Mölkkyjä orjatyönä

Suomessa kehitetyn heittopeli mölkyn suosio on maailmalla rakettimaisessa nousukiidossa, kertoi Helsingin Sanomat jutussaan eilen. Tänä vuonna mölkkypelejä valmistuu yhteensä noin 220 000 eli reilu kolmannes enemmän kuin viime vuonna.

Päijät-Hämeen koulutuskonserniin kuuluvan Tuoterenkaan pajoissa aitoja mölkkyjä tekevät muun muassa pitkäaikaistyöttömät ja syrjäytymisvaarassa olevat. Alkuvuonna ongelmaksi muodostui, että Tuoterenkaalla ei riittänyt työvalmennettavia kaikkien tehtävien tekemiseen. Nämä kaksi lausetta kertovat kaiken oleellisen näiden ns. työntekijöiden asemasta.

He eivät ole työsuhteessa, eivät saa palkkaa eikä heille kerry eläkettä. Heistä ei edes pitäisi puhua työntekijöinä, koska he ovat virallisesti palvelua saavia asiakkaita. Työpanoksestaan he saavat työmarkkinatuen ja yhdeksän euroa päivässä ylläpitokorvausta.

Tuoterenkaan mukaan koko ajan tarvitaan lisää väkeä. Koska toiminta kuitenkin näyttää perustuvan kuntouttavaan työtoimintaan ja työkokeiluun, niin lisäväen rekrytointi tapahtuu TE-toimiston kautta. Tuoterengas ilmoittaa TE-toimistoon tarvitsevansa enemmän sekä kuntoutettavia että työkokeiluun velvoitettavia ja TE-toimisto laatii tarpeen mukaan aktivointisuunnitelmia. Näihin suunnitelmiin otetaan ensisijaiseksi vaihtoehdoksi kuntouttava työtoiminta tai työkokeilu ja työnhakija ohjataan Tuoterenkaalle sorvin ääreen. Tilastot kaunistuvat ja kaikki paitsi varsinaisen työn tekijät ovat tyytyväisiä.

Mölkky on Tuoterenkaan oma, 1980-luvun lopulla tekemä keksintö, jolle on myönnetty tavaramerkki vuonna 1998. Tuoterenkaan johtajan mukaan ongelmia aiheuttavat ulkomaiset halvat kopiot.

Tämä on jo lähinnä huvittavaa, koska tämän halvemmalla ei enää missään voi tuottaa mölkkyjä eikä mitään muutakaan. Itse asiassa tällä konseptilla ei edes tarvitse tuottaa mitään, koska jokainen kuntoutettava ja työkokeilija tuottaa toiminnan järjestäjälle 10,09 euroa päivässä. Sen verran valtio maksaa jokaisesta tukea kunnalle, joka poikkeuksetta ohjaa tuen toiminnan järjestäjälle.

Tuoterengas saa siis varmaa voittoa jo pelkästään itse toiminnasta. Kaikki myynnistä saatava liikevoitto on ylimääräistä tuloa, jota ainakaan tuotantokustannukset eivät rasita. Ja sitten johtaja kehtaa vielä paheksua maailmalla toimivia halpatuottajia.

Tuoterengas ei tule koskaan saamaan kilpailijoita. Yksikään normaalisti toimiva yritys ei voi kilpailla sellaisen kanssa, jolla ei ole työvoimakustannuksia, vaan joka saa tuloa jopa työntekijöiden ottamisesta. Jos joku ihan palkkaamalla palkkaisi työntekijöitä työmarkkinatuen suuruisella summalla lisättynä yhdeksän euron päiväkorvauksella, niin hän olisi välittömästi oikeudessa kiskonnan tapaisesta työsyrjinnästä.Jos tämä ei ole kilpailun vääristämistä, niin sitten en tiedä mikä sitä on.

