Paluu palvelijayhteiskuntaan

Olipa kerran Juurakon Hulda, joka muutti Helsinkiin ja pestautui palvelijaksi. Piikomisen ohella hän opiskeli työnantajan vähättelyjen säestämänä. Olipa myös Suomisen perhe, jossa Hilda tai joku muu Siiri Angerkoskelta näyttävä palvelija oli kodin sielu. Hän kokkasi, siivosi, pyykkäsi, pyyhki lasten nenät ja kuunteli heidän murheensa.

Isä kävi töissä virastossa ja kotirouvana oleva äiti shoppaili. Toki hänkin kotitöihin osallistui sen verran, että ompeli joskus irronneen napin ja annosteli Hildan keittämän hernekeiton nälkäisenä ja kansan valituksiin kyllästyneenä töistä saapuvan virkamiehen lautaselle.

Hulda ja Hilda olivat palvelijoita ja asuivat palvelijanhuoneessa. He olivat aina läsnä ja isäntäväen käytettävissä, mutta eivät kuuluneet perheeseen. Heihin suhtauduttiin alentuvan hyväntahtoisesti, vaikka perheen arki ei olisi sujunut ilman heidän jatkuvaa työpanostaan.

Se oli palvelijayhteiskunta, joka välillä katosi. Nyt se näyttää tulevan takaisin entistä rumempana. Eilen sosiaalisessa mediassa herätti ihmetystä oikotie.fi:ssä julkaistu ilmoitus, jossa Etu-Töölöstä tarjottiin vuokralle asuntoa palvelijanhuoneesta:

Vuokrataan tilava huone Helsingin keskustassa. Huoneessa oma sisäänkäynti, sekä oma wc & kylpyhuone. Huone yhteydessä perheen muuhun asuntoon. Haluamme vuokralaiseksi luotettavan, 18-25 vuotiaan opiskelijatytön, joka on ma-to iltaisin valmis hoitamaan perheemme kolmea lasta klo 16-20, sekä osallistumaan kotitöihin, kuten pyykinpesuun. Näillä ehdoilla voimme neuvotella varsin kohtuullisen vuokran, ja tarjoamme kivan asumisympäristön aivan Helsingin ydinkeskustassa. Edellytämme sitoutumista vähintään kesäkuuhun 2015 asti.

Opiskelijatyttö siis saisi vuokrata edullisesti asunnon sillä ehdolla, että tekee työtä vähintään 16 tuntia viikossa. Työstä maksettavasta palkasta ei puhuta mitään, joten sitä ei ilmeisesti edes tarjota. Yhtä hyvin voisi ilmoittaa hakevansa palkatonta piikaa, joka on valmis maksamaan vuokraa työn tekemisen ilosta.

Harvoin näkee näin huonosti verhottua yritystä kiertää veroja ja työnantajamaksuja. Kyseessä on vuokrasopimukseksi naamioitu työsopimus, joka toteutuessaan näyttäisi täyttävän kiskonnantapaisen työsyrjinnän tunnusmerkistön. Siitä sanoo Rikoslain 47 luvun 3a § näin:

Jos työsyrjinnässä asetetaan työnhakija tai työntekijä huomattavan epäedulliseen asemaan käyttämällä hyväksi työnhakijan tai työntekijän taloudellista tai muuta ahdinkoa, riippuvaista asemaa, ymmärtämättömyyttä, ajattelemattomuutta tai tietämättömyyttä, tekijä on, jollei teosta muualla laissa säädetä ankarampaa rangaistusta, tuomittava kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Saattaa olla, että ilmoituksen jättäjät ovat vain vilpittömiä ja hyväosaisia hölmöjä, jotka oikeasti kuvittelevat olevansa hyväntekijöitä. Tai sitten he ovat vain röyhkeitä hyväksikäyttäjiä, jotka asuntopulan vaivaamassa Helsingissä ovat keksineet keinon teettää kotityönsä jollain nuorella asunnontarvitsijalla.

