Kun työ ei ole työtä

Kunnissa kokeillaan osallistavaa sosiaaliturvaa, jonka ideana on saada työelämän ulkopuolella olevia osallistumaan toimintaan, joka ei ole varsinaista palkkatyötä. Toiminnan vastineeksi he saavat työttömyyskorvausta.

Näin aloitti Kainuun Sanomat osallistavan sosiaaliturvan pilotointia käsittelevän juttunsa, jonka otsikko oli ristiriitaisesti Paltamon työttömät ahkeroivat pian etujensa eteen.
Työttömät siis ahkeroivat töissä, jotka eivät ole töitä ja saavat siitä vastineeksi työttömyyskorvausta.

Juttu kuvastaa hyvin osallistavasta sosiaaliturvasta vallitsevaa epätietoisuutta. Kukaan ei vielä tiedä mitä se pitää sisällään ja kuinka se toteutetaan. Siksi pilotointiin on valittu kuusi kuntaa, jotka ovat Loimaa, Paltamo, Rauma, Rovaniemi, Varkaus ja Äänekoski.

Jutun mukaan ainakin Rovaniemellä suunnitellaan työttömille metsänraivausta. Metsänraivaus lienee osallistavan sosiaaliturvan suunnittelijoiden mielestä sellaista mukavaa puuhastelua, joka ei ole oikeaa työtä ja jolla työttömät saadaan osallistumaan yhteiskunnan toimintaan. Tämä ei ole mikään ihme, koska jo vuosikausia on työttömiä huudettu tekemään milloin mitäkin korvauksensa eteen. Jostain syystä risusavotta tulee näiden huutajien mieleen ensimmäiseksi.

Olen minäkin nuorena miehenä ollut risusavotassa. Se on yksi raskaimpia ja hikisimpiä tietämiäni töitä varsinkin helteellä hyttysten ja paarmojen kiusaamana. Ehkä sitä juuri siksi pidetään poikkeuksellisen sopivana rangaistusmuotona työttömyyteen syyllistyneille rikollisille.

Metsänraivausta suunnittelevalla Rovaniemen kaupungilla tuntuu olevan selvillä vain se, mihin toiminnan aloittamiseksi annettu 45 000 euron avustus käytetään. Rahalla palkataan kehittäjätyöntekijä. Pitäähän palkattomilla orjilla olla palkattu piiskuri.

Voitte ihan hyvin unohtaa jutussa mainitut vapaaehtoistyöt, harrastustoiminnan ja liikuntapalvelusetelit. Ne ovat vain joutavia ideoita, jotka eivät tule koskaan toteutumaan. Sen sijaan toteutuvat metsänraivaus, puistotyöt ja lumityöt. Pilottikunnat tulevat ulkoistamaan kaikki raskaimmat työnsä näille sosiaalietuuksiensa eteen raataville.

Kyseessä on osallistavan sosiaaliturvan isän, Rauman sosiaalijohtaja Antti Parpon peräänkuuluttama sosiaaliturvan paradigman muutos. Perustuslain takaama oikeus välttämättömään elantoon heitetään romukoppaan.

Tämä on erittäin vaarallista ajattelua. Työttömyyskorvaus ei enää olekaan korvaus työttömyydestä, vaan korvaus työttömän tekemästä työstä. Koko palkkatyön käsite romutetaan ja osa työvoimasta suljetaan ihan ajatuksellisestikin ulos palkkatyömarkkinoilta. Näin synnytetään palkattoman työn markkinat ja ne markkinat tulevat lisääntymään koko ajan.

Toivottavasti pilottikunnissa muistetaan kertoa työttömille, että pilotointivaiheessa kenenkään ei ole pakko osallistua kokeiluun. Kokeilu toteutetaan nykylainsäädännön puitteissa, joten kieltäytyminen ei johda työttömyysetuuden menettämiseen eikä toimeentulotuen alentamiseen.