Kommentit
 1. 1

  Marko sanoo

  Näinköhän joku on tosiaan keksinyt ikiliikkujan. Muistan lapsuudestani sellaisen ”ikiliikkujan” joka oli paperilappu, jonka molemmilla puolilla lukee ’käännä’.

 2. 2

  Ilona sanoo

  Tässä alkaa ihan kiehua raívosta, kun tätä lukee: voittoa ilmaistyövoiman avulla! Miksei tämä vääryys mene kansalaisten tajuntaan. Se että orjatyö on väärin – myös Suomessa.

 3. 3

  Seppo Lavikainen sanoo

  ”Tuoterengas ei tule koskaan saamaan kilpailijoita”. Kyllä se vaan niin on, ettei täällä suomessa voida tuottaa edes kyseessä olevaa peliä kuluttajalle hintaan 5,95€. Se ei tietenkään ole työntekijöiden syy, vaan tämä globaalin markkinatalouden aiheuttama.

  Tämä ei sitten ole mainos, mielummin kehoitus olla ostamatta! https://www.toknet.fi/mokkipeli/6438114533901/dp?nosto=productlisting-topsale

  Kun puhutaan ”orjatyöstä”, niin tulisi aina muistaa millaisissa olosuhteissa ja palkoilla tuolla kaukana jossain näitä kopioita tehdään. En kadehdi. On kuitenkin väärin, ettei täällä ”hyvinvointivaltiossa” makseta tehdystä työstä enää edes sitä minimipalkkaa, mikä laissa on määrätty, vaan sitä kierretään kaiken maailman kiertoteitä käyttäen, jopa uhkailemalla ja valtion tämän hyväksyessä. Tässä mielessä Sakari on aivan oikeassa otsikossaan Mölkkyjä orjatyönä!

 4. 4

  Anette S sanoo

  Olen tosi järkyttynyt luettuani tämän! Ei millään kykene järki uskomaan että näin ovelasti on saatu ilmaista työvoimaa yrityksille ja että tässä touhussa on mukana TE-keskus sekä Suomen valtion ylin valta???
  Tämähän on rikos ihmisyyttä vastaan jo, kun käytetään nk. orjatyövoimaa tekemään työt josta joku vetää itselleen todella hyvät ansiot ja työntekijät nuolevat vaan näppejään raataessaan tälle omistajalle…
  Hyi, mikä häpeä!! Ihan uskomatonta nykypäivänä ja vielä päivänvalossa, ei edes pimeässä piilossa??? Mahdankohan nukkua ensi yönä kun olen niin kamalan hämmentynyt tällaisesta asiasta. Kukahan tämän systeemin kehitti? Suomen eliitti varmaankin viisaudessaan saa todella halpaa työvoimaa…. 🙁 Olen murheellinen!

 5. 5

  pingviiniensaari sanoo

  Mitenkään ottamatta kantaa ulkomailla tuotetun mölkky-pelin hintaan, totean vain, että palkat eivät ole vertailukelpoisia, koska elämisen kustannukset ovat erilaiset. Elina Grundström on kirjoittanut kirjan : alkuperämaa tuntematon. Suosittelen lukemaan teoksen. Kirja on kirjoitettu minusta ovelan taitavasti, ja mielestäni myös kirjailija yllättyi.
  Suomalainen köyhä ei todellakaan kuulu mihinkään maailman rikkaimmistoon, niin kuin jotkut väittävät. Suomalaisella köyhällä on asunto ja ruokaa, kuin vangilla, mutta köyhä ei vapaudu.
  Minulla on outo tunne, että tuo 10,09 euroa voittoa päivässä ei riitä, eiköhän valtio tue tuota tuoterengaan toimintaa avokätisesti, onhan yrityksen tarkoitus jalo :).