Joka tapauksessa he ovat tainneet katsoa liikaa vanhoja kotimaisia elokuvia. Tai ehkä palvelijayhteiskunta on oikeasti tulossa takaisin sillä erolla entiseen, että palvelijoille ei enää makseta palkkaa. palvelijan huone

Kommentit
 1. 1

  Liisa Lievonen sanoo

  Ihan oikeastiko meinaatte saada piian, joka vielä maksaa siitä ’ilosta’ maltaita?

  kyselee Liisa

 2. 2

  töytön sanoo

  Ei tässäkään varmaan moni kansanedustaja näkisi mitään väärää.

  Ilmainen palvelija- ja lastenhoitaja, lisää vapaa-aikaa omiin harrastuksiin ja vieläpä vuokratuloja samalla = Kokoomuslaisen märkä päiväuni. Eipä taitas opiskeluista tulla mitään kun menis viikonloputkin varmasti lattioita kuuratessa. Toivottavasti ei kukaan haksahda tuohon vaikka miten ois asuntopulaa.

 3. 3

  Susanna sanoo

  Oliko ilmoituksen taustalla tosiaan Altian johtoon kuuluva Sanna Hokkanen? Eikö tosiaan ole nähnyt ilmoituksessa mitään outoa? Että opiskelijan pitäisi maksaa siitä, että saa hoitaa hänen lapsiaan. Opiskelijalla vapaata siis ainoastaan viikonloppuisin, jolloin pitäisi käydä oikeissa töissä, jottai voi kustantaa tuon vuokran. Näin törkeää riistoyritystä en ole aiemmin nähnyt.

  • 3.1

   sanoo

   ”Oliko ilmoituksen taustalla tosiaan Altian johtoon kuuluva Sanna Hokkanen?”

   Epäilen vahvasti: kaikki on tietysti mahdollista, mutta hänen ikäisellään tuskin on kolmea hoitotarveikäistä lasta.

   (Tuollainen vihjaileva kysymys on muuten vähän ikävä siinä tapauksessa että epäily on väärä.)

   • 3.1.2

    Sami sanoo

    Meinaatko Vesa tosissasi, että nelikymppisellä naisella on epätodennäköisesti kolme hoitotarveikäistä lasta?

    • 3.1.2.1

     Janita L. sanoo

     Helsinkiläisten ensisynnyttäjien keski-.ikä on esimerkiksi Helsingin Sanomien erään artikkelin mukaan 30v. Jos näin ollen laskee, että nelikymppinen (joka ei btw ole mikään ikäloppu, edes tällaisen parikymppisen mielestä, vaikka kommentoinnin tyylistä ylempänä niin voisi päätellä) on pyöräyttänyt ensimmäisen pentunsa 30-vuotiaana, ja siitä kolme aina parin vuoden välein (joka sekin lienee nykyään harvinaisempaa tehdä niitä liukuhihnalta), niin vanhin olisi kymmenen ja nuorin kuusivuotias. Kuusivuotias ei pärjää yksinään, eikä kymmenvuotiaan vahdittavana. Ja entä jos nelikymppinen onkin töräyttänyt ensimmäisensä vaikkapa 35-vuotiaana ja siitä kolmen vuoden välein…? Ei niin harvinaista. Mutta meni OT:ksi, siihen en sano juuta enkä jaata oliko ilmoittaja ko. henkilö vaiko ei. Eiköhän se selviä, jahka joku tähän takertuu ja ilmoittajaa repostellaan iltapäivälehdistössä.

     • 3.1.2.1.1

      Helsingin kausityöntekijänä vammautunut - nyt työtön sanoo

      Miten niin kuusivuotias ei pärjää kymmenen vuotiaan vahdittavana? Itse hoidin alle 10 vuotiaana 8-vuotta nuorempaa pikkusiskoa, kun äiti oli vuorotyössä ja isäpuoli juovuksissa aina äidin poissa ollessa. 11- vuotiaana lähdin Vantaalle kesätöihin hoitamaan 5-v ja 8-kk lapsia klo 7:stä ilta kuuteen. Olisi pitänyt pestä kakkavaipatkin, mutta ilmeeni nähtyään, äiti päätti sitten kuitenkin hoitaa sen itse. Sain kyllä syödä keittämääni aamupuuroa ja osallistua illalliselle, mutta hedelmät oli tarkoitettu vain perheen lapsille.