 

Kommentit
 1. 1

  Liisa sanoo

  Ihan oksettaa 🙁 Ja työllistämismäärärahoja jää käyttämättä 🙁

 2. 2

  tauno lehtonen sanoo

  Oletkos Saku ehtinyt tutustua tähän Ihalaisen nuorisotakuu pelleilyyn?
  Meillä 20 vuotias tyttö on käynyt kotouttamisen merkeissä ilta-lukiota 2 – 4 tuntia 4 – 5 päivää viikossa. Siitä hän on saanut peruspäivärahan plus 9 euroa /pv. Nyt hänet laitettiin työkokeiluun 7 tuntia /pv 5 /pv viikko. Työkokeilussa ollessaan hän ei ole oikeutettu saamaan tuota 9 euroa /pv vaan ainoastaan peruspäivärahan.

  Itsekseni vaan olen tuumaillut, että paljonko kiinnostaa nuorta ihmistä työnteko myöhemminkään jos ensimmäinen kokemus on tällainen.

 3. 3

  Ilona sanoo

  Jos saisi tarkentaa… työttömyyskorvaus on korvaus menetystä työstä ja palkasta. Ei siis korvaus työttömyydestä.
  Ja vielä mieluummin voitaisiin käyttää työttömyyskorvauksesta muotoa ”työttömyysturva”. Sitähän se on? Tai pitäisi olla…

  • 4.1

   keke sanoo

   ”Luulisi Puuliiton ärähtävän, jos työttömät tulevat sotkemaan työmarkkinoita.”

   Ei älähdä. Tällä työkokeilusysteemillä on liitonherrojen siunaus takanaan.

 4. 5

  Kake Kohmelo sanoo

  Tämähän menee jokseenkin kristillisten oppien mukaiseksi: ”kuka ei tahdo työtä tehdä, ei hänen syömänkään pidä” (Toinen kirje tessalonikalaisille 3 luku).

  Vähäosaisten kohdalla Kokoomus onkin jo järjestämässä asian. Vielä pitäisi säätää lailla kielletyksi ruuan myynti ja tarjoaminen pääomatulojensa ja perintöjensä turvin laiskotteleville kapitalisteille, niin joutuisi parempiosainenkin väki työn ääreen.

 5. 6

  jo kaksi kertaa kieltäytynyt ja vielä elossa sanoo

  Niinkauan kuin lampaat suostuvat työntämään päänsä teuraspenkkiin, tämä kusetus tulee jatkumaan.

 6. 7

  Kati Kotiranta sanoo

  Mitä jos vaan menis tekemään nuo annetut työt ja hakis palkkaturvasta jälkikäteen sen 9,18€/h???
  Nimim. Turva on turva ja palkka on palkka

 7. 8

  töytön sanoo

  ”Voitte ihan hyvin unohtaa jutussa mainitut vapaaehtoistyöt, harrastustoiminnan ja liikuntapalvelusetelit. Ne ovat vain joutavia ideoita, jotka eivät tule koskaan toteutumaan. Sen sijaan toteutuvat metsänraivaus, puistotyöt ja lumityöt. Pilottikunnat tulevat ulkoistamaan kaikki raskaimmat työnsä näille sosiaalietuuksiensa eteen raataville”

  Näinhän siinä käy. Samalla tipahtaa lopullisesti ulos palkkatöistä ja saa lopun ikäänsä raataa helteessä ja talvipakkasilla työttömyysturvaa saadakseen.

 8. 9

  Antti AKK sanoo

  Muistaakseni Hollannissa oli jokin vastaava, joka oli tarkoitettu alkoholisoituneille työttömille. Töissä ei saanut juoda vahvaa alkoholia, mutta ”firma” tarjosi päiväbisset ja jonkin pienen bonarin normaalien työkkärimassien päälle. Työ oli roskien keräämistä puistoista ja sen sellaista katukuvan siistimistä.

  Vaikka tämä Suomen tapaus ei koske vain alkoholisoituneita niin mielestäni meilläkin pitäisi osata tehdä tuollaisia ”puoleenväliin” vastaan tulevia aloitteita eikä aina olla niin ehdottomia. Jos joku deeku esim kykenisi poimimaan päivän roskia bissepalkalla joka pysyy kohtuudessa niin Suomessa moraalinvartija torppaisi homman, koska näkisi sen periksiantamisena päihdepirulle.

