasta palkkatyöstä vai pitäaikaistyöttömille suunnatuista työvoimapoliittisista toimenpiteistä? Näitä aktiovointitoimenpiteitä ovat työkokeliu ja kuntouttava työtoiminta eikä niistä makseta palkkaa. Työtön tekee palkatonta työtä työmarkkinatuella ja yhdeksän euron päivittäisella kulukorvauksella.

Jokin pikkupiru kuiskii korvaani, että tässäkin on kyse palkattoman työn teettämisestä. Hankkeeseen on varattu määrärahaa 125 000 euroa ja tällaisissa projekteissa tuollaiset summat yleensä menevät kokonaan hallintokuluihin ja projektiesimiesten palkkoihin. Suorittavan työn tekijät eivät saa mitään. Aika kuvaavaa on sekin, että sivistytoimi eli varsinaisen työn kohde ei ole vielä kuullutkaan asiasta.

Lisäksi hankkeen kohdistuminen juuri pitäaikaistyöttömiin on yleensä selvä merkki siitä, että palkkaa ei ole aikomustakaan maksaa. Pitäaikaistyöttömiä saa aina ilmaiseksi.

Pientalosäätiö siis näyttää keksineen sen saman rahasammon, jonka jo monet muutkin yhdistykset ja yhteisöt ovat keksineet. Ne saavat ilmaista työvoimaa, laskuttavat asiakkaitaan ja saavat vielä valtiolta 10,09 euroa/päivä/työtön. Se on se summa, jonka kunta saa jokaisesta aktivoidusta työttömästä ja jonka se siirtää työn teettävälle säätiölle tai yhdistykselle sellaisenaan.

Jos olen väärässä ja kyse on oikeasta palkkatyöstä, niin olen mielelläni väärässä.

Näissä positiivisissa työllistämisuutisissa on aina se vika, että suurin osa toimittajista ei ymmärrä palkkatyön ja palkatta teetettävän aktivointityön eroa. Kun he kuulevat taikasanan ”työllistäminen”, niin heille syntyy heti sellainen mielikuva, että kyse on palkkatyöstä. Se näkyy sitten myös uutisessa.

Ihan sama reaktio syntyy useimmille muillekin ihmisille. Aniharva mieltää, että sanan ”työllistäminen” takana piilee usein härskisti toteutettu palkaton orjatyö, joka on verhottu nätimpään kaapuun. Sen kaavun nimi on työvoimapoliittinen toimenpide. Ihan tarkoituksella puhutaan aina vain työllistämisestä, vaikka useimmiten ei tarkoiteta palkkatyötä.

Miten toimittajat saataisiin esittämään yksinkertainen kysymys: Onko tässä teidän projektissanne kyse oikeasta palkkatyöstä vai työvoimapoliittisesta toimenpiteestä eli palkattomasta työstä?

 

Kommentit
 1. 1

  Marko sanoo

  Ja jos yrität jotain kirjoitusta lehdille tuputtaa, että kertoisi yleisölle mikä vedätys tämä on, niin se juttu ei kiinnostakaan. Asia on sellainen, jonka oikeaa laitaa ei haluta kertoa eikä kuulla. Kyse on keisarin uusiin vaatteisiin puettua riistoa.

 2. 2

  Lissu sanoo

  Joopa joo. Nythän ne Joensuussakin etsii uusia säätökohteita ja suunnitteilla on matonpesupaikat, koirapuistot yms. antaa yhdistysten tai kolmannen sektorin hoitoon, eli tuleeko palkkatukipaikkoja, vai kuntouttavaa työtoimintaa ilman palkkaa ? luulen että jälkimmäinen :/

 3. 3

  töytön sanoo

  Jos se kerran tämmöseks on mennäkseen, niin jokaiselle työssä käyvälle sitte vaan reilusti sama palkka (työmarkkinatuki +9e/päivä kulukorvaus). Siinä voisi toimittajilla ym.”kaikenmaailman työnsankareilla” alkaa vähän jutut muuttua.

 4. 4

  töytön sanoo

  Samalla voisi lakkauttaa työterveyshuollot sun muut kalliit turhanpäiväiset hömpötykset, johan tulis säästöjä lisää.

 5. 5

  Papi sanoo

  Kannattaa testata, tuota lehdistölle jutun / vinkin tarjoamista. Alueen lehdet
  nyt ensimmäisenä, niin näkisi miten kriittisesti/tutkivasti toimittajat näihin
  uutisiin suhtautuvat. Kerrotaanko vain se hyvältä kuullostava osuus ja jätetään
  se realistinen totuus kertomatta. Mitenkään tuo ei verotuloja kasvata.

 6. 6

  Heikki Katrhu sanoo

  Saisinko edes kuntouttavan työtoiminnan paikan? 180 euroo kuussa lisää! Yes!

 7. 7

  Ville Honkala sanoo

  Mitenkäs se meni, arbeit mach frei eli työ vapauttaa. Nyt ne sanoo että se kuntouttaa.