  Muistan vanhasta jutusta lukeneeni että tuoterengas tuotti tappiota, tämä on mahdollista, jos tulos ulosmitataan pois ylisuurina palkkoina. Itä-intian kauppakomppania käytti tätä samaa taktiikkaa aikoinaan Englannissa, silloin tukia perusteltiin uusilla tuoteilla ja niiden tuomilla eduilla.
  Miksi ihmiset suostuvat tuohon? normaali yritys maksaa palkan sille, joka sitä tuotetta tekee. Nyt se maksetaan ”humanisteille”, jotka ovat pseudotieteitä opiskelleet.
  toivon, ettei mikään yliopisto perusta ”nykyaikaisten keskitysleirien tutkimus laitosta”, koska kohta joku valmistunut toteaa ”isi, minulla ei ole tutkittavaa”.

 6. 6

  töytön sanoo

  Kunhan Risukko saa tahtonsa läpi kokkareineen kumppaneineen, niin tämmönen ”työllistäminen” lähtee nousukiitoon ihan kunnolla. Palkat alenee reilusti ja moni työnsankari yllättyy, kun hyväpalkkainen työsuhde päättyy yllättäen eikä uutta enää löydykään. Onneksi pääsee osallistumaan ja harjoittelemaan työntekoa 9e/päivä. Eliitti toki porskuttaa edelleen.

 7. 7

  Papi sanoo

  Tämä on sanalla sanoen oikein kouluesimerkki miten kaikki se mistä Sakari on
  kirjoittanut nivoutuu yhteen. Asiasta on ollut juttua aiemminkin, mutta on hyvä
  että asioiden todellinen laita tuodaan esille. Kertaus ja asioiden toisto pitää
  tämänkin pinnalla.
  Oudoksuttaa, että noinkin hyviä
  tuotteita ja ideoita ei tule enempää. Miksei tuote sitten menestyisi normaalein
  tavoin tuotettuna?

 8. 8

  köyhä poika sanoo

  Minulla ei ole mitään liittoa tai mitään tai ketään tai muutakaan tukena. Mikään ei silti ole estänyt minua olemasta jo vuosia solidaarisuuslakossa esim. noita mölkkypuuseppiä ja Rovaniemen ilmaispajan piilolinssien postittajia tukien. Kaikki mukaan.

 9. 9

  M-J sanoo

  Onhan se hieman erikoista, että tällaista kaupallista hyötyä tuotetaan valtion avusteisesti. Jos yrityksellä on tarvetta työvoimalle, niin sen pitäisi pystyä työllistämään myös kuntouttavassa työtoiminnassa olevia ihmisiä. Voi olla, että kuntouttavasta työtoiminnasta päättävät henkilöt eivät halua olla etsimässä uusia paikkoja jotka soveltuisivat kuntouttavaan työtoimintaan. Mölkkypelin tekeminen kuulostaa juuri tällaiselle.

  Kuntouttava työtoiminta itsessään voi olla hyödyllistä, minulle ainakin oli. Pääsi vähäsen takaisin mukaan elämään, kun oli joku paikka mihin piti mennä arkipäivisin missä oli jotain tekemistä. 9€ päivässä työkkärin lisäksi oli myös mukava etuus, noin 180€/kk (se on verovapaa), lisäksi ilmainen ruokailu ja satunnaisia retkiä ja tapahtumia. Kustannuksia oli siis valtiolle paljonkin, mutta ei ihmiset kauhean tehokkaasti sieltä työllistyneet mihinkään. Eli tehokkuus käytettyyn rahaan ja siitä seuraavaan työllistymiseen nähden ei ollut hyvä. Minun kuntouttavan työtoiminnan jakso ei tuntunut ollenkaan orjatyölle, mutta toisaalta minun tekemä työni siellä ei tuottanutkaan rahallista tulosta, vaan lähinnä koulutin muita työttömiä tietokoneen käytössä. Kaikki riippuu varmasti siitä, että mistä syystä kuntouttavaan työtoimintaan ajautuu. Jos tuntee, että voisi käyttää aikansa paremminkin niin en ihmettele orjatyö-käsitettä, vaikkakin tosiaan oikeasta orjatyöstä melkosen kaukana.