  • 9.1

   Helsingin ex-puutarhuri sanoo

   Etkö tiedä, että meillähän on jo sellainen järjestelmä alkoholisteille, mutta näistä kaikkia koskevista suunnitelmista poiketen, heidän ei tarvitse tehdä töitä kuin aamupäivällä ja siihenkin sisältyvät tauot ja siitä saa korvauksen muiden tukien päälle. Usein ’miesvahvuus’ on paljon luvattua pienempi krokulipäivien vuoksi. Käsittääkseni osallistuminen on täysin vapaaehtoista ja moni onkin mukana vain ansaitakseen ylimääräiset kaljarahat. Sitten jäädään sairaslomalle. Kukaan oikeaa palkkaa saava ei ole nähdäkseni koskaan kehdannut mennyt moittimaan heitä laiskottelusta tai laiminlyönneistä. Eihän taskurahoilla työskenteleviltä voikaan edellyttää samaa panosta kuin työsuhteessa olevilta.

 9. 10

  Muoriska sanoo

  Solet poika ihan jälesä.
  Tuota sammaa on tehty jo iät ajat. Viime vuosina soon ollu Ely-keskus se piiskuri.
  Ja ko 60-luvula pahimmat läträäjät pääsit Seutulaan työlerile.

  Uuttahan tosa on se kohtuupalkkanen kehittäjä.

 10. 11

  Juha Keltti sanoo

  Vastatoimena vapaaehtoisia kerätään valvontaryhmiin. Salaiset fb-ryhmät perustettu Rovaniemelle, Varkauteen ja Raumalle, vuorossa Paltamo, Loimaa ja Äänekoski. Ne alkavat myös kokoontua ja ketätä tietoa hankkeista sekä tiedottaa ”osallistettaville”. Niiden kautta pitkäaikaistyöttömät ja toimeentulotuen saajat voivat nyt puolustautua tehokkaimmin. Lisätietoja juha,keltti@akl-web.fi, ks. myös fb: Ei pakkotyölle -ryhmä.

 11. 12

  167-176 sanoo

  ”Toivottavasti pilottikunnissa muistetaan kertoa työttömille, että pilotointivaiheessa kenenkään ei ole pakko osallistua kokeiluun. Kokeilu toteutetaan nykylainsäädännön puitteissa, joten kieltäytyminen ei johda työttömyysetuuden menettämiseen eikä toimeentulotuen alentamiseen.”
  En usko että kertovat edes suoraan kysyttäessä. Varmaan taas tehdään jokin ”sopimus” jolla työtön sitoutetaan tuohon orjatyöhön, tuollaiset ”sopimukset” joita tehdessä on annettu väärää tietoa tai salattu oleellisia asioita eivät päde jossain oikeusvaltiossa. Näennäinen vapaaehtoisuushan noissa orjuuttamisissa on muutenkin laajalti käytössä.
  Noita Ei pakkotyölle -ryhmiä pitäisi perustaa joka paikkakunnalle ja niiden toiminta pitäisi olla julkista. Viranomaisille pitäisi tehdä selväksi se ettei nykyisenkaltainen toiminta voi enää jatkua.

 12. 13

  Yrittäjänä sanoo

  Eikö ketään huoleta, että ilman uudenlaista ajattelua yhteiskunnan tukiin, suomi ei selviä. Eikö huoleta, että nykymalli tukee työttöminä olevia passivoitumaan? Miten helposti työttömänä masentuu ja syrjäytyy? Että kynnys työelämään menoon vain kasvaa ja vaikeutuu? Mielenterveyden kannalta on erittäin tärkeää tehdä jotain hyödyllistä. On rutiini herätä aamulla. Tapa lähteä kotoa. Tunne siitä, että tekee jotain hyödyllistä. Kun omalla tekemisellä ansaitsee rahansa, arvostaa myös ihan eri tavalla niitä tavaroita, vaatteita tai ruokaa, joita itse ansaitulla rahalla ostaa. Jokainen joka on koskaan itse rakentanut, leiponut, kerännyt metsästä tai ommellut jotain, tietää että niistä tuotoksista pidetään eri tavalla huolta kuin ilmaiseksi saadusta.