    • 3.1.2.2

     Mimi sanoo

     Useimmat uranaiset pyöräyttävät ne myöhemmällä iällä. Fyysisesti siihen ei vielä ole estettä ja varakkaalla on mahdollisuus erillaisiin raskautta tukeviin hoitoihin. Lapset ovat eräänlainen status näissä perheissä. Ja vielä mehevämmämksihän asian tekee kun on ihan oma piika.

 4. 4

  AnnaP sanoo

  Mistä tuollainen epäilys on syntynyt? Jos googlaa asunnon osoitteen sekä ilmoittajan etunimen, ei tuloksista löydy yhtään Hokkasta.

  • 4.1

   sanoo

   Fonecta Caller antaa tiedoilla Sanna ja Museokatu 34 nimitiedoksi Sanna Hokkanen. Googlella Sanna Hokkanen Helsingistä työskentelee mm. Altian HR-johtajana.Fonecta Caller antaa lisäksi Hokkanen ja Museokatu 34 tiedoilla toisen Hokkasen, jonka asunnon numerot ovat peräkkäiset.

  • 4.2

   AnnaP sanoo

   Korjaan itseäni, ilmeisesti tämä google-tuloksista esiin ponnahtava henkilö on talossa toimiva yrittäjä, ei asukas.

 5. 5

  Satu sanoo

  Riittää jo! Kaikesta holhotaan, ihminen ei saa tehdä mitään. MIKSI se on muiden ongelma jos aikuinen ihminen tekee päätöksen ottaa asunto näillä ehdoilla vastaan? Se on hänen ja vuokranantajan välinen sopimus, eikä kuulu muille.

  No, seuraavaksi tulee tämä: ”mutta kun työehtosopimukset ja palkka yhyy” No ei. Palkkaahan ei tästä saa, myönnetään. Mutta koen tämän vastaavana hyödykkeenä, vuokra alenee luutavimmin hyvinkin tuntuvasti. Eli aivan sama kuin saisit rahaa.

  • 5.1

   Eppu S sanoo

   Vuokra on jo lähtiessä 500€. Siihen päälle 64h töitä kuukaudessa.

  • 5.2

   Saku Timonen sanoo

   Saahan sitä sopimusvapauden maassa periaatteessa laittaa nimensä mihin tahansa sopimukseen, mutta pitää tietää mitä allekirjoittaa. Tässä tapauksessa on epäselvää onko kyse vuokra- vai työsopimuksesta vai molemmista. Työsopimuksessa sitoudutaan tekemään työtä vastiketta vastaan ja palkasta maksetaan vero. Vuokrasopimuksessa maksetaan asumisoikeudesta. Tällainen epäselväkin sopimus toimii aikansa, mutta siitä aiheutuu ongelmia jo verottajan kanssa. Pahimmat ongelmat tulevat kuitenkin sitten, jos vaikkapa lapsille sattuu jokin tapaturma. Kuka on vastuussa? Ovatko työnantajavakuutukset kunnossa? Tai entä jos vuokralainen sairastuu eikä voi tehdä työvelvollisuuttaan? Joutuuko hän ulos asunnosta?

   Ongelmia siis tulee hyvin helposti ja lainsäädäntö, jota holhoamiseksi sanot, on tarkoitettu suojelemaan heikompaa sopimusosapuolta. Se on yleensä vuokralainen ja työntekijä.

   • 5.2.1

    kata sanoo

    Tähän vielä pakko lisätä se monelle opiskelijalle elintärkeä opintotuki – sen kanssa kun tulisi varmasti äkkiä ongelmia, kun opintoja ei kertyisi tarpeeksi.