  • 9.1

   LL sanoo

   ”9€ päivässä työkkärin lisäksi oli myös mukava etuus, noin 180€/kk (se on verovapaa)”
   Jaa, että 9eu/pvä lisäksi sait vielä 180eu/kk päivärahan? Kas kas.

   ”Kaikki riippuu varmasti siitä, että mistä syystä kuntouttavaan työtoimintaan ajautuu. ”
   Siihen joutuu, ystävä hyvä. Siihen joutuu seuraavalla tavalla: työantaja irtisanoo työntekijänsä. Sitä on ollut aika lailla ilmassa. Ja sitten alkaa kuule ihmisen kierrätys.

   YT-neuvotteluiden aikana: lomautusten ja irtisanomisten keskellä työnantaja saa nykyisin palkata tilalle osallistavan sosiaaliturvan nimissä työttömän 9euron päiväpalkalla. Tämän tulevat pian huomaaman kaikki joilla on vielä työpaikka.

   Ammattisuoja kestää 3 kuukautta ja sen jälkeen työtön on täysin avointa riistaa työantajille. Työ, mikä tahansa työ, on vastaanotettava 1,5 tunnin yhdensuuntaisen matkan päästä (yhteensä 3 tunnin työmatka/pvä). Työmatkakuluja ei korvata eikä niitä voi myös vähentää verotuksessa.

   Tämä ei tule yhteiskunnalle tai työnantajille erityisen kalliiksi vaan on hyvin tuottoisaa: 180eu/kk palkka on paljon vähemmän kuin työehtosopimusten mukainen kuukausipalkka. Tehdystä työstä ei eläke kerry eikä verotuksessa tule ansiotyövähennyksiä eikä muitakaan työntekoon liittyviä vähennyksiä. Tuloveroa sensijaan työtön maksaa työmarkkinatuestaan 20%. Työterveyshuoltoa tai muitakaan normaaliin työsuhteeseen lain mukaan kuuluvia asioita (työsuojelu, työsuhdeturva) ei ole.

   Akateemisia ja muuten ammatillisesti hyvin koulutettuja suomalaisia on runsaasti työttöminä, joten valtion virat, kunnalliset toimet ja tehtävät sekä yritysten kallispalkkaiset työntekijät voidaan kätevästi korvata kotimaisella osaavalla halpatyövoimalla. Halpaa työvoimaa kunnallisella puolella on jo perinteisesti, mutta kaiken voi teettää nyt entistä edullisemmin. Täytyyhän kaikilla paremmin menestyneillä (vaikkei se omaa ansiota olekaan) porukalla olla edulliset kunnalliset palvelut, orjatyöllä tuotettuna niiden kustannukset ovat olemattomat.

   ”Jos tuntee, että voisi käyttää aikansa paremminkin niin en ihmettele orjatyö-käsitettä, vaikkakin tosiaan oikeasta orjatyöstä melkosen kaukana.”

   Melkosen kaukana? Kuinkahan olematonta palkkaa ammattitaitoiselle työttömälle oikein pitäisi sitten maksaa, että se täyttäisi sinun mielessäsi ”orjatyön” määritelmän. Ruokapalkalla? Vapaaehtoisesti jokainen tietenkin saa ryhtyä kenen hyvänsä orjaksi, jos haluaa, mutta siihen ei voida pakottaa tai velvoittaa ketään vastentahtoisesti tai uhkailemalla.

   Suostuvatko suomalaiset tähän?

   Katkelma hallitusohjelmasta:
   ”Hallitus jatkaa määrätietoista työtä vaikeasti työllistyvien työttömyyden lievittämiseksi. Syrjäytymisvaarassa olevien nuorten, osatyökykyisten, pitkäaikaistyöttömien ja vammaisten henkilöiden työllistymisen ja työllistämisen edellytyksiä parannetaan. Osallistavaa sosiaaliturvaa kehitetään.”