  Mitä tapahtuu ihmisen psyykkeelle jos ei tee mitään hyödyllistä? Jos ei ole mitään syytä pukea päälle, nousta sohvalta tai tehdä mitään epämukavalta tuntuvaa? Mitä tapahtuu kun voi vain tehdä kivoja, mukavia, tuttuja tai helppoja juttuja? Aika pian mikään ei tunnu mukavalta. Kaikki on vaikeaa. Aika pian mieli muuttuu negatiiviseksi, ei huvita mikään, ärsyttää kaikki, tuntee itsensä hyödyttömäksi ja kokee muiden tekemiset ja sanomiset provokatiiviseksi.

  Jos ei ole valmis haastamaan itseään, oppimaan, kokeilemaan, tekemään jotain hyödyllistä rahan eteen esim. keräämään roskia, leikkaamaan nurmikoita, noukkimaan mustikoita, kunnostamaan päiväkodin aitaa tai tekemään risusavottaa, (yhteiskunnalle hyödyllisiä hommia löytyy kyllä) sitten täytyy tehdä jotain palkkatyötä. Jokainen voi omien resurssien raameissa tehdä jotain hyödyllistä. Olla vaikka vain paikalla klo.8 ja tehdä jotain klo.16 saakka. Jopa pahasti kehitysvammaiset tekevät työtä työpajoissa jonka ansiosta he voivat paremmin, kun ovat hyödyksi.

  Nyt joku lukija sanoo, että ”toi on pakkotyötä” tai ”ei työtön ole mikään kehitysvammainen” tai ”ei niitä palkkatöitä vain ole”. Jos lopetetaan tämä paskan jauhaminen saman tien ja ajatellaan. Niinkuin aikuiset. Pakkotyötä ei Suomessa ole, eikä ilmaista rahaa. Työtä ei ole pakko tehdä. Ei ole pakko tehdä jotain hyödyllistä. Eikä mikään pakko ole jakaa tulevaisuudessa laiskottelijoille rahaa missään tukimuodossa.

  Palkkatöitä on tarjolla kyllä. Pelkästään Mol.fi on tänään 10895 työpaikkaa vailla tekijää. Jos sieltä ei löydy maantieteellisesti mahdollista työtä, yrittäjyys on aina vaihtoehto. Aina voi tehdä jotain! Ja nyt niin kannattaa todellakin tehdä, koska vain ne, jotka ryhtyvät toimeen luovat itse itselleen paremman elämän.

  Eikö ketään huoleta ajattelumalli, että on ihan ok olla tekemättä mitään hyödyllistä ja ajatella että muut tekee töitä sinunkin edestä ja maksaa sinunkin elämän? Luuleeko joku aikuinen oikeasti, että on jotain sossun, työkkärin tai Kelan rahaa? Älkää olko tyhmiä. Jokainen työtä tekevä maksaa veroa, jotta pidämme heikommista huolta. Mutta Suomessa on valloillaan ajattelu, että jos ei huvita, ei jaksa, ei viitsi tai laskee että on ”kannattavampaa” olla tekemättä töitä, on ok antaa muiden ihmisten elättää työllään itsensä. Että on ok nostaa heikko-osaisille tarkoitettua verorahaa. Sitten samat ihmiset pitää meteliä, että on se niin väärin kun kouluja lopetetaan, tai terveyskeskuksessa joutuu jonottamaan kun on jouduttu vähentämään lääkäreitä tai mielenterveyspalveluita ei saa kun tarvii.

  Jospas jokainen lopettaisi sen tarinan jauhamisen, joka selittää ja syyttää muita, väittää että on oikeus saada sitä ja tätä ja ryhtyisi toimeen, miettisi mikä velvollisuus meillä on jokaisella itse tehdä osamme! Suomi ei selviä nykymallilla. Oletko osa ongelmaa vai osa ratkaisua?

  • 13.1

   Markku Perttula sanoo

   Oletko ”yrittäjä” ajatellut sitä, että kaikista ihmisistä ei ole yrittäjiksi vaikka kuinka haluaisivat ?
   Yrittäjäksi ryhtyminen vaatii alan osaamista, kontakteja ja jonkin verran omaa pääomaa.
   Suuri osa Suomen yrittäjistä kituuttaa köyhyysrajalla tällä hetkellä.