  • 5.3

   Ikinä en suostuisi sanoo

   Entäs sitten jos tapahtuu vahinko, esim. lapsille sattuu onnettomuus, jotakin omaisuutta menee rikki tai itse vaikka putoaa keittiöjakkaralta ja sattuu vähän enemmän. Tai jos tulee ristiriitatilanne, jossa on sana sanaa vastaan. Tai jos ”sopimus” ei yhtäkkiä pidäkään. Ei ole työsuhdetta = ei ole työsuhteen ja lain antamia oikeuksia ja turvaa.

  • 5.4

   Liisa sanoo

   Ettäkö työntekijän pitäis itse maksaa siitä että saapi tai joutuu tekemään töitä. Näinhän tässä tapauksessa olis kysymys.

  • 5.5

   Eero sanoo

   ”Miksi se on muiden ongelma…?”

   Se on ongelma sen takia, että tällainen tapaus määrittelee kulttuuria ja ”normaaliutta”.

   Myönnät varmaan itsekin, että tarjous on epäreilu vuokralaista kohtaan. Ja tiedät, että aina on joku joka tarttuu siitä huolimatta tällaiseen tarjoukseen. Vuokraajan saama ilmeinen etu houkuttelee muita samassa asemassa olevia tekemään samoin ja ennen kuin huomaamme olemme luoneet uudelleen eriarvoisten ihmisten luokkayhteiskunnan. Jos se on vieläkin sinulle yhdentekevää vapaiden markkinoiden rinnalla niin suosittelen tutustumaan historiaan ja siihen millä tavoin luokkayhteiskuntien luomat jännitteet ovat purkautuneet.

 6. 6

  Popsy sanoo

  Itse alkuperäisen ilmoituksen nähneenä ymmärsin, että vuokranantaja on valmis tuohon ”alhaiseen” 500€ vuokraan em. ehdoilla, eikä vuokra tuosta enää alenisi.

 7. 7

  A A sanoo

  Ilmoituksen lähettäjän nimi taisi olla Sanna?

  Ehtikö kukaan katsomaan, saiko Oikotien ”ota yhteyttä” (tms) linkistä tietoonsa ilmoituksen lähettäjän sähköpostiosoitteen?

 8. 8

  Ville sanoo

  Niin Satu, jos hieman katsotaan mitä maksaa lastenhoitaja tunnilta Helsingissä. Niin nopeasti netistä katsottuna monet yksityishenkilöt maksavat lastensa hoitamisesta vähintään 10€/h. Lasketaan, että tässä tapauksessa töitä olisi ollut 72 tuntia kuukaudessa. Eli työn arvo 720€/kk, siihen olisi vielä saanut maksaa 500€ vuokraa niin olisi 20m2 huoneelle tullut hintaa ihan kivasti. Törkeää! Vastaavan yksiön Töölöstä vuokraa kuitenkin hintaan 700-750€/kk. http://asunnot.oikotie.fi/vuokrattavat-asunnot/8537139

 9. 9

  Olis meilläkin tilaa helpparille sanoo

  En näe ilmoituksessa muuta ongelmaa kuin että se rikkoo jotain laki pykälää.
  Tässä on näkemykseni mukaan ollut hyvä tarkoitusperä.
  Toki sitä voi mielensä pahoittaa.
  Sopimuskäytäntöä tulisi Suomessa muuttaa vapaammaksi.

 10. 10

  Emma sanoo

  ”Riittää jo! Kaikesta holhotaan, ihminen ei saa tehdä mitään. MIKSI se on muiden ongelma jos aikuinen ihminen tekee päätöksen ottaa asunto näillä ehdoilla vastaan? Se on hänen ja vuokranantajan välinen sopimus, eikä kuulu muille.”