 10. 10

  LL sanoo

  Lisäksi: osallistava sosiaaliturva voi tulevaisuudessa merkitä myös muiden sosiaaliturvaan liittyvien etuuksien ”osallistamista”. Esimerkiksi: Lapsilisän saajat velvoitetaan tekemään vapaaehtoistyötä xx tuntia viikossa X kunnan päiväkodissa. Joitain kokeiluluonteisia vanhempien mukana oloa päiväkotitoiminnassa on jo tehty.

 11. 11

  Marikka sanoo

  Tuoterengas ei ole voittoa tavoitteleva yritys, vaan kuntayhtymän työvalmennuspalveluja tuottava yksikkö. En sano, etteikö tässä voisi olla jotain pielessä, tai ettei vastaavaa kuppausta hyödynnetä yrityksissä, mutta Tuoterenkaan kohdalla täytyy varmaan kaivaa vähän lisää.

  http://www.tuoterengas.fi/esittely/Sivut/default.aspx

 12. 12

  sixpack sanoo

  Mitä ja missä syrjäytynyt ja moniongelmainen ihminen saa sitten tehdä? Ei mitään oikeita töitä, ettei kukaan pääse hyötymään? Itse en yrittäjänä pystyisi ottamaan Tuotenkaan tavoin tuettavia henkilöitä, koska tarvitsen työntekijöitä, joilta saan 100 % työpanoksen.

  • 12.1

   Vääpeli Matala sanoo

   Tekeekö pitkittynyt työttömyys automaattisesti ihmisestä syrjäytyneen ja moniongelmaisen? Meinaatko että kaikki 9 €uron tienesteihin ”pääsevät” ovat moniongelmaisia ja syrjäytyneitä?

   • 12.1.1

    LL sanoo

    Yirttäjät saavat, jos haluavat, palkkatukea työttömän palkkakuluihin valtiolta 60-80%. Palkkatuetun palkka perustuu normaaliiin työehtosopimusten mukaisiin ansioihin.

    Mutta onhan se ilmainen työntekijä aina ilmainen….

    Samoin haluan kysyä kuin Vääpeli Matala: Tekeekö työttömyys ihmisen jota pitää kaikenaikaa pilkata? Sen verran on tullut oltua työelämässä mukana, että moniongelmaisia työssäkäyviä on kyllä ihan ilman tätä työttömien roskasakiksi leimaamistakin.

 13. 13

  Työtön insinööri. sanoo

  Kun hinnasta sovitaan voin käydä automatisoimassa tuonkin.

  • 13.1

   Poqmus, God of Finance sanoo

   Ei kannata investoida tuotantovälineisiin ja tuottavuuteen kun on ilmaisia työntekijöitä.

  • 13.2

   köyhä poika sanoo

   Käviskö 9 euroa päivä? Tulijoita on kyllä jonoksi asti, ota tai jätä.

 14. 14

  hop sanoo

  Voisi tuotteiden laatu olla melkoista kuraa, jos minä olisin niitä tekemässä. EVO

  • 15.1

   pingviiniensaari sanoo

   Minä olen tätä tehnyt, ja voin sanoa että elämästä ei mitään tule. Ei voi suunnitella mitään eikä rakentaa minkään varaan, jos on oikeasti köyhä. täytyy muistaa ettei kaikki työttömät ole köyhiä. Työttömästä tulee kuin yrittäjä, sillä erolla että on sosiaaliturva ja tuet, muttei yrittäjän mahdollisuutta nousta köyhyydestä. Normaalit työsuhteet ilman ”verkostoa” muutuvat 3-4 päivää viikossa -työsuhteiksi, vastaavasti vuokrat ja muut maksut nousevat.

 15. 16

  pekkis sanoo

  aika polarisoitunutta kommentointia, aiheestakin. Ei ole ihan niin yksinkertainen asia kuin miten se kirjoituksessa esitetään.