  • 13.2

   LL sanoo

   Sinä yrität ratkaista maamme historian suurinta massatyöttömyyttä siten, että työttömien velvollisuus on uhrautua, koska muuten emme selviä. Eikö muutkin kansalaiset voisi myös vähän osallistua ja uhrautua? Sinulla on ”yrittäjänä” hieman harhainen näkemys työttömän elämästä, se mukailee sitä meditarinan fiktiivistä hahmoa josta harva työtön tunnistaa itsensä.

   Kyllä työtönkin herää aamuisin ja lähtee ulos, useimmiten hankkimaan ruokaa ja vaatteita. Monet työttömät tekevät jo vapaaehtoistyötä, ovat aktiivisia kansalaisia ja hoitavat huolehtivat lähimmäisistään (lapsista, vanhuksista). Syntyy säästöjä kuntien sotemenoissa kun vanhukset ja lapset hoidetaan kotona.

   Sosiaaliturvan vastikkeellisuuden puolustajat voisivat miettiä miten se toteutuisi heidän omalla kohdallaan jonkin sosiaalietuuden tai sosiaaliturvan kohdalla. Pitäisikö lapsilisästä tehdä vastikkeellinen verotuksella? Tulisiko vanhempainhoitovapaasta maksaa jokin vastike maksajille (veronmaksajien enemmistö ei koskaan nosta tätä etuutta)? Tulisiko umpisuolenleikkauksen jälkeen potilaan korvata leikkauskulut jotenkin yhteiskunnalle? Kun jalka on kipsissä, niin pitäisikö ”yhteisen edun nimissä” luunmurtumasta toipuvan osallistua johonkin työhön ettei työmarkkinakelpoisuus vain kärsisi?

   Työmarkkinatuki on jo vastikkeellista, siitä maksetaan 20% tulovero, on aivan kohtuutonta, aivan mieletöntä, että tämän lisäksi työttömän olisi pakko tehdä ilmaistyötä sosiaaliturvaa saadakseen.

  • 13.3

   Työttömyyttä kokenut sanoo

   ”Pelkästään Mol.fi on tänään 10895 työpaikkaa vailla tekijää.”

   Työnhakijoita on hieman enemmän kuin 10895. Lisäksi taitaa unohtua se, että työnantajatkin esittävät vaatimuksia työnhakijoille. Yleisin työvoiman saatavuusongelma on työnantajien mielestä hakijan puutteellinen työkokemus, toiseksi yleisin ongelma on hakijan puutteellinen koulutus. Muita ongelmia ovat muun muassa hakijoiden sosiaaliset taidot, henkilökohtaiset ominaisuudet, kielitaito jne. (Pitäisiköhän työnantajien olla uhrautuvaisia ja vähän joustaa vaatimuksissaan, kun kerta työttömienkin pitäisi olla uhrautuvaisia?) Ja kannattaa muistaa myös tuo Markku Perttulan esille tuoma seikka, että yrittäjyyskään ei ole automaattisesti kaikille sopiva ihmelääke.

  • 13.4

   Mestari yrittäjä sanoo

   Hohhoijaa, tätä taas. Miten se yrittäjä uskoo tällaisella asenteella löytyvän ratkaisuja työttömyyteen? Jospa sovittaisiin että lopetetaan se jauhaminen ja vihanpito työttömiä kohtaan ja aletaan toimimaan yhdessä rakentavasti. Jakaen työtä ja toimeentuloa. Ja ei pitäisi olla kovinkaan kummoinenkaan vaiva ottaa selvää miten työttömyysturva rakentuu , mikä on tämän hekinen työllistymistilanne ja mitkä ovat ongelmat työttömyysturvan myöntämisessä. Sen jälkeen voi taas yrittää josko sellainen ihan järkevältä pohjalta syntyvä mielipide onnistuisi.

