Vanha keksintö

Kunnissa kuljeskelee monenlaisia konsultteja. Osa heistä on saanut toimeksiannon ja tulee ihan asianmukaisesti kertomaan työnsä tuloksista. Sitten on niitä, jotka tulevat esittelemään visioitaan kenenkään pyytämättä.

Eilen illalla ennen varsinaisten valtuustoasioiden käsittelyä Juuan kunnavaltuustolle esittäytyi yksi kumpaakin lajia. Ensin tilattu konsultti puhui suunnitelmista matkailun kehittämiseksi. Esitys oli asiallinen, joten hänestä ei sen enempää.

Sitten puhui samasta aiheesta jossain kehittämisyhtiössä työskentelevä entuudestaan tuntematon konsultti, joka oli pyytänyt tilaisuutta kertoa omista näkemyksistään. Hänen visionsa ovat kertomisen arvoiset.

Ensimmäiseksi hän onnistui ylittämään ärsytyskynnykseni puhumalla hirveistä sakkomaksuista, joita kunta joutuu maksamaan Kelalle laiminlyötyään työllistämisvelvoitteensa. Sakkomaksu on sanana täysin väärä ja sitä käytetään silloin, kun halutaan muokata mieliä otollisiksi palkattomalle pakkotyölle. Sakko on rikosoikeudellinen sanktio ja uhkasakko hallinnollinen pakkokeino. Tämä Kelalle maksettava ns. sakkomaksu ei ole kumpaakaan, vaan se on oikealta nimeltään kunnan osuus työmarkkinatuesta. Kunta joutuu maksamaan Kelalle puolet työmarkkinatuesta, jos se ei ole onnistunut työllistämään pitkäaikaistyöttömiä.

Tämä konsultti siis puhui sakkomaksusta ja hänellä oli ratkaisu sen poistamiseksi. Kunta kuulemma tarvitsisi ainakin kolme uutta työpajaa, joihin pitäaikaistyöttömät voitaisiin sijoittaa opettelemaan elämänhallintaa ja sopeutumaan työelämään. Säästyvillä sakkomaksuilla voitaisiin palkata työnjohtajia ja -ohjaajia. Näin kunnassa vallitsisi täystyöllisyys.Tietenkin jäi kertomatta, että pitkäaikaistyömät saavat työpanoksestan vain työmarkkinatuen ja yhdeksän euron päivittäisen kulukorvauksen.

Matkailun kehittämiseksi konsultti oli ideoinut vuolukivestä rakennettavan kivilinnan. Raaka-ainetta saataisiin halvalla tai jopa ilmaiseksi, koska kunnassa toimivat kaksi kivialan yritystä tuottavat paljon jätekiveä. Kivilinna olisi Olavinlinnaan verrattava matkailun vetonaula.

En tiedä yhdistikö tämä visionääri mielessään nämä kaksi ideaa, mutta minä yhdistin. Konsultti oli keksinyt ihan omin päin jo pyramidien rakentamisesta tutun orjatyön.

Kunta sijoittaisi pitäaikaistyöttömät kuntouttavaan työtoimintaan opettelemaan palkatonta työntekoa ja elämänhallintaa. Säästyvillä Kelan maksuosuuksilla saataisiin palkattua orjille piiskurit ja kunta saisi halvalla kivilinnan matkailun vetonaulaksi.

Tämä konsultti ei tule saamaan kunnalta toimeksiantoa niin kauan kuin minulla on jotain sanottavaa kunnan asioihin. Aika lähellä on sekin mahdollisuus, että hänen maksuton ensiesiintymisensä valtuustolle oli myös viimeinen. Pitää konsultinkin puheissa olla jotain tolkkua.

 

 

Kommentit
 1. 1

  köyhä poika sanoo

  Senhän tässä on kaikenmaailman kurssien ja oppisopimusten jälkeen huomannut että kauppatavaraahan me kaikki ihan pientä eliittiä lukuunottamatta ollaan.

 2. 2

  Leena Kymäläinen sanoo

  Epäilen, että tämä konsultti päätyy ilmaisharjoittelijaksi työpajaan yhdeksän euron ylläpitokorvausta vastaan.

 3. 3

  Jere sanoo

  ”Sakkomaksu” tuo mieleen erään savolaispoliisin, joka kutsui ylinopeussakkoa nopeudenmittauspalkkioksi.

 4. 4

  jp sanoo

  Hieno kirjoitus ja paljon tervettä maalaisjärkeä nähdä niinkuin asiat on. Viimevuonna 400.000 ihmistä kävi tekemässä ilmaista duunia eri kikkailujen kautta. Nyt kun seuraavan 20 -vuoden aikana tekniikka vie puolet nykyammateistakin pois tulee tämä liiankin tutuksi monelle. Orjatöillä ei tämä yhteiskunta tule menestymään vaikka sitä niin kovasti nyt yritetään.