  * Jos vastaavat työkokeilut ja työvalmennukset lopetettaisiin – alkaisi valitus työllistämisen tukemisen alas ajamisesta. Kuilu vaikeasti työllistettävien ja työn välillä säilyy tai kasvaa.
  * Jos työkokeilut ja -valmennukset ohjattaisiin tehtäviin jotka eivät tuota kenellekkään voittoa (edes ”kuntayhtymän työvalmennuspalveluja tuottava yksikkö”), ei tuettava saa parempaa edellytystä työllistyä oikeasti ja homma on turhauttavaa muka-työtä.
  * Jos mölkkytehdas ajetaan alas, siinä katoaa näiden kammoksuttujen orjatyöpaikkojen lisäksi muutama oikeakin työpaikka ja mölkkyrahat karkaa jatkossa kaikki aasiaan

  Voin olla oppositiossa, mutta ei se ole paha asia että tässä syntyy tuotteita ja liiketoimintaa kotimaiseen markkinaan – eli hyvinvointia. Karmeampaa on jos tukirahalla passivoidaan toimettomaksi.

  • 16.1

   köyhä poika sanoo

   Näissä kylläkin oppii vain vihaamaan työtä ja koko järjestelmää.

 16. 17

  LL sanoo

  Pekkis, meillä on jo omasta takaa halpatyövoimaa, ei mölkkytehdasta tarvitse viedä aasianmaihin asti. Ja meillä on myös ihmisiä jotka pitävät orjatyötä hyvänä asiana. Ehkä kotimainen orjatyö tulisi ottaa mukaan Suomi-brändiin. Hyvä ideä, eikö?

  Suomi on tulevaisuudessa ehkä myös orjakaupan isäntämaa:
  ”Yhdysvaltain ulkoministeriö toteaa vuotuisessa raportissaan, että Suomi on edelleen ihmiskaupan kauttakulku- ja kohdemaa, ja rajoitetussa määrin myös uhrin lähtömaa.

  Suomessa ihmiskaupan uhreja joutuu työskentelemään sekä seksibisneksessä että muussa pakkotyössä. Uhreja työskentelee sekä rakennustyömailla, ravintoloissa, maataloudessa, metalliteollisuudessa ja kuljetusalalla että siivoojina, puutarha-alalla ja kotiapulaisina.” Yle 21.6.2014

  http://yle.fi/uutiset/yhdysvallat_suomi_ihmiskaupan_kohdemaa_myos_suomalaisilla_riski_joutua_uhriksi/7312484

  Intiaan vietiin mm Nokian kännykkätehtaat ja Suomen valtio tuki tätä liiketoimintaa. Nokia riitaantui Intian valtion kanssa, koska se ei ollut halukas maksamaan ohjelmistojen kehitystyöstä maksettavia maksuja. Aivan samoja joista Nokia pulitti aiemmin veronsa Suomessa. Vaan Intian verottaja vaatii nyt myös itselleen samoja verotuloja. Eivät aasianmaat suostu enää olemaan ainoastaan hyväksikäytettyjä valtioita ja halpatyövoiman maita.

  Tätä 9 euron työtä on teetetty Suomessa jo parikymmentä vuotta. Se ei ole mikään uuskeksintö. Erona on nyt se, että on keksitty uusiosana ”osallistava” jotta työkokeilun järjestäjä kokisi olevansa hyväntekijä eikä orjatyönantaja. Lisäksi tämä ilmaistyömalli on kytketty entistä lujemmin sosiaaliturvaan (jonka useimmat ”vaikeasti työllistyvät” – mm +50 vuotiaat työttömät – ovat jo maksaneet itselleen ja muille).

  Kyse ei ole siitä etteikö ihminen haluaisi tehdä töitä ja ansaita siten elantonsa. Kyse on siitä, että maksetaanko ansiotyöstä normaali palkka normaaleilla työehdoilla vaiko ei.

  On epärehellistä väittää orja- ja pakkotyötä miksikään muuksi kuin mitä se on. Onneksi, nyt keskustellaan myös siitä, että onko orjatyö reilua, ihmisarvon ja ihmisoikeuksien mukaista toimintaa.