  • 13.5

   11-vuotiaana 12-tunnin työpäivää tehnyt, 45-v. myöhemmin työtön. sanoo

   Tietääkö nim.’Yrittäjänä’ millaiseen masennukseen johtaa tilanne, kun laitetaan ammattitaitoinen ja kokenut työnhakija mapittamaan papereita 9 €/tpv kulukorvauksella, kun sermin takana sukulaissuhteilla työpaikan saanut luuseri-kollega nostaa palkkaa 3000 €/kk, vaikka osaaminen ei yllä läheskään mapittajan tasolle? Kaiken huipuksi se lihava luuseri-kollega syö työpaikkaruokalassa lounasseteleillä, joita ei päivärahamapittajalle anneta, kuten ei mitään muitakaan työsuhde-etuja. Siinä voi käydä mielessä päästää ilmat pihalle joko siltä Hannu-Hanhelta tai sitten itseltä. Koulujoukkosurmathan ovat usein koulukiusattujen kostoja. Kaipaako nim.’Yrittäjänä’ myös työ(ttömyys)kiusattujen tekemiä kostosurmia? Et ole tainnut käydä yliopiston psykologian kursseja vaan pohjaat keittiöpsykologiaan? Suomessa on liikaa kouluttautumattomia yrittäjiä, joiden vuoksi Suomen teollisuudella menee huonosti. Luulo ei ole tiedon väärtti!

   Monet työttömät kyllä tekevät ilmaiseksi kaikenlaista vapaaehtoistyötä, mutta kaikessa hiljaisuudessa, koska järjestelmä rankaisee jopa kahvinkeittäjiä. Kyttääjäviranomaisten palkkaamiseen kyllä löytyy rahaa, muttei oikeaa apua työttömän työllistymiseen. Ja työstähän kuuluu maksaa palkkaa! Mikä oikeus työnantajalla on pistää voitto taskuunsa ja jättää työn tehnyt nuolemaan näppejään? Katso sanakirjasta mitä tarkoittaa orjatyö?

   • 13.5.1

    töytön sanoo

    Se kun on tämä kokoomuksen ”yksikään työtön ei ole ikinä töitä tehnyt eikä veroja maksanut” perusmantra nyt iskostunut tiukasti nykyisille ”korvaamattomille työn sankareille”. Työttömät istuu vaan kotona ja vetää huumeita päivät pitkät jne.

    Varmasti kelpaa jokaiselle yrittäjälle ilmainen työntekijä + 10,09e/pv rahaa. Siinähän voi välillä käydä ihan kehumassa/haukkumassa, että pysyy työntekijällä hyvä työteho päällä.

 13. 14

  Markku Perttula sanoo

  Maksaa työtönkin veroa. 20% veroa on kyllä täysin kohtuuton työmarkkinatuestakin. Se on kuin rangaistus ja varmaan siksi tarkoitettukkin.
  Saat ruoskaa kun olet jättäytynyt työttömäksi.

 14. 15

  Nuori... sanoo

  Kummallisesti sitä työtä alkaa löytymään heti kaikille kun kyseessä on orjatyö… Palkkaa ei haluta maksaa.
  On tämä Suoli niin hieno paikka, varsinkin jos on vielä nuori 🙁 Pistää miettimään joutuuko sitä lähtemään ulkomaille edes jonkunlaisen tulevaisuuden perässä?

 15. 16

  Hra_skeptinen sanoo

  Parpon muuten tavoittaa työaikana numerosta 02 835 2600, jos haluatte lähettää herralle palautetta. Kotiosoitetta en valitettavasti vielä löytänyt.

  Siltä varalta siis, että joku haluaisi puhelun sijaan vaikka lähettää po… kirjeen.

 16. 17

  Työmies sanoo

  Yrittäjä on mieltä että pitää aktivoida. Kyllähän tässä aktivoituu, ei ehkä ihan yrittäjän tarkoittamalla tavalla. Pistää niin paljon vihaksi jo etukäteen että väkisin tulee mieleen onkohan vaarin vanha kirjojen ja kansien ulkopuolella oleva kivääri tallella. Minkäs sille voi. Onko yrittäjä nyt valmis maksamaan oman osuutensa tästä varsin vaarallisestakin puuhastelusta? Säästöjä tässä ei synny, menoja kylläkin. Varmasti ilmainen työvoima yrittäjällekin kelpaisi mutta kuten hän mainitsee, ilmaisia asioita ei ole, koko lysti rahoitetaan verovaroin.