  Satu hyvä, tässä ”holhoamisessa” on yleensä kyse heikomman osapuolen suojelemisesta. Eikö heikompien suojeleminen ole sinun mielestäsi tärkeää ja arvokasta? Tällä hetkellä (ja jo monien, monien vuosien ajan) Helsingissä ovat erityisesti pienituloiset vuokralaiset (kuten opiskelijat) heikoilla, sillä Helsingissä on vuokranantajan markkinat. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että erityisesti pieniä (mm. opiskelijoille soveltuvia) vuokra-asuntoja on tarjolla kysyntään nähden liian vähän. Tämä on johtanut vuokrien nousuun – käytännössä siis siihen, että vuokranantajat (ml. ns. yhteiskunnalliset rakennuttajat) pyytävät asunnoista yhä suurempia ja suurempia vuokria, eikä vuokralaisilla ole paljon muuta mahdollisuutta kuin maksaa, jossain kun on kuitenkin syytä asua (kaupungin vuokra-asuntoihin ei helpolla pääse, vaikka opiskelijoilla on sentään vielä opiskelija-asunnot, eikä kaikilla myöskään ole mahdollisuutta ostaa omaa asuntoa).

 11. 11

  Sara sanoo

  Vaikea tuosta mitään johtopäätöksiä on vetää, ilman mitään lisätietoja asiasta. Jonkun pitäis soittaa ja kysyä ja neuvotella asiasta niin selviäis asian todellinen laita.

  Itse ainakin tulkitsen ton niin että 500€ on ns. ”lähtöhinta” (mikä tietääkseni on Helsingin keskustassa on normaalihko huoneen hinta) mistä sitten tuntien ja työpanoksen mukaan neuvotellaan alas sen mukaan miten osapuolille sopii: ”Näillä ehdoilla voimme neuvotella varsin kohtuullisen vuokran”.

  Riippuen toki siitä että miten sen neuvottelee, ei toi kovin paska diili välttämättä ole.

 12. 12

  Tarjouksia on kaksi sanoo

  Tarjottaessa vuokralle on vuokranantajan lähes välttämättä oma intressinsä suojatakseen pyydettävä lähes markkinavuokraa eli arvottaa huone 500€/kk arvoiseksi.

  Tämän lisäksi on toinen tarjous, joka koskee lastenhoitoapua. Au pair tyyppiseltä diililtä vaikuttaa eli ilmainen huone kotiapua vastaan. Ei mitään ihmeellistä.

 13. 13

  sanoo

  Ilmoitus oli joka tapauksessa hämmentävän epäselvä.

  Se ei tietenkään ole väärin että samojen henkilöiden A ja B välillä on yhtä aikaa voimassaolevina sekä työ- että vuokrasuhde, mutta ihmetystä herättää se että tässä puhutaan vuokrasta eikä palkasta. Varsinkin kun näkisin että asukkaan pitäisi tämmöisessä diilissä olla saamapuolella.

 14. 14

  Papi sanoo

  Oikea sekasotku, jos ei muuta, toivottavasti vain ajattelemattomuutta (hölmöyttä)
  koko ilmoitus. Kuten Sakari jo totesi vastuukysymykset esimerkiksi.
  Jos haet työntekijää, laadi selvä, kaikki normit täyttävä llmoitus ja laita se Haetaan työtekijää osastolle. Samoin kun vuokraat asuntoa,huonetta jne
  laita sekin omalle osastolle.

 15. 15

  Aku Ankka sanoo

  Toivottavasti ilmoituksen jättäjä ei ole tosissaan. Oksettava tapaus!

 16. 16

  Liisa sanoo

  Eikös kuitenkin ennen piioilla ollut ilmaiset huoneet ja palkka lisäksi kun piikoivat perheissä? Nyt tässä tapauksessa pitäis piian vielä maksaa siitä että hoitaa lapsia ja pyykkää.

 17. 17

  Pohjanmaan poika sanoo

  Suurimmassa osassa maailmaa nuo kietaistaan aina silloin tällöin sillankaiteiden yli naru kaulassa. Pysyvät monta vuotta ihan ihmisiksi jotka siltä kohtalolta välttyvät. Ikävää tietenkin omaistan ja tässäkin tapauksessa lasten kannalta sellainen olisi, miksei muutenkin.

 18. 18

  tiuhti sanoo

  Yleensä aupparille tarjotaan ilmainen majoitus +ylläpito sekä taskuraha. Oiskohan tässä sit kunnossa kaikki tarvittava kuten työeläkevakuutus, sairausvakuutusmaksut ja työnantajan sos.turvamaksut… kannattava diili, joopajoo.