  Vapaaehtoistyötä voi ja saa tehdä, kuka tahansa. Orjatyötä hyväntekijät tarjoavat työttömillekin näin: ”Tämä on täysin vapaaehtoista, mutta kieltäytyminen vaikuttaa sosiaaliturvaasi”.

  Tie helvettiin on kivetty hyvillä aikomuksilla.

  • 17.1

   Lakkomarsalkka sanoo

   Tämähän on hoidettu mitätöimällä työpanos väittämällä työtä joksikin muuksi. Jälki tulee olemaan sen mukaista. Huolimaton moppaaja voi hajottaa huoneesta TV:n ja ikkunoita, joskus tulipalojakin syttyy kuin itsestään. Psykoosejakin saattaa pukata ja väkivaltaa, ihan tuosta vaan. Vähemmällä päästäisiin jos palkkatyössä olevat ymmärtäisivät laittaa perseet penkkiin, mielellään satamat kiinni aina kun taloon tai naapuritaloon tulee yksikin ilmaistyöläinen.

   • 17.1.1

    keke sanoo

    Jaa meinaat että SAK:n herroja kiinnostaa se työläisen asema varsinkin kun itse ovat olleet kehumassa TV:tä myöten miten hieno juttu nämä työharjoittelut ovat olleet nuorisotakuineen?

    • 17.1.1.1

     Lamaherra sanoo

     Eihän niitä herroja kiinnosta. Duunareita luulisi oma asemansa kiinnostavan. Lakkoon vain, ilman mitään liittoa. Lakkoon tarvitaan vähintään kaksi henkilöä.

 17. 18

  Jarmo Talpsnalppe sanoo

  Tämä mölkkyasia on todella vailla toivoa:

  Jos sinut luokitellaan orjatyövoimaan kelpaavaksi, siinähän pysyt. Nimittäin vaikka sinun työsi tuottaisi lisäarvoa ja valmistamasi tuotteet kohoaisivat vientituotteeksi ja kysyntä lisääntyisi, sinä et koskaan saa oikeaa työpaikkaa. Nimittäin jos et saa työpaikkaa tästä menestyvästä vientiorganisaatiosta, jota sinun ilmaistyösi siivittää menestykseen, miten voisit saada sitä muualtakaan?

  Lisäarvoa tuottavasta työstä on tapana maksaa palkkaa. Tuoterenkaan toiminta vääristää tätä periaatetta, ja tekee sen niin tehokkaasti, että mm. nimimerkki Pekkiksen kaltaisilta henkilöiltä hämärtyy asian ydin ihan kokonaan. Ei työ ole tärkeää, vaan palkkatyö. Työn tuottaman lisäarvon ja työn hedelmien on hyödytettävä myös työntekijää.

 18. 19

  Tyttö metallipajasta sanoo

  Toinen hyvä esimerkki ilmaistyövoiman käytöstä on Juhta. Sain muutaman vuosi sitten osoituksen sinne työkkäristä työpankkiin. Ajattelin, että se oli hyvä tilaisuus, sillä halusin kokeilla metallipajan hommia, joista minulla ei ollut aiempaa kokemusta, mutta joista voisi olla myöhemmin hyötyä.

  Työhön ohjaus oli kuitenkin mitätöntä. Minulta mm. kysyttiin, miksi en ollut kertonut, että nauhahiomakoneen nauha pitäisi vaihtaa, kun se oli kuluneena vaarallinen. En ollut koskaan aiemmin nähnytkään sellaista laitetta, joten miten olisi voinut tietää, millainen nauhan pitäisi olla.

  Kaikki suojavaatteet kenkiä lukuunottamatta olivat aivan liian suuria minulle. Oli kiva käyttää koneita, kun esim. hanskoissa oli ainakin sentti ylimääräistä sormien yli ja hiottavana tai porattavana oli pieniä metallin paloja.