 17. 18

  sanoo

  Tämä idea ei edusta uudenlaista ajattelua yhteiskunnan tukiin, vaan mallia on jo testattu täällä Englannissa. Ihmisiä on pakotettu ottamaan palkatonta työtä miljoonia puntia pyörittävistä firmoista, tai muuten työtön menettää vaivaisen työttömyystukensa, joka on noin £70/viikko.

  Jokainen tietää, ettei sillä rahalla pärjää. Puhelin, netti, sähkö, kaasu ja matkakulut pitäisi pystyä maksamaan ruuan lisäksi tuosta summasta.

  Suurin osa työttömistä on helposti nöyryytettävissä, mutta joukossa on ollut muutama, jotka ovat vieneet asian oikeuteen ja siellä voittaneet. Englannin hallitus voi joutua maksamaan sittenkin korvaukset kaikille niille työttömille, joille työttömyyskorvaus on jätetty maksamatta. Hallitus on joka tapauksessa säästänyt työttömiä nöyryyttämällä ja heidän rahojaan panttaamalla laittomasti.

  Alla on pari mielenkiintoista kirjoitusta aiheesta, josta valtamedia ei samaan tyyliin kirjoita. Niistä näkee mitä Suomessakin on odotettavissa:

  ’Slave labor?’ UK benefits legislation violates human rights, High Court rules:

  http://rt.com/uk/170600-uk-benefits-legislation-rights/

  Starved & evicted: Britain’s poor now treated worse than animals:

  http://rt.com/op-edge/uk-poor-treated-animals-398/

  • 18.1

   Markku Perttula sanoo

   Asiat ovat todella huonosti Englannissa. Se on täydellinen luokkayhteiskunta.

 18. 19

  työtön2 sanoo

  Ei kaikkia irtisanomisia voi laittaa työttömien syyksi tai sitä, että hakee palkkatyöpaikkaa,mutta ei saa sitä.. 10 000 mol työpaikkaa joo,mutta 200 000-300 000 työtöntä. En saa palkkatyötä vaikka kuinka haen. Jos jotain löytyy niin hyvin määräaikasta 3kk ajaksi. Tämäkin työttöminen syytä?
  Syy on yrittäjissä jotka eivät halua palkata työttömiä. Ilmaiskeksi pitäsi kaikki työ tehdä. No huonosti siinä käy jos kaikki työ tehdään pelkällä työttömyyskorvauksella.

 19. 20

  Kimmo sanoo

  Mielenkiintonen teksti ”yriitäjältä” Monennenko polven yrittäjä ”yrittäjä” on? Vaiko ihan puhtaalta pöydältä starttirahalla aloittanut? ”Yrittäjällä” vaikuttas olevan se kuuluisa kultalusikka myöskin.
  Ja mikäs siinä lähteä yheksän euron päiväpalkalla mehtää raivaamaan, jos vaan annetaan pelit ja rensselit, eikä pelkkää vesuria käteen. Mutta se vaan tekee sen, että ei mene vuottakaan, niin palkkatyöläisiä ei tarvita..

  Kommunismi oli hyvä hallintomuoto, siinä sentään tarjottiin asunto, ruoka ja työvälineet. Kapitalistilla ei ole enää edes niitä tarjota..
  Miksi ylipäätään maksetaan veroja yritykselle nimeltään Suomi? (löytynyt yrityluettelosta vuodesta 1995)

  • 20.1

   Moderni kommunismi sanoo

   Lainaus:
   ”Kommunismi oli hyvä hallintomuoto, siinä sentään tarjottiin asunto, ruoka ja työvälineet. Kapitalistilla ei ole enää edes niitä tarjota..”

   Meillä onkin nyt tämän EU:n myötä kapitalistien johtama kommunismi-kokeilu. Eli tehdään juuri niinkuin Neuvostoliitossa mutta kapitalistien tyylillä.

   Neuvostoliitto kaatui ilman laukaustakaan, EU:n kaatuminen on sitten taas ihan toinen juttu.

 20. 21

  ajelu sanoo

  Onko kukaan ajatellut että mihin työttömällä mahtaa riittää rahat jos omistaa auton auton pito ei ole mitään halpaa