 19. 19

  Kauko Korppu sanoo

  Perheen tuleva piika voi kostaa riistäjille kierolla tavalla.

  Piika voi opettaa lapsille vasemmistolaisia arvoja: huolenpitoa, solidaarisuutta ja tasa-arvoa. Niihin kun tottuu, voivat oikeiston arvot itsekuri, itsekkyys ja kilpailuvietti jäädä vallan taka-alalle, kun lapset saavuttavat teini-iän.

 20. 20

  AL sanoo

  Ilmoitus on varsin järkyttävä, ja sitä varovaisempi pitäisi mielestäni myös olla sen kanssa, miten ryhdytään sitä esim. blogikommenteissa liittämään kehenkään henkilöön – jos spekuloidaan ilmoituksen jättäjällä väärin, ja väärä ihminen saa sen vuoksi vihat niskoilleen? Samoin kaikenlaiset ylimääräiset väkivaltaiseen kohteiluihin liittyvät viestit ovat omiaan vahvistamaan viholliskuvia. Sisällissotamme satavuotispäivän tuntumassa toivon, että itse kukin, olipa kuka tahansa muu aikaisemmin sanonut tai tehnyt mitä tahansa, miettisi omaa vastuutaan vihan lietsomisessa.
  Varmuuden vuoksi vielä toistan, että minustakin ilmoitus edustaa äärimmäisen vastenmielistä ajatusmaailmaa ja että takaisin 24/7 -palvelutyöhön siirtyminen olisi todellinen takaisku – siksi ihmiset siirtyivät teollisuuteen aikoinaan, että siellä oli sentään jonkinmoiset työajat ja palkkaa siihen päälle, ei vain ”ylläpito” (jota mainitussa ilmoituksessa ei edes ollut).

  • 20.1

   Vääpeli Matala sanoo

   Mitään lisäämättä, mitään poistamatta, näin.

  • 20.2

   Pohjanmaan poika sanoo

   Viholliskuvia? Vähän vaikeaa tuollaisia on ystävinäkään ajatella. Ne on riistäjiä, vastapuolta, vihollisia eikä mitään muuta. Ihan itse he ovat sille tielle lähteneet, nyt on sitten kestettävä loppuun asti tai tultava ajoissa katumapäälle.

   • 20.2.1

    LL sanoo

    Vihaa, suuttumusta, kiukkua saa tuntea syrjivää tai ihmisoikeuksia polkevia tekoja ja toimintaa kohtaan. Ihmiset tekevät virheitä, mutta voivat katumapäälle tullessaan korjata virheensä, ja oppia toimimaan jatkossa paremmin ja oikeudenmukaisemmin. Kuten tässäkin tapauksessa: ilmoitus on vedetty pois, koska ilmoituksen laatijalle huomautettiin ettei näin voi toimia. Ilmoituksentekijän uhkailu tai solvaaminen tms. ei ole oikein.

    • 20.2.1.1

     Pohjanmaan poika sanoo

     Eihän se oikein ole. Joskus vain tuntuu ettei muuta keinoa ole. Uhkailla koko riistoaatetta, ei siis yksittäisiä henkilöitä ja aatteensa uhria. Olisi kiva jos olisi jonkinlainen poliittinen oppositio jonka kautta voisi vielä ikään kuin yrittää vielä kerran vaikuttaa. Persukokoomusta tai Vasurikokoomusta ei lasketa.

 21. 21

  sanoo

  Tuorein Seura-lehti on selvittänyt, että kyseessä on juurikin tuo Altian Sanna. Seison korjattuna. Juttu olisi kiva lukea.

 22. 22

  Jarkko sanoo

  Opiskelijan tuet + asuntolisä ei edes riitä tuohon 500 euroon – eli lisäksi pitäisi käydä töissä. Mutta noilla ehdoilla – mistä sitä aikaa palkkatyöhön löytyy?

  Eli käytännössä opiskelijan pitäisi olla jo entuudestaan varakas ja maksella säästöistään loput vuokrasta ja lisäksi muu eläminen.