  Mistään asioista ei joustettu. Minulla oli puoli tuntia ylitöitä, mutten saanut pitää niitä pois, kun eräänä päivänä sain työni valmiiksi puoli tuntia ennen työajan loppumista, koska: ”siitä ei oltu sovittu etukäteen”.

  Törkeintä kuitenkin oli, kun minulle sattui työtapaturma. Yksikään palkatuista vastuuhenkilöistä ei tullut auttamaan vaan sain ensiavun muilta työpankkilaisilta. En myöskään saanut pyytäessäni paperia terveyskeskusta varten, jolla olisin osoittanut, että kyseessä oli työtapaturma.

  Minua ei ole kohdeltu yhdessäkään palkkatyössä yhtä huonosti kuin kyseisessä työpankissa. Siellä ei juurikaan välitetty ihmisistä vaan siitä, että heidät saadaan tekemään jotain. Luulisi, että Juhdan kaltainen tunnettu merkki pärjäisin ilman orjatyövoimaakin.

 19. 20

  J-P sanoo

  > Työpanoksestaan he saavat työmarkkinatuen ja yhdeksän euroa päivässä ylläpitokorvausta.

  Tämä oli mielestäni vähän huono ilmaus. Työmarkkinatukihan useimmilla työttömillä jo on ennen orjatyöhön pakottamista, eivät he sitä työn kautta ”saa”.

  Oikeampi sanamuoto olisi ehkä ”Työpanoksestaan he eivät menetä työmarkkinatukeaan”

  • 20.1

   Teerinevan ajattelija sanoo

   Ja jos on jo menettänyt, se pysyy poissa. Silloin saa joskus 9, joskus 2 ja joskus 0 euroa menettämättä toimeentulotukea.

 20. 21

  M. J. sanoo

  ”Tilastot kaunistuvat ja kaikki paitsi varsinaisen työn tekijät ovat tyytyväisiä.”

  Mistä tiedät, ovatko työn tekijät tyytyväisiä vai eivät? Oletko kysynyt?

  • 21.1

   sakutimonen sanoo

   Oletko sinä? Minun on vaikea uskoa, että kukaan tekee erityisen mielellään palkatonta työtä.

   • 21.1.1

    Tyttö metallipajasta sanoo

    Minusta palkaton työ on hyväksyttävää, jos siitä on selvää hyötyä tekijälleen. Itse hankin työkokemusta valmistuttuani työelämävalmennuksen kautta ja sain myöhemmin sen ansiosta palkkatyötä. Kyse oli kuitenkin siitä, että tein koulutustani vastaavaa työtä ja kerrytin osaamistani eli sain itselleni sen, mitä tarvitsin työhakemukseeni.

    En sen sijaan hyväksy työnantajalähtöistä palkatonta työtä. Siis sitä, että työtön pakotetaan tekemään ilmaiseksi tuotteita, joista muut käärivät voitot. Työn tekijöiden asema pajoissa on huonompi kuin työsuhteessa olevilla. Minulle sanottiin melkein ensimmäiseksi työtapaturmani jälkeen Juhdalla, ettei heidän vakuutuksensa koske minua. Tärkeintä loukkaantumisen jälkeen oli siis pestä kädet vastuusta ja näyttää työttömälle hänen paikkansa systeemissä. Työpanokseni Juhdalla vastasikin pian siitä saatavaa korvausta.

   • 21.1.2

    M. J. sanoo

    En, mutta en ole myöskään esittänyt mutu-väitteitä heidän tyytyväisyydestään. Tunnen useita ihmisiä, itseni mukaanlukien, jotka ovat tehneet palkatonta työtä tyytyväisinä.

    En nyt kuitenkaan väitä että palkattoman työn teettäminen ongelmatonta olisi. Tekemisen pitäisi olla täysin vapaaehtoista, ja kuten Tyttö metallipajasta tuossa yllä totesi, siitä pitäisi olla tekijälle selvää hyötyä.